Macałka Mateusz

Biuro ds. Osób Niepełnosprawnych

Rok
Aspekt ekonomiczny zakupu konserw rybnych = Economic Aspects of Canned Fish Purchase / Elżbieta KONDRATOWICZ-PIETRUSZKA, Mateusz Macałka // W: General Quality Problems = Ogólne problemy jakości / eds. Małgorzata Lotko, Jerzy Żuchowski, Ryszard Zieliński. - Radom : Instytut Technologii Eksploatacji - Państwowy Instytut Badawczy, 2018. - (Monografia - Mazowiecki Oddział Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego ; nr 10). - S. 165-174. - Summ. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7351-856-8
2018
Specyfika potrzeb klienta na przykładzie działania BON UEK = Understanding Customer Needs the Case of BON UEK (CUE OSD) / Mateusz Macałka, Beata Zelek // W: Zarządzanie jakością w perspektywie organizacyjno-społecznej / red. nauk. Tadeusz SIKORA. - Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2017. - S. 297-308. - Streszcz., summ. - Bibliogr. - ISBN 978-83-942362-7-4
2017
Preferencje konsumenckie w zakresie spożywania produktów rybnych / Mateusz Macałka, Elżbieta KONDRATOWICZ-PIETRUSZKA // W: Żywność dla przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN / [red. Anna Pęksa]. - Wrocław : Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2017. - (Monografie, ISSN 2083-5531 ; 204). - S. 324-333. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7717-264-3
2017
Wpływ temperatury na dynamikę autooksydacji wybranych olejów roślinnych / Elżbieta KONDRATOWICZ-PIETRUSZKA, Mateusz Macałka // W: Materiały konferencji naukowej z cyklu "Towaroznawstwo w badaniach i praktyce" : abstrakty. - Kraków : Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, 2017. - S. 49. - Dostępne tylko streszczenie. - ISBN 978-83-949236-5-5
2017
Kolejna edycja obozu / Ewa KRZYWDA, Mateusz MACAŁKA // Kurier UEK. - nr 1 (71) (2017), s. 53-54. - Dostępny także w wersji on-line. - Pełny tekst: https://issuu.com/uek_krakow/docs/kurier_71. - ISSN 1689-7757
2017
Wpływ temperatury na dynamikę autooksydacji wybranych olejów roślinnych = Impact of Temperature on the Dynamics of Autoxidation of Selected Vegetable Oils / Elżbieta KONDRATOWICZ-PIETRUSZKA, Mateusz Macałka // W: Jakość i bezpieczeństwo żywności - analizy, trendy, wyzwania = Food Quality and Safety - Analyses, Trends, Challenges / red. nauk. Małgorzata MIŚNIAKIEWICZ, Michał HALAGARDA. - Kraków : Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, 2017. - S. 68-80. - Streszcz., summ. - Bibliogr. - ISBN 978-83-949236-4-8
2017
Preferencje konsumenckie w zakresie spożywania produktów rybnych / Mateusz Macałka, Elżbieta KONDRATOWICZ-PIETRUSZKA // W: Żywność dla przyszłości : materiały konferencji naukowej / [red. meryt. Anna Pęksa]. - Wrocław : Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2017. - S. 47. - Dostępne tylko streszczenie. - ISBN 978-83-7717-265-0
2017
Z integracją przez Beskid Śląski / Mateusz Basista, Mateusz MACAŁKA // Kurier UEK. - nr 5 (75) (2017/2018), s. 71. - Dostępny także w wersji on-line. - Pełny tekst: https://issuu.com/uek_krakow/docs/kurier_75_5_14_12small. - ISSN 1689-7757
2017
Kształtowanie jakości ryb i ich przetworów / Mateusz Macałka // W: Rola towaroznawstwa w kształtowaniu współczesnego rynku. - Gdynia : [Akademia Morska. Dział Wydawnictw], 2016. - S. 49-54. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7421-265-6
2016
Zakodowane informacje alfabetem Braille'a / Mateusz Macałka // W: Innowacje XXI wieku : wyzwania, trendy, problemy / [red. Katarzyna Hronowska, Przemysław Płyś]. - Kraków : Fundacja Uniwersytetu Ekonomicznego, 2016. - S. 67-76. - Streszcz. - Bibliogr. - ISBN 978-83-65173-58-4 ; 978-83-65173-59-1
2016
Analiza zagrożeń w systemie HACCP na przykładzie branży rybnej / Mateusz Macałka // W: Logistyka i jakość : procesy doskonalące zarządzanie / red. Adam Skrzypek, Jarosław Banaś. - Lublin : Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, 2016. - S. 44-52. - Bibliogr. - ISBN 978-83-65046-03-1
2016
Dynamics of Milk Souring with Kefir Fungi = Dynamika ukwaszania mleka grzybkami kefirowymi / Elżbieta KONDRATOWICZ-PIETRUSZKA, Mateusz Macałka // W: Food Quality Evaluation = Ocena jakości żywności / eds. Jerzy Żuchowski, Ryszard Zieliński. - Radom : Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji - PIB, 2016. - S. 129-138. - Summ., streszcz. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7789-428-6 ; 978-83-7789-402-6
2016
Produkt czytany dotykiem / Mateusz Macałka // W: Młodzi Towaroznawcy 2016. - Poznań : Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 2016. - S. 191-194. - Bibliogr. - ISBN 978-83-943304-0-8
2016
Analiza zagrożeń chemicznych w systemach zapewnienia bezpieczeństwa jakości żywności / Mateusz Macałka // W: Wybrane aspekty zarządzania jakością / red. Marek SALERNO-KOCHAN. - Kraków : Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, 2015. - S. 240-245. - Bibliogr. - ISBN 978-83-940189-2-4
2015
W poszukiwaniu wewnętrznego spokoju / Mateusz Macałka, Marcin Zubik // Kurier UEK / [red. Piotr CZARNIECKI]. - nr 6 (67) (2015), s. 56-57. - Dostępny także w wersji on-line. - Pełny tekst: https://issuu.com/uek_krakow/docs/kurier_6_67_final_small. - ISSN 1689-7757
2015
Towaroznawcza charakterystyka ryb i ich przetworów / Mateusz Macałka // W: Młodzi Towaroznawcy 2015. - Poznań : Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 2015. - S. 89-92. - Bibliogr. - ISBN 978-83-938018-5-5
2015
Znakowanie opakowań leków alfabetem Braille'a oraz ocena konsumencka produktów przez osoby niewidome / Mateusz Macałka // W: Przyszłość towaroznawstwa / red. Agnieszka KAWECKA. - Kraków : Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2015. - S. 51-56. - Bibliogr. - ISBN 978-83-60391-88-4
2015
Zasady systemu HACCP / Joanna Kwiecień, Mateusz Macałka // W: Wybrane aspekty zarządzania jakością / red. Marek SALERNO-KOCHAN. - Kraków : Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, 2015. - S. 234-239. - Bibliogr. - ISBN 978-83-940189-2-4
2015
Prozdrowotne właściwości tłuszczu rybnego / Mateusz Macałka // W: Zeszyty Naukowe Instytutu Ekonomiczno-Społecznego w Kamieńcu Wrocławskim. Nr 2 / red. nauk. Michał Kruszyński. - Kamieniec Wrocławski : Instytut Ekonomiczno-Społeczny, 2015. - S. 444-446. - Bibliogr. - ISBN 978-83-940844-1-7
2015
Ekologiczne aspekty akwakultury / Mateusz Macałka // W: Wybrane aspekty zrównoważonego rozwoju i gospodarki odpadami / red. Wacław ADAMCZYK. - Kraków : Studenckie Koło Naukowe Ekologia Wyrobów Uniwersytet Ekonomiczny, 2015. - S. 71-77. - Bibliogr. - ISBN 978-83-60391-93-8
2015
Audiodeskrypcja : obraz słowem malowany / Mateusz Macałka, Martin Jung // Gazeta Sympozjalna. - nr 22 (2014), s. 10-11
2014
Kefir dostępny dla każdego / Mateusz Macałka // W: Nauki przyrodnicze / red. Michał Kruszyński. - Kamieniec Wrocławski : Instytut Ekonomiczno-Społeczny, 2014. - S. 47-49. - Bibliogr. - ISBN 978-83-940844-0-0
2014
Zarządzanie bezpieczeństwem żywności według zasad HACCP w przedsiębiorstwach sektora mleczarskiego / Mateusz Macałka // W: Wybrane aspekty zarządzania jakością / red. Marek SALERNO-KOCHAN. - Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2014. - S. 252-256. - Bibliogr. - ISBN 978-83-935421-4-7
2014
Komputerowe metody wspomagające w integracji systemów zarządzania jakością / Mateusz Macałka, Monika Weryszko // W: Jakość w procesie integracji systemów zarządzania : materiały z konferencji naukowej, Lublin, 15-16 V 2014 / red. nauk. Elżbieta Skrzypek. - Lublin : Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, 2014. - S. 25-32. - Bibliogr. - ISBN 978-83-62785-66-7
2014
Rozdziały:
Rok
Aspekt ekonomiczny zakupu konserw rybnych = Economic Aspects of Canned Fish Purchase / Elżbieta KONDRATOWICZ-PIETRUSZKA, Mateusz Macałka // W: General Quality Problems = Ogólne problemy jakości / eds. Małgorzata Lotko, Jerzy Żuchowski, Ryszard Zieliński. - Radom : Instytut Technologii Eksploatacji - Państwowy Instytut Badawczy, 2018. - (Monografia - Mazowiecki Oddział Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego ; nr 10). - S. 165-174. - Summ. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7351-856-8 2018
Specyfika potrzeb klienta na przykładzie działania BON UEK = Understanding Customer Needs the Case of BON UEK (CUE OSD) / Mateusz Macałka, Beata Zelek // W: Zarządzanie jakością w perspektywie organizacyjno-społecznej / red. nauk. Tadeusz SIKORA. - Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2017. - S. 297-308. - Streszcz., summ. - Bibliogr. - ISBN 978-83-942362-7-4 2017
Preferencje konsumenckie w zakresie spożywania produktów rybnych / Mateusz Macałka, Elżbieta KONDRATOWICZ-PIETRUSZKA // W: Żywność dla przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN / [red. Anna Pęksa]. - Wrocław : Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2017. - (Monografie, ISSN 2083-5531 ; 204). - S. 324-333. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7717-264-3 2017
Wpływ temperatury na dynamikę autooksydacji wybranych olejów roślinnych = Impact of Temperature on the Dynamics of Autoxidation of Selected Vegetable Oils / Elżbieta KONDRATOWICZ-PIETRUSZKA, Mateusz Macałka // W: Jakość i bezpieczeństwo żywności - analizy, trendy, wyzwania = Food Quality and Safety - Analyses, Trends, Challenges / red. nauk. Małgorzata MIŚNIAKIEWICZ, Michał HALAGARDA. - Kraków : Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, 2017. - S. 68-80. - Streszcz., summ. - Bibliogr. - ISBN 978-83-949236-4-8 2017
Kształtowanie jakości ryb i ich przetworów / Mateusz Macałka // W: Rola towaroznawstwa w kształtowaniu współczesnego rynku. - Gdynia : [Akademia Morska. Dział Wydawnictw], 2016. - S. 49-54. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7421-265-6 2016
Zakodowane informacje alfabetem Braille'a / Mateusz Macałka // W: Innowacje XXI wieku : wyzwania, trendy, problemy / [red. Katarzyna Hronowska, Przemysław Płyś]. - Kraków : Fundacja Uniwersytetu Ekonomicznego, 2016. - S. 67-76. - Streszcz. - Bibliogr. - ISBN 978-83-65173-58-4 ; 978-83-65173-59-1 2016
Analiza zagrożeń w systemie HACCP na przykładzie branży rybnej / Mateusz Macałka // W: Logistyka i jakość : procesy doskonalące zarządzanie / red. Adam Skrzypek, Jarosław Banaś. - Lublin : Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, 2016. - S. 44-52. - Bibliogr. - ISBN 978-83-65046-03-1 2016
Dynamics of Milk Souring with Kefir Fungi = Dynamika ukwaszania mleka grzybkami kefirowymi / Elżbieta KONDRATOWICZ-PIETRUSZKA, Mateusz Macałka // W: Food Quality Evaluation = Ocena jakości żywności / eds. Jerzy Żuchowski, Ryszard Zieliński. - Radom : Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji - PIB, 2016. - S. 129-138. - Summ., streszcz. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7789-428-6 ; 978-83-7789-402-6 2016
Produkt czytany dotykiem / Mateusz Macałka // W: Młodzi Towaroznawcy 2016. - Poznań : Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 2016. - S. 191-194. - Bibliogr. - ISBN 978-83-943304-0-8 2016
Analiza zagrożeń chemicznych w systemach zapewnienia bezpieczeństwa jakości żywności / Mateusz Macałka // W: Wybrane aspekty zarządzania jakością / red. Marek SALERNO-KOCHAN. - Kraków : Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, 2015. - S. 240-245. - Bibliogr. - ISBN 978-83-940189-2-4 2015
Towaroznawcza charakterystyka ryb i ich przetworów / Mateusz Macałka // W: Młodzi Towaroznawcy 2015. - Poznań : Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, 2015. - S. 89-92. - Bibliogr. - ISBN 978-83-938018-5-5 2015
Znakowanie opakowań leków alfabetem Braille'a oraz ocena konsumencka produktów przez osoby niewidome / Mateusz Macałka // W: Przyszłość towaroznawstwa / red. Agnieszka KAWECKA. - Kraków : Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2015. - S. 51-56. - Bibliogr. - ISBN 978-83-60391-88-4 2015
Zasady systemu HACCP / Joanna Kwiecień, Mateusz Macałka // W: Wybrane aspekty zarządzania jakością / red. Marek SALERNO-KOCHAN. - Kraków : Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, 2015. - S. 234-239. - Bibliogr. - ISBN 978-83-940189-2-4 2015
Prozdrowotne właściwości tłuszczu rybnego / Mateusz Macałka // W: Zeszyty Naukowe Instytutu Ekonomiczno-Społecznego w Kamieńcu Wrocławskim. Nr 2 / red. nauk. Michał Kruszyński. - Kamieniec Wrocławski : Instytut Ekonomiczno-Społeczny, 2015. - S. 444-446. - Bibliogr. - ISBN 978-83-940844-1-7 2015
Ekologiczne aspekty akwakultury / Mateusz Macałka // W: Wybrane aspekty zrównoważonego rozwoju i gospodarki odpadami / red. Wacław ADAMCZYK. - Kraków : Studenckie Koło Naukowe Ekologia Wyrobów Uniwersytet Ekonomiczny, 2015. - S. 71-77. - Bibliogr. - ISBN 978-83-60391-93-8 2015
Kefir dostępny dla każdego / Mateusz Macałka // W: Nauki przyrodnicze / red. Michał Kruszyński. - Kamieniec Wrocławski : Instytut Ekonomiczno-Społeczny, 2014. - S. 47-49. - Bibliogr. - ISBN 978-83-940844-0-0 2014
Zarządzanie bezpieczeństwem żywności według zasad HACCP w przedsiębiorstwach sektora mleczarskiego / Mateusz Macałka // W: Wybrane aspekty zarządzania jakością / red. Marek SALERNO-KOCHAN. - Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2014. - S. 252-256. - Bibliogr. - ISBN 978-83-935421-4-7 2014
Komputerowe metody wspomagające w integracji systemów zarządzania jakością / Mateusz Macałka, Monika Weryszko // W: Jakość w procesie integracji systemów zarządzania : materiały z konferencji naukowej, Lublin, 15-16 V 2014 / red. nauk. Elżbieta Skrzypek. - Lublin : Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, 2014. - S. 25-32. - Bibliogr. - ISBN 978-83-62785-66-7 2014
Artykuły:
Rok
Z integracją przez Beskid Śląski / Mateusz Basista, Mateusz MACAŁKA // Kurier UEK. - nr 5 (75) (2017/2018), s. 71. - Dostępny także w wersji on-line. - Pełny tekst: https://issuu.com/uek_krakow/docs/kurier_75_5_14_12small. - ISSN 1689-7757 2017
W poszukiwaniu wewnętrznego spokoju / Mateusz Macałka, Marcin Zubik // Kurier UEK / [red. Piotr CZARNIECKI]. - nr 6 (67) (2015), s. 56-57. - Dostępny także w wersji on-line. - Pełny tekst: https://issuu.com/uek_krakow/docs/kurier_6_67_final_small. - ISSN 1689-7757 2015
Audiodeskrypcja : obraz słowem malowany / Mateusz Macałka, Martin Jung // Gazeta Sympozjalna. - nr 22 (2014), s. 10-11 2014
Inne:
Rok
Wpływ temperatury na dynamikę autooksydacji wybranych olejów roślinnych / Elżbieta KONDRATOWICZ-PIETRUSZKA, Mateusz Macałka // W: Materiały konferencji naukowej z cyklu "Towaroznawstwo w badaniach i praktyce" : abstrakty. - Kraków : Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, 2017. - S. 49. - Dostępne tylko streszczenie. - ISBN 978-83-949236-5-5 2017
Kolejna edycja obozu / Ewa KRZYWDA, Mateusz MACAŁKA // Kurier UEK. - nr 1 (71) (2017), s. 53-54. - Dostępny także w wersji on-line. - Pełny tekst: https://issuu.com/uek_krakow/docs/kurier_71. - ISSN 1689-7757 2017
Preferencje konsumenckie w zakresie spożywania produktów rybnych / Mateusz Macałka, Elżbieta KONDRATOWICZ-PIETRUSZKA // W: Żywność dla przyszłości : materiały konferencji naukowej / [red. meryt. Anna Pęksa]. - Wrocław : Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2017. - S. 47. - Dostępne tylko streszczenie. - ISBN 978-83-7717-265-0 2017
Rok
Kondratowicz-Pietruszka E., Macałka M., (2018), Aspekt ekonomiczny zakupu konserw rybnych. [W:] Lotko M., Żuchowski J., Zieliński R. (red.), General Quality Problems, Radom : Instytut Technologii Eksploatacji - Państwowy Instytut Badawczy, s. 165-174.
2018
Macałka M., Zelek B., (2017), Specyfika potrzeb klienta na przykładzie działania BON UEK. [W:] Sikora T. (red.), Zarządzanie jakością w perspektywie organizacyjno-społecznej, Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, s. 297-308.
2017
Macałka M., Kondratowicz-Pietruszka E., (2017), Preferencje konsumenckie w zakresie spożywania produktów rybnych. [W:] Pęksa A. (red.), Żywność dla przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN (Monografie - Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu; 204), Wrocław : Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, s. 324-333.
2017
Kondratowicz-Pietruszka E., Macałka M., (2017), Wpływ temperatury na dynamikę autooksydacji wybranych olejów roślinnych. [W:] Materiały konferencji naukowej z cyklu "Towaroznawstwo w badaniach i praktyce" : abstrakty, Kraków : Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, s. 49.
2017
Krzywda E., Macałka M., (2017), Kolejna edycja obozu, "Kurier UEK", nr 1 (71), s. 53-54; https://issuu.com/uek_krakow/docs/kurier_71
2017
Kondratowicz-Pietruszka E., Macałka M., (2017), Wpływ temperatury na dynamikę autooksydacji wybranych olejów roślinnych. [W:] Miśniakiewicz M., Halagarda M. (red.), Jakość i bezpieczeństwo żywności - analizy, trendy, wyzwania, Kraków : Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, s. 68-80.
2017
Macałka M., Kondratowicz-Pietruszka E., (2017), Preferencje konsumenckie w zakresie spożywania produktów rybnych. [W:] Pęksa (red.), Żywność dla przyszłości : materiały konferencji naukowej, Wrocław : Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, s. 47.
2017
Basista M., Macałka M., (2017), Z integracją przez Beskid Śląski, "Kurier UEK", nr 5 (75), s. 71; https://issuu.com/uek_krakow/docs/kurier_75_5_14_12small
2017
Macałka M., (2016), Kształtowanie jakości ryb i ich przetworów. [W:] Rola towaroznawstwa w kształtowaniu współczesnego rynku, Gdynia : [Akademia Morska. Dział Wydawnictw], s. 49-54.
2016
Macałka M., (2016), Zakodowane informacje alfabetem Braille'a. [W:] Hronowska K., Płyś P. (red.), Innowacje XXI wieku : wyzwania, trendy, problemy, Kraków : Fundacja Uniwersytetu Ekonomicznego, s. 67-76.
2016
Macałka M., (2016), Analiza zagrożeń w systemie HACCP na przykładzie branży rybnej. [W:] Skrzypek A., Banaś J. (red.), Logistyka i jakość : procesy doskonalące zarządzanie, Lublin : Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, s. 44-52.
2016
Kondratowicz-Pietruszka E., Macałka M., (2016), Dynamics of Milk Souring with Kefir Fungi. [W:] Żuchowski J., Zieliński R. (red.), Food Quality Evaluation, Radom : Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji - PIB, s. 129-138.
2016
Macałka M., (2016), Produkt czytany dotykiem. [W:] Młodzi Towaroznawcy 2016, Poznań : Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, s. 191-194.
2016
Macałka M., (2015), Analiza zagrożeń chemicznych w systemach zapewnienia bezpieczeństwa jakości żywności. [W:] Salerno-Kochan M. (red.), Wybrane aspekty zarządzania jakością, Kraków : Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, s. 240-245.
2015
Macałka M., Zubik M., (2015), W poszukiwaniu wewnętrznego spokoju, "Kurier UEK", nr 6 (67), s. 56-57; https://issuu.com/uek_krakow/docs/kurier_6_67_final_small
2015
Macałka M., (2015), Towaroznawcza charakterystyka ryb i ich przetworów. [W:] Młodzi Towaroznawcy 2015, Poznań : Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, s. 89-92.
2015
Macałka M., (2015), Znakowanie opakowań leków alfabetem Braille'a oraz ocena konsumencka produktów przez osoby niewidome. [W:] Kawecka A. (red.), Przyszłość towaroznawstwa, Kraków : Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, s. 51-56.
2015
Kwiecień J., Macałka M., (2015), Zasady systemu HACCP. [W:] Salerno-Kochan M. (red.), Wybrane aspekty zarządzania jakością, Kraków : Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, s. 234-239.
2015
Macałka M., (2015), Prozdrowotne właściwości tłuszczu rybnego. [W:] Kruszyński M. (red.), Zeszyty Naukowe Instytutu Ekonomiczno-Społecznego w Kamieńcu Wrocławskim. Nr 2, Kamieniec Wrocławski : Instytut Ekonomiczno-Społeczny, s. 444-446.
2015
Macałka M., (2015), Ekologiczne aspekty akwakultury. [W:] Adamczyk W. (red.), Wybrane aspekty zrównoważonego rozwoju i gospodarki odpadami, Kraków : Studenckie Koło Naukowe Ekologia Wyrobów Uniwersytet Ekonomiczny, s. 71-77.
2015
Macałka M., Jung M., (2014), Audiodeskrypcja : obraz słowem malowany, "Gazeta Sympozjalna", nr 22, s. 10-11.
2014
Macałka M., (2014), Kefir dostępny dla każdego. [W:] Kruszyński M. (red.), Nauki przyrodnicze, Kamieniec Wrocławski : Instytut Ekonomiczno-Społeczny, s. 47-49.
2014
Macałka M., (2014), Zarządzanie bezpieczeństwem żywności według zasad HACCP w przedsiębiorstwach sektora mleczarskiego. [W:] Salerno-Kochan M. (red.), Wybrane aspekty zarządzania jakością, Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, s. 252-256.
2014
Macałka M., Weryszko M., (2014), Komputerowe metody wspomagające w integracji systemów zarządzania jakością. [W:] Skrzypek E. (red.), Jakość w procesie integracji systemów zarządzania : materiały z konferencji naukowej, Lublin, 15-16 V 2014, Lublin : Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, s. 25-32.
2014
Rozdziały:
Rok
Kondratowicz-Pietruszka E., Macałka M., (2018), Aspekt ekonomiczny zakupu konserw rybnych. [W:] Lotko M., Żuchowski J., Zieliński R. (red.), General Quality Problems, Radom : Instytut Technologii Eksploatacji - Państwowy Instytut Badawczy, s. 165-174. 2018
Macałka M., Zelek B., (2017), Specyfika potrzeb klienta na przykładzie działania BON UEK. [W:] Sikora T. (red.), Zarządzanie jakością w perspektywie organizacyjno-społecznej, Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, s. 297-308. 2017
Macałka M., Kondratowicz-Pietruszka E., (2017), Preferencje konsumenckie w zakresie spożywania produktów rybnych. [W:] Pęksa A. (red.), Żywność dla przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN (Monografie - Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu; 204), Wrocław : Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, s. 324-333. 2017
Kondratowicz-Pietruszka E., Macałka M., (2017), Wpływ temperatury na dynamikę autooksydacji wybranych olejów roślinnych. [W:] Miśniakiewicz M., Halagarda M. (red.), Jakość i bezpieczeństwo żywności - analizy, trendy, wyzwania, Kraków : Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, s. 68-80. 2017
Macałka M., (2016), Kształtowanie jakości ryb i ich przetworów. [W:] Rola towaroznawstwa w kształtowaniu współczesnego rynku, Gdynia : [Akademia Morska. Dział Wydawnictw], s. 49-54. 2016
Macałka M., (2016), Zakodowane informacje alfabetem Braille'a. [W:] Hronowska K., Płyś P. (red.), Innowacje XXI wieku : wyzwania, trendy, problemy, Kraków : Fundacja Uniwersytetu Ekonomicznego, s. 67-76. 2016
Macałka M., (2016), Analiza zagrożeń w systemie HACCP na przykładzie branży rybnej. [W:] Skrzypek A., Banaś J. (red.), Logistyka i jakość : procesy doskonalące zarządzanie, Lublin : Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, s. 44-52. 2016
Kondratowicz-Pietruszka E., Macałka M., (2016), Dynamics of Milk Souring with Kefir Fungi. [W:] Żuchowski J., Zieliński R. (red.), Food Quality Evaluation, Radom : Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji - PIB, s. 129-138. 2016
Macałka M., (2016), Produkt czytany dotykiem. [W:] Młodzi Towaroznawcy 2016, Poznań : Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, s. 191-194. 2016
Macałka M., (2015), Analiza zagrożeń chemicznych w systemach zapewnienia bezpieczeństwa jakości żywności. [W:] Salerno-Kochan M. (red.), Wybrane aspekty zarządzania jakością, Kraków : Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, s. 240-245. 2015
Macałka M., (2015), Towaroznawcza charakterystyka ryb i ich przetworów. [W:] Młodzi Towaroznawcy 2015, Poznań : Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, s. 89-92. 2015
Macałka M., (2015), Znakowanie opakowań leków alfabetem Braille'a oraz ocena konsumencka produktów przez osoby niewidome. [W:] Kawecka A. (red.), Przyszłość towaroznawstwa, Kraków : Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, s. 51-56. 2015
Kwiecień J., Macałka M., (2015), Zasady systemu HACCP. [W:] Salerno-Kochan M. (red.), Wybrane aspekty zarządzania jakością, Kraków : Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, s. 234-239. 2015
Macałka M., (2015), Prozdrowotne właściwości tłuszczu rybnego. [W:] Kruszyński M. (red.), Zeszyty Naukowe Instytutu Ekonomiczno-Społecznego w Kamieńcu Wrocławskim. Nr 2, Kamieniec Wrocławski : Instytut Ekonomiczno-Społeczny, s. 444-446. 2015
Macałka M., (2015), Ekologiczne aspekty akwakultury. [W:] Adamczyk W. (red.), Wybrane aspekty zrównoważonego rozwoju i gospodarki odpadami, Kraków : Studenckie Koło Naukowe Ekologia Wyrobów Uniwersytet Ekonomiczny, s. 71-77. 2015
Macałka M., (2014), Kefir dostępny dla każdego. [W:] Kruszyński M. (red.), Nauki przyrodnicze, Kamieniec Wrocławski : Instytut Ekonomiczno-Społeczny, s. 47-49. 2014
Macałka M., (2014), Zarządzanie bezpieczeństwem żywności według zasad HACCP w przedsiębiorstwach sektora mleczarskiego. [W:] Salerno-Kochan M. (red.), Wybrane aspekty zarządzania jakością, Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, s. 252-256. 2014
Macałka M., Weryszko M., (2014), Komputerowe metody wspomagające w integracji systemów zarządzania jakością. [W:] Skrzypek E. (red.), Jakość w procesie integracji systemów zarządzania : materiały z konferencji naukowej, Lublin, 15-16 V 2014, Lublin : Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, s. 25-32. 2014
Artykuły:
Rok
Basista M., Macałka M., (2017), Z integracją przez Beskid Śląski, "Kurier UEK", nr 5 (75), s. 71; https://issuu.com/uek_krakow/docs/kurier_75_5_14_12small 2017
Macałka M., Zubik M., (2015), W poszukiwaniu wewnętrznego spokoju, "Kurier UEK", nr 6 (67), s. 56-57; https://issuu.com/uek_krakow/docs/kurier_6_67_final_small 2015
Macałka M., Jung M., (2014), Audiodeskrypcja : obraz słowem malowany, "Gazeta Sympozjalna", nr 22, s. 10-11. 2014
Inne:
Rok
Kondratowicz-Pietruszka E., Macałka M., (2017), Wpływ temperatury na dynamikę autooksydacji wybranych olejów roślinnych. [W:] Materiały konferencji naukowej z cyklu "Towaroznawstwo w badaniach i praktyce" : abstrakty, Kraków : Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, s. 49. 2017
Krzywda E., Macałka M., (2017), Kolejna edycja obozu, "Kurier UEK", nr 1 (71), s. 53-54; https://issuu.com/uek_krakow/docs/kurier_71 2017
Macałka M., Kondratowicz-Pietruszka E., (2017), Preferencje konsumenckie w zakresie spożywania produktów rybnych. [W:] Pęksa (red.), Żywność dla przyszłości : materiały konferencji naukowej, Wrocław : Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, s. 47. 2017