Publikacje wybranego autora

Tataruch Kinga ORCID

Kolegium Nauk o Zarządzaniu i Jakości, Instytut Nauk o Jakości i Zarządzania Produktem, Katedra Chemii Ogólnej

1

Tytuł:
Influence of Cooking Conditions of Frying Fats on Their Autoxidation Dynamics = Wpływ warunków ogrzewania tłuszczów smażalniczych na ich dynamikę autooksydacji
Źródło:
Towaroznawcze Problemy Jakości = Polish Journal of Commodity Science. - nr 1 (58) (2019) , s. 44-56. - Summ., streszcz. - Bibliogr.
Program badawczy:
The project was financed by the Ministry of Science and Higher Education granted pursuant to Decision No 044/WTiZP-KChO/01/2018/S/8044
Nr:
2168332611
artykuł w czasopiśmie
2

Tytuł:
The Dynamics of Oxidative Changes in Selected Fats During the Frying of French Fries
Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria. - nr 18(3) (2019) , s. 293-303. - Summ. - Bibliogr.
Program badawczy:
Funding Source Declaration. The project was financed by the Ministry of Science and Higher Education granted pursuant to Decision No 044/WTiZP-KChO/01/2018/S/8044
Lista 2019:
40.00 pkt
Nr:
2168338579
artykuł w czasopiśmie
3

Tytuł:
Tworzenie układów mikroemulsyjnych na bazie olejów jadalnych = Preparation of Microemulsion Systems Based on Edible Oils
Źródło:
Selected Problems of Food Quality = Wybrane problemy jakości żywności / eds. Monika Żuchowska-Grzywacz, Ryszard Zieliński - Radom: Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu, 2018, s. 115-122. - Streszcz., summ. - Bibliogr.
Seria:
(Monografia Mazowieckiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego ; nr 9)
ISBN:
978-83-7351-855-1
Poziom I:
20.00 pkt
Nr:
2168325863
rozdział w monografii
4

Tytuł:
Analiza dynamiki zmian oksydacyjnych olejów tłoczonych na zimno w efekcie naświetlania UV i ogrzewania konwencjonalnego = The Dynamics of Oxidation Changes in Cold-pressed Oils Caused by UV Irradiation and Heating
Źródło:
Jakość i bezpieczeństwo żywności - analizy, trendy, wyzwania = Food Quality and Safety - Analyses, Trends, Challenges / red. nauk. Małgorzata MIŚNIAKIEWICZ, Michał HALAGARDA - Kraków: Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, 2017, s. 45-58. - Streszcz., summ. - Bibliogr.
Program badawczy:
Projekt został sfinansowany ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego przyznanych na podstawie decyzji nr 081/WT-KChO/01/2016/S/6081
ISBN:
978-83-949236-4-8
Tryb dostępu:
Nr:
2168319213
rozdział w monografii
Zobacz opis całości
5

Konferencja:
I Konferencja Naukowa "Chemia dla urody i zdrowie", Toruń, Polska, od 2017-06-08 do 2017-06-10
Tytuł:
Bioaktywne mikroemulsje kosmetyczne na bazie oleju z palmy oleistej
Źródło:
I Konferencja Chemia dla urody i zdrowia = Chemistry for Beauty and Health - Toruń: Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, 2017, s. 71
ISBN:
978-83-89063-60-1
Nr:
2168315225
poster
6

Konferencja:
I Konferencja Naukowa "Chemia dla urody i zdrowie", Toruń, Polska, od 2017-06-08 do 2017-06-10
Tytuł:
Mikroemulsyjne nośniki retinolu
Źródło:
I Konferencja Chemia dla urody i zdrowia = Chemistry for Beauty and Health - Toruń: Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, 2017, s. 88
ISBN:
978-83-89063-60-1
Nr:
2168315227
poster
7

Konferencja:
Konferencja naukowa "Towaroznawstwo w badaniach i praktyce", Kraków, Polska, od 2017-11-08 do 2017-11-10
Tytuł:
Analiza dynamiki zmian oksydacyjnych olejów tłoczonych na zimno w efekcie naświetlania UV i ogrzewania konwencjonalnego
Źródło:
Materiały konferencji naukowej z cyklu "Towaroznawstwo w badaniach i praktyce" : abstrakty - Kraków: Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, 2017, s. 46. - Dostępne tylko streszczenie
Program badawczy:
Projekt został sfinansowany ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego przyznanych na podstawie decyzji nr 081/WT-KChO/01/2016/S/6081
ISBN:
978-83-949236-5-5
Nr:
2168319599
varia
8

Tytuł:
Mikroemulsje spożywcze
Źródło:
Żywność dla przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN / [red. Anna Pęksa] - Wrocław: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2017, s. 111-117. - Streszcz. - Bibliogr.
Seria:
(Monografie - Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu ; 204)
ISBN:
978-83-7717-264-3
Poziom I:
20.00 pkt
Nr:
2168315811
rozdział w monografii
9

Konferencja:
XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN "Żywność dla przyszłości", Wrocław, Polska, od 2017-07-04 do 2017-07-05
Tytuł:
Mikroemulsje spożywcze
Źródło:
Żywność dla przyszłości : materiały konferencji naukowej / [red. meryt. Anna Pęksa] - Wrocław: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2017, s. 171
ISBN:
978-83-7717-265-0
Nr:
2168316049
poster
10

Tytuł:
Obtaining Stable Liposomal Formulations of Vitamin A for Practical Applications in Food Fortification Technology = Otrzymywanie stabilnych liposomowych formulacji witaminy A do praktycznego zastosowania w technologii wzbogacania żywności
Źródło:
Selected Aspects of Food Quality = Wybrane aspekty jakości żywności / ed. Ryszard Zieliński, Jerzy Żuchowski - Radom: Instytut Technologii Eksploatacji - Państwowy Instytut Badawczy, 2016, s. 73-81. - Streszcz., summ. - Bibliogr.
Seria:
(Interdyscyplinarność i Innowacyjność Towaroznawstwa)
ISBN:
978-83-7789-427-9 ; 978-83-7789-402-6
Nr:
2168309077
rozdział w monografii
11

Autor:
Kinga Tataruch , Anna Karewicz , Maria Nowakowska
Tytuł:
Alginate-Hydroxypropylcellulose Microbeads for Retinol Encapsulation
Źródło:
6th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis : November 5-8, 2013, Prague, Czech Republic : Book of Abstract / Ed. by Jana Pulkrabová, Monika Tomaniová, Michel Nielen and Jana Hajšlová - Prague: Institute of Chemical Technology, 2013, s. 210. - Dostępne tylko streszczenia. - Dostępny w World Wide Web
ISBN:
978-80-7080-861-0
Tryb dostępu:
Nr:
2168292731
varia
12

Tytuł:
Kapsułkowanie - metoda stabilizacji witaminy A w technologii wzbogacania żywności = Encapsulation - a Method of Stabilising Vitamin A in Food Fortification Technology
Źródło:
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie = Cracow Review of Economics and Management. - nr 906 (2013) , s. 87-99. - Summ., streszcz. - Bibliogr.
Tryb dostępu:
Pełny tekst
CC-BY-NC-ND
Lista MNiSW:
b 6.00 pkt
Nr:
2168275993
artykuł w czasopiśmie
13

Autor:
Kinga Tataruch , Aleksandra Rusin , Mariusz Kępczyński , Piotr Filipczak , Marta Kumorek , Zdzisław Krawczyk , Maria Nowakowska
Tytuł:
Testowanie aktywności biologicznej in vitro nowej generacji nanostrukturalnych fotouczulaczy polimerowych w terapii fotodynamicznej PDT
Źródło:
Materiały III Ogólnopolskiego Sympozjum "Nowoczesne techniki badawcze w ocenie jakości produktów leczniczych", Lublin, 20-21 września 2012 / red. i skł. komp.: Anna Berecka, Anna Gumieniczek, Elżbieta Kędziera, Monika Osika, Ewa Semeniuk - Lublin: [Uniwersytet Medyczny], 2012, s. 64. - Dostępne tylko streszczenie - Bibliogr.
ISBN:
978-83-924353-2-7
Nr:
2168262344
varia
14

Tytuł:
Nowe nośniki witamin i mikroelementów do wzbogacania żywności
Źródło:
Fizykochemiczne przemiany lipidów / kier. projektu: Elżbieta KONDRATOWICZ-PIETRUSZKA2012, s. 59-68 - Bibliogr.
Sygnatura:
NP-1424/Magazyn
Nr:
2168273666
fragment pracy naukowo badawczej
Zobacz opis całości
15

Autor:
Kinga Nawalany , Aleksandra Rusin , Mariusz Kepczynski , Piotr Filipczak , Marta Kumorek , Bartłomiej Kozik , Hana Weitman , Benjamin Ehrenberg , Zdzisław Krawczyk , Maria Nowakowska
Tytuł:
Novel Nanostructural Photosensitizers for Photodynamic Therapy : In vitro studies
Źródło:
International Journal of Pharmaceutics. - vol. 430, Iss. 1-2 (2012) , s. 129-140. - Pełny tekst dostępny w bazie ScienceDirect - Bibliogr.. - Dostępny w World Wide Web
Lista MNiSW:
a
Nr:
2168228812
artykuł w czasopiśmie
16

Autor:
Kinga Tataruch , Aleksandra Rusin , Mariusz Kępczyński , Zdzisław Krawczyk , Maria Nowakowska
Tytuł:
Novel Nanostructural Photosensitizers for Photodynamic Therapy
Źródło:
Nano-Biotechnology Pl 2012 - Warsaw: Warsaw University of Technology, 2012, s. 74. - Dostępne tylko streszczenie - Bibliogr.
ISBN:
83-89585-35-9
Nr:
2168262396
varia
17

Tytuł:
Izolacja i oczyszczanie lecytyny jajecznej
Źródło:
Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 9 / kierownik projektu: Władysław KĘDZIOR2011, s. 13-21 - Bibliogr.
Sygnatura:
NP-882/9/Magazyn
Nr:
2168228570
fragment pracy naukowo badawczej
Zobacz opis całości
18

Autor:
Kinga Nawalany , Kamila Styczyńska , Bronisław Buczek
Tytuł:
Liposomowe nośniki witamin do wzbogacania żywności
Źródło:
54. Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego i Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego : Lublin, 18-22 września 2011 : materiały zjazdowe - Warszawa: Polskie Towarzystwo Chemiczne, 2011, s. 203-204. - Dostępne tylko streszczenia - Bibliogr.
ISBN:
978-83-60988-08-4
Nr:
2168224036
varia
19

Autor:
Kinga Nawalany , Mariusz Kępczyński , Aleksandra Rusin , Zdzisław Krawczyk , Maria Nowakowska
Tytuł:
Nanostrukturalne fotouczulacze polimerowe dla potrzeb terapii fotodynamicznej PDT
Źródło:
54. Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego i Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego : Lublin, 18-22 września 2011 : materiały zjazdowe - Warszawa: Polskie Towarzystwo Chemiczne, 2011, s. 318. - Dostępne tylko streszczenia - Bibliogr.
ISBN:
978-83-60988-08-4
Nr:
2168224050
varia
20

Autor:
Kinga Nawalany , Mariusz Kępczyński , Marta Kumorek , Maria Nowakowska , Aleksandra Rusin , Piotr Filipczak , Zdzisław Krawczyk
Tytuł:
Ocena aktywności biologicznej nowej generacji nanostrukturalnych fotouczulaczy polimerowych w terapii fotodynamicznej PDT
Źródło:
Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 8 / kierownik projektu: Władysław KĘDZIOR2010, s. 22-31 - Bibliogr.
Sygnatura:
NP-882/8/Magazyn
Nr:
2168228638
fragment pracy naukowo badawczej
Zobacz opis całości
21

Autor:
Kinga Nawalany , Aleksandra Rusin , Mariusz Kępczyński , Marta Kumorek , Zdzisław Krawczyk , Maria Nowakowska
Tytuł:
Ocena aktywności biologicznej nowej generacji nanostrukturalnych fotouczulaczy polimerowych w terapii fotodynamicznej PDT
Źródło:
XXI Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego - Gdańsk: MSM STUDIO, 2010, s. 42. - Dostępne tylko streszczenie - Bibliogr.
ISBN:
978-83-927125-1-0
Nr:
2165906099
varia
22

Autor:
M. Kumorek , K. Nawalany , M. Kępczyński , M. Bulwan , A. Rusin , P. Filipczak , B. Kozik , Z. Krawczyk , M. Nowakowska
Tytuł:
The Interaction of Pegylated Isoflavone and Porphyrin with the Biological Membranes
Źródło:
Polymer Chemistry Conference - Cambridge: Zing Conferences, 2010, s. 71. - Dostępne tylko streszczenie
Nr:
2165908057
varia
23

Autor:
Kinga Nawalany , Aleksandra Rusin , Mariusz Kępczyński , Marta Kumorek , Zdzisław Krawczyk , Maria Nowakowska
Tytuł:
Novel Photosensitizers for Photodynamic Therapy
Źródło:
YES 2010 - Kraków: 2010, s. K11. - Dostępne tylko streszczenie - Bibliogr.
Nr:
2165905354
varia
Dokumenty niepublikowane:
1

Tytuł:
Fizykochemiczne przemiany lipidów. Etap 2
Adres wydawniczy:
Kraków: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2013
Opis fizyczny:
57 k.: il.; 30 cm.
Uwagi:
Bibliogr.
Program badawczy:
053/WT-KChO/01/2013/S/3053
Sygnatura:
NP-1424/2/Magazyn
Nr:
2168288825
naukowo-badawcze
1
Influence of Cooking Conditions of Frying Fats on Their Autoxidation Dynamics = Wpływ warunków ogrzewania tłuszczów smażalniczych na ich dynamikę autooksydacji / Elżbieta KONDRATOWICZ-PIETRUSZKA, Lidia OSTASZ, Kinga TATARUCH, Małgorzata KUCIA // Towaroznawcze Problemy Jakości = Polish Journal of Commodity Science. - nr 1 (58) (2019), s. 44-56. - Summ., streszcz. - Bibliogr. - ISSN 1733-747X
2
The Dynamics of Oxidative Changes in Selected Fats During the Frying of French Fries / Elżbieta KONDRATOWICZ-PIETRUSZKA, Lidia OSTASZ, Kinga TATARUCH // Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria. - nr 18(3) (2019), s. 293-303. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: https://www.food.actapol.net/pub/7_3_2019.pdf. - ISSN 1644-0730
3
Tworzenie układów mikroemulsyjnych na bazie olejów jadalnych = Preparation of Microemulsion Systems Based on Edible Oils / Kinga TATARUCH // W: Selected Problems of Food Quality = Wybrane problemy jakości żywności / eds. Monika Żuchowska-Grzywacz, Ryszard Zieliński. - Radom : Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny, 2018. - (Monografia - Mazowiecki Oddział Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego ; nr 9). - S. 115-122. - Streszcz., summ. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7351-855-1
4
Analiza dynamiki zmian oksydacyjnych olejów tłoczonych na zimno w efekcie naświetlania UV i ogrzewania konwencjonalnego = The Dynamics of Oxidation Changes in Cold-pressed Oils Caused by UV Irradiation and Heating / Elżbieta KONDRATOWICZ-PIETRUSZKA, Lidia OSTASZ, Kinga TATARUCH, Małgorzata KUCIA // W: Jakość i bezpieczeństwo żywności - analizy, trendy, wyzwania = Food Quality and Safety - Analyses, Trends, Challenges / red. nauk. Małgorzata MIŚNIAKIEWICZ, Michał HALAGARDA. - Kraków : Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, 2017. - S. 45-58. - Streszcz., summ. - Bibliogr. - ISBN 978-83-949236-4-8. - Pełny tekst: https://konferencjatbp.uek.krakow.pl/images/TBP_Bezpieczenstwo.pdf
5
Bioaktywne mikroemulsje kosmetyczne na bazie oleju z palmy oleistej / Małgorzata KUCIA, Kinga TATARUCH // W: I Konferencja Chemia dla urody i zdrowia = Chemistry for Beauty and Health. - Toruń : Uniwersytet Mikołaja Kopernika. Wydział Chemii, 2017. - S. 71. - ISBN 978-83-89063-60-1
6
Mikroemulsyjne nośniki retinolu / Kinga TATARUCH // W: I Konferencja Chemia dla urody i zdrowia = Chemistry for Beauty and Health. - Toruń : Uniwersytet Mikołaja Kopernika. Wydział Chemii, 2017. - S. 88. - ISBN 978-83-89063-60-1
7
Analiza dynamiki zmian oksydacyjnych olejów tłoczonych na zimno w efekcie naświetlania UV i ogrzewania konwencjonalnego / Elżbieta KONDRATOWICZ-PIETRUSZKA, Lidia OSTASZ, Kinga TATARUCH, Małgorzata KUCIA // W: Materiały konferencji naukowej z cyklu "Towaroznawstwo w badaniach i praktyce" : abstrakty. - Kraków : Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, 2017. - S. 46. - Dostępne tylko streszczenie. - ISBN 978-83-949236-5-5
8
Mikroemulsje spożywcze / Kinga TATARUCH // W: Żywność dla przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN / [red. Anna Pęksa]. - Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2017. - (Monografie, ISSN 2083-5531 ; 204). - S. 111-117. - Streszcz. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7717-264-3
9
Mikroemulsje spożywcze / Kinga TATARUCH // W: Żywność dla przyszłości : materiały konferencji naukowej / [red. meryt. Anna Pęksa]. - Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2017. - S. 171. - ISBN 978-83-7717-265-0
10
Obtaining Stable Liposomal Formulations of Vitamin A for Practical Applications in Food Fortification Technology = Otrzymywanie stabilnych liposomowych formulacji witaminy A do praktycznego zastosowania w technologii wzbogacania żywności / Kinga TATARUCH // W: Selected Aspects of Food Quality = Wybrane aspekty jakości żywności / ed. Ryszard Zieliński, Jerzy Żuchowski. - Radom : Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji - PIB, 2016. - (Interdyscyplinarność i Innowacyjność Towaroznawstwa). - S. 73-81. - Streszcz., summ. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7789-427-9 ; 978-83-7789-402-6
11
Alginate-Hydroxypropylcellulose Microbeads for Retinol Encapsulation / Kinga TATARUCH, Anna Karewicz, Maria Nowakowska // W: 6th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis : November 5-8, 2013, Prague, Czech Republic : Book of Abstract / Ed. by Jana Pulkrabová, Monika Tomaniová, Michel Nielen and Jana Hajšlová. - Prague : Institute of Chemical Technology, 2013. - S. 210. - Dostępne tylko streszczenia. - Dostępny w World Wide Web. - ISBN 978-80-7080-861-0. - Pełny tekst: http://www.rafa2013.eu/pdf/BoA_RAFA_2013.pdf#page=186&view=Fit
12
Kapsułkowanie - metoda stabilizacji witaminy A w technologii wzbogacania żywności = Encapsulation - a Method of Stabilising Vitamin A in Food Fortification Technology / Kinga TATARUCH // Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie = Cracow Review of Economics and Management. - nr 906 (2013), s. 87-99. - Summ., streszcz. - Bibliogr. - Pełny tekst: https://zeszyty-naukowe.uek.krakow.pl/article/view/812/634. - ISSN 1898-6447
13
Testowanie aktywności biologicznej in vitro nowej generacji nanostrukturalnych fotouczulaczy polimerowych w terapii fotodynamicznej PDT / Kinga TATARUCH, Aleksandra Rusin, Mariusz Kępczyński, Piotr Filipczak, Marta Kumorek, Zdzisław Krawczyk, Maria Nowakowska // W: Materiały III Ogólnopolskiego Sympozjum "Nowoczesne techniki badawcze w ocenie jakości produktów leczniczych", Lublin, 20-21 września 2012 / red. i skł. komp.: Anna Berecka, Anna Gumieniczek, Elżbieta Kędziera, Monika Osika, Ewa Semeniuk. - Lublin : [Uniwersytet Medyczny], 2012. - S. 64. - Dostępne tylko streszczenie. - Bibliogr. - ISBN 978-83-924353-2-7
14
Nowe nośniki witamin i mikroelementów do wzbogacania żywności / Kinga TATARUCH // W: Fizykochemiczne przemiany lipidów / kier. projektu: Elżbieta KONDRATOWICZ-PIETRUSZKA. - (2012), s. 59-68. - Bibliogr.
15
Novel Nanostructural Photosensitizers for Photodynamic Therapy : In vitro studies / Kinga NAWALANY, Aleksandra Rusin, Mariusz Kepczynski, Piotr Filipczak, Marta Kumorek, Bartłomiej Kozik, Hana Weitman, Benjamin Ehrenberg, Zdzisław Krawczyk, Maria Nowakowska // International Journal of Pharmaceutics. - vol. 430, Iss. 1-2 (2012), s. 129-140. - Summ.. - Pełny tekst dostępny w bazie ScienceDirect. - Bibliogr. - Dostępny w World Wide Web. - ISSN 0378-5173
16
Novel Nanostructural Photosensitizers for Photodynamic Therapy / Kinga TATARUCH, Aleksandra Rusin, Mariusz Kępczyński, Zdzisław Krawczyk, Maria Nowakowska // W: Nano-Biotechnology Pl 2012 : 17th-18th September 2012. - Warsaw : Warsaw University of Technology, 2012. - S. 74. - Dostępne tylko streszczenie. - Bibliogr. - ISBN 83-89585-35-9
17
Izolacja i oczyszczanie lecytyny jajecznej / Kinga NAWALANY, Bronisław BUCZEK // W: Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 9 / kierownik projektu: Władysław KĘDZIOR. - (2011), s. 13-21. - Bibliogr.
18
Liposomowe nośniki witamin do wzbogacania żywności / Kinga NAWALANY, Kamila Styczyńska, Bronisław BUCZEK // W: 54. Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego i Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego : Lublin, 18-22 września 2011 : materiały zjazdowe. - Warszawa : Polskie Towarzystwo Chemiczne, 2011. - S. 203-204. - Dostępne tylko streszczenia. - Bibliogr. - ISBN 978-83-60988-08-4
19
Nanostrukturalne fotouczulacze polimerowe dla potrzeb terapii fotodynamicznej PDT / Kinga NAWALANY, Mariusz Kępczyński, Aleksandra Rusin, Zdzisław Krawczyk, Maria Nowakowska // W: 54. Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego i Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego : Lublin, 18-22 września 2011 : materiały zjazdowe. - Warszawa : Polskie Towarzystwo Chemiczne, 2011. - S. 318. - Dostępne tylko streszczenia. - Bibliogr. - ISBN 978-83-60988-08-4
20
Ocena aktywności biologicznej nowej generacji nanostrukturalnych fotouczulaczy polimerowych w terapii fotodynamicznej PDT / Kinga NAWALNY, Mariusz Kępczyński, Marta Kumorek, Maria Nowakowska, Aleksandra Rusin, Piotr Filipczak, Zdzisław Krawczyk // W: Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 8 / kierownik projektu: Władysław KĘDZIOR. - (2010), s. 22-31. - Bibliogr.
21
Ocena aktywności biologicznej nowej generacji nanostrukturalnych fotouczulaczy polimerowych w terapii fotodynamicznej PDT / Kinga NAWALANY, Aleksandra Rusin, Mariusz Kępczyński, Marta Kumorek, Zdzisław Krawczyk, Maria Nowakowska // W: XXI Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego : farmacja polska na tle Unii Europejskiej, 12-15 września 2010, Gdańsk : streszczenia. - Gdańsk : MSM STUDIO, 2010. - S. 42. - Dostępne tylko streszczenie. - Bibliogr. - ISBN 978-83-927125-1-0
22
The Interaction of Pegylated Isoflavone and Porphyrin with the Biological Membranes / M. Kumorek, K. NAWALANY, M. Kępczyński, M. Bulwan, A. Rusin, P. Filipczak, B. Kozik, Z. Krawczyk, M. Nowakowska // W: Polymer Chemistry Conference : Programme & Abstract Book, Puerto Morelos, Mexico, 19.-22.11.2010. - Cambridge : Zing Conferences, 2010. - S. 71. - Dostępne tylko streszczenie
23
Novel Photosensitizers for Photodynamic Therapy / Kinga NAWALANY, Aleksandra Rusin, Mariusz Kępczyński, Marta Kumorek, Zdzisław Krawczyk, Maria Nowakowska // W: YES 2010 : 4th Young European Scientists Workshop : Workshop Program and Book of Abstracts, 5-10 September, 2010, Jagiellonian University Kraków, Poland. - Kraków, 2010. - S. K11. - Dostępne tylko streszczenie. - Bibliogr.
24
Fizykochemiczne przemiany lipidów. Etap 2 / kier. projektu: Elżbieta KONDRATOWICZ-PIETRUSZKA ; zespół: Lidia OSTASZ, Kinga TATARUCH, Piotr KOZERA. - Kraków : Uniwersytet Ekonomiczny, 2013. - 57 k. : il. ; 30 cm. - Bibliogr.
1
Kondratowicz-Pietruszka E., Ostasz L., Tataruch K., Kucia M., (2019), Influence of Cooking Conditions of Frying Fats on Their Autoxidation Dynamics, "Towaroznawcze Problemy Jakości", nr 1 (58), s. 44-56.
2
Kondratowicz-Pietruszka E., Ostasz L., Tataruch K., (2019), The Dynamics of Oxidative Changes in Selected Fats During the Frying of French Fries, "Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria", nr 18(3), s. 293-303; https://www.food.actapol.net/pub/7_3_2019.pdf
3
Tataruch K., (2018), Tworzenie układów mikroemulsyjnych na bazie olejów jadalnych. [W:] Żuchowska-Grzywacz M., Zieliński R. (red.), Selected Problems of Food Quality, Radom : Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny, s. 115-122.
4
Kondratowicz-Pietruszka E., Ostasz L., Tataruch K., Kucia M., (2017), Analiza dynamiki zmian oksydacyjnych olejów tłoczonych na zimno w efekcie naświetlania UV i ogrzewania konwencjonalnego. [W:] Miśniakiewicz M., Halagarda M. (red.), Jakość i bezpieczeństwo żywności - analizy, trendy, wyzwania, Kraków : Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, s. 45-58.
5
Kucia M., Tataruch K., (2017), Bioaktywne mikroemulsje kosmetyczne na bazie oleju z palmy oleistej. [W:] I Konferencja Chemia dla urody i zdrowia, Toruń : Uniwersytet Mikołaja Kopernika. Wydział Chemii, s. 71.
6
Tataruch K., (2017), Mikroemulsyjne nośniki retinolu. [W:] I Konferencja Chemia dla urody i zdrowia, Toruń : Uniwersytet Mikołaja Kopernika. Wydział Chemii, s. 88.
7
Kondratowicz-Pietruszka E., Ostasz L., Tataruch K., Kucia M., (2017), Analiza dynamiki zmian oksydacyjnych olejów tłoczonych na zimno w efekcie naświetlania UV i ogrzewania konwencjonalnego. [W:] Materiały konferencji naukowej z cyklu "Towaroznawstwo w badaniach i praktyce" : abstrakty, Kraków : Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, s. 46.
8
Tataruch K., (2017), Mikroemulsje spożywcze. [W:] Pęksa A. (red.), Żywność dla przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN (Monografie - Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu; 204), Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, s. 111-117.
9
Tataruch K., (2017), Mikroemulsje spożywcze. [W:] Pęksa (red.), Żywność dla przyszłości : materiały konferencji naukowej, Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, s. 171.
10
Tataruch K., (2016), Obtaining Stable Liposomal Formulations of Vitamin A for Practical Applications in Food Fortification Technology. [W:] Zieliński R., Żuchowski J. (red.), Selected Aspects of Food Quality, Radom : Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji - PIB, s. 73-81.
11
Tataruch K., Karewicz A., Nowakowska M., (2013), Alginate-Hydroxypropylcellulose Microbeads for Retinol Encapsulation. [W:] Pulkrabová J., Tomaniová M., Nielen M., Hajšlová J. (red.), 6th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis : November 5-8, 2013, Prague, Czech Republic : Book of Abstract, Prague : Institute of Chemical Technology, s. 210.
12
Tataruch K., (2013), Kapsułkowanie - metoda stabilizacji witaminy A w technologii wzbogacania żywności, "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie", nr 906, s. 87-99; https://zeszyty-naukowe.uek.krakow.pl/article/view/812/634
13
Tataruch K., Rusin A., Kępczyński M., Filipczak P., Kumorek M., Krawczyk Z., Nowakowska M., (2012), Testowanie aktywności biologicznej in vitro nowej generacji nanostrukturalnych fotouczulaczy polimerowych w terapii fotodynamicznej PDT. [W:] re., Anna Berecka , Gumieniczek A., Kędziera E., Osika M., Semeniuk E. (red.), Materiały III Ogólnopolskiego Sympozjum "Nowoczesne techniki badawcze w ocenie jakości produktów leczniczych", Lublin, 20-21 września 2012, Lublin : [Uniwersytet Medyczny], s. 64.
14
Tataruch K., (2012), Nowe nośniki witamin i mikroelementów do wzbogacania żywności. [W:] Kondratowicz-Pietruszka E. (kierownik tematu), Fizykochemiczne przemiany lipidów, s. 59-68.
15
Nawalany K., Rusin A., Kepczynski M., Filipczak P., Kumorek M., Kozik B., Weitman H., Ehrenberg B., Krawczyk Z., Nowakowska M., (2012), Novel Nanostructural Photosensitizers for Photodynamic Therapy : In vitro studies, "International Journal of Pharmaceutics", vol. 430, Iss. 1-2, s. 129-140.
16
Tataruch K., Rusin A., Kępczyński M., Krawczyk Z., Nowakowska M., (2012), Novel Nanostructural Photosensitizers for Photodynamic Therapy. [W:] Nano-Biotechnology Pl 2012: 17th-18th September 2012, Warsaw : Warsaw University of Technology, s. 74.
17
Nawalany K., Buczek B., (2011), Izolacja i oczyszczanie lecytyny jajecznej. [W:] Kędzior W. (kierownik tematu), Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 9, s. 13-21.
18
Nawalany K., Styczyńska K., Buczek B., (2011), Liposomowe nośniki witamin do wzbogacania żywności. [W:] 54. Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego i Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego : Lublin, 18-22 września 2011 : materiały zjazdowe, Warszawa : Polskie Towarzystwo Chemiczne, s. 203-204.
19
Nawalany K., Kępczyński M., Rusin A., Krawczyk Z., Nowakowska M., (2011), Nanostrukturalne fotouczulacze polimerowe dla potrzeb terapii fotodynamicznej PDT. [W:] 54. Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego i Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego : Lublin, 18-22 września 2011 : materiały zjazdowe, Warszawa : Polskie Towarzystwo Chemiczne, s. 318.
20
Nawalany K., Kępczyński M., Kumorek M., Nowakowska M., Rusin A., Filipczak P., Krawczyk Z., (2010), Ocena aktywności biologicznej nowej generacji nanostrukturalnych fotouczulaczy polimerowych w terapii fotodynamicznej PDT. [W:] Kędzior W. (kierownik tematu), Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 8, s. 22-31.
21
Nawalany K., Rusin A., Kępczyński M., Kumorek M., Krawczyk Z., Nowakowska M., (2010), Ocena aktywności biologicznej nowej generacji nanostrukturalnych fotouczulaczy polimerowych w terapii fotodynamicznej PDT. [W:] XXI Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego: farmacja polska na tle Unii Europejskiej, 12-15 września 2010, Gdańsk : streszczenia, Gdańsk : MSM STUDIO, s. 42.
22
Kumorek M., Nawalany K., Kępczyński M., Bulwan M., Rusin A., Filipczak P., Kozik B., Krawczyk Z., Nowakowska M., (2010), The Interaction of Pegylated Isoflavone and Porphyrin with the Biological Membranes. [W:] Polymer Chemistry Conference: Programme & Abstract Book, Puerto Morelos, Mexico, 19.-22.11.2010, Cambridge : Zing Conferences, s. 71.
23
Nawalany K., Rusin A., Kępczyński M., Kumorek M., Krawczyk Z., Nowakowska M., (2010), Novel Photosensitizers for Photodynamic Therapy. [W:] YES 2010: 4th Young European Scientists Workshop : Workshop Program and Book of Abstracts, 5-10 September, 2010, Jagiellonian University Kraków, Poland, Kraków :, s. K11.
24
Kondratowicz-Pietruszka E., Ostasz L., Tataruch K., Kozera P., (2013), Fizykochemiczne przemiany lipidów. Etap 2, Kondratowicz-Pietruszka E. (kier.), Kraków : Uniwersytet Ekonomiczny, 57 k.
1
@article{UEK:2168332611,
author = "Elżbieta Kondratowicz-Pietruszka and Lidia Ostasz and Kinga Tataruch and Małgorzata Kucia",
title = "Influence of Cooking Conditions of Frying Fats on Their Autoxidation Dynamics",
journal = "Towaroznawcze Problemy Jakości",
number = "1 (58)",
pages = "44-56",
year = "2019",
doi = {http://dx.doi.org/10.19202/j.cs.2019.01.04},
url = {},
}
2
@article{UEK:2168338579,
author = "Elżbieta Kondratowicz-Pietruszka and Lidia Ostasz and Kinga Tataruch",
title = "The Dynamics of Oxidative Changes in Selected Fats During the Frying of French Fries",
journal = "Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria",
number = "18(3)",
pages = "293-303",
year = "2019",
doi = {http://dx.doi.org/10.17306/J.AFS.2019.0675},
url = {https://www.food.actapol.net/pub/7_3_2019.pdf},
}
3
@inbook{UEK:2168325863,
author = "Kinga Tataruch",
title = "Tworzenie układów mikroemulsyjnych na bazie olejów jadalnych",
booktitle = "Selected Problems of Food Quality",
pages = "115-122",
adress = "Radom",
publisher = "Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu",
year = "2018",
issn = "",
isbn = "978-83-7351-855-1",
}
4
@inbook{UEK:2168319213,
author = "Elżbieta Kondratowicz-Pietruszka and Lidia Ostasz and Kinga Tataruch and Małgorzata Kucia",
title = "Analiza dynamiki zmian oksydacyjnych olejów tłoczonych na zimno w efekcie naświetlania UV i ogrzewania konwencjonalnego",
booktitle = "Jakość i bezpieczeństwo żywności - analizy, trendy, wyzwania",
pages = "45-58",
adress = "Kraków",
publisher = "Polskie Towarzystwo Towaroznawcze",
year = "2017",
url = {https://konferencjatbp.uek.krakow.pl/images/TBP_Bezpieczenstwo.pdf},
isbn = "978-83-949236-4-8",
}
5
@misc{UEK:2168315225,
author = "Małgorzata Kucia and Kinga Tataruch",
title = "Bioaktywne mikroemulsje kosmetyczne na bazie oleju z palmy oleistej",
booktitle = "I Konferencja Chemia dla urody i zdrowia",
pages = "71",
adress = "Toruń",
publisher = "Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu",
year = "2017",
isbn = "978-83-89063-60-1",
}
6
@misc{UEK:2168315227,
author = "Kinga Tataruch",
title = "Mikroemulsyjne nośniki retinolu",
booktitle = "I Konferencja Chemia dla urody i zdrowia",
pages = "88",
adress = "Toruń",
publisher = "Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu",
year = "2017",
isbn = "978-83-89063-60-1",
}
7
@misc{UEK:2168319599,
author = "Elżbieta Kondratowicz-Pietruszka and Lidia Ostasz and Kinga Tataruch and Małgorzata Kucia",
title = "Analiza dynamiki zmian oksydacyjnych olejów tłoczonych na zimno w efekcie naświetlania UV i ogrzewania konwencjonalnego",
booktitle = "Materiały konferencji naukowej z cyklu "Towaroznawstwo w badaniach i praktyce" : abstrakty",
pages = "46",
adress = "Kraków",
publisher = "Polskie Towarzystwo Towaroznawcze",
year = "2017",
isbn = "978-83-949236-5-5",
}
8
@inbook{UEK:2168315811,
author = "Kinga Tataruch",
title = "Mikroemulsje spożywcze",
booktitle = "Żywność dla przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN",
pages = "111-117",
adress = "Wrocław",
publisher = "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu",
year = "2017",
issn = "2083-5531",
isbn = "978-83-7717-264-3",
}
9
@misc{UEK:2168316049,
author = "Kinga Tataruch",
title = "Mikroemulsje spożywcze",
booktitle = "Żywność dla przyszłości : materiały konferencji naukowej",
pages = "171",
adress = "Wrocław",
publisher = "Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu",
year = "2017",
isbn = "978-83-7717-265-0",
}
10
@inbook{UEK:2168309077,
author = "Kinga Tataruch",
title = "Obtaining Stable Liposomal Formulations of Vitamin A for Practical Applications in Food Fortification Technology",
booktitle = "Selected Aspects of Food Quality",
pages = "73-81",
adress = "Radom",
publisher = "Instytut Technologii Eksploatacji - Państwowy Instytut Badawczy",
year = "2016",
issn = "",
isbn = "978-83-7789-427-9 ; 978-83-7789-402-6",
}
11
@misc{UEK:2168292731,
author = "Kinga Tataruch and Anna Karewicz and Maria Nowakowska",
title = "Alginate-Hydroxypropylcellulose Microbeads for Retinol Encapsulation",
booktitle = "6th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis : November 5-8, 2013, Prague, Czech Republic : Book of Abstract",
pages = "210",
adress = "Prague",
publisher = "Institute of Chemical Technology",
year = "2013",
url = {http://www.rafa2013.eu/pdf/BoA_RAFA_2013.pdf#page=186&view=Fit},
isbn = "978-80-7080-861-0",
}
12
@article{UEK:2168275993,
author = "Kinga Tataruch",
title = "Kapsułkowanie - metoda stabilizacji witaminy A w technologii wzbogacania żywności",
journal = "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie",
number = "906",
pages = "87-99",
year = "2013",
url = {https://zeszyty-naukowe.uek.krakow.pl/article/view/812/634},
}
13
@misc{UEK:2168262344,
author = "Kinga Tataruch and Aleksandra Rusin and Mariusz Kępczyński and Piotr Filipczak and Marta Kumorek and Zdzisław Krawczyk and Maria Nowakowska",
title = "Testowanie aktywności biologicznej in vitro nowej generacji nanostrukturalnych fotouczulaczy polimerowych w terapii fotodynamicznej PDT",
booktitle = "Materiały III Ogólnopolskiego Sympozjum "Nowoczesne techniki badawcze w ocenie jakości produktów leczniczych", Lublin, 20-21 września 2012",
pages = "64",
adress = "Lublin",
publisher = "Uniwersytet Medyczny",
year = "2012",
isbn = "978-83-924353-2-7",
}
14
@unpublished{UEK:2168273666,
author = "Kinga Tataruch",
title = "Nowe nośniki witamin i mikroelementów do wzbogacania żywności",
booktitle = "Fizykochemiczne przemiany lipidów",
pages = "59-68",
year = "2012",
}
15
@article{UEK:2168228812,
author = "Kinga Nawalany and Aleksandra Rusin and Mariusz Kepczynski and Piotr Filipczak and Marta Kumorek and Bartłomiej Kozik and Hana Weitman and Benjamin Ehrenberg and Zdzisław Krawczyk and Maria Nowakowska",
title = "Novel Nanostructural Photosensitizers for Photodynamic Therapy : In vitro studies",
journal = "International Journal of Pharmaceutics",
number = "vol. 430, Iss. 1-2",
pages = "129-140",
year = "2012",
doi = {http://dx.doi.org/10.1016/j.ijpharm.2012.04.016},
url = {},
}
16
@misc{UEK:2168262396,
author = "Kinga Tataruch and Aleksandra Rusin and Mariusz Kępczyński and Zdzisław Krawczyk and Maria Nowakowska",
title = "Novel Nanostructural Photosensitizers for Photodynamic Therapy",
booktitle = "Nano-Biotechnology Pl 2012",
pages = "74",
adress = "Warsaw",
publisher = "Warsaw University of Technology",
year = "2012",
isbn = "83-89585-35-9",
}
17
@unpublished{UEK:2168228570,
author = "Kinga Nawalany and Bronisław Buczek",
title = "Izolacja i oczyszczanie lecytyny jajecznej",
booktitle = "Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 9",
pages = "13-21",
year = "2011",
}
18
@misc{UEK:2168224036,
author = "Kinga Nawalany and Kamila Styczyńska and Bronisław Buczek",
title = "Liposomowe nośniki witamin do wzbogacania żywności",
booktitle = "54. Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego i Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego : Lublin, 18-22 września 2011 : materiały zjazdowe",
pages = "203-204",
adress = "Warszawa",
publisher = "Polskie Towarzystwo Chemiczne",
year = "2011",
isbn = "978-83-60988-08-4",
}
19
@misc{UEK:2168224050,
author = "Kinga Nawalany and Mariusz Kępczyński and Aleksandra Rusin and Zdzisław Krawczyk and Maria Nowakowska",
title = "Nanostrukturalne fotouczulacze polimerowe dla potrzeb terapii fotodynamicznej PDT",
booktitle = "54. Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego i Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego : Lublin, 18-22 września 2011 : materiały zjazdowe",
pages = "318",
adress = "Warszawa",
publisher = "Polskie Towarzystwo Chemiczne",
year = "2011",
isbn = "978-83-60988-08-4",
}
20
@unpublished{UEK:2168228638,
author = "Kinga Nawalany and Mariusz Kępczyński and Marta Kumorek and Maria Nowakowska and Aleksandra Rusin and Piotr Filipczak and Zdzisław Krawczyk",
title = "Ocena aktywności biologicznej nowej generacji nanostrukturalnych fotouczulaczy polimerowych w terapii fotodynamicznej PDT",
booktitle = "Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 8",
pages = "22-31",
year = "2010",
}
21
@misc{UEK:2165906099,
author = "Kinga Nawalany and Aleksandra Rusin and Mariusz Kępczyński and Marta Kumorek and Zdzisław Krawczyk and Maria Nowakowska",
title = "Ocena aktywności biologicznej nowej generacji nanostrukturalnych fotouczulaczy polimerowych w terapii fotodynamicznej PDT",
booktitle = "XXI Naukowy Zjazd Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego",
pages = "42",
adress = "Gdańsk",
publisher = "MSM STUDIO",
year = "2010",
isbn = "978-83-927125-1-0",
}
22
@misc{UEK:2165908057,
author = "M. Kumorek and K. Nawalany and M. Kępczyński and M. Bulwan and A. Rusin and P. Filipczak and B. Kozik and Z. Krawczyk and M. Nowakowska",
title = "The Interaction of Pegylated Isoflavone and Porphyrin with the Biological Membranes",
booktitle = "Polymer Chemistry Conference",
pages = "71",
adress = "Cambridge",
publisher = "Zing Conferences",
year = "2010",
}
23
@misc{UEK:2165905354,
author = "Kinga Nawalany and Aleksandra Rusin and Mariusz Kępczyński and Marta Kumorek and Zdzisław Krawczyk and Maria Nowakowska",
title = "Novel Photosensitizers for Photodynamic Therapy",
booktitle = "YES 2010",
pages = "K11",
adress = "Kraków",
year = "2010",
}
24
@unpublished{UEK:2168288825,
author = "Elżbieta Kondratowicz-Pietruszka and Lidia Ostasz and Kinga Tataruch and Piotr Kozera",
title = "Fizykochemiczne przemiany lipidów",
adress = "Kraków",
publisher = "Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie",
year = "2013",
}