Publikacje wybranego autora

1

Tytuł:
Zmiany właściwości olejów jadalnych ogrzewanych mikrofalami lub w termoobiegu = Changes of Properties Edible Oils Heated by Microvalve or Thermo-circulation Way
Źródło:
Towaroznawcze Problemy Jakości = Polish Journal of Commodity Science. - nr 1 (10) (2007) , s. 44-54. - Summ., streszcz. - Bibliogr.
Nr:
2162036478
artykuł w czasopiśmie
2

Tytuł:
Ocena jakości olejów roślinnych na różnych etapach stosowania za pomocą wybranych wskaźników fizykochemicznych = Evaluation of the Quality of Edible Oils at Various Usage Stages by Means of Selected Physicochemical Parameters
Źródło:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 737 (2007) , s. 5-17. - Summ. - Bibliogr.
Tryb dostępu:
Lista MNiSW:
b 6.00 pkt
Nr:
51079
artykuł w czasopiśmie
Zobacz opis całości
3

Tytuł:
Zmiany wskaźników jakościowych oliwy extra virgin i oliwy pomace pod wpływem naświetlania promieniami UV = Changes in Quality Parameters of Extra Virgin Olive Oil and Pomace Olive Irradiated with Ultraviolet Light
Źródło:
Towaroznawcze Problemy Jakości = Polish Journal of Commodity Science. - nr 2 (11) (2007) , s. 42-52. - Summ., streszcz. - Bibliogr.
Nr:
50481
artykuł w czasopiśmie
4

Tytuł:
Wpływ utleniania węgla aktywnego w fazie ciekłej na jego zdolność do oczyszczania olejów posmażalniczych = Effect of the Oxidation of Liquid-Phase Active Carbon on Its Ability to Purify Used Frying Oils
Źródło:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 737 (2007) , s. 19-36. - Summ. - Bibliogr.
Tryb dostępu:
Lista MNiSW:
b 6.00 pkt
Nr:
51077
artykuł w czasopiśmie
Zobacz opis całości
5

Tytuł:
Sorpcja zanieczyszczeń ze zużytego oleju smażalniczego na modyfikowanym za pomocą KOH węglu aktywnym = The Sorption of Frying-Oil Degradation Products on KOH-Modified Activated Carbon
Źródło:
Przemysł Chemiczny. - T. 85, nr 8-9 (2006) , s. 1260-1262. - Summ. - Bibliogr.
Nr:
2168287951
artykuł w czasopiśmie
6

Tytuł:
Adsorpcyjna obróbka oleju po smażeniu żywności dla potrzeb wytwarzania biodiesla = Adsorptive Processing of Used Cooking Oil for the Purpose of Biodiesel Production
Źródło:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 710 (2006) , s. 5-11. - Summ. - Bibliogr.
Tryb dostępu:
Nr:
53019
artykuł w czasopiśmie
Zobacz opis całości
7

Tytuł:
Oczyszczanie oleju posmażalniczego na węglu aktywnym dodatkowo modyfikowanym wodorotlenkiem potasu = Purification of Used Frying Oil on Active Carbon Additionally Modified by Potassium Hydroxide
Źródło:
Towaroznawcze Problemy Jakości = Polish Journal of Commodity Science. - nr 4 (9) (2006) , s. 98-107. - Streszcz., summ. - Bibliogr.
Nr:
2166507384
artykuł w czasopiśmie
8

Tytuł:
Wpływ rodzaju adsorbentu i temperatury procesu oczyszczania na właściwości oraz jakość oleju posmażalniczego = The Effects of the Adsorbent Type and Purifying Process Temperature on the Properties and Quality of Used Cooking Oil
Źródło:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 710 (2006) , s. 13-29. - Summ. - Bibliogr.
Tryb dostępu:
Nr:
53021
artykuł w czasopiśmie
Zobacz opis całości
9

Autor:
Derylo-Marczewska A. , Swiatkowski A. , Buczek B. , Biniak S.
Tytuł:
Adsorption Equilibria in the Systems : Aqueous Solutions of Organics - Oxidized Activated Carbon Samples Obtained from Different Parts of Granules
Źródło:
Fuel. - Vol. 85, nr 3 (2006) , s. 410-417. - Summ. - Bibliogr.
Nr:
2168288095
artykuł w czasopiśmie
10

Tytuł:
Natura powierzchni węgla aktywnego utlenianego w fazie gazowej = The Nature of Active Carbon Surface Oxidized in the Gaseous Phase
Źródło:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 689 (2005) , s. 5-16. - Summ. - Bibliogr.
Tryb dostępu:
Nr:
52838
artykuł w czasopiśmie
Zobacz opis całości
11

Tytuł:
Wpływ modyfikacji powierzchni węgla aktywnego na jego zdolność do oczyszczania zużytego oleju smażalniczego = The Effect of Modifying a Surface of Activated Carbon on Its Capacity to Purify Used Frying Oils
Źródło:
Żywność : nauka - technologia - jakość = Food : Science - Technology - Quality. - nr 4 (45) Supl. (2005) , s. 85-99. - Summ., streszcz. - Bibliogr.
Tryb dostępu:
Nr:
2168228272
artykuł w czasopiśmie
12

Autor:
Buczek Bronisław , Czepirski Leszek , Zietkiewicz Janusz
Tytuł:
Improvement of Hydrogen Storage Capacity for Active Carbon
Źródło:
Adsorption - Journal of the International Adsorption Society. - Vol. 11, nr 1 (Supl.) (2005) , s. 877-880. - Summ. - Bibliogr.
Nr:
2168288101
artykuł w czasopiśmie
13

Tytuł:
Oczyszczanie oleju po smażeniu potraw z ryb za pomocą utlenionego węgla aktywnego oraz krzemianu magnezu = Purification of Oil after Frying Fish Dishes, Using Oxidixed Active Carbon and Magnesium Silicate
Źródło:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 689 (2005) , s. 17-36. - Summ. - Bibliogr.
Tryb dostępu:
Nr:
52839
artykuł w czasopiśmie
Zobacz opis całości
14

Tytuł:
Wpływ gazowo-parowego utleniania na charakter powierzchni węgla aktywnego = The Effect of Steam-Gas Oxidation on the Nature of the Activated cCrbon Surface
Źródło:
Przemysł Chemiczny. - T. 84, nr 7 (2005) , s. 508-511. - Summ. - Bibliogr.
Nr:
2168287955
artykuł w czasopiśmie
15

Autor:
Buczek Bronisław , Klimowska Eliza , Vogt Elżbieta
Tytuł:
Preparation of Active Carbons for Adsorption Cooling System
Źródło:
Adsorption - Journal of the International Adsorption Society. - Vol. 11, nr 1 (Supl.) (2005) , s. 769-773. - Summ. - Bibliogr.
Nr:
2168288097
artykuł w czasopiśmie
1
Zmiany właściwości olejów jadalnych ogrzewanych mikrofalami lub w termoobiegu = Changes of Properties Edible Oils Heated by Microvalve or Thermo-circulation Way / Lidia OSTASZ, Bronisław BUCZEK // Towaroznawcze Problemy Jakości = Polish Journal of Commodity Science. - nr 1 (10) (2007), s. 44-54. - Summ., streszcz. - Bibliogr. - ISSN 1733-747X
2
Ocena jakości olejów roślinnych na różnych etapach stosowania za pomocą wybranych wskaźników fizykochemicznych = Evaluation of the Quality of Edible Oils at Various Usage Stages by Means of Selected Physicochemical Parameters / Bronisław BUCZEK, Agnieszka LEŚNIAK // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 737 (2007), s. 5-17. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://kangur.uek.krakow.pl/bazy_ae/bazekon/nowy/details.php?numer=150232555. - ISSN 0208-7944
3
Zmiany wskaźników jakościowych oliwy extra virgin i oliwy pomace pod wpływem naświetlania promieniami UV = Changes in Quality Parameters of Extra Virgin Olive Oil and Pomace Olive Irradiated with Ultraviolet Light / Bronisław BUCZEK, Agnieszka LEŚNIAK // Towaroznawcze Problemy Jakości = Polish Journal of Commodity Science. - nr 2 (11) (2007), s. 42-52. - Summ., streszcz. - Bibliogr. - ISSN 1733-747X
4
Wpływ utleniania węgla aktywnego w fazie ciekłej na jego zdolność do oczyszczania olejów posmażalniczych = Effect of the Oxidation of Liquid-Phase Active Carbon on Its Ability to Purify Used Frying Oils / Bronisław BUCZEK, Wojciech CHWIAŁKOWSKI // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 737 (2007), s. 19-36. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://kangur.uek.krakow.pl/bazy_ae/bazekon/nowy/details.php?numer=150247193. - ISSN 0208-7944
5
Sorpcja zanieczyszczeń ze zużytego oleju smażalniczego na modyfikowanym za pomocą KOH węglu aktywnym = The Sorption of Frying-Oil Degradation Products on KOH-Modified Activated Carbon / Wojciech CHWIAŁKOWSKI, Bronisław BUCZEK // Przemysł Chemiczny. - T. 85, nr 8-9 (2006), s. 1260-1262. - Summ. - Bibliogr. - ISSN 0033-2496
6
Adsorpcyjna obróbka oleju po smażeniu żywności dla potrzeb wytwarzania biodiesla = Adsorptive Processing of Used Cooking Oil for the Purpose of Biodiesel Production / Bronisław BUCZEK // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 710 (2006), s. 5-11. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://kangur.uek.krakow.pl/bazy_ae/bazekon/nowy/details.php?numer=105822927. - ISSN 0208-7944
7
Oczyszczanie oleju posmażalniczego na węglu aktywnym dodatkowo modyfikowanym wodorotlenkiem potasu = Purification of Used Frying Oil on Active Carbon Additionally Modified by Potassium Hydroxide / Bronisław BUCZEK, Wojciech CHWIAŁKOWSKI // Towaroznawcze Problemy Jakości = Polish Journal of Commodity Science. - nr 4 (9) (2006), s. 98-107. - Streszcz., summ. - Bibliogr. - ISSN 1733-747X
8
Wpływ rodzaju adsorbentu i temperatury procesu oczyszczania na właściwości oraz jakość oleju posmażalniczego = The Effects of the Adsorbent Type and Purifying Process Temperature on the Properties and Quality of Used Cooking Oil / Bronisław BUCZEK, Wojciech CHWIAŁKOWSKI // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 710 (2006), s. 13-29. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://kangur.uek.krakow.pl/bazy_ae/bazekon/nowy/details.php?numer=105834151. - ISSN 0208-7944
9
Adsorption Equilibria in the Systems : Aqueous Solutions of Organics - Oxidized Activated Carbon Samples Obtained from Different Parts of Granules / A. Derylo-Marczewska, Swiatkowski A., B. BUCZEK, S. Biniak // Fuel. - Vol. 85, nr 3 (2006), s. 410-417. - Summ. - Bibliogr. - ISSN 0016-2361
10
Natura powierzchni węgla aktywnego utlenianego w fazie gazowej = The Nature of Active Carbon Surface Oxidized in the Gaseous Phase / Bronisław BUCZEK // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 689 (2005), s. 5-16. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://kangur.uek.krakow.pl/bazy_ae/bazekon/nowy/details.php?numer=93882657. - ISSN 0208-7944
11
Wpływ modyfikacji powierzchni węgla aktywnego na jego zdolność do oczyszczania zużytego oleju smażalniczego = The Effect of Modifying a Surface of Activated Carbon on Its Capacity to Purify Used Frying Oils / Bronisław BUCZEK, Wojciech CHWIAŁKOWSKI // Żywność : nauka - technologia - jakość = Food : Science - Technology - Quality. - nr 4 (45) Supl. (2005), s. 85-99. - Summ., streszcz. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://www.pttz.org/zyw/. - ISSN 2451-0769
12
Improvement of Hydrogen Storage Capacity for Active Carbon / Bronislaw BUCZEK, Leszek Czepirski, Janusz Zietkiewicz // Adsorption - Journal of the International Adsorption Society. - Vol. 11, nr 1 (Supl.) (2005), s. 877-880. - Summ. - Bibliogr. - ISSN 0929-5607
13
Oczyszczanie oleju po smażeniu potraw z ryb za pomocą utlenionego węgla aktywnego oraz krzemianu magnezu = Purification of Oil after Frying Fish Dishes, Using Oxidixed Active Carbon and Magnesium Silicate / Bronisław BUCZEK, Wojciech CHWIAŁKOWSKI // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 689 (2005), s. 17-36. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://kangur.uek.krakow.pl/bazy_ae/bazekon/nowy/details.php?numer=93882194. - ISSN 0208-7944
14
Wpływ gazowo-parowego utleniania na charakter powierzchni węgla aktywnego = The Effect of Steam-Gas Oxidation on the Nature of the Activated cCrbon Surface / Bronisław BUCZEK // Przemysł Chemiczny. - T. 84, nr 7 (2005), s. 508-511. - Summ. - Bibliogr. - ISSN 0033-2496
15
Preparation of Active Carbons for Adsorption Cooling System / Bronislaw BUCZEK, Eliza Klimowska, Elzbieta Vogt // Adsorption - Journal of the International Adsorption Society. - Vol. 11, nr 1 (Supl.) (2005), s. 769-773. - Summ. - Bibliogr. - ISSN 0929-5607
1
Ostasz L., Buczek B., (2007), Zmiany właściwości olejów jadalnych ogrzewanych mikrofalami lub w termoobiegu, "Towaroznawcze Problemy Jakości", nr 1 (10), s. 44-54.
2
Buczek B., Leśniak A., (2007), Ocena jakości olejów roślinnych na różnych etapach stosowania za pomocą wybranych wskaźników fizykochemicznych, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 737, s. 5-17; https://bazekon.uek.krakow.pl/150232555
3
Buczek B., Leśniak A., (2007), Zmiany wskaźników jakościowych oliwy extra virgin i oliwy pomace pod wpływem naświetlania promieniami UV, "Towaroznawcze Problemy Jakości", nr 2 (11), s. 42-52.
4
Buczek B., Chwiałkowski W., (2007), Wpływ utleniania węgla aktywnego w fazie ciekłej na jego zdolność do oczyszczania olejów posmażalniczych, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 737, s. 19-36; https://bazekon.uek.krakow.pl/150247193
5
Chwiałkowski W., Buczek B., (2006), Sorpcja zanieczyszczeń ze zużytego oleju smażalniczego na modyfikowanym za pomocą KOH węglu aktywnym, "Przemysł Chemiczny", T. 85, nr 8-9, s. 1260-1262.
6
Buczek B., (2006), Adsorpcyjna obróbka oleju po smażeniu żywności dla potrzeb wytwarzania biodiesla, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 710, s. 5-11; https://bazekon.uek.krakow.pl/105822927
7
Buczek B., Chwiałkowski W., (2006), Oczyszczanie oleju posmażalniczego na węglu aktywnym dodatkowo modyfikowanym wodorotlenkiem potasu, "Towaroznawcze Problemy Jakości", nr 4 (9), s. 98-107.
8
Buczek B., Chwiałkowski W., (2006), Wpływ rodzaju adsorbentu i temperatury procesu oczyszczania na właściwości oraz jakość oleju posmażalniczego, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 710, s. 13-29; https://bazekon.uek.krakow.pl/105834151
9
Derylo-Marczewska A., Swiatkowski A., Buczek B., Biniak S., (2006), Adsorption Equilibria in the Systems : Aqueous Solutions of Organics - Oxidized Activated Carbon Samples Obtained from Different Parts of Granules, "Fuel", Vol. 85, nr 3, s. 410-417.
10
Buczek B., (2005), Natura powierzchni węgla aktywnego utlenianego w fazie gazowej, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 689, s. 5-16; https://bazekon.uek.krakow.pl/93882657
11
Buczek B., Chwiałkowski W., (2005), Wpływ modyfikacji powierzchni węgla aktywnego na jego zdolność do oczyszczania zużytego oleju smażalniczego, "Żywność : nauka - technologia - jakość", nr 4 (45) Supl., s. 85-99; http://www.pttz.org/zyw/
12
Buczek B., Czepirski L., Zietkiewicz J., (2005), Improvement of Hydrogen Storage Capacity for Active Carbon, "Adsorption - Journal of the International Adsorption Society", Vol. 11, nr 1 (Supl.), s. 877-880.
13
Buczek B., Chwiałkowski W., (2005), Oczyszczanie oleju po smażeniu potraw z ryb za pomocą utlenionego węgla aktywnego oraz krzemianu magnezu, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 689, s. 17-36; https://bazekon.uek.krakow.pl/93882194
14
Buczek B., (2005), Wpływ gazowo-parowego utleniania na charakter powierzchni węgla aktywnego, "Przemysł Chemiczny", T. 84, nr 7, s. 508-511.
15
Buczek B., Klimowska E., Vogt E., (2005), Preparation of Active Carbons for Adsorption Cooling System, "Adsorption - Journal of the International Adsorption Society", Vol. 11, nr 1 (Supl.), s. 769-773.
1
@article{UEK:2162036478,
author = "Ostasz Lidia and Buczek Bronisław",
title = "Zmiany właściwości olejów jadalnych ogrzewanych mikrofalami lub w termoobiegu",
journal = "Towaroznawcze Problemy Jakości",
number = "1 (10)",
pages = "44-54",
year = "2007",
}
2
@article{UEK:51079,
author = "Buczek Bronisław and Leśniak Agnieszka",
title = "Ocena jakości olejów roślinnych na różnych etapach stosowania za pomocą wybranych wskaźników fizykochemicznych",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "737",
pages = "5-17",
year = "2007",
}
3
@article{UEK:50481,
author = "Buczek Bronisław and Leśniak Agnieszka",
title = "Zmiany wskaźników jakościowych oliwy extra virgin i oliwy pomace pod wpływem naświetlania promieniami UV",
journal = "Towaroznawcze Problemy Jakości",
number = "2 (11)",
pages = "42-52",
year = "2007",
}
4
@article{UEK:51077,
author = "Buczek Bronisław and Chwiałkowski Wojciech",
title = "Wpływ utleniania węgla aktywnego w fazie ciekłej na jego zdolność do oczyszczania olejów posmażalniczych",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "737",
pages = "19-36",
year = "2007",
}
5
@article{UEK:2168287951,
author = "Chwiałkowski Wojciech and Buczek Bronisław",
title = "Sorpcja zanieczyszczeń ze zużytego oleju smażalniczego na modyfikowanym za pomocą KOH węglu aktywnym",
journal = "Przemysł Chemiczny",
number = "T. 85, 8-9",
pages = "1260-1262",
year = "2006",
}
6
@article{UEK:53019,
author = "Buczek Bronisław",
title = "Adsorpcyjna obróbka oleju po smażeniu żywności dla potrzeb wytwarzania biodiesla",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "710",
pages = "5-11",
year = "2006",
}
7
@article{UEK:2166507384,
author = "Buczek Bronisław and Chwiałkowski Wojciech",
title = "Oczyszczanie oleju posmażalniczego na węglu aktywnym dodatkowo modyfikowanym wodorotlenkiem potasu",
journal = "Towaroznawcze Problemy Jakości",
number = "4 (9)",
pages = "98-107",
year = "2006",
}
8
@article{UEK:53021,
author = "Buczek Bronisław and Chwiałkowski Wojciech",
title = "Wpływ rodzaju adsorbentu i temperatury procesu oczyszczania na właściwości oraz jakość oleju posmażalniczego",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "710",
pages = "13-29",
year = "2006",
}
9
@article{UEK:2168288095,
author = "Derylo-Marczewska A. and Swiatkowski A. and Buczek B. and Biniak S.",
title = "Adsorption Equilibria in the Systems : Aqueous Solutions of Organics - Oxidized Activated Carbon Samples Obtained from Different Parts of Granules",
journal = "Fuel",
number = "Vol. 85, 3",
pages = "410-417",
year = "2006",
}
10
@article{UEK:52838,
author = "Buczek Bronisław",
title = "Natura powierzchni węgla aktywnego utlenianego w fazie gazowej",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "689",
pages = "5-16",
year = "2005",
}
11
@article{UEK:2168228272,
author = "Buczek Bronisław and Chwiałkowski Wojciech",
title = "Wpływ modyfikacji powierzchni węgla aktywnego na jego zdolność do oczyszczania zużytego oleju smażalniczego",
journal = "Żywność : nauka - technologia - jakość",
number = "4 (45) Supl.",
pages = "85-99",
year = "2005",
}
12
@article{UEK:2168288101,
author = "Buczek Bronisław and Czepirski Leszek and Zietkiewicz Janusz",
title = "Improvement of Hydrogen Storage Capacity for Active Carbon",
journal = "Adsorption - Journal of the International Adsorption Society",
number = "Vol. 11, 1 (Supl.)",
pages = "877-880",
year = "2005",
}
13
@article{UEK:52839,
author = "Buczek Bronisław and Chwiałkowski Wojciech",
title = "Oczyszczanie oleju po smażeniu potraw z ryb za pomocą utlenionego węgla aktywnego oraz krzemianu magnezu",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "689",
pages = "17-36",
year = "2005",
}
14
@article{UEK:2168287955,
author = "Buczek Bronisław",
title = "Wpływ gazowo-parowego utleniania na charakter powierzchni węgla aktywnego",
journal = "Przemysł Chemiczny",
number = "T. 84, 7",
pages = "508-511",
year = "2005",
}
15
@article{UEK:2168288097,
author = "Buczek Bronisław and Klimowska Eliza and Vogt Elżbieta",
title = "Preparation of Active Carbons for Adsorption Cooling System",
journal = "Adsorption - Journal of the International Adsorption Society",
number = "Vol. 11, 1 (Supl.)",
pages = "769-773",
year = "2005",
}