Publikacje wybranego autora

1

Tytuł:
Nanostructural Materials for Energy Storage Systems
Źródło:
International Journal of Photoenergy. - Vol. 2011 (2011) , s. 4 s.. - Summ. - Bibliogr.
Lista MNiSW:
a
Nr:
2168287925
artykuł w czasopiśmie
2

Tytuł:
Gliceryna produkt uboczny z procesu wytwarzania biodiesla
Źródło:
Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 9 / kierownik projektu: Władysław KĘDZIOR2011, s. 3-12 - Bibliogr.
Sygnatura:
NP-882/9/Magazyn
Nr:
2168228566
fragment pracy naukowo badawczej
Zobacz opis całości
3

Tytuł:
Izolacja i oczyszczanie lecytyny jajecznej
Źródło:
Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 9 / kierownik projektu: Władysław KĘDZIOR2011, s. 13-21 - Bibliogr.
Sygnatura:
NP-882/9/Magazyn
Nr:
2168228570
fragment pracy naukowo badawczej
Zobacz opis całości
4

Tytuł:
Oczyszczanie postarzonego oleju adsorbentami z łupin orzecha włoskiego
Źródło:
54. Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego i Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego : Lublin, 18-22 września 2011 : materiały zjazdowe - Warszawa: Polskie Towarzystwo Chemiczne, 2011, s. 356. - Dostępne tylko streszczenia - Bibliogr.
ISBN:
978-83-60988-08-4
Nr:
2168224058
varia
5

Tytuł:
Regeneracja adsorpcyjna zużytej frytury za pomocą handlowego krzemianu magnezu = Adsorptive Regeneration of Used Oil by Commercial Magnesium Silicate
Źródło:
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie = Cracow Review of Economics and Management / [red. nacz. Zofia CICHOŃ]. - nr 874 (2011) , s. 5-18. - Summ. - Bibliogr.
Tryb dostępu:
Lista MNiSW:
b 9.00 pkt
Nr:
2168221586
artykuł w czasopiśmie
Zobacz opis całości
6

Autor:
Nawalany Kinga , Styczyńska Kamila , Buczek Bronisław
Tytuł:
Liposomowe nośniki witamin do wzbogacania żywności
Źródło:
54. Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego i Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego : Lublin, 18-22 września 2011 : materiały zjazdowe - Warszawa: Polskie Towarzystwo Chemiczne, 2011, s. 203-204. - Dostępne tylko streszczenia - Bibliogr.
ISBN:
978-83-60988-08-4
Nr:
2168224036
varia
7

Autor:
Derylo-Marczewska Anna , Buczek Bronislaw , Swiatkowski Andrzej
Tytuł:
Effect of Oxygen Surface Groups on Adsorption of Benzene Derivatives from Aqueous Solutions onto Active Carbon Samples
Źródło:
Applied Surface Science. - vol. 257, nr 22 (2011) , s. 9466-9472 - Bibliogr.
Lista MNiSW:
a
Nr:
2168287921
artykuł w czasopiśmie
8

Tytuł:
Zmiany jakościowe i fizykochemiczne olejów roślinnych ogrzewanych mikrofalowo = Qualitative and Physico-chemical Changes in Microwave-heated Vegetable Oils
Źródło:
Przemysł Chemiczny. - T. 90, nr 6 (2011) , s. 1245-1248. - Streszcz., summ. - Bibliogr.
Lista MNiSW:
a 20.00 pkt
Nr:
2168223644
artykuł w czasopiśmie
9

Tytuł:
Dwuetapowy proces adsorpcji produktów degradacji oleju smażalniczego = A Two-Stage Process for Adsorption of Frying Oil Degradation Products
Źródło:
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 833 (2010) , s. 5-17. - Summ. - Bibliogr.
Tryb dostępu:
Lista MNiSW:
b 9.00 pkt
Nr:
2165626010
artykuł w czasopiśmie
Zobacz opis całości
10

Tytuł:
Grease Waste as Raw Materials for the Manufacture of Biodegradable Lubricants
Źródło:
Role of Science of Commodities in Quality Management in Knowledge Based Economy : V International Conference, Technical University of Radom, September 15-17, 2010, Radom, Poland : Commodity Science - Research and Practice : Abstracts - Radom: Office Publishing Technical University, 2010, s. 12. - Dostępne tylko streszczenie
ISBN:
978-83-7351-313-6
Nr:
2168285077
varia
11

Tytuł:
Modelowanie właściwości węgla aktywnego o różnej geometrii ziaren w reakcji karbonizatu węglowego z parą wodną = Modelling of Active Carbon Properties with Different form Particles by Steam Reaction
Źródło:
Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 8 / kierownik projektu: Władysław KĘDZIOR2010, s. 3-12. - Summ., streszcz - Bibliogr.
Sygnatura:
NP-882/8/Magazyn
Nr:
2168228634
fragment pracy naukowo badawczej
Zobacz opis całości
12

Tytuł:
Analiza właściwości i składu kwasów tłuszczowych handlowych olejów pochodzenia roślinnego = Analysis of the Properties and Fatty Acid Composition of Commercial Vegetable Oils
Źródło:
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 833 (2010) , s. 19-30. - Summ. - Bibliogr.
Tryb dostępu:
Lista MNiSW:
b 9.00 pkt
Nr:
2165626075
artykuł w czasopiśmie
Zobacz opis całości
13

Tytuł:
Sposoby zagospodarowania odpadów z poli(tereftalanu etylenu) = On the Methods of Polyethylene Terephthalate Waste Management
Źródło:
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 841 (2010) , s. 5-22. - Summ. - Bibliogr.
Tryb dostępu:
Lista MNiSW:
b 9.00 pkt
Nr:
2168220784
artykuł w czasopiśmie
Zobacz opis całości
14

Tytuł:
Effect of High Temperatute Treatment of Active Carbon on Purification Used Frying Oil
Źródło:
Quality - Access to Success : Facing the Challenges of the Future : Excellence in Business and Commodity Science : 17th IGWT Symposium and 2010 International Conference on Commerce : Romania 21st-25th September 2010 : proceedings. Vol. 2 = Calitatea - acces la success. - Special Issue Y. 11, no. 116 (2010) , s. 926-931. - Summ. - Bibliogr.
Nr:
2165906083
artykuł w czasopiśmie
15

Autor:
Buczek Bronisław , Zajezierska Anna
Tytuł:
Estimation of the Possibility to Produce Biodegradable Lubricating Greases from Used Frying Oils = Ocena możliwości wytwarzania biodegradowalnych smarów na bazie zużytych olejów smażalniczych
Źródło:
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. - 160 (2010) , s. 167-175. - Tytuł numeru: Current Trends in Commodity Science : Selected Quality Problems - Bibliogr.
Lista MNiSW:
b 9.00 pkt
Nr:
2168233130
artykuł w czasopiśmie
16

Tytuł:
Zmiany fizykochemiczne zachodzące w olejach rafinowanych ogrzewanych w kuchence mikrofalowej = Physicochemical Changes Occurring in Refined Oils Heated in a Microwave Oven
Źródło:
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 841 (2010) , s. 35-48. - Summ. - Bibliogr.
Tryb dostępu:
Lista MNiSW:
b 9.00 pkt
Nr:
2168220854
artykuł w czasopiśmie
Zobacz opis całości
17

Tytuł:
Wpływ warunków atmosferycznych na zmiany wskaźników jakościowych oraz fizykochemicznych oleju z orzechów włoskich
Źródło:
Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 8 / kierownik projektu: Władysław KĘDZIOR2010, s. 13-21 - Bibliogr.
Sygnatura:
NP-882/8/Magazyn
Nr:
2168228636
fragment pracy naukowo badawczej
Zobacz opis całości
18

Autor:
Buczek Bronisław , Vogt Elżbieta
Tytuł:
Badanie właściwości powierzchniowych i reologicznych modyfikowanego pyłu wapiennego = Investigation of Surface and Rheology Properties of Modified Lime Dust
Źródło:
Gospodarka Surowcami Mineralnymi = Mineral Resources Management. - T. 26, z. 1 (2010) , s. 73-81. - Summ. - Bibliogr.
Tryb dostępu:
Lista MNiSW:
b
Nr:
2168287945
artykuł w czasopiśmie
19

Tytuł:
Tłuszcze odpadowe jako surowce do wytwarzania biodegradowalnych smarów = Grease Waste as Raw Materials for the Manufacture of Biodegradable Lubricants
Źródło:
Ekologiczne aspekty jakości towarów = Ecological Aspects of Products Quality / red.: Jerzy Żuchowski, Ryszard Zieliński - Radom: Politechnika Radomska - Wydawnictwo; Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji - PIB, 2010, s. 162-169 - Bibliogr.
ISBN:
978-83-7351-427-0 ; 978-83-7204-928-5
Nr:
2165904305
rozdział w monografii
20

Tytuł:
Effect of Selective UV Radiation on the Oxidative Stability of Vegetable Oils with Addition of BHT = Wpływ selektywnego naświetlania UV na stabilność oksydacyjną olejów z dodatkiem BHT
Źródło:
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. - 147 (2010) , s. 63-70. - Tytuł numeru: Current Trends in Commodity Science : Food Safety - Bibliogr.
Lista MNiSW:
b 9.00 pkt
Nr:
2165902552
artykuł w czasopiśmie
21

Tytuł:
Oczyszczanie zużytego oleju smażalniczego przez adsorpcję na węglu aktywnym o zróżnicowanym charakterze powierzchni = Purification of Used Frying Oil by Adsorption on Activated Carbon of Varying Surface Nature
Źródło:
Przemysł Chemiczny. - T. 89, nr 9 (2010) , s. 1245-1250. - Streszcz., summ. - Bibliogr.
Lista MNiSW:
a 20.00 pkt
Nr:
2165905902
artykuł w czasopiśmie
22

Autor:
Świątkowski Andrzej , Biniak Stanisław , Trykowski Grzegorz , Buczek Bronisław , Ziętkiewicz Janusz
Tytuł:
Badania nad stopniem zużycia koksu aktywnego stosowanego w końcowym etapie oczyszczania spalin w spalarni odpadów = Studies on Wear of Activated Coke Used in the end Stage of Flue Gas Cleaning in an Incineration Plant
Źródło:
Przemysł Chemiczny. - T. 88, nr 4 (2009) , s. 358-361. - Streszcz., summ. - Bibliogr.
Lista MNiSW:
a
Nr:
2168287937
artykuł w czasopiśmie
23

Tytuł:
Oczyszczanie frytury posmażalniczej za pomocą syntetycznego krzemianu magnezu : porównanie efektów oczyszczania w zależności od ilości zastosowanego adsorbentu
Źródło:
Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 7 / kierownik projektu: Władysław KĘDZIOR2009, s. 3-17 - Bibliogr.
Sygnatura:
NP-882/7/Magazyn
Nr:
2168221958
fragment pracy naukowo badawczej
Zobacz opis całości
24

Tytuł:
Chemia organiczna
Adres wydawniczy:
Kraków: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2009
Opis fizyczny:
109 s.: il.; 24 cm
Uwagi:
Stanowi uzupełnienie poz.: Wybrane zagadnienia analizy i syntezy związków organicznych / B. Buczek., Bibliogr.
ISBN:
978-83-7252-452-2
Nr:
50738
monografia
25

Tytuł:
Oczyszczanie oleju posmażalniczego za pomocą węgli aktywnych = Purification of Used Frying Oil by Active Carbons
Źródło:
Inżynieria i Ochrona Środowiska = Engineering and Protection of Environment / Komitet Inżynierii Środowiska PAN. - T. 12, nr 1 (2009) , s. 25-34. - Streszcz., summ. - Bibliogr.
Lista MNiSW:
b 4.00 pkt
Nr:
2165905762
artykuł w czasopiśmie
26

Tytuł:
Nanostructural Active Carbons from Vegetable Precursors for Heat Storage System = Nanostrukturalne węgle aktywne z prekursorów roślinnych stosowane do magazynowania energii cieplnej
Źródło:
Chemical and Process Engineering = Inżynieria Chemiczna i Procesowa. - T. 30, z. 1 (2009) , s. 173-180. - Summ., streszcz. - Bibliogr.
Lista MNiSW:
a
Nr:
2168302823
artykuł w czasopiśmie
27

Konferencja:
10th International Commodity Science Conference (IGWT), Poznań, Polska, od 2009-09-17 do 2009-09-18
Tytuł:
Effect of Selective UV Radiation on the Oxidative Stability of Vegetable Oils with Addition of BHT
Źródło:
Current Trends in Commodity Science : Book of Abstracts - Poznań: Poznań University of Economics - Faculty of Commodity Science, 2009, s. 46. - Dostępne tylko streszczenie
Nr:
2168228462
varia
28

Autor:
Bałys Mieczysław R. , Buczek Bronisław
Tytuł:
Porównanie rozdziału mieszaniny CH4-N2 na węglowym sicie molekularnym i zeolicie naturalnym = Comparison Mixture of Separation of Methane-Nitrogen on a Carbon Molecular Sieve and on a Natural Zeolite
Źródło:
Przemysł Chemiczny. - T. 87, nr 2 (2008) , s. 98-101. - Summ. - Bibliogr.
Lista MNiSW:
a
Nr:
2168287949
artykuł w czasopiśmie
29

Tytuł:
Oczyszczanie frytury posmażalniczej za pomocą modyfikowanych węgli aktywnych oraz syntetycznego krzemianu magnezu
Źródło:
Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 6 / kierownik projektu: Andrzej CHOCHÓŁ2008, s. 3-15 - Bibliogr.
Sygnatura:
NP-882/6/Magazyn
Nr:
2164873728
fragment pracy naukowo badawczej
Zobacz opis całości
30

Tytuł:
Zmiany fizykochemiczne zachodzące w wybranych olejach rafinowanych w czasie ogrzewania mikrofalowego o maksymalnej mocy
Źródło:
Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 6 / kierownik projektu: Andrzej CHOCHÓŁ2008, s. 16-34 - Bibliogr.
Sygnatura:
NP-882/6/Magazyn
Nr:
2164873785
fragment pracy naukowo badawczej
Zobacz opis całości
31

Autor:
Buczek Bronislaw , Wolak Eliza
Tytuł:
Potassium Hydroxide Modified Active Carbon for Adsorptive Refrigerators
Źródło:
Adsorption. - vol. 14, nr 2-3 (2008) , s. 283-287. - Summ. - Bibliogr.
Nr:
2168289749
artykuł w czasopiśmie
32

Tytuł:
Wpływ obecności wody na zmiany wskaźników jakościowych olejów roślinnych podczas ich ogrzewania mikrofalowego oraz we frytkownicy = The Effect of the Presence of Water in Vegetable Oils on Their Quality Indices While Being Heated in a Microwave Oven and a Fryer
Źródło:
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 767 (2008) , s. 19-32. - Summ. - Bibliogr.
Tryb dostępu:
Lista MNiSW:
b 6.00 pkt
Nr:
50569
artykuł w czasopiśmie
Zobacz opis całości
33

Tytuł:
Charakterystyka powierzchni modyfikowanego węgla aktywnego wybranymi metodami = Evaluation of the Character of the Modified Activated Carbon Surface Using Selected Methods
Źródło:
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 767 (2008) , s. 5-18. - Summ. - Bibliogr.
Tryb dostępu:
Lista MNiSW:
b 6.00 pkt
Nr:
50564
artykuł w czasopiśmie
Zobacz opis całości
34

Tytuł:
Quality Improvement of Used Frying Oil by Modified Active Carbon Adsorption
Źródło:
6th Euro Fed Lipid Congress : Oils, Fats and Lipids in the 3rd Millennium : Challenges, Achievements and Perspectives : Book of Abstracts. List of Participants, 7-10 September 2008 Athens, Greece2008, s. 574. - Dostępne tylko streszczenie
Nr:
2165904822
varia
35

Tytuł:
Oczyszczanie oleju posmażalniczego na wygrzewanym w atmosferze azotu węglu aktywnym = Purification of Used Frying Oil on Active Carbon Prepared by Warming in Nitrogen Atmosphere
Źródło:
Węgiel aktywny w ochronie środowiska i przemyśle / red. Zygmunt Dębowski - Częstochowa: Politechnika Częstochowska, 2008, s. 256-264. - Streszcz., summ. - Bibliogr.
ISBN:
978-83-7193-377-6
Nr:
2166502870
rozdział w monografii
36

Tytuł:
Wpływ dodatku α-tokoferolu i ekstraktu z rozmarynu na zmiany parametrów fizykochemicznych oleju rzepakowego naświetlanego promieniowaniem UV = Effect of α-Tocopherol and Rosemary Extract - the Natural Antioxidants - on Physicochemical Changes in Rape Oil
Źródło:
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 767 (2008) , s. 33-45. - Summ. - Bibliogr.
Tryb dostępu:
Lista MNiSW:
b 6.00 pkt
Nr:
50567
artykuł w czasopiśmie
Zobacz opis całości
37

Tytuł:
Poprawa wskaźników jakościowych zużytego oleju smażalniczego oczyszczanego adsorbentem typu Magnesol
Źródło:
Jakość i bezpieczeństwo produktów w zrównoważonym rozwoju / red. Jerzy Żuchowski - Radom: Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji PIB, 2008, s. 119-123 - Bibliogr.
ISBN:
978-83-7351-330-3
Nr:
2165791905
rozdział w monografii
38

Tytuł:
Purification of the Used Palm Oil by Adsorption
Źródło:
Polish Journal of Chemical Technology. - Vol. 10, no. 1 (2008) , s. 19-21. - [odczyt: 16.02.2011] - Bibliogr.. - Dostępny w World Wide Web
Tryb dostępu:
Lista MNiSW:
b 6.00 pkt
Nr:
2165904629
artykuł w czasopiśmie
39

Tytuł:
Wpływ fotooksydacji na stabilność oksydatywną BHT w wybranych olejach roślinnych
Źródło:
Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 6 / kierownik projektu: Andrzej CHOCHÓŁ2008, s. 35-48 - Bibliogr.
Sygnatura:
NP-882/6/Magazyn
Nr:
2164873810
fragment pracy naukowo badawczej
Zobacz opis całości
40

Tytuł:
Zmiany jakościowe olejów rafinowanych ogrzewanych mikrofalami z dodatkiem wody oraz wodnego roztworu witaminy C
Źródło:
Jakość i bezpieczeństwo produktów w zrównoważonym rozwoju / red. Jerzy Żuchowski - Radom: Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji PIB, 2008, s. 112-115 - Bibliogr.
ISBN:
978-83-7351-330-3
Nr:
2165791366
rozdział w monografii
41

Tytuł:
Możliwości poprawy jakości oleju posmażalniczego przez adsorpcję jego zanieczyszczeń
Adres wydawniczy:
Kraków: , 2008
Opis fizyczny:
150 k.: il.; 30 cm
Uwagi:
Bibliogr.
Tryb dostępu:
Sygnatura:
eDr-93
Nr:
51595
doktorat
42

Tytuł:
Wybrane zagadnienia analizy i syntezy związków organicznych
Adres wydawniczy:
Kraków: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2008
Opis fizyczny:
107 s.: il.; 24 cm
Uwagi:
Bibliogr.
ISBN:
978-83-7252-411-9
Nr:
51289
monografia
43

Konferencja:
16th Symposium of International Society of Commodity Science and Technology (IGWT), Suwon, Korea Południowa, od 2008-08-18 do 2008-08-22
Tytuł:
Quality Changes of Edible Oils During Accelerated Oxidation Using UV Irradiation
Źródło:
Achieving Commodity and Service Excellence in the Age of Digital Convergence : Proceedings Vol. 2 / [co-ed. Yong-Hak Lee, Hojung Shin] - Suwon: University of Suwon, 2008, s. 670-674 - Bibliogr.
Nr:
2166356638
rozdział w materiałach konferencyjnych
1
Nanostructural Materials for Energy Storage Systems / Bronislaw BUCZEK // International Journal of Photoenergy. - Vol. 2011 (2011), s. 4 s. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://www.hindawi.com/journals/ijp/2011/340540/. - ISSN 1110-662X
2
Gliceryna produkt uboczny z procesu wytwarzania biodiesla / Bronisław BUCZEK, Piotr KOZERA // W: Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 9 / kierownik projektu: Władysław KĘDZIOR. - (2011), s. 3-12. - Bibliogr.
3
Izolacja i oczyszczanie lecytyny jajecznej / Kinga NAWALANY, Bronisław BUCZEK // W: Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 9 / kierownik projektu: Władysław KĘDZIOR. - (2011), s. 13-21. - Bibliogr.
4
Oczyszczanie postarzonego oleju adsorbentami z łupin orzecha włoskiego / Bronisław BUCZEK, Piotr KOZERA // W: 54. Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego i Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego : Lublin, 18-22 września 2011 : materiały zjazdowe. - Warszawa : Polskie Towarzystwo Chemiczne, 2011. - S. 356. - Dostępne tylko streszczenia. - Bibliogr. - ISBN 978-83-60988-08-4
5
Regeneracja adsorpcyjna zużytej frytury za pomocą handlowego krzemianu magnezu = Adsorptive Regeneration of Used Oil by Commercial Magnesium Silicate / Bronisław BUCZEK // Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie = Cracow Review of Economics and Management / [red. nacz. Zofia CICHOŃ]. - nr 874 (2011), s. 5-18. - Summ. - Bibliogr. - ISSN 1898-6447
6
Liposomowe nośniki witamin do wzbogacania żywności / Kinga NAWALANY, Kamila Styczyńska, Bronisław BUCZEK // W: 54. Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego i Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego : Lublin, 18-22 września 2011 : materiały zjazdowe. - Warszawa : Polskie Towarzystwo Chemiczne, 2011. - S. 203-204. - Dostępne tylko streszczenia. - Bibliogr. - ISBN 978-83-60988-08-4
7
Effect of Oxygen Surface Groups on Adsorption of Benzene Derivatives from Aqueous Solutions onto Active Carbon Samples / Anna Derylo-Marczewska, Bronislaw BUCZEK, Swiatkowski Andrzej // Applied Surface Science. - vol. 257, nr 22 (2011), s. 9466-9472. - Bibliogr. - ISSN 0169-4332
8
Zmiany jakościowe i fizykochemiczne olejów roślinnych ogrzewanych mikrofalowo = Qualitative and Physico-chemical Changes in Microwave-heated Vegetable Oils / Bronisław BUCZEK, Lidia OSTASZ // Przemysł Chemiczny. - T. 90, nr 6 (2011), s. 1245-1248. - Streszcz., summ. - Bibliogr. - ISSN 0033-2496
9
Dwuetapowy proces adsorpcji produktów degradacji oleju smażalniczego = A Two-Stage Process for Adsorption of Frying Oil Degradation Products / Bronisław BUCZEK, Wojciech CHWIAŁKOWSKI // Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 833 (2010), s. 5-17. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://kangur.uek.krakow.pl/bazy_ae/bazekon/nowy/details.php?numer=168932799. - ISSN 1898-6447
10
Grease Waste as Raw Materials for the Manufacture of Biodegradable Lubricants / Bronisław BUCZEK, Piotr KOZERA // W: Role of Science of Commodities in Quality Management in Knowledge Based Economy : V International Conference, Technical University of Radom, September 15-17, 2010, Radom, Poland : Commodity Science - Research and Practice : Abstracts. - Radom : Office Publishing Technical University, 2010. - S. 12. - Dostępne tylko streszczenie. - ISBN 978-83-7351-313-6
11
Modelowanie właściwości węgla aktywnego o różnej geometrii ziaren w reakcji karbonizatu węglowego z parą wodną = Modelling of Active Carbon Properties with Different form Particles by Steam Reaction / Bronisław BUCZEK // W: Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 8 / kierownik projektu: Władysław KĘDZIOR. - (2010), s. 3-12. - Summ., streszcz. - Bibliogr.
12
Analiza właściwości i składu kwasów tłuszczowych handlowych olejów pochodzenia roślinnego = Analysis of the Properties and Fatty Acid Composition of Commercial Vegetable Oils / Bronisław BUCZEK, Agnieszka LEŚNIAK // Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 833 (2010), s. 19-30. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://kangur.uek.krakow.pl/bazy_ae/bazekon/nowy/details.php?numer=168934328. - ISSN 1898-6447
13
Sposoby zagospodarowania odpadów z poli(tereftalanu etylenu) = On the Methods of Polyethylene Terephthalate Waste Management / Bronisław BUCZEK, Wojciech CHWIAŁKOWSKI // Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 841 (2010), s. 5-22. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://kangur.uek.krakow.pl/bazy_ae/bazekon/nowy/details.php?numer=171190135. - ISSN 1898-6447
14
Effect of High Temperatute Treatment of Active Carbon on Purification Used Frying Oil / Bronisław BUCZEK // Quality - Access to Success : Facing the Challenges of the Future : Excellence in Business and Commodity Science : 17th IGWT Symposium and 2010 International Conference on Commerce : Romania 21st-25th September 2010 : proceedings. Vol. 2 = Calitatea - acces la success. - Special Issue Y. 11, no. 116 (September 2010), s. 926-931. - Summ. - Bibliogr. - ISSN 1582-2559
15
Estimation of the Possibility to Produce Biodegradable Lubricating Greases from Used Frying Oils = Ocena możliwości wytwarzania biodegradowalnych smarów na bazie zużytych olejów smażalniczych / Bronisław BUCZEK, Anna Zajezierska // Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. - 160 (2010), s. 167-175. - Streszcz.. - Tytuł numeru: Current Trends in Commodity Science : Selected Quality Problems. - Bibliogr. - ISSN 1689-7374
16
Zmiany fizykochemiczne zachodzące w olejach rafinowanych ogrzewanych w kuchence mikrofalowej = Physicochemical Changes Occurring in Refined Oils Heated in a Microwave Oven / Lidia OSTASZ, Bronisław BUCZEK // Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 841 (2010), s. 35-48. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://kangur.uek.krakow.pl/bazy_ae/bazekon/nowy/details.php?numer=171190203. - ISSN 1898-6447
17
Wpływ warunków atmosferycznych na zmiany wskaźników jakościowych oraz fizykochemicznych oleju z orzechów włoskich / Bronisław BUCZEK, Piotr KOZERA // W: Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 8 / kierownik projektu: Władysław KĘDZIOR. - (2010), s. 13-21. - Bibliogr.
18
Badanie właściwości powierzchniowych i reologicznych modyfikowanego pyłu wapiennego = Investigation of Surface and Rheology Properties of Modified Lime Dust / Bronisław BUCZEK, Elżbieta Vogt // Gospodarka Surowcami Mineralnymi = Mineral Resources Management. - T. 26, z. 1 (2010), s. 73-81. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: https://www.min-pan.krakow.pl/Wydawnictwa/GSM261/buczek-vogt.pdf. - ISSN 0860-0953
19
Tłuszcze odpadowe jako surowce do wytwarzania biodegradowalnych smarów = Grease Waste as Raw Materials for the Manufacture of Biodegradable Lubricants / Bronisław BUCZEK, Piotr KOZERA // W: Ekologiczne aspekty jakości towarów = Ecological Aspects of Products Quality / red.: Jerzy Żuchowski, Ryszard Zieliński. - Radom : Politechnika Radomska - Wydawnictwo; Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji - PIB, cop. 2010. - S. 162-169. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7351-427-0 ; 978-83-7204-928-5
20
Effect of Selective UV Radiation on the Oxidative Stability of Vegetable Oils with Addition of BHT = Wpływ selektywnego naświetlania UV na stabilność oksydacyjną olejów z dodatkiem BHT / Bronisław BUCZEK, Agnieszka LEŚNIAK // Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu. - 147 (2010), s. 63-70. - Streszcz.. - Tytuł numeru: Current Trends in Commodity Science : Food Safety. - Bibliogr. - ISSN 1689-7374
21
Oczyszczanie zużytego oleju smażalniczego przez adsorpcję na węglu aktywnym o zróżnicowanym charakterze powierzchni = Purification of Used Frying Oil by Adsorption on Activated Carbon of Varying Surface Nature / Bronisław BUCZEK, Wojciech CHWIAŁKOWSKI // Przemysł Chemiczny. - T. 89, nr 9 (2010), s. 1245-1250. - Streszcz., summ. - Bibliogr. - ISSN 0033-2496
22
Badania nad stopniem zużycia koksu aktywnego stosowanego w końcowym etapie oczyszczania spalin w spalarni odpadów = Studies on Wear of Activated Coke Used in the end Stage of Flue Gas Cleaning in an Incineration Plant / Andrzej Świątkowski, Stanisław Biniak, Grzegorz Trykowski, Bronisław BUCZEK, Janusz Ziętkiewicz // Przemysł Chemiczny. - T. 88, nr 4 (2009), s. 358-361. - Streszcz., summ. - Bibliogr. - ISSN 0033-2496
23
Oczyszczanie frytury posmażalniczej za pomocą syntetycznego krzemianu magnezu : porównanie efektów oczyszczania w zależności od ilości zastosowanego adsorbentu / Bronisław BUCZEK, Wojciech CHWIAŁKOWSKI // W: Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 7 / kierownik projektu: Władysław KĘDZIOR. - (2009), s. 3-17. - Bibliogr.
24
Chemia organiczna / Bronisław BUCZEK. - Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, 2009. - 109 s. : il. ; 24 cm. - Stanowi uzupełnienie poz.: Wybrane zagadnienia analizy i syntezy związków organicznych / B. Buczek. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7252-452-2
25
Oczyszczanie oleju posmażalniczego za pomocą węgli aktywnych = Purification of Used Frying Oil by Active Carbons / Wojciech CHWIAŁKOWSKI, Bronisław BUCZEK // Inżynieria i Ochrona Środowiska = Engineering and Protection of Environment / Komitet Inżynierii Środowiska PAN. - T. 12, nr 1 (2009), s. 25-34. - Streszcz., summ. - Bibliogr. - ISSN 1505-3695
26
Nanostructural Active Carbons from Vegetable Precursors for Heat Storage System = Nanostrukturalne węgle aktywne z prekursorów roślinnych stosowane do magazynowania energii cieplnej / Bronisław BUCZEK, Eliza Wolak // Chemical and Process Engineering = Inżynieria Chemiczna i Procesowa. - T. 30, z. 1 (2009), s. 173-180. - Summ., streszcz. - Bibliogr. - ISSN 0208-6425
27
Effect of Selective UV Radiation on the Oxidative Stability of Vegetable Oils with Addition of BHT / Bronisław BUCZEK, Agnieszka LEŚNIAK // W: Current Trends in Commodity Science : Book of Abstracts. - Poznań : Poznań University of Economics - Faculty of Commodity Science, 2009. - S. 46. - Dostępne tylko streszczenie
28
Porównanie rozdziału mieszaniny CH4-N2 na węglowym sicie molekularnym i zeolicie naturalnym = Comparison Mixture of Separation of Methane-Nitrogen on a Carbon Molecular Sieve and on a Natural Zeolite / Mieczysław R. Bałys, Bronisław BUCZEK // Przemysł Chemiczny. - T. 87, nr 2 (2008), s. 98-101. - Summ. - Bibliogr. - ISSN 0033-2496
29
Oczyszczanie frytury posmażalniczej za pomocą modyfikowanych węgli aktywnych oraz syntetycznego krzemianu magnezu / Bronisław BUCZEK, Wojciech CHWIAŁKOWSKI // W: Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 6 / kierownik projektu: Andrzej CHOCHÓŁ. - (2008), s. 3-15. - Bibliogr.
30
Zmiany fizykochemiczne zachodzące w wybranych olejach rafinowanych w czasie ogrzewania mikrofalowego o maksymalnej mocy / Lidia OSTASZ, Bronisław BUCZEK // W: Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 6 / kierownik projektu: Andrzej CHOCHÓŁ. - (2008), s. 16-34. - Bibliogr.
31
Potassium Hydroxide Modified Active Carbon for Adsorptive Refrigerators / Bronisław BUCZEK, Eliza Wolak // Adsorption. - vol. 14, nr 2-3 (2008), s. 283-287. - Summ. - Bibliogr. - ISSN 1733-747X
32
Wpływ obecności wody na zmiany wskaźników jakościowych olejów roślinnych podczas ich ogrzewania mikrofalowego oraz we frytkownicy = The Effect of the Presence of Water in Vegetable Oils on Their Quality Indices While Being Heated in a Microwave Oven and a Fryer / Lidia OSTASZ, Bronisław BUCZEK // Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 767 (2008), s. 19-32. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://kangur.uek.krakow.pl/bazy_ae/bazekon/nowy/details.php?numer=161679283. - ISSN 1898-6447
33
Charakterystyka powierzchni modyfikowanego węgla aktywnego wybranymi metodami = Evaluation of the Character of the Modified Activated Carbon Surface Using Selected Methods / Bronisław BUCZEK, Wojciech CHWIAŁKOWSKI // Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 767 (2008), s. 5-18. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://kangur.uek.krakow.pl/bazy_ae/bazekon/nowy/details.php?numer=161667357. - ISSN 1898-6447
34
Quality Improvement of Used Frying Oil by Modified Active Carbon Adsorption / Wojciech CHWIAŁKOWSKI, Bronisław BUCZEK // W: 6th Euro Fed Lipid Congress : Oils, Fats and Lipids in the 3rd Millennium : Challenges, Achievements and Perspectives : Book of Abstracts. List of Participants, 7-10 September 2008 Athens, Greece. - (2008), s. 574. - Dostępne tylko streszczenie
35
Oczyszczanie oleju posmażalniczego na wygrzewanym w atmosferze azotu węglu aktywnym = Purification of Used Frying Oil on Active Carbon Prepared by Warming in Nitrogen Atmosphere / Wojciech CHWIAŁKOWSKI, Bronisław BUCZEK // W: Węgiel aktywny w ochronie środowiska i przemyśle / red. Zygmunt Dębowski. - Częstochowa : Politechnika Częstochowska, 2008. - S. 256-264. - Streszcz., summ. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7193-377-6
36
Wpływ dodatku α-tokoferolu i ekstraktu z rozmarynu na zmiany parametrów fizykochemicznych oleju rzepakowego naświetlanego promieniowaniem UV = Effect of α-Tocopherol and Rosemary Extract - the Natural Antioxidants - on Physicochemical Changes in Rape Oil / Bronisław BUCZEK, Agnieszka LEŚNIAK // Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 767 (2008), s. 33-45. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://kangur.uek.krakow.pl/bazy_ae/bazekon/nowy/details.php?numer=161667522. - ISSN 1898-6447
37
Poprawa wskaźników jakościowych zużytego oleju smażalniczego oczyszczanego adsorbentem typu Magnesol / Wojciech CHWIAŁKOWSKI, Bronisław BUCZEK // W: Jakość i bezpieczeństwo produktów w zrównoważonym rozwoju / red. Jerzy Żuchowski. - Radom : Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji PIB, 2008. - S. 119-123. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7351-330-3
38
Purification of the Used Palm Oil by Adsorption / Bronisław BUCZEK, Wojciech CHWIAŁKOWSKI // Polish Journal of Chemical Technology : a Publication of the Permanent Committee of the Polish Congresses on Chemical Technology. - Vol. 10, no. 1 (2008), s. 19-21. - Summ.. - [odczyt: 16.02.2011]. - Bibliogr. - Dostępny w World Wide Web. - Pełny tekst: http://versita.metapress.com/content/k08r38282153p6h3/fulltext.pdf. - ISSN 1509-8117
39
Wpływ fotooksydacji na stabilność oksydatywną BHT w wybranych olejach roślinnych / Bronisław BUCZEK, Agnieszka LEŚNIAK // W: Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 6 / kierownik projektu: Andrzej CHOCHÓŁ. - (2008), s. 35-48. - Bibliogr.
40
Zmiany jakościowe olejów rafinowanych ogrzewanych mikrofalami z dodatkiem wody oraz wodnego roztworu witaminy C / Lidia OSTASZ, Bronisław BUCZEK // W: Jakość i bezpieczeństwo produktów w zrównoważonym rozwoju / red. Jerzy Żuchowski. - Radom : Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji PIB, 2008. - S. 112-115. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7351-330-3
41
Możliwości poprawy jakości oleju posmażalniczego przez adsorpcję jego zanieczyszczeń / Wojciech CHWIAŁKOWSKI ; Promotor: Bronisław BUCZEK. - Kraków, 2008. - 150 k. : il. ; 30 cm. - Bibliogr. - Spis treści: http://bg.uek.krakow.pl/e-zasoby/doktoraty.php?nr=1200001435a ; Wstęp: http://bg.uek.krakow.pl/e-zasoby/doktoraty.php?nr=1200001435b
42
Wybrane zagadnienia analizy i syntezy związków organicznych / Bronisław BUCZEK. - Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, 2008. - 107 s. : il. ; 24 cm. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7252-411-9
43
Quality Changes of Edible Oils During Accelerated Oxidation Using UV Irradiation / Bronisław BUCZEK, Agnieszka LEŚNIAK // W: Achieving Commodity and Service Excellence in the Age of Digital Convergence : Proceedings Vol. 2 / [co-ed. Yong-Hak Lee, Hojung Shin]. - Suwon : University of Suwon, 2008. - S. 670-674. - Bibliogr.
1
Buczek B., (2011), Nanostructural Materials for Energy Storage Systems, "International Journal of Photoenergy", Vol. 2011, s. 4 s.; http://www.hindawi.com/journals/ijp/2011/340540/
2
Buczek B., Kozera P., (2011), Gliceryna produkt uboczny z procesu wytwarzania biodiesla. [W:] Kędzior W. (kierownik tematu), Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 9, s. 3-12.
3
Nawalany K., Buczek B., (2011), Izolacja i oczyszczanie lecytyny jajecznej. [W:] Kędzior W. (kierownik tematu), Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 9, s. 13-21.
4
Buczek B., Kozera P., (2011), Oczyszczanie postarzonego oleju adsorbentami z łupin orzecha włoskiego. [W:] 54. Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego i Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego : Lublin, 18-22 września 2011 : materiały zjazdowe, Warszawa : Polskie Towarzystwo Chemiczne, s. 356.
5
Buczek B., (2011), Regeneracja adsorpcyjna zużytej frytury za pomocą handlowego krzemianu magnezu, "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie", nr 874, s. 5-18; https://bazekon.uek.krakow.pl/171190407
6
Nawalany K., Styczyńska K., Buczek B., (2011), Liposomowe nośniki witamin do wzbogacania żywności. [W:] 54. Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego i Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego : Lublin, 18-22 września 2011 : materiały zjazdowe, Warszawa : Polskie Towarzystwo Chemiczne, s. 203-204.
7
Derylo-Marczewska A., Buczek B., Swiatkowski A., (2011), Effect of Oxygen Surface Groups on Adsorption of Benzene Derivatives from Aqueous Solutions onto Active Carbon Samples, "Applied Surface Science", vol. 257, nr 22, s. 9466-9472.
8
Buczek B., Ostasz L., (2011), Zmiany jakościowe i fizykochemiczne olejów roślinnych ogrzewanych mikrofalowo, "Przemysł Chemiczny", T. 90, nr 6, s. 1245-1248.
9
Buczek B., Chwiałkowski W., (2010), Dwuetapowy proces adsorpcji produktów degradacji oleju smażalniczego, "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie", nr 833, s. 5-17; https://bazekon.uek.krakow.pl/168932799
10
Buczek B., Kozera P., (2010), Grease Waste as Raw Materials for the Manufacture of Biodegradable Lubricants. [W:] Role of Science of Commodities in Quality Management in Knowledge Based Economy : V International Conference, Technical University of Radom, September 15-17, 2010, Radom, Poland : Commodity Science - Research and Practice : Abstracts, Radom : Office Publishing Technical University, s. 12.
11
Buczek B., (2010), Modelowanie właściwości węgla aktywnego o różnej geometrii ziaren w reakcji karbonizatu węglowego z parą wodną. [W:] Kędzior W. (kierownik tematu), Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 8, s. 3-12.
12
Buczek B., Leśniak A., (2010), Analiza właściwości i składu kwasów tłuszczowych handlowych olejów pochodzenia roślinnego, "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie", nr 833, s. 19-30; https://bazekon.uek.krakow.pl/168934328
13
Buczek B., Chwiałkowski W., (2010), Sposoby zagospodarowania odpadów z poli(tereftalanu etylenu), "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie", nr 841, s. 5-22; https://bazekon.uek.krakow.pl/171190135
14
Buczek B., (2010), Effect of High Temperatute Treatment of Active Carbon on Purification Used Frying Oil, "Quality - Access to Success : Facing the Challenges of the Future : Excellence in Business and Commodity Science : 17th IGWT Symposium and 2010 International Conference on Commerce : Romania 21st-25th September 2010 : proceedings. Vol. 2", Special Issue Y. 11, no. 116, s. 926-931.
15
Buczek B., Zajezierska A., (2010), Estimation of the Possibility to Produce Biodegradable Lubricating Greases from Used Frying Oils, "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu", 160, s. 167-175.
16
Ostasz L., Buczek B., (2010), Zmiany fizykochemiczne zachodzące w olejach rafinowanych ogrzewanych w kuchence mikrofalowej, "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie", nr 841, s. 35-48; https://bazekon.uek.krakow.pl/171190203
17
Buczek B., Kozera P., (2010), Wpływ warunków atmosferycznych na zmiany wskaźników jakościowych oraz fizykochemicznych oleju z orzechów włoskich. [W:] Kędzior W. (kierownik tematu), Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 8, s. 13-21.
18
Buczek B., Vogt E., (2010), Badanie właściwości powierzchniowych i reologicznych modyfikowanego pyłu wapiennego, "Gospodarka Surowcami Mineralnymi", T. 26, z. 1, s. 73-81; https://www.min-pan.krakow.pl/Wydawnictwa/GSM261/buczek-vogt.pdf
19
Buczek B., Kozera P., (2010), Tłuszcze odpadowe jako surowce do wytwarzania biodegradowalnych smarów. [W:] Żuchowski rJ., Zieliński R. (red.), Ekologiczne aspekty jakości towarów, Radom : Politechnika Radomska - Wydawnictwo : Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji - PIB, s. 162-169.
20
Buczek B., Leśniak A., (2010), Effect of Selective UV Radiation on the Oxidative Stability of Vegetable Oils with Addition of BHT, "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu", 147, s. 63-70.
21
Buczek B., Chwiałkowski W., (2010), Oczyszczanie zużytego oleju smażalniczego przez adsorpcję na węglu aktywnym o zróżnicowanym charakterze powierzchni, "Przemysł Chemiczny", T. 89, nr 9, s. 1245-1250.
22
Świątkowski A., Biniak S., Trykowski G., Buczek B., Ziętkiewicz J., (2009), Badania nad stopniem zużycia koksu aktywnego stosowanego w końcowym etapie oczyszczania spalin w spalarni odpadów, "Przemysł Chemiczny", T. 88, nr 4, s. 358-361.
23
Buczek B., Chwiałkowski W., (2009), Oczyszczanie frytury posmażalniczej za pomocą syntetycznego krzemianu magnezu : porównanie efektów oczyszczania w zależności od ilości zastosowanego adsorbentu. [W:] Kędzior W. (kierownik tematu), Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 7, s. 3-17.
24
Buczek B., (2009), Chemia organiczna, Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, 109 s.
25
Chwiałkowski W., Buczek B., (2009), Oczyszczanie oleju posmażalniczego za pomocą węgli aktywnych, "Inżynieria i Ochrona Środowiska", T. 12, nr 1, s. 25-34.
26
Buczek B., (2009), Nanostructural Active Carbons from Vegetable Precursors for Heat Storage System, "Chemical and Process Engineering", T. 30, z. 1, s. 173-180.
27
Buczek B., Leśniak A., (2009), Effect of Selective UV Radiation on the Oxidative Stability of Vegetable Oils with Addition of BHT. [W:] Current Trends in Commodity Science : Book of Abstracts, Poznań : Poznań University of Economics - Faculty of Commodity Science, s. 46.
28
Bałys M., Buczek B., (2008), Porównanie rozdziału mieszaniny CH4-N2 na węglowym sicie molekularnym i zeolicie naturalnym, "Przemysł Chemiczny", T. 87, nr 2, s. 98-101.
29
Buczek B., Chwiałkowski W., (2008), Oczyszczanie frytury posmażalniczej za pomocą modyfikowanych węgli aktywnych oraz syntetycznego krzemianu magnezu. [W:] Chochół A. (kierownik tematu), Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 6, s. 3-15.
30
Ostasz L., Buczek B., (2008), Zmiany fizykochemiczne zachodzące w wybranych olejach rafinowanych w czasie ogrzewania mikrofalowego o maksymalnej mocy. [W:] Chochół A. (kierownik tematu), Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 6, s. 16-34.
31
Buczek B., Wolak E., (2008), Potassium Hydroxide Modified Active Carbon for Adsorptive Refrigerators, "Adsorption", vol. 14, nr 2-3, s. 283-287.
32
Ostasz L., Buczek B., (2008), Wpływ obecności wody na zmiany wskaźników jakościowych olejów roślinnych podczas ich ogrzewania mikrofalowego oraz we frytkownicy, "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie", nr 767, s. 19-32; https://bazekon.uek.krakow.pl/161679283
33
Buczek B., Chwiałkowski W., (2008), Charakterystyka powierzchni modyfikowanego węgla aktywnego wybranymi metodami, "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie", nr 767, s. 5-18; https://bazekon.uek.krakow.pl/161667357
34
Chwiałkowski W., Buczek B., (2008), Quality Improvement of Used Frying Oil by Modified Active Carbon Adsorption. [W:] 6th Euro Fed Lipid Congress : Oils, Fats and Lipids in the 3rd Millennium : Challenges, Achievements and Perspectives : Book of Abstracts. List of Participants, 7-10 September 2008 Athens, Greece, s. 574.
35
Chwiałkowski W., Buczek B., (2008), Oczyszczanie oleju posmażalniczego na wygrzewanym w atmosferze azotu węglu aktywnym. [W:] Dębowski Z. (red.), Węgiel aktywny w ochronie środowiska i przemyśle, Częstochowa : Politechnika Częstochowska, s. 256-264.
36
Buczek B., Leśniak A., (2008), Wpływ dodatku α-tokoferolu i ekstraktu z rozmarynu na zmiany parametrów fizykochemicznych oleju rzepakowego naświetlanego promieniowaniem UV, "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie", nr 767, s. 33-45; https://bazekon.uek.krakow.pl/161667522
37
Chwiałkowski W., Buczek B., (2008), Poprawa wskaźników jakościowych zużytego oleju smażalniczego oczyszczanego adsorbentem typu Magnesol. [W:] Żuchowski J. (red.), Jakość i bezpieczeństwo produktów w zrównoważonym rozwoju, Radom : Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji PIB, s. 119-123.
38
Buczek B., Chwiałkowski W., (2008), Purification of the Used Palm Oil by Adsorption, "Polish Journal of Chemical Technology", Vol. 10, no. 1, s. 19-21; http://versita.metapress.com/content/k08r38282153p6h3/fulltext.pdf
39
Buczek B., Leśniak A., (2008), Wpływ fotooksydacji na stabilność oksydatywną BHT w wybranych olejach roślinnych. [W:] Chochół A. (kierownik tematu), Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 6, s. 35-48.
40
Ostasz L., Buczek B., (2008), Zmiany jakościowe olejów rafinowanych ogrzewanych mikrofalami z dodatkiem wody oraz wodnego roztworu witaminy C. [W:] Żuchowski J. (red.), Jakość i bezpieczeństwo produktów w zrównoważonym rozwoju, Radom : Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji PIB, s. 112-115.
41
Chwiałkowski W., (2008), Możliwości poprawy jakości oleju posmażalniczego przez adsorpcję jego zanieczyszczeń, Prom. Buczek B., Kraków : , 150 k.
42
Buczek B., (2008), Wybrane zagadnienia analizy i syntezy związków organicznych, Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, 107 s.
43
Buczek B., Leśniak A., (2008), Quality Changes of Edible Oils During Accelerated Oxidation Using UV Irradiation. [W:] Lee co., Shin H. (red.), Achieving Commodity and Service Excellence in the Age of Digital Convergence : Proceedings Vol. 2, Suwon : University of Suwon, s. 670-674.
1
@article{UEK:2168287925,
author = "Buczek Bronislaw",
title = "Nanostructural Materials for Energy Storage Systems",
journal = "International Journal of Photoenergy",
number = "Vol. 2011",
pages = "4 s.",
year = "2011",
}
2
@unpublished{UEK:2168228566,
author = "Buczek Bronisław and Kozera Piotr",
title = "Gliceryna produkt uboczny z procesu wytwarzania biodiesla",
booktitle = "Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 9",
pages = "3-12",
year = "2011",
}
3
@unpublished{UEK:2168228570,
author = "Nawalany Kinga and Buczek Bronisław",
title = "Izolacja i oczyszczanie lecytyny jajecznej",
booktitle = "Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 9",
pages = "13-21",
year = "2011",
}
4
@misc{UEK:2168224058,
author = "Buczek Bronisław and Kozera Piotr",
title = "Oczyszczanie postarzonego oleju adsorbentami z łupin orzecha włoskiego",
booktitle = "54. Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego i Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego : Lublin, 18-22 września 2011 : materiały zjazdowe",
pages = "356",
adress = "Warszawa",
publisher = "Polskie Towarzystwo Chemiczne",
year = "2011",
isbn = "978-83-60988-08-4",
}
5
@article{UEK:2168221586,
author = "Buczek Bronisław",
title = "Regeneracja adsorpcyjna zużytej frytury za pomocą handlowego krzemianu magnezu",
journal = "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie",
number = "874",
pages = "5-18",
year = "2011",
}
6
@misc{UEK:2168224036,
author = "Nawalany Kinga and Styczyńska Kamila and Buczek Bronisław",
title = "Liposomowe nośniki witamin do wzbogacania żywności",
booktitle = "54. Zjazd Naukowy Polskiego Towarzystwa Chemicznego i Stowarzyszenia Inżynierów i Techników Przemysłu Chemicznego : Lublin, 18-22 września 2011 : materiały zjazdowe",
pages = "203-204",
adress = "Warszawa",
publisher = "Polskie Towarzystwo Chemiczne",
year = "2011",
isbn = "978-83-60988-08-4",
}
7
@article{UEK:2168287921,
author = "Derylo-Marczewska Anna and Buczek Bronislaw and Swiatkowski Andrzej",
title = "Effect of Oxygen Surface Groups on Adsorption of Benzene Derivatives from Aqueous Solutions onto Active Carbon Samples",
journal = "Applied Surface Science",
number = "vol. 257, 22",
pages = "9466-9472",
year = "2011",
}
8
@article{UEK:2168223644,
author = "Buczek Bronisław and Ostasz Lidia",
title = "Zmiany jakościowe i fizykochemiczne olejów roślinnych ogrzewanych mikrofalowo",
journal = "Przemysł Chemiczny",
number = "T. 90, 6",
pages = "1245-1248",
year = "2011",
}
9
@article{UEK:2165626010,
author = "Buczek Bronisław and Chwiałkowski Wojciech",
title = "Dwuetapowy proces adsorpcji produktów degradacji oleju smażalniczego",
journal = "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie",
number = "833",
pages = "5-17",
year = "2010",
}
10
@misc{UEK:2168285077,
author = "Buczek Bronisław and Kozera Piotr",
title = "Grease Waste as Raw Materials for the Manufacture of Biodegradable Lubricants",
booktitle = "Role of Science of Commodities in Quality Management in Knowledge Based Economy : V International Conference, Technical University of Radom, September 15-17, 2010, Radom, Poland : Commodity Science - Research and Practice : Abstracts",
pages = "12",
adress = "Radom",
publisher = "Office Publishing Technical University",
year = "2010",
isbn = "978-83-7351-313-6",
}
11
@unpublished{UEK:2168228634,
author = "Buczek Bronisław",
title = "Modelowanie właściwości węgla aktywnego o różnej geometrii ziaren w reakcji karbonizatu węglowego z parą wodną",
booktitle = "Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 8",
pages = "3-12",
year = "2010",
}
12
@article{UEK:2165626075,
author = "Buczek Bronisław and Leśniak Agnieszka",
title = "Analiza właściwości i składu kwasów tłuszczowych handlowych olejów pochodzenia roślinnego",
journal = "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie",
number = "833",
pages = "19-30",
year = "2010",
}
13
@article{UEK:2168220784,
author = "Buczek Bronisław and Chwiałkowski Wojciech",
title = "Sposoby zagospodarowania odpadów z poli(tereftalanu etylenu)",
journal = "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie",
number = "841",
pages = "5-22",
year = "2010",
}
14
@article{UEK:2165906083,
author = "Buczek Bronisław",
title = "Effect of High Temperatute Treatment of Active Carbon on Purification Used Frying Oil",
journal = "Quality - Access to Success : Facing the Challenges of the Future : Excellence in Business and Commodity Science : 17th IGWT Symposium and 2010 International Conference on Commerce : Romania 21st-25th September 2010 : proceedings. Vol. 2",
number = "Special Issue Y. 11, no. 116",
pages = "926-931",
year = "2010",
}
15
@article{UEK:2168233130,
author = "Buczek Bronisław and Zajezierska Anna",
title = "Estimation of the Possibility to Produce Biodegradable Lubricating Greases from Used Frying Oils",
journal = "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu",
number = "160",
pages = "167-175",
adress = "",
year = "2010",
}
16
@article{UEK:2168220854,
author = "Ostasz Lidia and Buczek Bronisław",
title = "Zmiany fizykochemiczne zachodzące w olejach rafinowanych ogrzewanych w kuchence mikrofalowej",
journal = "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie",
number = "841",
pages = "35-48",
year = "2010",
}
17
@unpublished{UEK:2168228636,
author = "Buczek Bronisław and Kozera Piotr",
title = "Wpływ warunków atmosferycznych na zmiany wskaźników jakościowych oraz fizykochemicznych oleju z orzechów włoskich",
booktitle = "Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 8",
pages = "13-21",
year = "2010",
}
18
@article{UEK:2168287945,
author = "Buczek Bronisław and Vogt Elżbieta",
title = "Badanie właściwości powierzchniowych i reologicznych modyfikowanego pyłu wapiennego",
journal = "Gospodarka Surowcami Mineralnymi",
number = "T. 26, z. 1",
pages = "73-81",
year = "2010",
}
19
@inbook{UEK:2165904305,
author = "Buczek Bronisław and Kozera Piotr",
title = "Tłuszcze odpadowe jako surowce do wytwarzania biodegradowalnych smarów",
booktitle = "Ekologiczne aspekty jakości towarów",
pages = "162-169",
adress = "Radom",
publisher = "Politechnika Radomska - Wydawnictwo; Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji - PIB",
year = "2010",
isbn = "978-83-7351-427-0 ; 978-83-7204-928-5",
}
20
@article{UEK:2165902552,
author = "Buczek Bronisław and Leśniak Agnieszka",
title = "Effect of Selective UV Radiation on the Oxidative Stability of Vegetable Oils with Addition of BHT",
journal = "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu",
number = "147",
pages = "63-70",
adress = "",
year = "2010",
}
21
@article{UEK:2165905902,
author = "Buczek Bronisław and Chwiałkowski Wojciech",
title = "Oczyszczanie zużytego oleju smażalniczego przez adsorpcję na węglu aktywnym o zróżnicowanym charakterze powierzchni",
journal = "Przemysł Chemiczny",
number = "T. 89, 9",
pages = "1245-1250",
year = "2010",
}
22
@article{UEK:2168287937,
author = "Świątkowski Andrzej and Biniak Stanisław and Trykowski Grzegorz and Buczek Bronisław and Ziętkiewicz Janusz",
title = "Badania nad stopniem zużycia koksu aktywnego stosowanego w końcowym etapie oczyszczania spalin w spalarni odpadów",
journal = "Przemysł Chemiczny",
number = "T. 88, 4",
pages = "358-361",
year = "2009",
}
23
@unpublished{UEK:2168221958,
author = "Buczek Bronisław and Chwiałkowski Wojciech",
title = "Oczyszczanie frytury posmażalniczej za pomocą syntetycznego krzemianu magnezu : porównanie efektów oczyszczania w zależności od ilości zastosowanego adsorbentu",
booktitle = "Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 7",
pages = "3-17",
year = "2009",
}
24
@book{UEK:50738,
author = "Buczek Bronisław",
title = "Chemia organiczna",
adress = "Kraków",
publisher = "Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie",
year = "2009",
isbn = "978-83-7252-452-2",
}
25
@article{UEK:2165905762,
author = "Chwiałkowski Wojciech and Buczek Bronisław",
title = "Oczyszczanie oleju posmażalniczego za pomocą węgli aktywnych",
journal = "Inżynieria i Ochrona Środowiska",
number = "T. 12, 1",
pages = "25-34",
year = "2009",
}
26
@article{UEK:2168302823,
author = "Buczek Bronisław",
title = "Nanostructural Active Carbons from Vegetable Precursors for Heat Storage System",
journal = "Chemical and Process Engineering",
number = "T. 30, z. 1",
pages = "173-180",
year = "2009",
}
27
@misc{UEK:2168228462,
author = "Buczek Bronisław and Leśniak Agnieszka",
title = "Effect of Selective UV Radiation on the Oxidative Stability of Vegetable Oils with Addition of BHT",
booktitle = "Current Trends in Commodity Science : Book of Abstracts",
pages = "46",
adress = "Poznań",
publisher = "Poznań University of Economics - Faculty of Commodity Science",
year = "2009",
}
28
@article{UEK:2168287949,
author = "Bałys Mieczysław R. and Buczek Bronisław",
title = "Porównanie rozdziału mieszaniny CH4-N2 na węglowym sicie molekularnym i zeolicie naturalnym",
journal = "Przemysł Chemiczny",
number = "T. 87, 2",
pages = "98-101",
year = "2008",
}
29
@unpublished{UEK:2164873728,
author = "Buczek Bronisław and Chwiałkowski Wojciech",
title = "Oczyszczanie frytury posmażalniczej za pomocą modyfikowanych węgli aktywnych oraz syntetycznego krzemianu magnezu",
booktitle = "Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 6",
pages = "3-15",
year = "2008",
}
30
@unpublished{UEK:2164873785,
author = "Ostasz Lidia and Buczek Bronisław",
title = "Zmiany fizykochemiczne zachodzące w wybranych olejach rafinowanych w czasie ogrzewania mikrofalowego o maksymalnej mocy",
booktitle = "Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 6",
pages = "16-34",
year = "2008",
}
31
@article{UEK:2168289749,
author = "Buczek Bronislaw and Wolak Eliza",
title = "Potassium Hydroxide Modified Active Carbon for Adsorptive Refrigerators",
journal = "Adsorption",
number = "vol. 14, 2-3",
pages = "283-287",
year = "2008",
}
32
@article{UEK:50569,
author = "Ostasz Lidia and Buczek Bronisław",
title = "Wpływ obecności wody na zmiany wskaźników jakościowych olejów roślinnych podczas ich ogrzewania mikrofalowego oraz we frytkownicy",
journal = "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie",
number = "767",
pages = "19-32",
year = "2008",
}
33
@article{UEK:50564,
author = "Buczek Bronisław and Chwiałkowski Wojciech",
title = "Charakterystyka powierzchni modyfikowanego węgla aktywnego wybranymi metodami",
journal = "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie",
number = "767",
pages = "5-18",
year = "2008",
}
34
@misc{UEK:2165904822,
author = "Chwiałkowski Wojciech and Buczek Bronisław",
title = "Quality Improvement of Used Frying Oil by Modified Active Carbon Adsorption",
booktitle = "6th Euro Fed Lipid Congress : Oils, Fats and Lipids in the 3rd Millennium : Challenges, Achievements and Perspectives : Book of Abstracts. List of Participants, 7-10 September 2008 Athens, Greece",
pages = "574",
year = "2008",
}
35
@inbook{UEK:2166502870,
author = "Chwiałkowski Wojciech and Buczek Bronisław",
title = "Oczyszczanie oleju posmażalniczego na wygrzewanym w atmosferze azotu węglu aktywnym",
booktitle = "Węgiel aktywny w ochronie środowiska i przemyśle",
pages = "256-264",
adress = "Częstochowa",
publisher = "Politechnika Częstochowska",
year = "2008",
isbn = "978-83-7193-377-6",
}
36
@article{UEK:50567,
author = "Buczek Bronisław and Leśniak Agnieszka",
title = "Wpływ dodatku α-tokoferolu i ekstraktu z rozmarynu na zmiany parametrów fizykochemicznych oleju rzepakowego naświetlanego promieniowaniem UV",
journal = "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie",
number = "767",
pages = "33-45",
year = "2008",
}
37
@inbook{UEK:2165791905,
author = "Chwiałkowski Wojciech and Buczek Bronisław",
title = "Poprawa wskaźników jakościowych zużytego oleju smażalniczego oczyszczanego adsorbentem typu Magnesol",
booktitle = "Jakość i bezpieczeństwo produktów w zrównoważonym rozwoju",
pages = "119-123",
adress = "Radom",
publisher = "Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji PIB",
year = "2008",
isbn = "978-83-7351-330-3",
}
38
@article{UEK:2165904629,
author = "Buczek Bronisław and Chwiałkowski Wojciech",
title = "Purification of the Used Palm Oil by Adsorption",
journal = "Polish Journal of Chemical Technology",
number = "Vol. 10, no. 1",
pages = "19-21",
year = "2008",
}
39
@unpublished{UEK:2164873810,
author = "Buczek Bronisław and Leśniak Agnieszka",
title = "Wpływ fotooksydacji na stabilność oksydatywną BHT w wybranych olejach roślinnych",
booktitle = "Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 6",
pages = "35-48",
year = "2008",
}
40
@inbook{UEK:2165791366,
author = "Ostasz Lidia and Buczek Bronisław",
title = "Zmiany jakościowe olejów rafinowanych ogrzewanych mikrofalami z dodatkiem wody oraz wodnego roztworu witaminy C",
booktitle = "Jakość i bezpieczeństwo produktów w zrównoważonym rozwoju",
pages = "112-115",
adress = "Radom",
publisher = "Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji PIB",
year = "2008",
isbn = "978-83-7351-330-3",
}
41
@unpublished{UEK:51595,
author = "Chwiałkowski Wojciech",
title = "Możliwości poprawy jakości oleju posmażalniczego przez adsorpcję jego zanieczyszczeń",
adress = "Kraków",
year = "2008",
}
42
@book{UEK:51289,
author = "Buczek Bronisław",
title = "Wybrane zagadnienia analizy i syntezy związków organicznych",
adress = "Kraków",
publisher = "Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie",
year = "2008",
isbn = "978-83-7252-411-9",
}
43
@inbook{UEK:2166356638,
author = "Buczek Bronisław and Leśniak Agnieszka",
title = "Quality Changes of Edible Oils During Accelerated Oxidation Using UV Irradiation",
booktitle = "Achieving Commodity and Service Excellence in the Age of Digital Convergence : Proceedings Vol. 2",
pages = "670-674",
adress = "Suwon",
publisher = "University of Suwon",
year = "2008",
}