Publikacje wybranego autora

Litewka Leonard

Wydział Ekonomiki Obrotu, Instytut Towaroznawstwa,

1

Autor:
Leonard Litewka , Zbigniew Paszek , Katarzyna Smarżewska
Tytuł:
Statystyczna ocena wyników oznaczania zawartości wody w tytoniu = Determination of the Water Amount in Tobacco - Statistic Assesment
Źródło:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Jan STECZKOWSKI]. - nr 113 (1978) , s. 109-117. - Summ., rez. - Bibliogr.
Nr:
2168250190
artykuł w czasopiśmie
Zobacz opis całości
2

Tytuł:
Biochemiczne wskaźniki oceny jakości żywności = Biochemical Indicators of Food-Quality Rating
Źródło:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Maria DZIEWOŃSKA]. - nr 90 (1977) , s. 55-65. - Rez., summ. - Bibliogr.
Nr:
2168250402
artykuł w czasopiśmie
Zobacz opis całości
3

Tytuł:
Ocena jakości mrożonych wyrobów mącznych
Źródło:
Przegląd Gastronomiczny. - R. 29, nr 2 (1974) , s. 22-26
Nr:
2168346418
artykuł w czasopiśmie
4

Tytuł:
Badania and metodyką oznaczania składników mineralnych w wybranych przetworach owocowych
Promotor:
Adres wydawniczy:
Kraków: , 1974
Opis fizyczny:
92, [16] k.: il.; 30 cm
Uwagi:
Bibliogr.
Sygnatura:
Dostępne w Archiwum UEK - nr 356/335
Nr:
2168307383
doktorat
5

Tytuł:
Ocena przydatności niektórych metod oznaczania ekstraktu ogólnego dla celów kontroli jakości przetworów owocowo-warzywnych
Źródło:
Towaroznawstwo : problemy jakości (1974) , s. 99-101 - Bibliogr.
Nr:
2168346764
artykuł w czasopiśmie
6

Tytuł:
Ćwiczenia z biochemii produktów spożywczych dla towaroznawców
Redaktor:
Adres wydawniczy:
Kraków: Wyższa Szkoła Ekonomiczna, 1973
Opis fizyczny:
144 s.: il.; 24 cm
Uwagi:
Bibliogr.
Nr:
2168336513
skrypt
7

Tytuł:
Badania nad ustaleniem optymalnego dodatku glutaminianu sodowego do koncentratów zup = Research into the Problem of Determining the Optimum Quantity of Monosodium Glutamate in Concentrated Soups
Źródło:
Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Anna LUCHTEROWA]. - nr 54 (1972) , s. 39-42. - Rez., summ. - Bibliogr.
Nr:
2168249948
artykuł w czasopiśmie
Zobacz opis całości
8

Tytuł:
Próba kwantyfikacji kompleksowego wskaźnika jakości organoleptycznej pitnych soków owocowych = An Attempt at Quantification of Complex Indicator of Organoleptic Quality of Drinkable Fruit Juice
Źródło:
Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Anna LUCHTEROWA]. - nr 54 (1972) , s. 25-30. - Rez., summ. - Bibliogr.
Nr:
2168249936
artykuł w czasopiśmie
Zobacz opis całości
9

Autor:
Leonard Litewka , Maria Czechowska , Henryk Jochym
Tytuł:
Badanie i ocena jakości coctaili mleczno-owocowych produkowanych przez wybrane zakłady gastronomiczne w Krakowie = Examination and Estimation of Quality of Milk-Fruit Coctails Produced by some Chosen Restaurants in Kraków
Źródło:
Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Anna LUCHTEROWA]. - nr 54 (1972) , s. 171-184. - Rez., summ. - Bibliogr.
Nr:
2168250258
artykuł w czasopiśmie
Zobacz opis całości
10

Tytuł:
Próba obiektywizacji oceny konsystencji wędlin za pomocą konsystometru Höpplera
Źródło:
Towaroznawstwo : problemy jakości (1971) , s. 127-131 - Bibliogr.
Nr:
2168346668
artykuł w czasopiśmie
11

Tytuł:
Towary przemysłu chemicznego
Źródło:
Towaroznawstwo artykułów przemysłowych / red. Mieczysław MYSONA - Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1968, s. 396-436
Nr:
2168336145
rozdział w podręczniku
Zobacz opis całości
12

Tytuł:
Towary budowlane pochodzenia mineralnego
Źródło:
Towaroznawstwo artykułów przemysłowych / red. Mieczysław MYSONA - Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1968, s. 227-292
Nr:
2168336135
rozdział w podręczniku
Zobacz opis całości
13

Tytuł:
Metody badania i oceny wybranych towarów : przewodnik do ćwiczeń z towaroznawstwa dla Studentów Kierunku Handlu
Adres wydawniczy:
Kraków: [s.n.], 1968
Opis fizyczny:
281 s.: il.; 24 cm
Nr:
2168336085
podręcznik
14

Tytuł:
Badania nad poprawą jakości wybranych koncentratów spożywczych
Promotor:
Adres wydawniczy:
Kraków: , 1968
Opis fizyczny:
139 k.: il.; 30 cm
Uwagi:
Bibliogr.
Sygnatura:
Dostępne w Archiwum UEK - nr 356/54
Nr:
2168305695
doktorat
15

Autor:
Leonard Litewka , Cecylia Szubert , Maria Iwaniec
Tytuł:
Wpływ rodzaju opakowania i czasu przechowania naturalnej kawy mielonej na jakość naparu = The Effect of the Kind of Packaging and Storage Period of the Natural Ground Coffee on the Quality of Coffee Infusion
Źródło:
Przemysł Spożywczy. - t. 21, nr 3 (1967) , s. s. 23-25. - Summ., zsfg. - Bibliogr.
Nr:
2168333669
artykuł w czasopiśmie
16

Autor:
Leonard Litewka , Cecylia Szubert , W. Piotrowski
Tytuł:
Wpływ czasu palenia i szybkości zmian temperatury na jakość palonej kawy
Źródło:
Przemysł Spożywczy. - t. 20, nr 6 (1966) , s. 19-21 (387-389). - Zsfg. - Bibliogr.
Nr:
2168333179
artykuł w czasopiśmie
17

Autor:
Leonard Litewka , Helena Mikułowska , Edward Pamuła
Tytuł:
Wpływ glazurowania i niektórych dodatków smakowych na poprawę jakości ryżu preparowanego = Factors Improving the Quality of Prepared Rice
Źródło:
Przemysł Spożywczy. - t. 19, nr 12 (1965) , s. 29-33 (769-773). - Zsfg. - Bibliogr.
Nr:
2168333667
artykuł w czasopiśmie
18

Tytuł:
Badanie i ocena środków piorących
Źródło:
Metody badania artykułów przemysłowych / red. Józef E. Iwiński, Mieczysław MYSONA - Wyd. 3.. - Łódź ; Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1964, s. 372-395 - Bibliogr.
Nr:
2168336399
rozdział w skrypcie
Zobacz opis całości
19

Tytuł:
Organoleptyczne metody badania towarów
Źródło:
Metody badania artykułów przemysłowych / red. Józef E. Iwiński, Mieczysław MYSONA - Wyd. 3.. - Łódź ; Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1964, s. 41-61
Nr:
2168336395
rozdział w skrypcie
Zobacz opis całości
20

Tytuł:
Badanie i ocena materiałów budowlanych
Źródło:
Metody badania artykułów przemysłowych / red. Józef E. Iwiński, Mieczysław MYSONA - Wyd. 3.. - Łódź ; Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1964, s. 257-304 - Bibliogr.
Nr:
2168336397
rozdział w skrypcie
Zobacz opis całości
21

Tytuł:
Metody badania artykułów spożywczych
Wydanie:
Wyd. 3 uzup.
Redaktor:
, Iwińska Irena
Adres wydawniczy:
Łódź ; Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1964
Opis fizyczny:
777 s.: il.; 24 cm
Uwagi:
Bibliogr. przy rozdz.
Tryb dostępu:
Nr:
2168336515
skrypt
22

Tytuł:
Kryteria oceny wartości użytkowej towarów
Źródło:
Metody badania artykułów przemysłowych / red. Józef E. Iwiński, Mieczysław MYSONA - Wyd. 3.. - Łódź ; Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1964, s. 4-21
Nr:
2168336393
rozdział w skrypcie
Zobacz opis całości
23

Tytuł:
Badanie i ocena materiałów budowlanych
Źródło:
Metody badania artykułów przemysłowych / red. Józef E. Iwiński, Mieczysław MYSONA - Wyd. 2.. - Łódź ; Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1963, s. 257-304 - Bibliogr.
Nr:
2168336383
rozdział w skrypcie
Zobacz opis całości
24

Autor:
Halina Mokrzyszczak
Tytuł:
Ekonomiczno-towaroznawcze kryteria odbioru jakościowego nasion oleistych
Promotor:
Adres wydawniczy:
Warszawa-Kraków: , 1963
Opis fizyczny:
236 k.: il.; 30 cm
Uwagi:
Bibliogr.
Sygnatura:
Dostępne w Archiwum UEK - nr 356/36
Nr:
2168303113
doktorat
25

Tytuł:
Organoleptyczne metody badania towarów
Źródło:
Metody badania artykułów przemysłowych / red. Józef E. Iwiński, Mieczysław MYSONA - Wyd. 2.. - Łódź ; Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1963, s. 41-61
Nr:
2168336381
rozdział w skrypcie
Zobacz opis całości
26

Tytuł:
Kryteria oceny wartości użytkowej towarów
Źródło:
Metody badania artykułów przemysłowych / red. Józef E. Iwiński, Mieczysław MYSONA - Wyd. 2.. - Łódź ; Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1963, s. 4-21
Nr:
2168336379
rozdział w skrypcie
Zobacz opis całości
27

Tytuł:
Badanie i ocena środków piorących
Źródło:
Metody badania artykułów przemysłowych / red. Józef E. Iwiński, Mieczysław MYSONA - Wyd. 2.. - Łódź ; Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1963, s. 372-395 - Bibliogr.
Nr:
2168336385
rozdział w skrypcie
Zobacz opis całości
28

Autor:
Jadwiga Szymczak
Tytuł:
Analiza towaroznawczo-ekonomiczna wpływu opakowania na trwałość wybranych artykułów spożywczych
Promotor:
Adres wydawniczy:
Kraków: , 1961
Opis fizyczny:
178 k.: il.; 30 cm
Uwagi:
Bibliogr.
Sygnatura:
Dostępne w Archiwum UEK - nr 356/16
Nr:
2168305533
doktorat
29

Autor:
Leonard Litewka , Wiesława Łojewska
Tytuł:
Porównanie jakości miodów krajowych z importowanymi = Comparison of the Quality of Imported and Home - produced Honey
Źródło:
Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Krakowie. - nr 18 (1961) , s. [3]-12. - Soderž., summ.
Nr:
2168266020
artykuł w czasopiśmie
30

Tytuł:
Metody badania artykułów spożywczych : przewodnik do ćwiczeń z towaroznawstwa
Redaktor:
Iwińska Irena
Adres wydawniczy:
Łódź ; Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1959
Opis fizyczny:
697 s., [1] k. tabl. złoż.: il.; 23 cm
Uwagi:
Bibliogr. przy rozdz.
Tryb dostępu:
Nr:
2168336221
skrypt
31

Tytuł:
Oznaczanie jakości towarów za pomocą wskaźników liczbowych
Źródło:
Handel Wewnętrzny. - R. 1, nr 6 (1955) , s. 11-16
Nr:
2168337551
artykuł w czasopiśmie
32

Tytuł:
Technologia i towaroznawstwo. Cz. 1, t. 1
Współpraca:
, Kubin J.
Adres wydawniczy:
Kraków: Państwowe Zakłady Wydawnictw Szkolnych, 1950
Opis fizyczny:
[2], 181, III s.: il.; 29 cm
Nr:
2168339311
podręcznik
33

Tytuł:
Technologia i towaroznawstwo. Cz. 1, t. 2
Współpraca:
, Kubin J.
Adres wydawniczy:
Kraków: Państwowe Zakłady Wydawnictw Szkolnych, 1950
Opis fizyczny:
[3], 182-444, VI s.: il.; 30 cm
Uwagi:
Bibliogr.
Nr:
2168339313
podręcznik
1
Statystyczna ocena wyników oznaczania zawartości wody w tytoniu = Determination of the Water Amount in Tobacco - Statistic Assesment / Leonard LITEWKA, Zbigniew PASZEK, Katarzyna Smarżewska // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Jan STECZKOWSKI]. - nr 113 (1978), s. 109-117. - Summ., rez. - Bibliogr. - ISSN 0208-7944
2
Biochemiczne wskaźniki oceny jakości żywności = Biochemical Indicators of Food-Quality Rating / Leonard LITEWKA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Maria DZIEWOŃSKA]. - nr 90 (1977), s. 55-65. - Rez., summ. - Bibliogr. - ISSN 0208-7944
3
Ocena jakości mrożonych wyrobów mącznych / Leonard LITEWKA, Helena MIKUŁOWSKA // Przegląd Gastronomiczny. - R. 29, nr 2 (1974), s. 22-26. - ISSN 0033-2119
4
Badania and metodyką oznaczania składników mineralnych w wybranych przetworach owocowych / Władysław Pieczonka ; Promotor: Leonard LITEWKA. - Kraków, 1974. - 92, [16] k. : il. ; 30 cm. - Bibliogr.
5
Ocena przydatności niektórych metod oznaczania ekstraktu ogólnego dla celów kontroli jakości przetworów owocowo-warzywnych / Leonard LITEWKA, Zofia CICHOŃ // Towaroznawstwo : problemy jakości. - (1974/1975), s. 99-101. - Bibliogr.
6
Ćwiczenia z biochemii produktów spożywczych dla towaroznawców / Leonard LITEWKA, Danuta SYBISTOWICZ, Jacek Zborowski, Zdzisława ZBOROWSKA ; red. Leonard LITEWKA. - Kraków : Wyższa Szkoła Ekonomiczna, 1973. - 144 s. : il. ; 24 cm. - Bibliogr.
7
Badania nad ustaleniem optymalnego dodatku glutaminianu sodowego do koncentratów zup = Research into the Problem of Determining the Optimum Quantity of Monosodium Glutamate in Concentrated Soups / Leonard LITEWKA, Helena MIKUŁOWSKA // Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Anna LUCHTEROWA]. - nr 54 (1972), s. 39-42. - Rez., summ. - Bibliogr. - ISSN 0075-5125
8
Próba kwantyfikacji kompleksowego wskaźnika jakości organoleptycznej pitnych soków owocowych = An Attempt at Quantification of Complex Indicator of Organoleptic Quality of Drinkable Fruit Juice / Leonard LITEWKA, Władysław PIECZONKA // Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Anna LUCHTEROWA]. - nr 54 (1972), s. 25-30. - Rez., summ. - Bibliogr. - ISSN 0075-5125
9
Badanie i ocena jakości coctaili mleczno-owocowych produkowanych przez wybrane zakłady gastronomiczne w Krakowie = Examination and Estimation of Quality of Milk-Fruit Coctails Produced by some Chosen Restaurants in Kraków / Leonard LITEWKA, Maria CZECHOWSKA, Henryk Jochym // Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Anna LUCHTEROWA]. - nr 54 (1972), s. 171-184. - Rez., summ. - Bibliogr. - ISSN 0075-5125
10
Próba obiektywizacji oceny konsystencji wędlin za pomocą konsystometru Höpplera / Leonard LITEWKA, Władysław PIECZONKA, Wanda LATOŚ // Towaroznawstwo : problemy jakości. - (1971), s. 127-131. - Bibliogr.
11
Towary przemysłu chemicznego / Leonard LITEWKA, Tadeusz HOFMANN // W: Towaroznawstwo artykułów przemysłowych / red. Mieczysław MYSONA. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1968. - S. 396-436
12
Towary budowlane pochodzenia mineralnego / Leonard LITEWKA // W: Towaroznawstwo artykułów przemysłowych / red. Mieczysław MYSONA. - Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1968. - S. 227-292
13
Metody badania i oceny wybranych towarów : przewodnik do ćwiczeń z towaroznawstwa dla Studentów Kierunku Handlu / Tadeusz GOŁĘBIOWSKI, Tadeusz HOFMANN, Leonard LITEWKA, Mieczysław MYSONA, Wiesław NALEPA, Mieczysław Skrzypek ; red. Mieczysław MYSONA. - Kraków : [s.n.], 1968. - 281 s. : il. ; 24 cm
14
Badania nad poprawą jakości wybranych koncentratów spożywczych / Helena MIKUŁOWSKA ; Promotor: Leonard LITEWKA. - Kraków, 1968. - 139 k. : il. ; 30 cm. - Bibliogr.
15
Wpływ rodzaju opakowania i czasu przechowania naturalnej kawy mielonej na jakość naparu = The Effect of the Kind of Packaging and Storage Period of the Natural Ground Coffee on the Quality of Coffee Infusion / Leonard LITEWKA, Cecylia SZUBERT, Maria Iwaniec // Przemysł Spożywczy. - t. 21, nr 3 (1967), s. s. 23-25. - Summ., zsfg. - Bibliogr. - ISSN 0033-250X
16
Wpływ czasu palenia i szybkości zmian temperatury na jakość palonej kawy / L.LITEWKA, C. SZUBERT, W. Piotrowski // Przemysł Spożywczy. - t. 20, nr 6 (1966), s. 19-21 (387-389). - Zsfg. - Bibliogr. - ISSN 0033-250X
17
Wpływ glazurowania i niektórych dodatków smakowych na poprawę jakości ryżu preparowanego = Factors Improving the Quality of Prepared Rice / Leonard LITEWKA, Helena MIKUŁOWSKA, Edward Pamuła // Przemysł Spożywczy. - t. 19, nr 12 (1965), s. 29-33 (769-773). - Zsfg. - Bibliogr. - ISSN 0033-250X
18
Badanie i ocena środków piorących / Lenard LITEWKA // W: Metody badania artykułów przemysłowych / red. Józef E. Iwiński, Mieczysław MYSONA. - Wyd. 3. - Łódź ; Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1964. - S. 372-395. - Bibliogr.
19
Organoleptyczne metody badania towarów / Lenard LITEWKA // W: Metody badania artykułów przemysłowych / red. Józef E. Iwiński, Mieczysław MYSONA. - Wyd. 3. - Łódź ; Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1964. - S. 41-61
20
Badanie i ocena materiałów budowlanych / Lenard LITEWKA // W: Metody badania artykułów przemysłowych / red. Józef E. Iwiński, Mieczysław MYSONA. - Wyd. 3. - Łódź ; Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1964. - S. 257-304. - Bibliogr.
21
Metody badania artykułów spożywczych / red. Irena Iwińska, Leonarda LITEWKA. - Wyd. 3 uzup. - Łódź ; Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1964. - 777 s. : il. ; 24 cm. - Bibliogr. przy rozdz.
22
Kryteria oceny wartości użytkowej towarów / Lenard LITEWKA // W: Metody badania artykułów przemysłowych / red. Józef E. Iwiński, Mieczysław MYSONA. - Wyd. 3. - Łódź ; Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1964. - S. 4-21
23
Badanie i ocena materiałów budowlanych / Leonard LITEWKA // W: Metody badania artykułów przemysłowych / red. Józef E. Iwiński, Mieczysław MYSONA. - Wyd. 2. - Łódź ; Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1963. - S. 257-304. - Bibliogr.
24
Ekonomiczno-towaroznawcze kryteria odbioru jakościowego nasion oleistych / Halina Mokrzyszczak ; Promotor: Leonard LITEWKA. - Warszawa-Kraków, 1963. - 236 k. : il. ; 30 cm. - Bibliogr.
25
Organoleptyczne metody badania towarów / Leonard LITEWKA // W: Metody badania artykułów przemysłowych / red. Józef E. Iwiński, Mieczysław MYSONA. - Wyd. 2. - Łódź ; Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1963. - S. 41-61
26
Kryteria oceny wartości użytkowej towarów / Leonard LITEWKA // W: Metody badania artykułów przemysłowych / red. Józef E. Iwiński, Mieczysław MYSONA. - Wyd. 2. - Łódź ; Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1963. - S. 4-21
27
Badanie i ocena środków piorących / Leonard LITEWKA // W: Metody badania artykułów przemysłowych / red. Józef E. Iwiński, Mieczysław MYSONA. - Wyd. 2. - Łódź ; Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1963. - S. 372-395. - Bibliogr.
28
Analiza towaroznawczo-ekonomiczna wpływu opakowania na trwałość wybranych artykułów spożywczych / Jadwiga Szymczak ; Promotor: Leonard LITEWKA. - Kraków, 1961. - 178 k. : il. ; 30 cm. - Bibliogr.
29
Porównanie jakości miodów krajowych z importowanymi = Comparison of the Quality of Imported and Home - produced Honey / Leonard LITEWKA, Wiesława Łojewska // Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Krakowie. - nr 18 (1961), s. [3]-12. - Soderž., summ. - ISSN 0075-5125
30
Metody badania artykułów spożywczych : przewodnik do ćwiczeń z towaroznawstwa / red. Irena Iwińska, Leonard LITEWKA. - Łódź ; Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 1959. - 697 s., [1] k. tabl. złoż. : il. ; 23 cm. - Bibliogr. przy rozdz.
31
Oznaczanie jakości towarów za pomocą wskaźników liczbowych / Leonard LITEWKA // Handel Wewnętrzny. - R. 1, nr 6 (1955), s. 11-16
32
Technologia i towaroznawstwo. Cz. 1, t. 1 / Mieczysław MYSONA ; współudz. Tadeusz GOŁĘBIOWSKI, T. HOFMANN, J. Kubin, L. LITEWKA, Wł. NALEPA. - Kraków : Państwowe Zakłady Wydawnictw Szkolnych, 1950. - [2], 181, III s. : il. ; 29 cm
33
Technologia i towaroznawstwo. Cz. 1, t. 2 / Mieczysław MYSONA ; współudz. T. GOŁĘBIOWSKI, T. HOFMANN, J. Kubin, L. LITEWKA, Wł. NALEPA. - Kraków : Państwowe Zakłady Wydawnictw Szkolnych, 1950. - [3], 182-444, VI s. : il. ; 30 cm. - Bibliogr.
1
Litewka L., Paszek Z., Smarżewska K., (1978), Statystyczna ocena wyników oznaczania zawartości wody w tytoniu, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 113, s. 109-117.
2
Litewka L., (1977), Biochemiczne wskaźniki oceny jakości żywności, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 90, s. 55-65.
3
Litewka L., Mikułowska H., (1974), Ocena jakości mrożonych wyrobów mącznych, "Przegląd Gastronomiczny", R. 29, nr 2, s. 22-26.
4
Pieczonka W., (1974), Badania and metodyką oznaczania składników mineralnych w wybranych przetworach owocowych, Prom. Litewka L., Kraków : , 92, [16] k.
5
Litewka L., Cichoń Z., (1974), Ocena przydatności niektórych metod oznaczania ekstraktu ogólnego dla celów kontroli jakości przetworów owocowo-warzywnych, "Towaroznawstwo : problemy jakości", s. 99-101.
6
Litewka L., Sybistowicz D., Zborowski J., Zborowska Z., (1973), Ćwiczenia z biochemii produktów spożywczych dla towaroznawców, Litewka L. (red.), Kraków : Wyższa Szkoła Ekonomiczna, 144 s.
7
Litewka L., Mikułowska H., (1972), Badania nad ustaleniem optymalnego dodatku glutaminianu sodowego do koncentratów zup, "Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Krakowie", nr 54, s. 39-42.
8
Litewka L., Pieczonka W., (1972), Próba kwantyfikacji kompleksowego wskaźnika jakości organoleptycznej pitnych soków owocowych, "Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Krakowie", nr 54, s. 25-30.
9
Litewka L., Czechowska M., Jochym H., (1972), Badanie i ocena jakości coctaili mleczno-owocowych produkowanych przez wybrane zakłady gastronomiczne w Krakowie, "Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Krakowie", nr 54, s. 171-184.
10
Litewka L., Pieczonka W., Latoś W., (1971), Próba obiektywizacji oceny konsystencji wędlin za pomocą konsystometru Höpplera, "Towaroznawstwo : problemy jakości", s. 127-131.
11
Litewka L., Hofmann T., (1968), Towary przemysłu chemicznego. [W:] Mysona M. (red.), Towaroznawstwo artykułów przemysłowych, Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, s. 396-436.
12
Litewka L., (1968), Towary budowlane pochodzenia mineralnego. [W:] Mysona M. (red.), Towaroznawstwo artykułów przemysłowych, Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, s. 227-292.
13
Gołębiowski T., Hofmann T., Litewka L., Mysona M., Nalepa W., Skrzypek M., (1968), Metody badania i oceny wybranych towarów: przewodnik do ćwiczeń z towaroznawstwa dla Studentów Kierunku Handlu, Mysona M. (red.), Kraków : [s.n.], 281 s.
14
Mikułowska H., (1968), Badania nad poprawą jakości wybranych koncentratów spożywczych, Prom. Litewka L., Kraków : , 139 k.
15
Litewka L., Szubert C., Iwaniec M., (1967), Wpływ rodzaju opakowania i czasu przechowania naturalnej kawy mielonej na jakość naparu, "Przemysł Spożywczy", t. 21, nr 3, s. s. 23-25.
16
Litewka L., Szubert C., Piotrowski W., (1966), Wpływ czasu palenia i szybkości zmian temperatury na jakość palonej kawy, "Przemysł Spożywczy", t. 20, nr 6, s. 19-21 (387-389).
17
Litewka L., Mikułowska H., Pamuła E., (1965), Wpływ glazurowania i niektórych dodatków smakowych na poprawę jakości ryżu preparowanego, "Przemysł Spożywczy", t. 19, nr 12, s. 29-33 (769-773).
18
Litewka L., (1964), Badanie i ocena środków piorących. [W:] Iwiński J., Mysona M. (red.), Metody badania artykułów przemysłowych, Łódź ; Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, s. 372-395.
19
Litewka L., (1964), Organoleptyczne metody badania towarów. [W:] Iwiński J., Mysona M. (red.), Metody badania artykułów przemysłowych, Łódź ; Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, s. 41-61.
20
Litewka L., (1964), Badanie i ocena materiałów budowlanych. [W:] Iwiński J., Mysona M. (red.), Metody badania artykułów przemysłowych, Łódź ; Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, s. 257-304.
21
Litewka L., Iwińska I. (red.), (1964), Metody badania artykułów spożywczych, Wyd. 3 uzup.Łódź ; Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 777 s.
22
Litewka L., (1964), Kryteria oceny wartości użytkowej towarów. [W:] Iwiński J., Mysona M. (red.), Metody badania artykułów przemysłowych, Łódź ; Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, s. 4-21.
23
Litewka L., (1963), Badanie i ocena materiałów budowlanych. [W:] Iwiński J., Mysona M. (red.), Metody badania artykułów przemysłowych, Łódź ; Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, s. 257-304.
24
Mokrzyszczak H., (1963), Ekonomiczno-towaroznawcze kryteria odbioru jakościowego nasion oleistych, Prom. Litewka L., Warszawa-Kraków : , 236 k.
25
Litewka L., (1963), Organoleptyczne metody badania towarów. [W:] Iwiński J., Mysona M. (red.), Metody badania artykułów przemysłowych, Łódź ; Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, s. 41-61.
26
Litewka L., (1963), Kryteria oceny wartości użytkowej towarów. [W:] Iwiński J., Mysona M. (red.), Metody badania artykułów przemysłowych, Łódź ; Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, s. 4-21.
27
Litewka L., (1963), Badanie i ocena środków piorących. [W:] Iwiński J., Mysona M. (red.), Metody badania artykułów przemysłowych, Łódź ; Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, s. 372-395.
28
Szymczak J., (1961), Analiza towaroznawczo-ekonomiczna wpływu opakowania na trwałość wybranych artykułów spożywczych, Prom. Litewka L., Kraków : , 178 k.
29
Litewka L., Łojewska W., (1961), Porównanie jakości miodów krajowych z importowanymi, "Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Krakowie", nr 18, s. [3]-12.
30
Iwińska I., Litewka L. (red.), (1959), Metody badania artykułów spożywczych: przewodnik do ćwiczeń z towaroznawstwa, Łódź ; Warszawa : Państwowe Wydawnictwo Naukowe, 697 s., [1] k. tabl. złoż.
31
Litewka L., (1955), Oznaczanie jakości towarów za pomocą wskaźników liczbowych, "Handel Wewnętrzny", R. 1, nr 6, s. 11-16.
32
Mysona M., (1950), Technologia i towaroznawstwo. Cz. 1, t. 1, Kraków : Państwowe Zakłady Wydawnictw Szkolnych, [2], 181, III s.
33
Mysona M., (1950), Technologia i towaroznawstwo. Cz. 1, t. 2, Kraków : Państwowe Zakłady Wydawnictw Szkolnych, [3], 182-444, VI s.
1
@article{UEK:2168250190,
author = "Leonard Litewka and Zbigniew Paszek and Katarzyna Smarżewska",
title = "Statystyczna ocena wyników oznaczania zawartości wody w tytoniu",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "113",
pages = "109-117",
year = "1978",
}
2
@article{UEK:2168250402,
author = "Leonard Litewka",
title = "Biochemiczne wskaźniki oceny jakości żywności",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "90",
pages = "55-65",
year = "1977",
}
3
@article{UEK:2168346418,
author = "Leonard Litewka and Helena Mikułowska",
title = "Ocena jakości mrożonych wyrobów mącznych",
journal = "Przegląd Gastronomiczny",
number = "R. 29, 2",
pages = "22-26",
year = "1974",
}
4
@unpublished{UEK:2168307383,
author = "Władysław Pieczonka",
title = "Badania and metodyką oznaczania składników mineralnych w wybranych przetworach owocowych",
adress = "Kraków",
year = "1974",
}
5
@article{UEK:2168346764,
author = "Leonard Litewka and Zofia Cichoń",
title = "Ocena przydatności niektórych metod oznaczania ekstraktu ogólnego dla celów kontroli jakości przetworów owocowo-warzywnych",
journal = "Towaroznawstwo : problemy jakości",
pages = "99-101",
year = "1974",
}
6
@book{UEK:2168336513,
author = "Leonard Litewka and Danuta Sybistowicz and Jacek Zborowski and Zdzisława Zborowska",
title = "Ćwiczenia z biochemii produktów spożywczych dla towaroznawców",
editor = Litewka Leonard,
adress = "Kraków",
publisher = "Wyższa Szkoła Ekonomiczna",
year = "1973",
}
7
@article{UEK:2168249948,
author = "Leonard Litewka and Helena Mikułowska",
title = "Badania nad ustaleniem optymalnego dodatku glutaminianu sodowego do koncentratów zup",
journal = "Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Krakowie",
number = "54",
pages = "39-42",
year = "1972",
}
8
@article{UEK:2168249936,
author = "Leonard Litewka and Władysław Pieczonka",
title = "Próba kwantyfikacji kompleksowego wskaźnika jakości organoleptycznej pitnych soków owocowych",
journal = "Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Krakowie",
number = "54",
pages = "25-30",
year = "1972",
}
9
@article{UEK:2168250258,
author = "Leonard Litewka and Maria Czechowska and Henryk Jochym",
title = "Badanie i ocena jakości coctaili mleczno-owocowych produkowanych przez wybrane zakłady gastronomiczne w Krakowie",
journal = "Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Krakowie",
number = "54",
pages = "171-184",
year = "1972",
}
10
@article{UEK:2168346668,
author = "Leonard Litewka and Władysław Pieczonka and Wanda Latoś",
title = "Próba obiektywizacji oceny konsystencji wędlin za pomocą konsystometru Höpplera",
journal = "Towaroznawstwo : problemy jakości",
pages = "127-131",
year = "1971",
}
11
@inbook{UEK:2168336145,
author = "Leonard Litewka and Tadeusz Hofmann and ",
title = "Towary przemysłu chemicznego",
booktitle = "Towaroznawstwo artykułów przemysłowych",
pages = "396-436",
adress = "Warszawa",
publisher = "Państwowe Wydawnictwo Naukowe",
year = "1968",
}
12
@inbook{UEK:2168336135,
author = "Leonard Litewka",
title = "Towary budowlane pochodzenia mineralnego",
booktitle = "Towaroznawstwo artykułów przemysłowych",
pages = "227-292",
adress = "Warszawa",
publisher = "Państwowe Wydawnictwo Naukowe",
year = "1968",
}
13
@book{UEK:2168336085,
author = "Tadeusz Gołębiowski and Tadeusz Hofmann and Leonard Litewka and Mieczysław Mysona and Wiesław Nalepa and Mieczysław Skrzypek",
title = "Metody badania i oceny wybranych towarów : przewodnik do ćwiczeń z towaroznawstwa dla Studentów Kierunku Handlu",
editor = Mysona Mieczysław,
adress = "Kraków",
publisher = "s.n.",
year = "1968",
}
14
@unpublished{UEK:2168305695,
author = "Helena Mikułowska",
title = "Badania nad poprawą jakości wybranych koncentratów spożywczych",
adress = "Kraków",
year = "1968",
}
15
@article{UEK:2168333669,
author = "Leonard Litewka and Cecylia Szubert and Maria Iwaniec",
title = "Wpływ rodzaju opakowania i czasu przechowania naturalnej kawy mielonej na jakość naparu",
journal = "Przemysł Spożywczy",
number = "t. 21, 3",
pages = "s. 23-25",
year = "1967",
}
16
@article{UEK:2168333179,
author = "Leonard Litewka and Cecylia Szubert and W. Piotrowski",
title = "Wpływ czasu palenia i szybkości zmian temperatury na jakość palonej kawy",
journal = "Przemysł Spożywczy",
number = "t. 20, 6",
pages = "19-21 (387-389)",
year = "1966",
}
17
@article{UEK:2168333667,
author = "Leonard Litewka and Helena Mikułowska and Edward Pamuła",
title = "Wpływ glazurowania i niektórych dodatków smakowych na poprawę jakości ryżu preparowanego",
journal = "Przemysł Spożywczy",
number = "t. 19, 12",
pages = "29-33 (769-773)",
year = "1965",
}
18
@inbook{UEK:2168336399,
author = "Leonard Litewka",
title = "Badanie i ocena środków piorących",
booktitle = "Metody badania artykułów przemysłowych",
pages = "372-395",
adress = "Łódź ; Warszawa",
publisher = "Państwowe Wydawnictwo Naukowe",
year = "1964",
edition = "Wyd. 3.",
}
19
@inbook{UEK:2168336395,
author = "Leonard Litewka",
title = "Organoleptyczne metody badania towarów",
booktitle = "Metody badania artykułów przemysłowych",
pages = "41-61",
adress = "Łódź ; Warszawa",
publisher = "Państwowe Wydawnictwo Naukowe",
year = "1964",
edition = "Wyd. 3.",
}
20
@inbook{UEK:2168336397,
author = "Leonard Litewka",
title = "Badanie i ocena materiałów budowlanych",
booktitle = "Metody badania artykułów przemysłowych",
pages = "257-304",
adress = "Łódź ; Warszawa",
publisher = "Państwowe Wydawnictwo Naukowe",
year = "1964",
edition = "Wyd. 3.",
}
21
@book{UEK:2168336515,
title = "Metody badania artykułów spożywczych",
editor = Litewka Leonard,
editor = Iwińska Irena,
adress = "Łódź ; Warszawa",
publisher = "Państwowe Wydawnictwo Naukowe",
year = "1964",
url = {},
edition = "Wyd. 3 uzup.",
}
22
@inbook{UEK:2168336393,
author = "Leonard Litewka",
title = "Kryteria oceny wartości użytkowej towarów",
booktitle = "Metody badania artykułów przemysłowych",
pages = "4-21",
adress = "Łódź ; Warszawa",
publisher = "Państwowe Wydawnictwo Naukowe",
year = "1964",
edition = "Wyd. 3.",
}
23
@inbook{UEK:2168336383,
author = "Leonard Litewka",
title = "Badanie i ocena materiałów budowlanych",
booktitle = "Metody badania artykułów przemysłowych",
pages = "257-304",
adress = "Łódź ; Warszawa",
publisher = "Państwowe Wydawnictwo Naukowe",
year = "1963",
edition = "Wyd. 2.",
}
24
@unpublished{UEK:2168303113,
author = "Halina Mokrzyszczak",
title = "Ekonomiczno-towaroznawcze kryteria odbioru jakościowego nasion oleistych",
adress = "Warszawa-Kraków",
year = "1963",
}
25
@inbook{UEK:2168336381,
author = "Leonard Litewka",
title = "Organoleptyczne metody badania towarów",
booktitle = "Metody badania artykułów przemysłowych",
pages = "41-61",
adress = "Łódź ; Warszawa",
publisher = "Państwowe Wydawnictwo Naukowe",
year = "1963",
edition = "Wyd. 2.",
}
26
@inbook{UEK:2168336379,
author = "Leonard Litewka",
title = "Kryteria oceny wartości użytkowej towarów",
booktitle = "Metody badania artykułów przemysłowych",
pages = "4-21",
adress = "Łódź ; Warszawa",
publisher = "Państwowe Wydawnictwo Naukowe",
year = "1963",
edition = "Wyd. 2.",
}
27
@inbook{UEK:2168336385,
author = "Leonard Litewka",
title = "Badanie i ocena środków piorących",
booktitle = "Metody badania artykułów przemysłowych",
pages = "372-395",
adress = "Łódź ; Warszawa",
publisher = "Państwowe Wydawnictwo Naukowe",
year = "1963",
edition = "Wyd. 2.",
}
28
@unpublished{UEK:2168305533,
author = "Jadwiga Szymczak",
title = "Analiza towaroznawczo-ekonomiczna wpływu opakowania na trwałość wybranych artykułów spożywczych",
adress = "Kraków",
year = "1961",
}
29
@article{UEK:2168266020,
author = "Leonard Litewka and Wiesława Łojewska",
title = "Porównanie jakości miodów krajowych z importowanymi",
journal = "Zeszyty Naukowe Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Krakowie",
number = "18",
pages = "[3]-12",
year = "1961",
}
30
@book{UEK:2168336221,
title = "Metody badania artykułów spożywczych : przewodnik do ćwiczeń z towaroznawstwa",
editor = Iwińska Irena,
editor = Litewka Leonard,
adress = "Łódź ; Warszawa",
publisher = "Państwowe Wydawnictwo Naukowe",
year = "1959",
url = {},
}
31
@article{UEK:2168337551,
author = "Leonard Litewka",
title = "Oznaczanie jakości towarów za pomocą wskaźników liczbowych",
journal = "Handel Wewnętrzny",
number = "R. 1, 6",
pages = "11-16",
year = "1955",
}
32
@book{UEK:2168339311,
author = "Mieczysław Mysona",
title = "Technologia i towaroznawstwo",
adress = "Kraków",
publisher = "Państwowe Zakłady Wydawnictw Szkolnych",
year = "1950",
}
33
@book{UEK:2168339313,
author = "Mieczysław Mysona",
title = "Technologia i towaroznawstwo",
adress = "Kraków",
publisher = "Państwowe Zakłady Wydawnictw Szkolnych",
year = "1950",
}