Prusak Anna ORCID

College of Management and Quality, Institute of Quality and Product Management Sciences, Department of Process Management

Year
Analiza preferencji wyboru studiów jako przykład przedsiębiorczego działania uczelni na regionalnym rynku edukacyjnym = The Analysis of Preferences in Field of Studies Choice as an Example of Entrepreneurial Competition on the Regional Educational Market / Jacek Strojny, Anna PRUSAK, Danuta Kostrzewa, Bożena Klimczak // Przedsiębiorczość i Zarządzanie. - t. 15, z. 10, cz. 2 (2014), s. 139-153. - Summ.. - Tytuł numeru: Finansowe i organizacyjne aspekty kooperacji nauki i lokalnej przedsiębiorczości. Cz. 2. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://piz.san.edu.pl/docs/e-XV-10-2.pdf. - ISSN 1733-2486
2014
Characteristics of the Peanut Chain in Europe - Implications for Peanut Allergy = Charakterystyka łańcucha żywnościowego orzeszków ziemnych w Europie - powiązanie z występowaniem alergii na orzeszki ziemne / Anna M. PRUSAK, Małgorzata Schlegel-Zawadzka, Annabelle Boulay, Gene Rowe // Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria. - nr 13(3) (2014), s. 321-333. - Summ., streszcz. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://www.food.actapol.net/pub/10_3_2014.pdf. - ISSN 1644-0730
2014
AHP - analityczny proces hierarchiczny : budowa i analiza modeli decyzyjnych krok po kroku / Anna PRUSAK, Piotr Stefanów. - Warszawa : Wydawnictwo C. H. Beck, 2014. - 280 s. : il. ; 24 cm. - Bibliogr. - (Zarządzanie). - ISBN 978-83-255-6072-0
2014
Analityczny proces hierarchiczny (AHP) na skróty - kluczowe pojęcia i literatura = Analityc Hierarchy Process (AHP) for Shortcut - Key Concepts and Literature / Anna PRUSAK, Jacek Strojny, Piotr Stefanow // Humanities and Social Sciences. - vol. 19, nr 4 (21) (2014), s. 179-192. - Streszcz., summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://www.oficyna.portal.prz.edu.pl/download/I2dmeC9vZmljeW5hL3BsL2RlZmF1bHRfb3Bpc3kvMTYzLzEvMQ/hss-04-2014-pw-01.pdf. - ISSN 2300-5327
2014
Is GMO "Sustainable"? A Review of the Environmental Risks of GM Plants in Comparison with Conventional and Organic Crops = Czy GMO jest "zrównoważone"? Przegląd efektów oddziaływania na środowisko roślin GMO w porównaniu z efektami upraw konwencjonalnych oraz ekologicznych / Anna PRUSAK, Gene Rowe, Jacek Strojny // Modern Management Review. - vol. 19, nr 21 (4) (2014), s. 187-200. - Summ., streszcz. - Pełny tekst: http://mmr.prz.edu.pl/gfx/mmr/files/mmr_4_2014/prusak_a._rowe_g._strojny_j..pdf. - ISSN 2300-6366
2014
Application of the AHP in Evaluation and Selection of Suppliers / A. PRUSAK, P. Stefanów, M. Niewczas, T. SIKORA // W: Quality Renaissance - Co-creating a Viable Future [on-line]. - Dane tekstowe (plik pdf). - Estonia : Estonian Association for Quality, 2013. - 1-9. - Summ.. - [odczyt: 04.11.2013]. - Bibliogr. - Dostępny w World Wide Web. - Pełny tekst: http://eaq.ee/quality2013/sites/www.quality2013.eu/files/webform/full-papers/Prusak%20Stefan%C3%B3w%20Niewczas%20Sikora.pdf
2013
Ethics and Trust in Quality Assurance / T. SIKORA, M. Niewczas, A. PRUSAK // W: Quality Renaissance - Co-creating a Viable Future [on-line]. - Dane tekstowe (plik pdf). - Estonia : Estonian Association for Quality, 2013. - S. 1-8. - Summ.. - [odczyt: 05.11.2013]. - Bibliogr. - Dostępny w World Wide Web. - Pełny tekst: http://eaq.ee/quality2013/sites/www.quality2013.eu/files/webform/full-papers/Sikora%20Niewczas%20Prusak.pdf
2013
Dobór metod i kryteriów oceny dostawców jako element zapewniania jakości / Magdalena Niewczas, Anna PRUSAK, Piotr Stefanów // W: Wybrane aspekty zarządzania jakością / red. Marek SALERNO-KOCHAN. - Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2013. - S. 252-259. - Bibliogr. - ISBN 978-83-935421-2-3
2013
Wykorzystanie metody Analitycznego Procesu Hierarchicznego (AHP) w procesie certyfikacji wyrobów / Anna PRUSAK, Piotr KAFEL // ABC Jakości = Quality Review. - nr 3-4 (75-76) (2013), s. 48-53. - Bibliogr. - ISSN 1234-7248
2013
Food Health Quality of Genetically Modified Crops - Review of Risks and Benefits / Anna PRUSAK, Małgorzata Schlegel-Zawadzka // Military Pharmacy and Medicine. - Vol. 6, nr 2 (2013), s. 13-18. - Summ. - Bibliogr. - Dostępna również on-line. - Pełny tekst: http://mil-pharm-med.pl/2013/2-6/3.pdf. - ISSN 2084-5987
2013
Food and Nutritional Globalization vs. Trends of Protection of Traditional Food Products in Poland / M. Schlegel-Zawadzka, A. PRUSAK, T. SIKORA // W: Quality Renaissance - Co-creating a Viable Future [on-line]. - Dane tekstowe (plik pdf). - Estonia : Estonian Association for Quality, 2013. - S. 1-8. - Summ.. - [odczyt: 05.11.2013]. - Bibliogr. - Dostępny w World Wide Web. - Pełny tekst: http://eaq.ee/quality2013/sites/www.quality2013.eu/files/webform/full-papers/Schlegel-Zawadzka,%20Prusak,%20Sikora.pdf
2013
Graficzna forma kwestionariusza w badaniach AHP/ANP = Graphic Form of Questionnaire in AHP/ANP Research / Anna PRUSAK, Piotr Stefanów, Magdalena Gardian // Modern Management Review. - vol. 18, nr 20 (4) (2013), s. 171-189. - Summ., streszcz. - Pełny tekst: http://www.oficyna.portal.prz.edu.pl/download/I2dmeC9vZmljeW5hL3BsL2RlZmF1bHRfb3Bpc3kvMTM5LzEvMQ/mmr-2013-04-pw1.pdf#page=171=Fit. - ISSN 2300-6366
2013
Wokół badań i rozwoju / Anna PRUSAK // B+R=Przyszłość : e-biuletyn [on-line]. - nr 1, sierpień (2012)10-13. - [odczyt: 14.04.2016]. - Pełny tekst: http://www.badaniairozwoj.eu/images/ebiuletyn/e-biuletyn_BiR_1.pdf
2012
Gdy wszystkie inne warunki nie są równoważne : o kontekście czerpania wzorców z polityki innych krajów = When All Other Conditions Are Not Equal: the Context for Drawing Lessons / Richard Rose, tł. Anna STRADA-PRUSAK // W: Analiza ekonomiczna w polityce publicznej / red. Aleksander SURDEJ. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe SCHOLAR, 2012. - S. 211-235. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7383-579-5
2012
Badanie wiarygodności i skuteczności skali porównań Saaty'ego w metodach AHP i ANP = Reliability and Effectiveness of the Saaty's Pairwise Comparison Scale in AHP and ANP Methods / Piotr Stefanów, Anna PRUSAK // W: Przedsiębiorcze aspekty rozwoju organizacji i biznesu / red. Andrzej Chodyński. - Kraków : Krakowskie Towarzystwo Edukacyjne - Oficyna Wydawnicza AFM : na zlec. Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego, 2011. - S. 271-298. - Summ. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7571-145-5
2011
Badania nad właściwościami operacyjnymi metody AHP / Anna PRUSAK, Piotr Stefanów // Folia Oeconomica Cracoviensia. - vol. 52 (2011), s. 87-104. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://foc.czasopisma.pan.pl/images/data/foc/wydania/Vol_LII_2011/05_Badania_Nad_Wlasciwosciami_Operacyjnymi_Metody_A.pdf. - ISSN 0071-674X
2011
Effective Risk Communication at the Food Market / Tadeusz SIKORA, Anna STRADA // W: 4th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław 24-25 September 2009 / chair: Tadeusz Trziszka. - Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2009. - S. 213. - Dostępne tylko streszczenie. - ISBN 978-83-60574-65-2
2009
Effective Risk Communication at the Food Market / S. STRADA, T. SIKORA // W: New Concepts in Food Evaluation : Nutraceuticals - Analyses - Consumer / ed. by Tadeusz Trziszka and Maciej Oziembłowski. - Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2009. - (Monografie, ISSN 2083-5531 ; 74). - S. 349-357. - Bibliogr. - ISBN 978-83-60574-68-3
2009
Public Trust in Institutions and Information Sources Regarding Risk Management and Communication : towards Integrating Extant Knowledge / George Chryssochoidis, Anna STRADA, Athanasios Krystallis // Journal of Risk Research. - vol. 12, no. 2 (2009), s. 137-185. - Summ.. - Pełny tekst dostępny w EBSCOhost. - Bibliogr. - Dostępny w World Wide Web. - ISSN 1366-9877
2009
A Characterization of Peanut Consumption in Four Countries : Results from Focus Groups and Their Implications for Peanut Allergy Prevalence / Beatriz Sora, Annabelle Boulay, Roser Sala, Julie Houghton, Vyara Gancheva, Anna STRADA, Malzorgata Schlegel-Zawadzka, Gene Rowe // International Journal of Consumer Studies. - vol. 33, iss. 6 (2009), s. 676-683. - Summ.. - Pełny tekst dostępny w EBSCOhost. - Bibliogr. - Dostępny w World Wide Web. - ISSN 1470-6423
2009
The Quality of Food Risk Management in Europe : Perspectives and Priorities / J.R. Houghton, G. Rowe, L.J. Frewer, E. Van Kleef, G. Chryssochoidis, O. Kehagia, S. Korzen-Bohr, J. Lassen, U. Pfenning, A. Strada // Food Policy. - vol. 33, iss. 1 (2008), s. 13-26. - Summ. - Dostępny w ScienceDirect. - ISSN 0306-9192
2008
A EuroPrevall Review of Factors Affecting Incidence of Peanut Allergy : Priorities for Research and Policy / A. Boulay, J. Houghton, V. Gancheva, Y. Sterk, A. Strada, M. Schlegel-Zawadzka, B. Sora, R. Sala, R. van Ree, G. Rowe // Allergy. - vol. 63, iss. 7 (2008), s. 797-809. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1398-9995.2008.01776.x/epdf. - ISSN 0105-4538
2008
The Food Industry in Europe : Tradition and Innovation : Erasmus Intensive Programme in Agri-business Management with Emphasis in Food Industry Enterprises / ed. Tadeusz SIKORA, Anna Strada. - Kraków : Akademia Ekonomiczna, 2006. - 300 s. : il. ; 24 cm. - Bibliogr. przy tekstach. - ISBN 83-922067-7-0
2006
Preface / Tadeusz SIKORA, Anna STRADA // W: The Food Industry in Europe : Tradition and Innovation : Erasmus Intensive Programme in Agri-business Management with Emphasis in Food Industry Enterprises / ed. Tadeusz SIKORA, Anna Strada. - Kraków : Akademia Ekonomiczna, 2006. - S. 5-6. - ISBN 83-922067-7-0
2006
New Food Product Development (NFPD as a Competitive Advantage / Anna STRADA, Stanisław POPEK, Tadeusz SIKORA // W: The Food Industry in Europe : Tradition and Innovation : Erasmus Intensive Programme in Agri-business Management with Emphasis in Food Industry Enterprises / ed. Tadeusz SIKORA, Anna Strada. - Kraków : Akademia Ekonomiczna, 2006. - S. 15-25. - Bibliogr. - ISBN 83-922067-7-0
2006
Czynniki kształtujące poziom świadomości konsumentów w zakresie bezpieczeństwa żywności / Anna Strada, Tadeusz SIKORA, Wiktor Adamus // Handel Wewnętrzny. - numer specjalny, czerwiec (2006), s. 427-432. - ISSN 0438-5403
2006
Safety and Quality Assurance and Management Systems : Level of Implementation in Food Enterprises in Poland / A. Strada, G. Morkis, J. Trafiałek, D. Kołożyn-Krajewska // W: The Food Industry in Europe : Erasmus Intensive Programme in Agri-Business Management with Emphasis in Food Industry Enterprises / ed. Petros Soldatos, Stelios Rozakis. - Athens : Agricultural University, 2005. - S. 97-114. - Bibliogr. - ISBN 960-85847-9-5
2005
Safety and Quality Assurance and Management Systems in Food Industry : an Overview / T. SIKORA, A. Strada // W: The Food Industry in Europe : Erasmus Intensive Programme in Agri-Business Management with Emphasis in Food Industry Enterprises / ed. Petros Soldatos, Stelios Rozakis. - Athens : Agricultural University, 2005. - S. 85-95. - Bibliogr. - ISBN 960-85847-9-5
2005
Books:
Year
AHP - analityczny proces hierarchiczny : budowa i analiza modeli decyzyjnych krok po kroku / Anna PRUSAK, Piotr Stefanów. - Warszawa : Wydawnictwo C. H. Beck, 2014. - 280 s. : il. ; 24 cm. - Bibliogr. - (Zarządzanie). - ISBN 978-83-255-6072-0 2014
The Food Industry in Europe : Tradition and Innovation : Erasmus Intensive Programme in Agri-business Management with Emphasis in Food Industry Enterprises / ed. Tadeusz SIKORA, Anna Strada. - Kraków : Akademia Ekonomiczna, 2006. - 300 s. : il. ; 24 cm. - Bibliogr. przy tekstach. - ISBN 83-922067-7-0 2006
Chapters:
Year
Application of the AHP in Evaluation and Selection of Suppliers / A. PRUSAK, P. Stefanów, M. Niewczas, T. SIKORA // W: Quality Renaissance - Co-creating a Viable Future [on-line]. - Dane tekstowe (plik pdf). - Estonia : Estonian Association for Quality, 2013. - 1-9. - Summ.. - [odczyt: 04.11.2013]. - Bibliogr. - Dostępny w World Wide Web. - Pełny tekst: http://eaq.ee/quality2013/sites/www.quality2013.eu/files/webform/full-papers/Prusak%20Stefan%C3%B3w%20Niewczas%20Sikora.pdf 2013
Ethics and Trust in Quality Assurance / T. SIKORA, M. Niewczas, A. PRUSAK // W: Quality Renaissance - Co-creating a Viable Future [on-line]. - Dane tekstowe (plik pdf). - Estonia : Estonian Association for Quality, 2013. - S. 1-8. - Summ.. - [odczyt: 05.11.2013]. - Bibliogr. - Dostępny w World Wide Web. - Pełny tekst: http://eaq.ee/quality2013/sites/www.quality2013.eu/files/webform/full-papers/Sikora%20Niewczas%20Prusak.pdf 2013
Dobór metod i kryteriów oceny dostawców jako element zapewniania jakości / Magdalena Niewczas, Anna PRUSAK, Piotr Stefanów // W: Wybrane aspekty zarządzania jakością / red. Marek SALERNO-KOCHAN. - Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, 2013. - S. 252-259. - Bibliogr. - ISBN 978-83-935421-2-3 2013
Food and Nutritional Globalization vs. Trends of Protection of Traditional Food Products in Poland / M. Schlegel-Zawadzka, A. PRUSAK, T. SIKORA // W: Quality Renaissance - Co-creating a Viable Future [on-line]. - Dane tekstowe (plik pdf). - Estonia : Estonian Association for Quality, 2013. - S. 1-8. - Summ.. - [odczyt: 05.11.2013]. - Bibliogr. - Dostępny w World Wide Web. - Pełny tekst: http://eaq.ee/quality2013/sites/www.quality2013.eu/files/webform/full-papers/Schlegel-Zawadzka,%20Prusak,%20Sikora.pdf 2013
Gdy wszystkie inne warunki nie są równoważne : o kontekście czerpania wzorców z polityki innych krajów = When All Other Conditions Are Not Equal: the Context for Drawing Lessons / Richard Rose, tł. Anna STRADA-PRUSAK // W: Analiza ekonomiczna w polityce publicznej / red. Aleksander SURDEJ. - Warszawa : Wydawnictwo Naukowe SCHOLAR, 2012. - S. 211-235. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7383-579-5 2012
Badanie wiarygodności i skuteczności skali porównań Saaty'ego w metodach AHP i ANP = Reliability and Effectiveness of the Saaty's Pairwise Comparison Scale in AHP and ANP Methods / Piotr Stefanów, Anna PRUSAK // W: Przedsiębiorcze aspekty rozwoju organizacji i biznesu / red. Andrzej Chodyński. - Kraków : Krakowskie Towarzystwo Edukacyjne - Oficyna Wydawnicza AFM : na zlec. Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego, 2011. - S. 271-298. - Summ. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7571-145-5 2011
Effective Risk Communication at the Food Market / S. STRADA, T. SIKORA // W: New Concepts in Food Evaluation : Nutraceuticals - Analyses - Consumer / ed. by Tadeusz Trziszka and Maciej Oziembłowski. - Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2009. - (Monografie, ISSN 2083-5531 ; 74). - S. 349-357. - Bibliogr. - ISBN 978-83-60574-68-3 2009
New Food Product Development (NFPD as a Competitive Advantage / Anna STRADA, Stanisław POPEK, Tadeusz SIKORA // W: The Food Industry in Europe : Tradition and Innovation : Erasmus Intensive Programme in Agri-business Management with Emphasis in Food Industry Enterprises / ed. Tadeusz SIKORA, Anna Strada. - Kraków : Akademia Ekonomiczna, 2006. - S. 15-25. - Bibliogr. - ISBN 83-922067-7-0 2006
Safety and Quality Assurance and Management Systems : Level of Implementation in Food Enterprises in Poland / A. Strada, G. Morkis, J. Trafiałek, D. Kołożyn-Krajewska // W: The Food Industry in Europe : Erasmus Intensive Programme in Agri-Business Management with Emphasis in Food Industry Enterprises / ed. Petros Soldatos, Stelios Rozakis. - Athens : Agricultural University, 2005. - S. 97-114. - Bibliogr. - ISBN 960-85847-9-5 2005
Safety and Quality Assurance and Management Systems in Food Industry : an Overview / T. SIKORA, A. Strada // W: The Food Industry in Europe : Erasmus Intensive Programme in Agri-Business Management with Emphasis in Food Industry Enterprises / ed. Petros Soldatos, Stelios Rozakis. - Athens : Agricultural University, 2005. - S. 85-95. - Bibliogr. - ISBN 960-85847-9-5 2005
Articles:
Year
Analiza preferencji wyboru studiów jako przykład przedsiębiorczego działania uczelni na regionalnym rynku edukacyjnym = The Analysis of Preferences in Field of Studies Choice as an Example of Entrepreneurial Competition on the Regional Educational Market / Jacek Strojny, Anna PRUSAK, Danuta Kostrzewa, Bożena Klimczak // Przedsiębiorczość i Zarządzanie. - t. 15, z. 10, cz. 2 (2014), s. 139-153. - Summ.. - Tytuł numeru: Finansowe i organizacyjne aspekty kooperacji nauki i lokalnej przedsiębiorczości. Cz. 2. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://piz.san.edu.pl/docs/e-XV-10-2.pdf. - ISSN 1733-2486 2014
Characteristics of the Peanut Chain in Europe - Implications for Peanut Allergy = Charakterystyka łańcucha żywnościowego orzeszków ziemnych w Europie - powiązanie z występowaniem alergii na orzeszki ziemne / Anna M. PRUSAK, Małgorzata Schlegel-Zawadzka, Annabelle Boulay, Gene Rowe // Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria. - nr 13(3) (2014), s. 321-333. - Summ., streszcz. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://www.food.actapol.net/pub/10_3_2014.pdf. - ISSN 1644-0730 2014
Analityczny proces hierarchiczny (AHP) na skróty - kluczowe pojęcia i literatura = Analityc Hierarchy Process (AHP) for Shortcut - Key Concepts and Literature / Anna PRUSAK, Jacek Strojny, Piotr Stefanow // Humanities and Social Sciences. - vol. 19, nr 4 (21) (2014), s. 179-192. - Streszcz., summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://www.oficyna.portal.prz.edu.pl/download/I2dmeC9vZmljeW5hL3BsL2RlZmF1bHRfb3Bpc3kvMTYzLzEvMQ/hss-04-2014-pw-01.pdf. - ISSN 2300-5327 2014
Is GMO "Sustainable"? A Review of the Environmental Risks of GM Plants in Comparison with Conventional and Organic Crops = Czy GMO jest "zrównoważone"? Przegląd efektów oddziaływania na środowisko roślin GMO w porównaniu z efektami upraw konwencjonalnych oraz ekologicznych / Anna PRUSAK, Gene Rowe, Jacek Strojny // Modern Management Review. - vol. 19, nr 21 (4) (2014), s. 187-200. - Summ., streszcz. - Pełny tekst: http://mmr.prz.edu.pl/gfx/mmr/files/mmr_4_2014/prusak_a._rowe_g._strojny_j..pdf. - ISSN 2300-6366 2014
Wykorzystanie metody Analitycznego Procesu Hierarchicznego (AHP) w procesie certyfikacji wyrobów / Anna PRUSAK, Piotr KAFEL // ABC Jakości = Quality Review. - nr 3-4 (75-76) (2013), s. 48-53. - Bibliogr. - ISSN 1234-7248 2013
Food Health Quality of Genetically Modified Crops - Review of Risks and Benefits / Anna PRUSAK, Małgorzata Schlegel-Zawadzka // Military Pharmacy and Medicine. - Vol. 6, nr 2 (2013), s. 13-18. - Summ. - Bibliogr. - Dostępna również on-line. - Pełny tekst: http://mil-pharm-med.pl/2013/2-6/3.pdf. - ISSN 2084-5987 2013
Graficzna forma kwestionariusza w badaniach AHP/ANP = Graphic Form of Questionnaire in AHP/ANP Research / Anna PRUSAK, Piotr Stefanów, Magdalena Gardian // Modern Management Review. - vol. 18, nr 20 (4) (2013), s. 171-189. - Summ., streszcz. - Pełny tekst: http://www.oficyna.portal.prz.edu.pl/download/I2dmeC9vZmljeW5hL3BsL2RlZmF1bHRfb3Bpc3kvMTM5LzEvMQ/mmr-2013-04-pw1.pdf#page=171=Fit. - ISSN 2300-6366 2013
Badania nad właściwościami operacyjnymi metody AHP / Anna PRUSAK, Piotr Stefanów // Folia Oeconomica Cracoviensia. - vol. 52 (2011), s. 87-104. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://foc.czasopisma.pan.pl/images/data/foc/wydania/Vol_LII_2011/05_Badania_Nad_Wlasciwosciami_Operacyjnymi_Metody_A.pdf. - ISSN 0071-674X 2011
Public Trust in Institutions and Information Sources Regarding Risk Management and Communication : towards Integrating Extant Knowledge / George Chryssochoidis, Anna STRADA, Athanasios Krystallis // Journal of Risk Research. - vol. 12, no. 2 (2009), s. 137-185. - Summ.. - Pełny tekst dostępny w EBSCOhost. - Bibliogr. - Dostępny w World Wide Web. - ISSN 1366-9877 2009
A Characterization of Peanut Consumption in Four Countries : Results from Focus Groups and Their Implications for Peanut Allergy Prevalence / Beatriz Sora, Annabelle Boulay, Roser Sala, Julie Houghton, Vyara Gancheva, Anna STRADA, Malzorgata Schlegel-Zawadzka, Gene Rowe // International Journal of Consumer Studies. - vol. 33, iss. 6 (2009), s. 676-683. - Summ.. - Pełny tekst dostępny w EBSCOhost. - Bibliogr. - Dostępny w World Wide Web. - ISSN 1470-6423 2009
The Quality of Food Risk Management in Europe : Perspectives and Priorities / J.R. Houghton, G. Rowe, L.J. Frewer, E. Van Kleef, G. Chryssochoidis, O. Kehagia, S. Korzen-Bohr, J. Lassen, U. Pfenning, A. Strada // Food Policy. - vol. 33, iss. 1 (2008), s. 13-26. - Summ. - Dostępny w ScienceDirect. - ISSN 0306-9192 2008
A EuroPrevall Review of Factors Affecting Incidence of Peanut Allergy : Priorities for Research and Policy / A. Boulay, J. Houghton, V. Gancheva, Y. Sterk, A. Strada, M. Schlegel-Zawadzka, B. Sora, R. Sala, R. van Ree, G. Rowe // Allergy. - vol. 63, iss. 7 (2008), s. 797-809. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1398-9995.2008.01776.x/epdf. - ISSN 0105-4538 2008
Czynniki kształtujące poziom świadomości konsumentów w zakresie bezpieczeństwa żywności / Anna Strada, Tadeusz SIKORA, Wiktor Adamus // Handel Wewnętrzny. - numer specjalny, czerwiec (2006), s. 427-432. - ISSN 0438-5403 2006
Other:
Year
Wokół badań i rozwoju / Anna PRUSAK // B+R=Przyszłość : e-biuletyn [on-line]. - nr 1, sierpień (2012)10-13. - [odczyt: 14.04.2016]. - Pełny tekst: http://www.badaniairozwoj.eu/images/ebiuletyn/e-biuletyn_BiR_1.pdf 2012
Effective Risk Communication at the Food Market / Tadeusz SIKORA, Anna STRADA // W: 4th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław 24-25 September 2009 / chair: Tadeusz Trziszka. - Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, 2009. - S. 213. - Dostępne tylko streszczenie. - ISBN 978-83-60574-65-2 2009
Preface / Tadeusz SIKORA, Anna STRADA // W: The Food Industry in Europe : Tradition and Innovation : Erasmus Intensive Programme in Agri-business Management with Emphasis in Food Industry Enterprises / ed. Tadeusz SIKORA, Anna Strada. - Kraków : Akademia Ekonomiczna, 2006. - S. 5-6. - ISBN 83-922067-7-0 2006
Year
Strojny J., Prusak A., Kostrzewa D., Klimczak B., (2014), Analiza preferencji wyboru studiów jako przykład przedsiębiorczego działania uczelni na regionalnym rynku edukacyjnym, "Przedsiębiorczość i Zarządzanie", t. 15, z. 10, cz. 2, s. 139-153; http://piz.san.edu.pl/docs/e-XV-10-2.pdf
2014
Prusak A., Schlegel-Zawadzka M., Boulay A., Rowe G., (2014), Characteristics of the Peanut Chain in Europe - Implications for Peanut Allergy, "Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria", nr 13(3), s. 321-333; http://www.food.actapol.net/pub/10_3_2014.pdf
2014
Prusak A., Stefanów P., (2014), AHP - analityczny proces hierarchiczny: budowa i analiza modeli decyzyjnych krok po kroku, Warszawa : Wydawnictwo C. H. Beck, 280 s.
2014
Prusak A., Strojny J., Stefanow P., (2014), Analityczny proces hierarchiczny (AHP) na skróty - kluczowe pojęcia i literatura, "Humanities and Social Sciences", vol. 19, nr 4 (21), s. 179-192; http://www.oficyna.portal.prz.edu.pl/download/I2dmeC9vZmljeW5hL3BsL2RlZmF1bHRfb3Bpc3kvMTYzLzEvMQ/hss-04-2014-pw-01.pdf
2014
Prusak A., Rowe G., Strojny J., (2014), Is GMO "Sustainable"? A Review of the Environmental Risks of GM Plants in Comparison with Conventional and Organic Crops, "Modern Management Review", vol. 19, nr 21 (4), s. 187-200; http://mmr.prz.edu.pl/gfx/mmr/files/mmr_4_2014/prusak_a._rowe_g._strojny_j..pdf
2014
Prusak A., Stefanów P., Niewczas M., Sikora T., (2013), Application of the AHP in Evaluation and Selection of Suppliers. [W:] Quality Renaissance - Co-creating a Viable Future [on-line], Estonia : Estonian Association for Quality
2013
Sikora T., Niewczas M., Prusak A., (2013), Ethics and Trust in Quality Assurance. [W:] Quality Renaissance - Co-creating a Viable Future [on-line], Estonia : Estonian Association for Quality, s. 1-8.
2013
Niewczas M., Prusak A., Stefanów P., (2013), Dobór metod i kryteriów oceny dostawców jako element zapewniania jakości. [W:] Salerno-Kochan M. (red.), Wybrane aspekty zarządzania jakością, Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, s. 252-259.
2013
Prusak A., Kafel P., (2013), Wykorzystanie metody Analitycznego Procesu Hierarchicznego (AHP) w procesie certyfikacji wyrobów, "ABC Jakości", nr 3-4 (75-76), s. 48-53.
2013
Prusak A., Schlegel-Zawadzka M., (2013), Food Health Quality of Genetically Modified Crops - Review of Risks and Benefits, "Military Pharmacy and Medicine", Vol. 6, nr 2, s. 13-18; http://mil-pharm-med.pl/2013/2-6/3.pdf
2013
Schlegel-Zawadzka M., Prusak A., Sikora T., (2013), Food and Nutritional Globalization vs. Trends of Protection of Traditional Food Products in Poland. [W:] Quality Renaissance - Co-creating a Viable Future [on-line], Estonia : Estonian Association for Quality, s. 1-8.
2013
Prusak A., Stefanów P., Gardian M., (2013), Graficzna forma kwestionariusza w badaniach AHP/ANP, "Modern Management Review", vol. 18, nr 20 (4), s. 171-189; http://www.oficyna.portal.prz.edu.pl/download/I2dmeC9vZmljeW5hL3BsL2RlZmF1bHRfb3Bpc3kvMTM5LzEvMQ/mmr-2013-04-pw1.pdf#page=171=Fit
2013
Prusak A., (2012), Wokół badań i rozwoju, "B+R=Przyszłość : e-biuletyn" [on-line], nr 1, sierpień; http://www.badaniairozwoj.eu/images/ebiuletyn/e-biuletyn_BiR_1.pdf
2012
Rose R., (2012), Gdy wszystkie inne warunki nie są równoważne : o kontekście czerpania wzorców z polityki innych krajów. [W:] Surdej A. (red.), Analiza ekonomiczna w polityce publicznej, Warszawa : Wydawnictwo Naukowe SCHOLAR, s. 211-235.
2012
Stefanów P., Prusak A., (2011), Badanie wiarygodności i skuteczności skali porównań Saaty'ego w metodach AHP i ANP. [W:] Chodyński A. (red.), Przedsiębiorcze aspekty rozwoju organizacji i biznesu, Kraków : Krakowskie Towarzystwo Edukacyjne - Oficyna Wydawnicza AFM : na zlec. Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego, s. 271-298.
2011
Prusak A., Stefanów P., (2011), Badania nad właściwościami operacyjnymi metody AHP, "Folia Oeconomica Cracoviensia", vol. 52, s. 87-104; http://foc.czasopisma.pan.pl/images/data/foc/wydania/Vol_LII_2011/05_Badania_Nad_Wlasciwosciami_Operacyjnymi_Metody_A.pdf
2011
Sikora T., Strada A., (2009), Effective Risk Communication at the Food Market. [W:] Trziszka (red.), 4th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław 24-25 September 2009, Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, s. 213.
2009
Strada A., Sikora T., (2009), Effective Risk Communication at the Food Market. [W:] Trziszka T., Oziembłowski M. (red.), New Concepts in Food Evaluation: Nutraceuticals - Analyses - Consumer (Monografie - Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu; 74), Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, s. 349-357.
2009
Strada A., Chryssochoidis G., Krystallis A., (2009), Public Trust in Institutions and Information Sources Regarding Risk Management and Communication : towards Integrating Extant Knowledge, "Journal of Risk Research", vol. 12, no. 2, s. 137-185.
2009
Strada A., Sora B., Boulay A., Sala R., Houghton J., Gancheva V., Schlegel-Zawadzka M., Rowe G., (2009), A Characterization of Peanut Consumption in Four Countries : Results from Focus Groups and Their Implications for Peanut Allergy Prevalence, "International Journal of Consumer Studies", vol. 33, iss. 6, s. 676-683.
2009
Houghton J., Rowe G., Frewer L., Kleef van E., Chryssochoidis G., Kehagia O., Korzen-Bohr S., Lassen J., Pfenning U., Strada A., (2008), The Quality of Food Risk Management in Europe : Perspectives and Priorities, "Food Policy", vol. 33, iss. 1, s. 13-26.
2008
Boulay A., Houghton J., Gancheva V., Sterk Y., Strada A., Schlegel-Zawadzka M., Sora B., Sala R., Ree van R., Rowe G., (2008), A EuroPrevall Review of Factors Affecting Incidence of Peanut Allergy : Priorities for Research and Policy, "Allergy", vol. 63, iss. 7, s. 797-809; http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1398-9995.2008.01776.x/epdf
2008
Sikora T., Strada A. (red.), (2006), The Food Industry in Europe: Tradition and Innovation: Erasmus Intensive Programme in Agri-business Management with Emphasis in Food Industry Enterprises, Kraków : Akademia Ekonomiczna, 300 s.
2006
Sikora T., Strada A., (2006), Preface. [W:] Sikora T., Strada A. (red.), The Food Industry in Europe: Tradition and Innovation : Erasmus Intensive Programme in Agri-business Management with Emphasis in Food Industry Enterprises, Kraków : Akademia Ekonomiczna, s. 5-6.
2006
Strada A., Popek S., Sikora T., (2006), New Food Product Development (NFPD as a Competitive Advantage. [W:] Sikora T., Strada A. (red.), The Food Industry in Europe: Tradition and Innovation : Erasmus Intensive Programme in Agri-business Management with Emphasis in Food Industry Enterprises, Kraków : Akademia Ekonomiczna, s. 15-25.
2006
Strada A., Sikora T., Adamus W., (2006), Czynniki kształtujące poziom świadomości konsumentów w zakresie bezpieczeństwa żywności, "Handel Wewnętrzny", numer specjalny, czerwiec, s. 427-432.
2006
Strada A., Morkis G., Trafiałek J., Kołożyn-Krajewska D., (2005), Safety and Quality Assurance and Management Systems : Level of Implementation in Food Enterprises in Poland. [W:] Soldatos P., Rozakis S. (red.), The Food Industry in Europe: Erasmus Intensive Programme in Agri-Business Management with Emphasis in Food Industry Enterprises, Athens : Agricultural University, s. 97-114.
2005
Sikora T., Strada A., (2005), Safety and Quality Assurance and Management Systems in Food Industry : an Overview. [W:] Soldatos P., Rozakis S. (red.), The Food Industry in Europe: Erasmus Intensive Programme in Agri-Business Management with Emphasis in Food Industry Enterprises, Athens : Agricultural University, s. 85-95.
2005
Books:
Year
Prusak A., Stefanów P., (2014), AHP - analityczny proces hierarchiczny: budowa i analiza modeli decyzyjnych krok po kroku, Warszawa : Wydawnictwo C. H. Beck, 280 s. 2014
Sikora T., Strada A. (red.), (2006), The Food Industry in Europe: Tradition and Innovation: Erasmus Intensive Programme in Agri-business Management with Emphasis in Food Industry Enterprises, Kraków : Akademia Ekonomiczna, 300 s. 2006
Chapters:
Year
Prusak A., Stefanów P., Niewczas M., Sikora T., (2013), Application of the AHP in Evaluation and Selection of Suppliers. [W:] Quality Renaissance - Co-creating a Viable Future [on-line], Estonia : Estonian Association for Quality 2013
Sikora T., Niewczas M., Prusak A., (2013), Ethics and Trust in Quality Assurance. [W:] Quality Renaissance - Co-creating a Viable Future [on-line], Estonia : Estonian Association for Quality, s. 1-8. 2013
Niewczas M., Prusak A., Stefanów P., (2013), Dobór metod i kryteriów oceny dostawców jako element zapewniania jakości. [W:] Salerno-Kochan M. (red.), Wybrane aspekty zarządzania jakością, Kraków : Wydawnictwo Naukowe PTTŻ, s. 252-259. 2013
Schlegel-Zawadzka M., Prusak A., Sikora T., (2013), Food and Nutritional Globalization vs. Trends of Protection of Traditional Food Products in Poland. [W:] Quality Renaissance - Co-creating a Viable Future [on-line], Estonia : Estonian Association for Quality, s. 1-8. 2013
Rose R., (2012), Gdy wszystkie inne warunki nie są równoważne : o kontekście czerpania wzorców z polityki innych krajów. [W:] Surdej A. (red.), Analiza ekonomiczna w polityce publicznej, Warszawa : Wydawnictwo Naukowe SCHOLAR, s. 211-235. 2012
Stefanów P., Prusak A., (2011), Badanie wiarygodności i skuteczności skali porównań Saaty'ego w metodach AHP i ANP. [W:] Chodyński A. (red.), Przedsiębiorcze aspekty rozwoju organizacji i biznesu, Kraków : Krakowskie Towarzystwo Edukacyjne - Oficyna Wydawnicza AFM : na zlec. Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego, s. 271-298. 2011
Strada A., Sikora T., (2009), Effective Risk Communication at the Food Market. [W:] Trziszka T., Oziembłowski M. (red.), New Concepts in Food Evaluation: Nutraceuticals - Analyses - Consumer (Monografie - Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu; 74), Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, s. 349-357. 2009
Strada A., Popek S., Sikora T., (2006), New Food Product Development (NFPD as a Competitive Advantage. [W:] Sikora T., Strada A. (red.), The Food Industry in Europe: Tradition and Innovation : Erasmus Intensive Programme in Agri-business Management with Emphasis in Food Industry Enterprises, Kraków : Akademia Ekonomiczna, s. 15-25. 2006
Strada A., Morkis G., Trafiałek J., Kołożyn-Krajewska D., (2005), Safety and Quality Assurance and Management Systems : Level of Implementation in Food Enterprises in Poland. [W:] Soldatos P., Rozakis S. (red.), The Food Industry in Europe: Erasmus Intensive Programme in Agri-Business Management with Emphasis in Food Industry Enterprises, Athens : Agricultural University, s. 97-114. 2005
Sikora T., Strada A., (2005), Safety and Quality Assurance and Management Systems in Food Industry : an Overview. [W:] Soldatos P., Rozakis S. (red.), The Food Industry in Europe: Erasmus Intensive Programme in Agri-Business Management with Emphasis in Food Industry Enterprises, Athens : Agricultural University, s. 85-95. 2005
Articles:
Year
Strojny J., Prusak A., Kostrzewa D., Klimczak B., (2014), Analiza preferencji wyboru studiów jako przykład przedsiębiorczego działania uczelni na regionalnym rynku edukacyjnym, "Przedsiębiorczość i Zarządzanie", t. 15, z. 10, cz. 2, s. 139-153; http://piz.san.edu.pl/docs/e-XV-10-2.pdf 2014
Prusak A., Schlegel-Zawadzka M., Boulay A., Rowe G., (2014), Characteristics of the Peanut Chain in Europe - Implications for Peanut Allergy, "Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria", nr 13(3), s. 321-333; http://www.food.actapol.net/pub/10_3_2014.pdf 2014
Prusak A., Strojny J., Stefanow P., (2014), Analityczny proces hierarchiczny (AHP) na skróty - kluczowe pojęcia i literatura, "Humanities and Social Sciences", vol. 19, nr 4 (21), s. 179-192; http://www.oficyna.portal.prz.edu.pl/download/I2dmeC9vZmljeW5hL3BsL2RlZmF1bHRfb3Bpc3kvMTYzLzEvMQ/hss-04-2014-pw-01.pdf 2014
Prusak A., Rowe G., Strojny J., (2014), Is GMO "Sustainable"? A Review of the Environmental Risks of GM Plants in Comparison with Conventional and Organic Crops, "Modern Management Review", vol. 19, nr 21 (4), s. 187-200; http://mmr.prz.edu.pl/gfx/mmr/files/mmr_4_2014/prusak_a._rowe_g._strojny_j..pdf 2014
Prusak A., Kafel P., (2013), Wykorzystanie metody Analitycznego Procesu Hierarchicznego (AHP) w procesie certyfikacji wyrobów, "ABC Jakości", nr 3-4 (75-76), s. 48-53. 2013
Prusak A., Schlegel-Zawadzka M., (2013), Food Health Quality of Genetically Modified Crops - Review of Risks and Benefits, "Military Pharmacy and Medicine", Vol. 6, nr 2, s. 13-18; http://mil-pharm-med.pl/2013/2-6/3.pdf 2013
Prusak A., Stefanów P., Gardian M., (2013), Graficzna forma kwestionariusza w badaniach AHP/ANP, "Modern Management Review", vol. 18, nr 20 (4), s. 171-189; http://www.oficyna.portal.prz.edu.pl/download/I2dmeC9vZmljeW5hL3BsL2RlZmF1bHRfb3Bpc3kvMTM5LzEvMQ/mmr-2013-04-pw1.pdf#page=171=Fit 2013
Prusak A., Stefanów P., (2011), Badania nad właściwościami operacyjnymi metody AHP, "Folia Oeconomica Cracoviensia", vol. 52, s. 87-104; http://foc.czasopisma.pan.pl/images/data/foc/wydania/Vol_LII_2011/05_Badania_Nad_Wlasciwosciami_Operacyjnymi_Metody_A.pdf 2011
Strada A., Chryssochoidis G., Krystallis A., (2009), Public Trust in Institutions and Information Sources Regarding Risk Management and Communication : towards Integrating Extant Knowledge, "Journal of Risk Research", vol. 12, no. 2, s. 137-185. 2009
Strada A., Sora B., Boulay A., Sala R., Houghton J., Gancheva V., Schlegel-Zawadzka M., Rowe G., (2009), A Characterization of Peanut Consumption in Four Countries : Results from Focus Groups and Their Implications for Peanut Allergy Prevalence, "International Journal of Consumer Studies", vol. 33, iss. 6, s. 676-683. 2009
Houghton J., Rowe G., Frewer L., Kleef van E., Chryssochoidis G., Kehagia O., Korzen-Bohr S., Lassen J., Pfenning U., Strada A., (2008), The Quality of Food Risk Management in Europe : Perspectives and Priorities, "Food Policy", vol. 33, iss. 1, s. 13-26. 2008
Boulay A., Houghton J., Gancheva V., Sterk Y., Strada A., Schlegel-Zawadzka M., Sora B., Sala R., Ree van R., Rowe G., (2008), A EuroPrevall Review of Factors Affecting Incidence of Peanut Allergy : Priorities for Research and Policy, "Allergy", vol. 63, iss. 7, s. 797-809; http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1398-9995.2008.01776.x/epdf 2008
Strada A., Sikora T., Adamus W., (2006), Czynniki kształtujące poziom świadomości konsumentów w zakresie bezpieczeństwa żywności, "Handel Wewnętrzny", numer specjalny, czerwiec, s. 427-432. 2006
Other:
Year
Prusak A., (2012), Wokół badań i rozwoju, "B+R=Przyszłość : e-biuletyn" [on-line], nr 1, sierpień; http://www.badaniairozwoj.eu/images/ebiuletyn/e-biuletyn_BiR_1.pdf 2012
Sikora T., Strada A., (2009), Effective Risk Communication at the Food Market. [W:] Trziszka (red.), 4th International Conference on the Quality and Safety in Food Production Chain : Wrocław 24-25 September 2009, Wrocław : Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, s. 213. 2009
Sikora T., Strada A., (2006), Preface. [W:] Sikora T., Strada A. (red.), The Food Industry in Europe: Tradition and Innovation : Erasmus Intensive Programme in Agri-business Management with Emphasis in Food Industry Enterprises, Kraków : Akademia Ekonomiczna, s. 5-6. 2006