Tataruch Kinga ORCID

College of Management and Quality, Institute of Quality and Product Management Sciences, Department of General Chemistry

Year
The Dynamics of Oxidative Changes in Selected Fats During the Frying of French Fries / Elżbieta KONDRATOWICZ-PIETRUSZKA, Lidia OSTASZ, Kinga TATARUCH // Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria. - nr 18(3) (2019), s. 293-303. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: https://www.food.actapol.net/pub/7_3_2019.pdf. - ISSN 1644-0730
2019
Influence of Cooking Conditions of Frying Fats on Their Autoxidation Dynamics = Wpływ warunków ogrzewania tłuszczów smażalniczych na ich dynamikę autooksydacji / Elżbieta KONDRATOWICZ-PIETRUSZKA, Lidia OSTASZ, Kinga TATARUCH, Małgorzata KUCIA // Towaroznawcze Problemy Jakości = Polish Journal of Commodity Science. - nr 1 (58) (2019), s. 44-56. - Summ., streszcz. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://www.tpj.uniwersytetradom.pl/images/pelne/1_58_2019.pdf. - ISSN 1733-747X
2019
Tworzenie układów mikroemulsyjnych na bazie olejów jadalnych = Preparation of Microemulsion Systems Based on Edible Oils / Kinga TATARUCH // W: Selected Problems of Food Quality = Wybrane problemy jakości żywności / eds. Monika Żuchowska-Grzywacz, Ryszard Zieliński. - Radom: Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu, 2018. - (Monografia - Mazowiecki Oddział Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego ; nr 9). - S. 115-122. - Streszcz., summ. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7351-855-1
2018
Bioaktywne mikroemulsje kosmetyczne na bazie oleju z palmy oleistej / Małgorzata KUCIA, Kinga TATARUCH // W: I Konferencja Chemia dla urody i zdrowia = Chemistry for Beauty and Health. - Toruń: Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, 2017. - S. 71. - ISBN 978-83-89063-60-1
2017
Mikroemulsyjne nośniki retinolu / Kinga TATARUCH // W: I Konferencja Chemia dla urody i zdrowia = Chemistry for Beauty and Health. - Toruń: Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, 2017. - S. 88. - ISBN 978-83-89063-60-1
2017
Analiza dynamiki zmian oksydacyjnych olejów tłoczonych na zimno w efekcie naświetlania UV i ogrzewania konwencjonalnego = The Dynamics of Oxidation Changes in Cold-pressed Oils Caused by UV Irradiation and Heating / Elżbieta KONDRATOWICZ-PIETRUSZKA, Lidia OSTASZ, Kinga TATARUCH, Małgorzata KUCIA // W: Jakość i bezpieczeństwo żywności - analizy, trendy, wyzwania = Food Quality and Safety - Analyses, Trends, Challenges / red. nauk. Małgorzata MIŚNIAKIEWICZ, Michał HALAGARDA. - Kraków: Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, 2017. - S. 45-58. - Streszcz., summ. - Bibliogr. - ISBN 978-83-949236-4-8. - Pełny tekst: https://konferencjatbp.uek.krakow.pl/images/TBP_Bezpieczenstwo.pdf
2017
Mikroemulsje spożywcze / Kinga TATARUCH // W: Żywność dla przyszłości : materiały konferencji naukowej / [red. meryt. Anna Pęksa]. - Wrocław: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2017. - S. 171. - ISBN 978-83-7717-265-0
2017
Analiza dynamiki zmian oksydacyjnych olejów tłoczonych na zimno w efekcie naświetlania UV i ogrzewania konwencjonalnego / Elżbieta KONDRATOWICZ-PIETRUSZKA, Lidia OSTASZ, Kinga TATARUCH, Małgorzata KUCIA // W: Materiały konferencji naukowej z cyklu "Towaroznawstwo w badaniach i praktyce" : abstrakty. - Kraków : Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, 2017. - S. 46. - Dostępne tylko streszczenie. - ISBN 978-83-949236-5-5
2017
Mikroemulsje spożywcze / Kinga TATARUCH // W: Żywność dla przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN / [red. Anna Pęksa]. - Wrocław: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2017. - (Monografie, ISSN 2083-5531 ; 204). - S. 111-117. - Streszcz. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7717-264-3
2017
Obtaining Stable Liposomal Formulations of Vitamin A for Practical Applications in Food Fortification Technology = Otrzymywanie stabilnych liposomowych formulacji witaminy A do praktycznego zastosowania w technologii wzbogacania żywności / Kinga TATARUCH // W: Selected Aspects of Food Quality = Wybrane aspekty jakości żywności / ed. Ryszard Zieliński, Jerzy Żuchowski. - Radom: Instytut Technologii Eksploatacji - Państwowy Instytut Badawczy, 2016. - (Interdyscyplinarność i Innowacyjność Towaroznawstwa). - S. 73-81. - Streszcz., summ. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7789-427-9 ; 978-83-7789-402-6
2016
Chapters:
Year
Tworzenie układów mikroemulsyjnych na bazie olejów jadalnych = Preparation of Microemulsion Systems Based on Edible Oils / Kinga TATARUCH // W: Selected Problems of Food Quality = Wybrane problemy jakości żywności / eds. Monika Żuchowska-Grzywacz, Ryszard Zieliński. - Radom: Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu, 2018. - (Monografia - Mazowiecki Oddział Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego ; nr 9). - S. 115-122. - Streszcz., summ. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7351-855-1 2018
Analiza dynamiki zmian oksydacyjnych olejów tłoczonych na zimno w efekcie naświetlania UV i ogrzewania konwencjonalnego = The Dynamics of Oxidation Changes in Cold-pressed Oils Caused by UV Irradiation and Heating / Elżbieta KONDRATOWICZ-PIETRUSZKA, Lidia OSTASZ, Kinga TATARUCH, Małgorzata KUCIA // W: Jakość i bezpieczeństwo żywności - analizy, trendy, wyzwania = Food Quality and Safety - Analyses, Trends, Challenges / red. nauk. Małgorzata MIŚNIAKIEWICZ, Michał HALAGARDA. - Kraków: Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, 2017. - S. 45-58. - Streszcz., summ. - Bibliogr. - ISBN 978-83-949236-4-8. - Pełny tekst: https://konferencjatbp.uek.krakow.pl/images/TBP_Bezpieczenstwo.pdf 2017
Mikroemulsje spożywcze / Kinga TATARUCH // W: Żywność dla przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN / [red. Anna Pęksa]. - Wrocław: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2017. - (Monografie, ISSN 2083-5531 ; 204). - S. 111-117. - Streszcz. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7717-264-3 2017
Obtaining Stable Liposomal Formulations of Vitamin A for Practical Applications in Food Fortification Technology = Otrzymywanie stabilnych liposomowych formulacji witaminy A do praktycznego zastosowania w technologii wzbogacania żywności / Kinga TATARUCH // W: Selected Aspects of Food Quality = Wybrane aspekty jakości żywności / ed. Ryszard Zieliński, Jerzy Żuchowski. - Radom: Instytut Technologii Eksploatacji - Państwowy Instytut Badawczy, 2016. - (Interdyscyplinarność i Innowacyjność Towaroznawstwa). - S. 73-81. - Streszcz., summ. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7789-427-9 ; 978-83-7789-402-6 2016
Articles:
Year
The Dynamics of Oxidative Changes in Selected Fats During the Frying of French Fries / Elżbieta KONDRATOWICZ-PIETRUSZKA, Lidia OSTASZ, Kinga TATARUCH // Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria. - nr 18(3) (2019), s. 293-303. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: https://www.food.actapol.net/pub/7_3_2019.pdf. - ISSN 1644-0730 2019
Influence of Cooking Conditions of Frying Fats on Their Autoxidation Dynamics = Wpływ warunków ogrzewania tłuszczów smażalniczych na ich dynamikę autooksydacji / Elżbieta KONDRATOWICZ-PIETRUSZKA, Lidia OSTASZ, Kinga TATARUCH, Małgorzata KUCIA // Towaroznawcze Problemy Jakości = Polish Journal of Commodity Science. - nr 1 (58) (2019), s. 44-56. - Summ., streszcz. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://www.tpj.uniwersytetradom.pl/images/pelne/1_58_2019.pdf. - ISSN 1733-747X 2019
Other:
Year
Bioaktywne mikroemulsje kosmetyczne na bazie oleju z palmy oleistej / Małgorzata KUCIA, Kinga TATARUCH // W: I Konferencja Chemia dla urody i zdrowia = Chemistry for Beauty and Health. - Toruń: Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, 2017. - S. 71. - ISBN 978-83-89063-60-1 2017
Mikroemulsyjne nośniki retinolu / Kinga TATARUCH // W: I Konferencja Chemia dla urody i zdrowia = Chemistry for Beauty and Health. - Toruń: Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, 2017. - S. 88. - ISBN 978-83-89063-60-1 2017
Mikroemulsje spożywcze / Kinga TATARUCH // W: Żywność dla przyszłości : materiały konferencji naukowej / [red. meryt. Anna Pęksa]. - Wrocław: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, 2017. - S. 171. - ISBN 978-83-7717-265-0 2017
Analiza dynamiki zmian oksydacyjnych olejów tłoczonych na zimno w efekcie naświetlania UV i ogrzewania konwencjonalnego / Elżbieta KONDRATOWICZ-PIETRUSZKA, Lidia OSTASZ, Kinga TATARUCH, Małgorzata KUCIA // W: Materiały konferencji naukowej z cyklu "Towaroznawstwo w badaniach i praktyce" : abstrakty. - Kraków : Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, 2017. - S. 46. - Dostępne tylko streszczenie. - ISBN 978-83-949236-5-5 2017
Year
Kondratowicz-Pietruszka E., Ostasz L., Tataruch K., (2019), The Dynamics of Oxidative Changes in Selected Fats During the Frying of French Fries, "Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria", nr 18(3), s. 293-303; https://www.food.actapol.net/pub/7_3_2019.pdf
2019
Kondratowicz-Pietruszka E., Ostasz L., Tataruch K., Kucia M., (2019), Influence of Cooking Conditions of Frying Fats on Their Autoxidation Dynamics, "Towaroznawcze Problemy Jakości", nr 1 (58), s. 44-56; http://www.tpj.uniwersytetradom.pl/images/pelne/1_58_2019.pdf
2019
Tataruch K., (2018), Tworzenie układów mikroemulsyjnych na bazie olejów jadalnych. [W:] Żuchowska-Grzywacz M., Zieliński R. (red.), Selected Problems of Food Quality, Radom : Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu, s. 115-122.
2018
Kucia M., Tataruch K., (2017), Bioaktywne mikroemulsje kosmetyczne na bazie oleju z palmy oleistej. [W:] I Konferencja Chemia dla urody i zdrowia, Toruń : Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, s. 71.
2017
Tataruch K., (2017), Mikroemulsyjne nośniki retinolu. [W:] I Konferencja Chemia dla urody i zdrowia, Toruń : Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, s. 88.
2017
Kondratowicz-Pietruszka E., Ostasz L., Tataruch K., Kucia M., (2017), Analiza dynamiki zmian oksydacyjnych olejów tłoczonych na zimno w efekcie naświetlania UV i ogrzewania konwencjonalnego. [W:] Miśniakiewicz M., Halagarda M. (red.), Jakość i bezpieczeństwo żywności - analizy, trendy, wyzwania, Kraków : Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, s. 45-58.
2017
Tataruch K., (2017), Mikroemulsje spożywcze. [W:] Pęksa (red.), Żywność dla przyszłości : materiały konferencji naukowej, Wrocław : Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, s. 171.
2017
Kondratowicz-Pietruszka E., Ostasz L., Tataruch K., Kucia M., (2017), Analiza dynamiki zmian oksydacyjnych olejów tłoczonych na zimno w efekcie naświetlania UV i ogrzewania konwencjonalnego. [W:] Materiały konferencji naukowej z cyklu "Towaroznawstwo w badaniach i praktyce" : abstrakty, Kraków : Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, s. 46.
2017
Tataruch K., (2017), Mikroemulsje spożywcze. [W:] Pęksa A. (red.), Żywność dla przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN (Monografie - Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu; 204), Wrocław : Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, s. 111-117.
2017
Tataruch K., (2016), Obtaining Stable Liposomal Formulations of Vitamin A for Practical Applications in Food Fortification Technology. [W:] Zieliński R., Żuchowski J. (red.), Selected Aspects of Food Quality, Radom : Instytut Technologii Eksploatacji - Państwowy Instytut Badawczy, s. 73-81.
2016
Chapters:
Year
Tataruch K., (2018), Tworzenie układów mikroemulsyjnych na bazie olejów jadalnych. [W:] Żuchowska-Grzywacz M., Zieliński R. (red.), Selected Problems of Food Quality, Radom : Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu, s. 115-122. 2018
Kondratowicz-Pietruszka E., Ostasz L., Tataruch K., Kucia M., (2017), Analiza dynamiki zmian oksydacyjnych olejów tłoczonych na zimno w efekcie naświetlania UV i ogrzewania konwencjonalnego. [W:] Miśniakiewicz M., Halagarda M. (red.), Jakość i bezpieczeństwo żywności - analizy, trendy, wyzwania, Kraków : Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, s. 45-58. 2017
Tataruch K., (2017), Mikroemulsje spożywcze. [W:] Pęksa A. (red.), Żywność dla przyszłości : XLIII Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN (Monografie - Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu; 204), Wrocław : Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, s. 111-117. 2017
Tataruch K., (2016), Obtaining Stable Liposomal Formulations of Vitamin A for Practical Applications in Food Fortification Technology. [W:] Zieliński R., Żuchowski J. (red.), Selected Aspects of Food Quality, Radom : Instytut Technologii Eksploatacji - Państwowy Instytut Badawczy, s. 73-81. 2016
Articles:
Year
Kondratowicz-Pietruszka E., Ostasz L., Tataruch K., (2019), The Dynamics of Oxidative Changes in Selected Fats During the Frying of French Fries, "Acta Scientiarum Polonorum. Technologia Alimentaria", nr 18(3), s. 293-303; https://www.food.actapol.net/pub/7_3_2019.pdf 2019
Kondratowicz-Pietruszka E., Ostasz L., Tataruch K., Kucia M., (2019), Influence of Cooking Conditions of Frying Fats on Their Autoxidation Dynamics, "Towaroznawcze Problemy Jakości", nr 1 (58), s. 44-56; http://www.tpj.uniwersytetradom.pl/images/pelne/1_58_2019.pdf 2019
Other:
Year
Kucia M., Tataruch K., (2017), Bioaktywne mikroemulsje kosmetyczne na bazie oleju z palmy oleistej. [W:] I Konferencja Chemia dla urody i zdrowia, Toruń : Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, s. 71. 2017
Tataruch K., (2017), Mikroemulsyjne nośniki retinolu. [W:] I Konferencja Chemia dla urody i zdrowia, Toruń : Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu, s. 88. 2017
Tataruch K., (2017), Mikroemulsje spożywcze. [W:] Pęksa (red.), Żywność dla przyszłości : materiały konferencji naukowej, Wrocław : Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, s. 171. 2017
Kondratowicz-Pietruszka E., Ostasz L., Tataruch K., Kucia M., (2017), Analiza dynamiki zmian oksydacyjnych olejów tłoczonych na zimno w efekcie naświetlania UV i ogrzewania konwencjonalnego. [W:] Materiały konferencji naukowej z cyklu "Towaroznawstwo w badaniach i praktyce" : abstrakty, Kraków : Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, s. 46. 2017