Publications of the selected author
1

Author:
Title:
Wpływ dodatku inuliny oraz czasu przechowywania na zmiany liczby bakterii probiotycznych w napojach fermentowanych z mleka koziego = The Influence of Inulin and Storage Time on Changes in Probiotic Bacteria Counts in Fermented Goat's Milk Products
Source:
Bezpieczeństwo żywności = Food Safety / red. Aneta Ocieczek - Gdynia: Uniwersytet Morski w Gdyni, 2020, s. 86-97. - Streszcz., summ. - Bibliogr.
ISBN:
978-83-7421-343-1
Level I:
20.00 pkt
Nr:
2168354092
chapter in monograph
2

Title:
W poszukiwaniu doskonałości uniwersyteckiej : raport społecznej odpowiedzialności Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie [dokument elektroniczny]
Publisher address:
Kraków: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2020
Physical description:
107 s.: il.
Access mode:
Nr:
2168358748
report
3

Title:
Nutritional Value and Potential Chemical Food Safety Hazards of Selected Polish Sausages as Influenced by their Traditionality
Source:
Meat Science. - vol. 139 (2018) , s. 25-34. - Summ. - Bibliogr.
Research program:
The research was financed by the Ministry of Science and Higher Education - grant for the maintenance of the research potential, awarded to the Faculty of Commodity Science and Product Management of the Cracow University of Economics
Ministerial journal list:
a 40.00 pkt
Index in Scopus:
Yes
Nr:
2168322763
article
4

Conference:
VII Konferencja Naukowa "Współczesne trendy w zarządzaniu - Gospodarka 4.0", Kraków, Polska, od 2018-05-08 do 2018-05-09
Title:
Współczesne trendy w zarządzaniu : jakościowe aspekty w Gospodarce 4.0
Publisher address:
Kraków: Fundacja Uniwersytetu Ekonomicznego, 2018
Physical description:
121 s.: il.; 24 cm
Notes:
Bibliogr. przy rozdz.
Research program:
Publikacja została dofinansowana ze środków przyznanych z Krakowskich Konferencji Naukowych 2018
ISBN:
978-83-65907-31-8 ; 978-83-65907-32-5
Nr:
2168332269
conference materials
5

Author:
Title:
Influence of Inulin and Storage Time on Colour Parameters of Fermented Goat's Milk Products = Wpływ dodatku inuliny i czasu przechowywania na parametry barwy napojów fermentowanych z mleka koziego
Source:
Towaroznawcze Problemy Jakości = Polish Journal of Commodity Science. - nr 2 (55) (2018) , s. 68-74. - Summ., streszcz. - Bibliogr.
Research program:
This research was subsidized by the Ministry of Science and Higher Education, grant for the maintenance of the research potential, awarded to the Faculty of Commodity Science of the Cracow University of Economics
Ministerial journal list:
b 9.00 pkt
Nr:
2168325257
article
6

Author:
Title:
Tegoroczny projekt ekologiczny ekoUEK pod hasłem: "Nie marnuj!"
Source:
Kurier UEK. - nr 1 (76), s. 33
Access mode:
Nr:
2168342991
varia
7

Conference:
18th International Joint Conference Central and Eastern Europe in the Changing Business Environment, Bratysława - Praga, Słowacja - Czechy, od 2018-05-25 do 2018-05-25
Title:
Traditional and Regional Meat Products - Preferences of Polish Consumers
Source:
Proceedings of 18th International Joint Conference Central and Eastern Europe in the Changing Business Environment / red. Iveta Černá - Prague: Oeconomica Publishing House, University of Economics, 2018, s. 362-370. - Summ. - Bibliogr.
Series:
(Central and Eastern Europe in the Changing Business Environment)
Research program:
The research was subsidized by the Ministry of Science and Higher Education - grant for the maintenance of the research potential, awarded to the Faculty of Commodity Science of the Cracow University of Economics
ISBN:
978-80-245-2265-4
Access mode:
Nr:
2168325007
chapter in conference materials
8

Author:
Title:
Zachowania konsumenta na rynku usług cateringowych na przykładzie cateringu dietetycznego = Consumers' Behaviour on the Catering Services' Market on the Example of Diet Delivery
Source:
Ekonomiczne Problemy Turystyki = Economic Problems of Tourism. - nr 2 (42) (2018) , s. 265-271. - Streszcz., summ. - Bibliogr.
Ministerial journal list:
b 13.00 pkt
Nr:
2168327735
article
9

Title:
Fatty Acid Compositions of Selected Polish Pork Hams and Sausages as Influenced by Their Traditionality
Source:
Sustainability. - vol. 10, iss. 11, art. no. 3885 (2018) , s. 1-13. - Summ. - Bibliogr.
Research program:
The research was financed by the Ministry of Science and Higher Education-grant for the maintenance of the research potential, awarded to the Faculty of Commodity Science and Product Management of the Cracow University of Economics
Ministerial journal list:
a 20.00 pkt
Index in Scopus:
Yes
Nr:
2168327967
article
10

Author:
Conference:
Konferencja naukowa "Towaroznawstwo w badaniach i praktyce", Kraków, Polska, od 2017-11-08 do 2017-11-10
Title:
Wpływ dodatku insuliny i czasu przechowywania na parametry barwy napojów fermentowanych z mleka koziego
Source:
Materiały konferencji naukowej z cyklu "Towaroznawstwo w badaniach i praktyce" : abstrakty - Kraków: Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, 2017, s. 86. - Dostępne tylko streszczenie
Research program:
Publikacja została sfinansowana ze środków przeznaczonych dla Wydziału Towaroznawstwa Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie w ramach dotacji na utrzymanie potencjału badawczego
ISBN:
978-83-949236-5-5
Nr:
2168319665
varia
11

Conference:
Sesja Referatowa - "Nauka i Pasja", Kraków, Polska, od 2016-10-27 do 2016-10-27
Title:
Nauka i pasja : prace naukowe : Uroczysta Sesja Referatowa Rady Kół Naukowych Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Publisher address:
Kraków: Fundacja Projektów Studenckich, 2017
Physical description:
457 s.: il.; 24 cm
Notes:
Bibliogr. przy rozdz.
Research program:
Publikacja sfinansowana ze środków Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie.
ISBN:
978-83-949590-1-2
Nr:
2168328191
conference materials
12

Title:
Nutritional Value and Potential Chemical Food Safety Hazards of Selected Traditional and Conventional Pork Hams from Poland
Source:
Journal of Food Quality. - vol. 2017, art. no. art. no. 9037016 (2017) , s. 1-10. - Summ. - Bibliogr.
Research program:
This research was subsidized by the Ministry of Science and Higher Education, grant for the maintenance of the research potential, awarded to the Faculty of Commodity Science of the Cracow University of Economics
Ministerial journal list:
a 20.00 pkt
Index in Scopus:
Yes
Nr:
2168318581
article
13

Title:
Quality of Traditional Honeys Based on their Authenticity = Jakość miodów tradycyjnych w aspekcie ich autentyczności
Source:
Towaroznawcze Problemy Jakości = Polish Journal of Commodity Science. - nr 2 (47) (2016) , s. 64-72. - Summ., streszcz. - Bibliogr.
Ministerial journal list:
b 9.00 pkt
Nr:
2168305625
article
14

Conference:
20th IGWT Symposium "Commodity Science in a Changing World", Varna, Bułgaria, od 2016-09-12 do 2016-09-16
Title:
The Quality of Traditional and Conventional Sausages from Poland
Source:
Commodity Science in a Changing World : 20th IGWT Symposium : Book of Abstracts - Varna: Izdatielstvo "Nauka i ikonomika" Ikonomicheski universitet - Varna, 2016, s. 144. - Dostępne tylko streszczenie
ISBN:
978-954-21-0903-7
Nr:
2168309387
varia
15

Author:
Title:
Modelowanie cech jakościowych napojów fermentowanych z mleka koziego z dodatkiem funkcjonalnym
Promotor:
Publisher address:
Kraków: , 2016
Physical description:
149 k.: il.; 30 cm
Notes:
Bibliogr.
Access mode:
Signature:
eDr-366
Nr:
2168315519
doctoral dissertation
16

Conference:
20th IGWT Symposium "Commodity Science in a Changing World", Varna, Bułgaria, od 2016-09-12 do 2016-09-16
Title:
The Quality of Traditional and Conventional Sausages from Poland
Source:
Commodity Science in a Changing World : 20th IGWT Symposium : Proceedings Scientific Works - Varna: Publishing house "Science and economics" University of Economics, 2016, s. 793-800. - Summ. - Bibliogr.
Research program:
The research was financed by the Ministry of Science and Higher Education - grant for the maintenance of the research potential, awarded to the Faculty of Commodity Science of the Cracow University of Economics
ISBN:
978-954-21-0904-4
Access mode:
Nr:
2168308015
chapter in conference materials
17

Author:
Conference:
III Mìžnarodnìj naukovo-praktičnìj konferencìï: prisvâčenìj 95-rìččû Odesʹkogo nacìonalʹnogo ekonomìčnogo unìversitetu ta 50-rìččû kafedri ekonomìki ta upravlìnnâ nacìonalʹnim gospodarstvom, Odessa, Ukraina, od 2016-06-23 do 2016-06-24
Title:
Traditional and Regional Food in Poland
Source:
Ekonomìka ta upravlìnnâ nacìonalʹnim gospodarstvom stan tendencìï ta perspektivi - Odesa: ONEU, 2016, s. 10-12 - Bibliogr.
Access mode:
Nr:
2168307009
chapter in conference materials
18

Author:
Title:
Wpływ procesów utrwalania na zmiany wybranych wyróżników jakościowych mleka koziego = Influence of Heat Treatment on Changes in Selected Quality Features of Goat Milk
Source:
Towaroznawcze Problemy Jakości = Polish Journal of Commodity Science. - nr 1 (2015) , s. 58-64. - Streszcz., summ. - Bibliogr.
Ministerial journal list:
b 9.00 pkt
Nr:
2168297149
article
19

Author:
Title:
The Influence of Storage Time and Functional Additive (Inulin) on Selected Textural Characteristics of Fermented Goat's Milk Products
Source:
Food Product Quality and Packaging : Current State and Challenges : Monograph / red. Agnieszka CHOLEWA-WÓJCIK, Agnieszka KAWECKA - Celje: University of Maribor, Faculty of Logistics, 2015, s. 142-151. - Summ. - Bibliogr.
ISBN:
978-961-6962-16-2
Nr:
2168300877
chapter in monograph
See main document
20

Title:
Jakość wędlin tradycyjnych
Source:
Jakość towarów i usług w innowacyjnej gospodarce : Ogólnopolska Konferencja Naukowa, Gdynia, 11-13 maja 2014 : streszczenia - Gdynia: Akademia Morska, 2014, s. 43. - Dostępne tylko streszczenie
Nr:
2168284321
varia
21

Author:
Title:
Zalecenia żywieniowe i formy ich upowszechniania = Dietary Guidelines and Forms of Their Popularisation
Source:
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie = Cracow Review of Economics and Management. - nr 3 (927) (2014) , s. 75-86. - Summ., streszcz. - Bibliogr.
Ministerial journal list:
b 6.00 pkt
Nr:
2168284357
article
22

Title:
Jakość wędlin tradycyjnych = Quality o Traditional Hams
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni. - nr 86 (2014) , s. 237-243. - Tytuł numeru: Wybrane problemy żywienia i towaroznawstwa - Bibliogr.
Access mode:
Ministerial journal list:
b 5.00 pkt
Nr:
2168294537
article
23

Author:
Title:
Dieta wegetariańska w świetle zasad prawidłowego odżywiania - postawy i zachowania wegetarian w Polsce = A Vegetarian Diet in the Light of the Principles of Proper Nutrition - Attitudes and Behaviour of Vegetarians in Poland
Source:
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie = Cracow Review of Economics and Management. - nr 906 (2013) , s. 27-36. - Summ., streszcz. - Bibliogr.
Access mode:
Full text
CC-BY-NC-ND
Ministerial journal list:
b 6.00 pkt
Nr:
2168275987
article
24

Author:
Title:
Wpływ procesów utrwalania na zmiany wybranych wyróżników jakościowych mleka koziego
Source:
Towaroznawstwo XXI wieku : podstawą innowacji, jakości oraz satysfakcji konsumentów : ogólnopolska konferencja naukowa, Olsztyn, 22-24 maja 2013 r. - Olsztyn: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, 2013, s. 127. - Dostępne tylko streszczenie
ISBN:
978-83-62863-66-2
Nr:
2168294781
varia
25

Title:
Ochrona i zasady rejestracji produktów regionalnych i tradycyjnych = Regional and Traditional Products - Protection and Registration Rules
Source:
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie = Cracow Review of Economics and Management. - nr 918 (2013) , s. 15-31. - Summ., streszcz. - Bibliogr.
Access mode:
Full text
CC-BY-NC-ND
Ministerial journal list:
b 6.00 pkt
Nr:
2168287361
article
26

Title:
Akceptacja konsumencka i jakość regionalnych produktów mlecznych
Source:
Konsument usług żywieniowych i usług turystycznych : monografia / red. Danuta Kołożyn-Krajewska - Częstochowa: Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki, 2012, s. 133-149. - Streszcz., summ. - Bibliogr.
ISBN:
978-83-923668-9-8
Nr:
2168301941
chapter in monograph
27

Author:
Conference:
II Międzynarodowa Studencka Konferencja Naukowa pt. "International Dimensions in Economics", Łódź, Polska, od 2011-05-05 do 2011-05-06
Title:
Nanotechnology in Food Production
Source:
International Dimensions in Economics / red. Katarzyna Karwacka, Piotr Miszczyński - Łódź: Studenckie Koło Naukowe Wspomagania Decyzji Gospodarczych "Opteam", 2011, s. 86-90. - Summ. - Bibliogr.
ISBN:
978-83-930820-1-8
Nr:
2168302021
chapter in conference materials
28

Author:
Title:
UEK dla osób niepełnosprawnych
Source:
Kurier UEK. - nr 4 (43), s. 21
Access mode:
Nr:
2168344954
varia
29

Author:
Title:
Prognozowanie mikrobiologiczne w łańcuchu dostaw = Predictive Microbiology in a Food Delivery Chain
Source:
Innowacyjne rozwiązania biznesowe. 4, t. 2, Innowacyjna gospodarka / red. Milan Popović, Michał Błaszczyk - Łódź: Studenckie Koło Naukowe Technologii Internetowych i Multimedialnych "IM-Tech", 2011, s. 103-110. - Streszcz., summ. - Bibliogr.
ISBN:
987-83-928174-7-5
Nr:
2168302169
chapter in monograph
30

Author:
Conference:
I Międzynarodowa Konferencja Naukowa Studentów pt. "New Directions in Economics", Kraków, Polska, od 2009-12-09 do 2009-12-10
Title:
Postawa konsumenta wobec żywności wygodnej w Polsce
Source:
New Directions in Economics / red. Katarzyna Mrowca - Kraków: Rada Kół Naukowych Uniwersytetu Ekonomicznego, 2009, s. 133-138 - Bibliogr.
ISBN:
978-83-931384-0-1
Nr:
2168302011
chapter in conference materials
Unpublished documents:
1

Title:
Żywność tradycyjna i regionalna. Cz. 4, Przetwory owocowo-warzywne
Kierownictwo:
Publisher address:
Kraków: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2014
Physical description:
163 k.: il.; 30 cm
Notes:
Bibliogr.
Research program:
068/WT-KTŻ/01/2014/S/4264
Signature:
NP-800/4/Magazyn
Nr:
2168301129
unpublished scientific work
2

Title:
Żywność tradycyjna i regionalna. Cz. 3, Przetwory mięsne
Kierownictwo:
Publisher address:
Kraków: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2013
Physical description:
180 k.: il.; 30 cm
Notes:
Bibliogr.
Research program:
046/WT-KTŻ/01/2013/S/3046
Signature:
NP-800/3/Magazyn
Nr:
2168288771
unpublished scientific work
3

Title:
Żywność regionalna. Cz. 2, Pieczywo regionalne
Kierownictwo:
Publisher address:
Kraków: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2012
Physical description:
95 k.: il.; 30 cm
Notes:
Bibliogr.
Research program:
56/KTŻ/1/2012/S/056
Signature:
NP-800/2/Magazyn
Nr:
2168277117
unpublished scientific work
4

Title:
Żywność regionalna. Cz. 1, Przetwory mleczne
Kierownictwo:
Publisher address:
Kraków: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2011
Physical description:
93 k.: il.; 30 cm
Notes:
Bibliogr.
Research program:
119/KTŻ/1/2011/S/598
Signature:
NP-800/1/Magazyn
Nr:
2168269194
unpublished scientific work
5

Title:
Żywność ekologiczna a konwencjonalna - analiza porównawcza
Kierownictwo:
Publisher address:
Kraków: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2010
Physical description:
78 s.: il.; 30 cm.
Notes:
Bibliogr.
Research program:
16/KTŻ/1/2010/S/529
Signature:
NP-1041/Magazyn
Nr:
2168317897
unpublished scientific work
1
Wpływ dodatku inuliny oraz czasu przechowywania na zmiany liczby bakterii probiotycznych w napojach fermentowanych z mleka koziego = The Influence of Inulin and Storage Time on Changes in Probiotic Bacteria Counts in Fermented Goat's Milk Products / Ewa PYRZYŃSKA // W: Bezpieczeństwo żywności = Food Safety / red. Aneta Ocieczek. - Gdynia: Uniwersytet Morski w Gdyni, 2020. - S. 86-97. - Streszcz., summ. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7421-343-1
2
W poszukiwaniu doskonałości uniwersyteckiej : raport społecznej odpowiedzialności Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie [Dokument elektroniczny] / Janina FILEK, Agnieszka BAŁAGA, Maciej FRĄCZEK, Wioleta GAŁAT, Katarzyna Idziak, Iryna MANCZAK, Joanna PTASIŃSKA-MARCINKIEWICZ, Ewa PYRZYŃSKA, Monika SADY, Anna K. STANISŁAWSKA-MISCHKE, Justyna TOMALA, Magdalena WOJNAROWSKA. - Kraków : Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2020. - 107 s. : il. - Pełny tekst: https://sg-cdn.uek.krakow.pl/file/root/aktualnosci/spoeczna-odpowiedzialnosc/souek_raport_26-10-2020.pdf
3
Nutritional Value and Potential Chemical Food Safety Hazards of Selected Polish Sausages as Influenced by their Traditionality / Michał HALAGARDA, Władysław KĘDZIOR, Ewa PYRZYŃSKA // Meat Science. - vol. 139 (2018), s. 25-34. - Summ. - Bibliogr. - ISSN 0309-1740
4
Współczesne trendy w zarządzaniu : jakościowe aspekty w Gospodarce 4.0 / red. nauk. Magdalena WOJNAROWSKA, Ewa PYRZYŃSKA. - Kraków: Fundacja Uniwersytetu Ekonomicznego, 2018. - 121 s. : il. ; 24 cm. - Bibliogr. przy rozdz. - ISBN 978-83-65907-31-8 ; 978-83-65907-32-5
5
Influence of Inulin and Storage Time on Colour Parameters of Fermented Goat's Milk Products = Wpływ dodatku inuliny i czasu przechowywania na parametry barwy napojów fermentowanych z mleka koziego / Ewa PYRZYŃSKA // Towaroznawcze Problemy Jakości = Polish Journal of Commodity Science. - nr 2 (55) (2018), s. 68-74. - Summ., streszcz. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://www.tpj.uniwersytetradom.pl/images/pelne/2_55_2018.pdf. - ISSN 1733-747X
6
Tegoroczny projekt ekologiczny ekoUEK pod hasłem: "Nie marnuj!" / Ewa PYRZYŃSKA // Kurier UEK / [red. Paweł KOZAKIEWICZ]. - nr 1 (76) (2018), s. 33. - Pełny tekst: https://issuu.com/uek_krakow/docs/kurier_76_final_small/33. - ISSN 1689-7757
7
Traditional and Regional Meat Products - Preferences of Polish Consumers / Ewa PYRZYŃSKA, Michał HALAGARDA, Władysław KĘDZIOR // W: Proceedings of 18th International Joint Conference Central and Eastern Europe in the Changing Business Environment / ed. by Iveta Černá. - Prague: Oeconomica Publishing House, University of Economics, 2018. - (Central and Eastern Europe in the Changing Business Environment, ISSN 2453-6113). - S. 362-370. - Summ. - Bibliogr. - ISBN 978-80-245-2265-4. - Pełny tekst: https://ceeconference.vse.cz/wp-content/uploads/proceedings2018.pdf
8
Zachowania konsumenta na rynku usług cateringowych na przykładzie cateringu dietetycznego = Consumers' Behaviour on the Catering Services' Market on the Example of Diet Delivery / Ewa PYRZYŃSKA // Ekonomiczne Problemy Turystyki = Economic Problems of Tourism. - nr 2 (42) (2018), s. 265-271. - Streszcz., summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: https://wnus.edu.pl/ept/pl/issue/875/article/14667/. - ISSN 1644-0501
9
Fatty Acid Compositions of Selected Polish Pork Hams and Sausages as Influenced by Their Traditionality / Michał HALAGARDA , Władysław KĘDZIOR, Ewa PYRZYŃSKA and Wanda KUDEŁKA // Sustainability. - vol. 10, iss. 11 (2018), s. 1-13. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: https://www.mdpi.com/2071-1050/10/11/3885/pdf. - ISSN 2071-1050
10
Wpływ dodatku insuliny i czasu przechowywania na parametry barwy napojów fermentowanych z mleka koziego / Ewa PYRZYŃSKA // W: Materiały konferencji naukowej z cyklu "Towaroznawstwo w badaniach i praktyce" : abstrakty. - Kraków: Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, 2017. - S. 86. - Dostępne tylko streszczenie. - ISBN 978-83-949236-5-5
11
Nauka i pasja : prace naukowe : Uroczysta Sesja Referatowa Rady Kół Naukowych Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie / red. nauk. Agnieszka CHOLEWA-WÓJCIK, Paweł DĄBEK, Marek A. DĄBROWSKI, Zbigniew DRESLER, Joanna DZIADKOWIEC, Marta GOLLINGER-TARAJKO, Artur HOŁDA, Danuta KABAT-RUDNICKA, Jacek KOPEĆ, Edward MOLENDOWSKI, Stanisław POPEK, Ewa PYRZYNSKA, Grażyna ŚMIGIELSKA, Paweł WOŁOSZYN, Agnieszka ZAJĄC, Kazimierz ZIELIŃSKI, Bernard ZIĘBICKI. - Kraków: Fundacja Projektów Studenckich, 2017. - 457 s. : il. ; 24 cm. - Bibliogr. przy rozdz. - ISBN 978-83-949590-1-2
12
Nutritional Value and Potential Chemical Food Safety Hazards of Selected Traditional and Conventional Pork Hams from Poland / Michał HALAGARDA, Władysław KĘDZIOR, and Ewa PYRZYŃSKA // Journal of Food Quality. - vol. 2017 (2017), s. 1-10. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: https://www.hindawi.com/journals/jfq/2017/9037016/. - ISSN 0146-9428
13
Quality of Traditional Honeys Based on their Authenticity = Jakość miodów tradycyjnych w aspekcie ich autentyczności / Wanda KUDEŁKA, Władysław KĘDZIOR, Stanisław POPEK, Małgorzata MIŚNIAKIEWICz, Grzegorz SUWAŁA, Joanna PTASIŃSKA-MARCINKIEWICZ, Ewa PYRZYŃSKA, Michał HALAGARDA // Towaroznawcze Problemy Jakości = Polish Journal of Commodity Science. - nr 2 (47) (2016), s. 64-72. - Summ., streszcz. - Bibliogr. - ISSN 1733-747X
14
The Quality of Traditional and Conventional Sausages from Poland / Michał HALAGARDA, Władysław KĘDZIOR, Ewa PYRZYŃSKA // W: Commodity Science in a Changing World : 20th IGWT Symposium : Book of Abstracts. - Varna: Izdatielstvo "Nauka i ikonomika" Ikonomicheski universitet - Varna, 2016. - S. 144. - Dostępne tylko streszczenie. - ISBN 978-954-21-0903-7
15
Modelowanie cech jakościowych napojów fermentowanych z mleka koziego z dodatkiem funkcjonalnym / Ewa PYRZYŃSKA ; Promotor: Wanda KUDEŁKA. - Kraków, 2016. - 149 k. : il. ; 30 cm. - Bibliogr. - Pełny tekst: https://bazybg.uek.krakow.pl/cyfrowa/kolekcje/publikacja/1200003258
16
The Quality of Traditional and Conventional Sausages from Poland / Michał HALAGARDA, Władysław KĘDZIOR, Ewa PYRZYŃSKA // W: Commodity Science in a Changing World : 20th IGWT Symposium : Proceedings Scientific Works. - Varna: Publishing house "Science and economics" University of Economics, 2016. - S. 793-800. - Summ. - Bibliogr. - ISBN 978-954-21-0904-4. - Pełny tekst: http://igwt2016.ue-varna.bg/proceedings/IGWT_2016_Fulltext_Proceedings.pdf
17
Traditional and Regional Food in Poland / Ewa PYRZYNSKA // W: Ekonomìka ta upravlìnnâ nacìonalʹnim gospodarstvom stan tendencìï ta perspektivi. - Odesa: ONEU, 2016. - S. 10-12. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://oneu.edu.ua/pages/cath/eung/files/material_conf_2324062016.pdf
18
Wpływ procesów utrwalania na zmiany wybranych wyróżników jakościowych mleka koziego = Influence of Heat Treatment on Changes in Selected Quality Features of Goat Milk / Ewa PYRZYŃSKA // Towaroznawcze Problemy Jakości = Polish Journal of Commodity Science. - nr 1 (2015), s. 58-64. - Streszcz., summ. - Bibliogr. - ISSN 1733-747X
19
The Influence of Storage Time and Functional Additive (Inulin) on Selected Textural Characteristics of Fermented Goat's Milk Products / Ewa PYRZYŃSKA // W: Food Product Quality and Packaging : Current State and Challenges : Monograph / eds. Agnieszka CHOLEWA-WÓJCIK, Agnieszka KAWECKA. - Celje: University of Maribor, Faculty of Logistics, 2015. - S. 142-151. - Summ. - Bibliogr. - ISBN 978-961-6962-16-2
20
Jakość wędlin tradycyjnych / Władysław KĘDZIOR, Michał HALAGARDA, Ewa PYRZYŃSKA // W: Jakość towarów i usług w innowacyjnej gospodarce : Ogólnopolska Konferencja Naukowa, Gdynia, 11-13 maja 2014 : streszczenia. - Gdynia: Akademia Morska, 2014. - S. 43. - Dostępne tylko streszczenie
21
Zalecenia żywieniowe i formy ich upowszechniania = Dietary Guidelines and Forms of Their Popularisation / Ewa PYRZYŃSKA // Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie = Cracow Review of Economics and Management. - nr 3 (927) (2014), s. 75-86. - Summ., streszcz. - Bibliogr. - Pełny tekst: https://zeszyty-naukowe.uek.krakow.pl/article/view/551. - ISSN 1898-6447
22
Jakość wędlin tradycyjnych = Quality o Traditional Hams / Władysław KĘDZIOR, Michał HALAGARDA, Ewa PYRZYŃSKA // Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni. - nr 86 (2014), s. 237-243. - Streszcz., summ.. - Tytuł numeru: Wybrane problemy żywienia i towaroznawstwa. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://zeszyty.am.gdynia.pl/artykul/Jakosc%20wedlin%20tradycyjnych_301.pdf. - ISSN 1644-1818
23
Dieta wegetariańska w świetle zasad prawidłowego odżywiania - postawy i zachowania wegetarian w Polsce = A Vegetarian Diet in the Light of the Principles of Proper Nutrition - Attitudes and Behaviour of Vegetarians in Poland / Ewa PYRZYŃSKA // Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie = Cracow Review of Economics and Management. - nr 906 (2013), s. 27-36. - Summ., streszcz. - Bibliogr. - Pełny tekst: https://zeszyty-naukowe.uek.krakow.pl/article/view/808/630. - ISSN 1898-6447
24
Wpływ procesów utrwalania na zmiany wybranych wyróżników jakościowych mleka koziego / Ewa PYRZYŃSKA // W: Towaroznawstwo XXI wieku : podstawą innowacji, jakości oraz satysfakcji konsumentów : ogólnopolska konferencja naukowa, Olsztyn, 22-24 maja 2013 r. - Olsztyn: Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, 2013. - S. 127. - Dostępne tylko streszczenie. - ISBN 978-83-62863-66-2
25
Ochrona i zasady rejestracji produktów regionalnych i tradycyjnych = Regional and Traditional Products - Protection and Registration Rules / Michał HALAGARDA, Władysław KĘDZIOR, Ewa PYRZYŃSKA // Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie = Cracow Review of Economics and Management. - nr 918 (2013), s. 15-31. - Summ., streszcz. - Bibliogr. - Pełny tekst: https://zeszyty-naukowe.uek.krakow.pl/article/view/719/531. - ISSN 1898-6447
26
Akceptacja konsumencka i jakość regionalnych produktów mlecznych / Wanda KUDEŁKA, Ewa PYRZYŃSKA // W: Konsument usług żywieniowych i usług turystycznych : monografia / red. Danuta Kołożyn-Krajewska. - Częstochowa: Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki, 2012. - S. 133-149. - Streszcz., summ. - Bibliogr. - ISBN 978-83-923668-9-8
27
Nanotechnology in Food Production / Ewa PYRZYŃSKA // W: International Dimensions in Economics / ed. Katarzyna Karwacka, Piotr Miszczyński. - Łódź: Studenckie Koło Naukowe Wspomagania Decyzji Gospodarczych "Opteam", 2011. - S. 86-90. - Summ. - Bibliogr. - ISBN 978-83-930820-1-8
28
UEK dla osób niepełnosprawnych / Ewa PYRZYŃSKA // Kurier UEK. - nr 4 (43) (2011), s. 21. - Pełny tekst: http://issuu.com/uek_krakow/docs/kurier_uek_2011_04www/10. - ISSN 1689-7757
29
Prognozowanie mikrobiologiczne w łańcuchu dostaw = Predictive Microbiology in a Food Delivery Chain / Ewa PYRZYŃSKA // W: Innowacyjne rozwiązania biznesowe. 4, t. 2, Innowacyjna gospodarka / red. Milan Popović, Michał Błaszczyk. - Łódź: Studenckie Koło Naukowe Technologii Internetowych i Multimedialnych "IM-Tech", 2011. - S. 103-110. - Streszcz., summ. - Bibliogr. - ISBN 987-83-928174-7-5
30
Postawa konsumenta wobec żywności wygodnej w Polsce / Ewa Pyrzyńska // W: New Directions in Economics / [red. Katarzyna Mrowca]. - Kraków: Rada Kół Naukowych Uniwersytetu Ekonomicznego, 2009. - S. 133-138. - Bibliogr. - ISBN 978-83-931384-0-1
31
Żywność tradycyjna i regionalna. Cz. 4, Przetwory owocowo-warzywne / [zespół: Władysław KĘDZIOR - kier., Wanda KUDEŁKA, Stanisław POPEK, Małgorzata MIŚNIAKIEWICZ, Joanna PTASIŃSKA-MARCINKIEWICZ, Grzegorz SUWAŁA, Michał HALAGARDA, Ewa PYRZYŃSKA, Zofia CICHOŃ]. - Kraków : Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2014. - 163 k. : il. ; 30 cm. - Bibliogr.
32
Żywność tradycyjna i regionalna. Cz. 3, Przetwory mięsne / [zespół: Zofia CICHOŃ - kier., Władysław KĘDZIOR, Wanda KUDEŁKA, Stanisław POPEK, Małgorzata MIŚNIAKIEWICZ, Joanna PTASIŃSKA-MARCINKIEWICZ, Grzegorz SUWAŁA, Michał HALAGARDA, Ewa PYRZYŃSKA]. - Kraków : Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2013. - 180 k. : il. ; 30 cm. - Bibliogr.
33
Żywność regionalna. Cz. 2, Pieczywo regionalne / zespół: Zofia CICHOŃ - kier., Władysław KĘDZIOR, Wanda KUDEŁKA, Stanisław POPEK, Małgorzata MIŚNIAKIEWICZ, Joanna PTASIŃSKA-MARCINKIEWICZ, Grzegorz SUWAŁA, Michał HALAGARDA, Ewa PYRZYŃSKA. - Kraków : Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2012. - 95 k. : il. ; 30 cm. - Bibliogr.
34
Żywność regionalna. Cz. 1, Przetwory mleczne / zespół: Zofia CICHOŃ - kier., Władysław KĘDZIOR, Wanda KUDEŁKA, Stanisław POPEK, Małgorzata MIŚNIAKIEWICZ, Joanna PTASIŃSKA, Grzegorz SUWAŁA, Michał HALAGARDA, Ewa PYRZYŃSKA. - Kraków : Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2011. - 93 k. : il. ; 30 cm. - Bibliogr.
35
Żywność ekologiczna a konwencjonalna - analiza porównawcza / zespół: Zofia CICHOŃ - kierownik tematu, Władysław KĘDZIOR, Stanisław POPEK, Wanda KUDEŁKA, Grzegorz SUWAŁA, Małgorzata MIŚNIAKIEWICZ, Joanna PRASIŃSKA, Michał HALAGARDA, Ewa PYRZYŃSKA. - Kraków: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2010. - 78 s. : il. ; 30 cm. - Bibliogr.
1
Pyrzyńska E., (2020), Wpływ dodatku inuliny oraz czasu przechowywania na zmiany liczby bakterii probiotycznych w napojach fermentowanych z mleka koziego. [W:] Ocieczek A. (red.), Bezpieczeństwo żywności, Gdynia : Uniwersytet Morski w Gdyni, s. 86-97.
2
Filek J., Bałaga A., Frączek M., Gałat W., Idziak K., Manczak I., Ptasińska-Marcinkiewicz J., Pyrzyńska E., Sady M., Stanisławska-Mischke A., Tomala J., Wojnarowska M., (2020), W poszukiwaniu doskonałości uniwersyteckiej: raport społecznej odpowiedzialności Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, [Dokument elektroniczny], Kraków : Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 107 s.
3
Halagarda M., Kędzior W., Pyrzyńska E., (2018), Nutritional Value and Potential Chemical Food Safety Hazards of Selected Polish Sausages as Influenced by their Traditionality, "Meat Science", vol. 139, s. 25-34.
4
Wojnarowska M., Pyrzyńska E. (red.), (2018), Współczesne trendy w zarządzaniu: jakościowe aspekty w Gospodarce 4.0, Kraków : Fundacja Uniwersytetu Ekonomicznego, 121 s.
5
Pyrzyńska E., (2018), Influence of Inulin and Storage Time on Colour Parameters of Fermented Goat's Milk Products, "Towaroznawcze Problemy Jakości", nr 2 (55), s. 68-74; http://www.tpj.uniwersytetradom.pl/images/pelne/2_55_2018.pdf
6
Pyrzyńska E., (2018), Tegoroczny projekt ekologiczny ekoUEK pod hasłem: "Nie marnuj!", "Kurier UEK", nr 1 (76), s. 33; https://issuu.com/uek_krakow/docs/kurier_76_final_small/33
7
Pyrzyńska E., Halagarda M., Kędzior W., (2018), Traditional and Regional Meat Products - Preferences of Polish Consumers. [W:] Černá I. (red.), Proceedings of 18th International Joint Conference Central and Eastern Europe in the Changing Business Environment (Central and Eastern Europe in the Changing Business Environment), Prague : Oeconomica Publishing House, University of Economics, s. 362-370.
8
Pyrzyńska E., (2018), Zachowania konsumenta na rynku usług cateringowych na przykładzie cateringu dietetycznego, "Ekonomiczne Problemy Turystyki", nr 2 (42), s. 265-271; https://wnus.edu.pl/ept/pl/issue/875/article/14667/
9
Halagarda M., Kędzior W., Pyrzyńska E., Kudełka W., (2018), Fatty Acid Compositions of Selected Polish Pork Hams and Sausages as Influenced by Their Traditionality, "Sustainability", vol. 10, iss. 11, s. 1-13; https://www.mdpi.com/2071-1050/10/11/3885/pdf
10
Pyrzyńska E., (2017), Wpływ dodatku insuliny i czasu przechowywania na parametry barwy napojów fermentowanych z mleka koziego. [W:] Materiały konferencji naukowej z cyklu "Towaroznawstwo w badaniach i praktyce" : abstrakty, Kraków : Polskie Towarzystwo Towaroznawcze, s. 86.
11
Cholewa-Wójcik A., Dąbek P., Dąbrowski M., Dresler Z., Dziadkowiec J., Gollinger-Tarajko M., Hołda A., Kabat-Rudnicka D., Kopeć J., Molendowski E., Popek S., Pyrzyńska E., Śmigielska G., Wołoszyn P., Zając A., Zieliński K., Ziębicki B. (red.), (2017), Nauka i pasja: prace naukowe: Uroczysta Sesja Referatowa Rady Kół Naukowych Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków : Fundacja Projektów Studenckich, 457 s.
12
Halagarda M., Kędzior W., Pyrzyńska E., (2017), Nutritional Value and Potential Chemical Food Safety Hazards of Selected Traditional and Conventional Pork Hams from Poland, "Journal of Food Quality", vol. 2017, s. 1-10; https://www.hindawi.com/journals/jfq/2017/9037016/
13
Kudełka W., Kędzior W., Popek S., Miśniakiewicz M., Suwała G., Ptasińska-Marcinkiewicz J., Pyrzyńska E., Halagarda M., (2016), Quality of Traditional Honeys Based on their Authenticity, "Towaroznawcze Problemy Jakości", nr 2 (47), s. 64-72.
14
Halagarda M., Kędzior W., Pyrzyńska E., (2016), The Quality of Traditional and Conventional Sausages from Poland. [W:] Commodity Science in a Changing World : 20th IGWT Symposium : Book of Abstracts, Varna : Izdatielstvo "Nauka i ikonomika" Ikonomicheski universitet - Varna, s. 144.
15
Pyrzyńska E., (2016), Modelowanie cech jakościowych napojów fermentowanych z mleka koziego z dodatkiem funkcjonalnym, Prom. Kudełka W., Kraków : , 149 k.
16
Halagarda M., Kędzior W., Pyrzyńska E., (2016), The Quality of Traditional and Conventional Sausages from Poland. [W:] Commodity Science in a Changing World : 20th IGWT Symposium : Proceedings Scientific Works, Varna : Publishing house "Science and economics" University of Economics, s. 793-800.
17
Pyrzyńska E., (2016), Traditional and Regional Food in Poland. [W:] Ekonomìka ta upravlìnnâ nacìonalʹnim gospodarstvom stan tendencìï ta perspektivi, Odesa : ONEU, s. 10-12.
18
Pyrzyńska E., (2015), Wpływ procesów utrwalania na zmiany wybranych wyróżników jakościowych mleka koziego, "Towaroznawcze Problemy Jakości", nr 1, s. 58-64.
19
Pyrzyńska E., (2015), The Influence of Storage Time and Functional Additive (Inulin) on Selected Textural Characteristics of Fermented Goat's Milk Products. [W:] Cholewa-Wójcik A., Kawecka A. (red.), Food Product Quality and Packaging : Current State and Challenges : Monograph, Celje : University of Maribor, Faculty of Logistics, s. 142-151.
20
Kędzior W., Halagarda M., Pyrzyńska E., (2014), Jakość wędlin tradycyjnych. [W:] Jakość towarów i usług w innowacyjnej gospodarce: Ogólnopolska Konferencja Naukowa, Gdynia, 11-13 maja 2014 : streszczenia, Gdynia : Akademia Morska, s. 43.
21
Pyrzyńska E., (2014), Zalecenia żywieniowe i formy ich upowszechniania, "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie", nr 3 (927), s. 75-86; https://zeszyty-naukowe.uek.krakow.pl/article/view/551
22
Kędzior W., Halagarda M., Pyrzyńska E., (2014), Jakość wędlin tradycyjnych, "Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni", nr 86, s. 237-243; http://zeszyty.am.gdynia.pl/artykul/Jakosc%20wedlin%20tradycyjnych_301.pdf
23
Pyrzyńska E., (2013), Dieta wegetariańska w świetle zasad prawidłowego odżywiania - postawy i zachowania wegetarian w Polsce, "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie", nr 906, s. 27-36; https://zeszyty-naukowe.uek.krakow.pl/article/view/808/630
24
Pyrzyńska E., (2013), Wpływ procesów utrwalania na zmiany wybranych wyróżników jakościowych mleka koziego. [W:] Towaroznawstwo XXI wieku : podstawą innowacji, jakości oraz satysfakcji konsumentów : ogólnopolska konferencja naukowa, Olsztyn, 22-24 maja 2013 r, Olsztyn : Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, s. 127.
25
Halagarda M., Kędzior W., Pyrzyńska E., (2013), Ochrona i zasady rejestracji produktów regionalnych i tradycyjnych, "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie", nr 918, s. 15-31; https://zeszyty-naukowe.uek.krakow.pl/article/view/719/531
26
Kudełka W., Pyrzyńska E., (2012), Akceptacja konsumencka i jakość regionalnych produktów mlecznych. [W:] Kołożyn-Krajewska D. (red.), Konsument usług żywieniowych i usług turystycznych : monografia, Częstochowa : Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki, s. 133-149.
27
Pyrzyńska E., (2011), Nanotechnology in Food Production. [W:] Karwacka K., Miszczyński P. (red.), International Dimensions in Economics, Łódź : Studenckie Koło Naukowe Wspomagania Decyzji Gospodarczych "Opteam", s. 86-90.
28
Pyrzyńska E., (2011), UEK dla osób niepełnosprawnych, "Kurier UEK", nr 4 (43), s. 21; http://issuu.com/uek_krakow/docs/kurier_uek_2011_04www/10
29
Pyrzyńska E., (2011), Prognozowanie mikrobiologiczne w łańcuchu dostaw. [W:] Popović M., Błaszczyk M. (red.), Innowacyjne rozwiązania biznesowe. 4, t. 2, Innowacyjna gospodarka, Łódź : Studenckie Koło Naukowe Technologii Internetowych i Multimedialnych "IM-Tech", s. 103-110.
30
Pyrzyńska E., (2009), Postawa konsumenta wobec żywności wygodnej w Polsce. [W:] Mrowca K. (red.), New Directions in Economics, Kraków : Rada Kół Naukowych Uniwersytetu Ekonomicznego, s. 133-138.
31
Kędzior W., Kudełka W., Popek S., Miśniakiewicz M., Ptasińska-Marcinkiewicz J., Suwała G., Halagarda M., Pyrzyńska E., Cichoń Z., (2014), Żywność tradycyjna i regionalna. Cz. 4, Przetwory owocowo-warzywne, Kędzior W. (kier.), Kraków : Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 163 k.
32
Cichoń Z., Kędzior W., Kudełka W., Popek S., Miśniakiewicz M., Ptasińska-Marcinkiewicz J., Suwała G., Halagarda M., Pyrzyńska E., (2013), Żywność tradycyjna i regionalna. Cz. 3, Przetwory mięsne, Cichoń Z. (kier.), Kraków : Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 180 k.
33
Cichoń Z., Kędzior W., Kudełka W., Popek S., Miśniakiewicz M., Ptasińska-Marcinkiewicz J., Suwała G., Halagarda M., Pyrzyńska E., (2012), Żywność regionalna. Cz. 2, Pieczywo regionalne, Cichoń Z. (kier.), Kraków : Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 95 k.
34
Cichoń Z., Kędzior W., Kudełka W., Popek S., Miśniakiewicz M., Ptasińska J., Suwała G., Halagarda M., Pyrzyńska E., (2011), Żywność regionalna. Cz. 1, Przetwory mleczne, Cichoń Z. (kier.), Kraków : Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 93 k.
35
Cichoń Z., Kędzior W., Popek S., Kudełka W., Suwała G., Miśniakiewicz M., Ptasińska J., Halagarda M., Pyrzyńska E., (2010), Żywność ekologiczna a konwencjonalna - analiza porównawcza, Cichoń Z. (kier. pr), Kraków : Uniwersytet Ekonomiczny, 78 s.
1
@inbook{UEK:2168354092,
author = "Ewa Pyrzyńska",
title = "Wpływ dodatku inuliny oraz czasu przechowywania na zmiany liczby bakterii probiotycznych w napojach fermentowanych z mleka koziego",
booktitle = "Bezpieczeństwo żywności",
pages = "86-97",
adress = "Gdynia",
publisher = "Uniwersytet Morski w Gdyni",
year = "2020",
isbn = "978-83-7421-343-1",
}
2
@misc{UEK:2168358748,
author = "Janina Filek and Agnieszka Bałaga and Maciej Frączek and Wioleta Gałat and Katarzyna Idziak and Iryna Manczak and Joanna Ptasińska-Marcinkiewicz and Ewa Pyrzyńska and Monika Sady and Anna K. Stanisławska-Mischke and Justyna Tomala and Magdalena Wojnarowska",
title = "W poszukiwaniu doskonałości uniwersyteckiej : raport społecznej odpowiedzialności Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie",
adress = "Kraków",
publisher = "Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie",
year = "2020",
url = {https://sg-cdn.uek.krakow.pl/file/root/aktualnosci/spoeczna-odpowiedzialnosc/souek_raport_26-10-2020.pdf},
}
3
@article{UEK:2168322763,
author = "Michał Halagarda and Władysław Kędzior and Ewa Pyrzyńska",
title = "Nutritional Value and Potential Chemical Food Safety Hazards of Selected Polish Sausages as Influenced by their Traditionality",
journal = "Meat Science",
number = "vol. 139",
pages = "25-34",
year = "2018",
doi = {http://dx.doi.org/10.1016/j.meatsci.2018.01.006},
url = {},
}
4
@book{UEK:2168332269,
title = "Współczesne trendy w zarządzaniu : jakościowe aspekty w Gospodarce 4.0",
adress = "Kraków",
publisher = "Fundacja Uniwersytetu Ekonomicznego",
year = "2018",
isbn = "978-83-65907-31-8 ; 978-83-65907-32-5",
}
5
@article{UEK:2168325257,
author = "Ewa Pyrzyńska",
title = "Influence of Inulin and Storage Time on Colour Parameters of Fermented Goat's Milk Products",
journal = "Towaroznawcze Problemy Jakości",
number = "2 (55)",
pages = "68-74",
year = "2018",
doi = {http://dx.doi.org/10.19202/j.cs.2018.02.06},
url = {http://www.tpj.uniwersytetradom.pl/images/pelne/2_55_2018.pdf},
}
6
@misc{UEK:2168342991,
author = "Ewa Pyrzyńska",
title = "Tegoroczny projekt ekologiczny ekoUEK pod hasłem: Nie marnuj!",
booktitle = "Kurier UEK",
number = "1 (76)",
pages = "33",
year = "2018",
url = {https://issuu.com/uek_krakow/docs/kurier_76_final_small/33},
}
7
@inbook{UEK:2168325007,
author = "Ewa Pyrzyńska and Michał Halagarda and Władysław Kędzior",
title = "Traditional and Regional Meat Products - Preferences of Polish Consumers",
booktitle = "Proceedings of 18th International Joint Conference Central and Eastern Europe in the Changing Business Environment",
pages = "362-370",
adress = "Prague",
publisher = "Oeconomica Publishing House, University of Economics",
year = "2018",
url = {https://ceeconference.vse.cz/wp-content/uploads/proceedings2018.pdf},
issn = "2453-6113",
isbn = "978-80-245-2265-4",
}
8
@article{UEK:2168327735,
author = "Ewa Pyrzyńska",
title = "Zachowania konsumenta na rynku usług cateringowych na przykładzie cateringu dietetycznego",
journal = "Ekonomiczne Problemy Turystyki",
number = "2 (42)",
pages = "265-271",
year = "2018",
doi = {http://dx.doi.org/10.18276/ept.2018.2.42-25},
url = {https://wnus.edu.pl/ept/pl/issue/875/article/14667/},
}
9
@article{UEK:2168327967,
author = "Michał Halagarda and Władysław Kędzior and Ewa Pyrzyńska and Wanda Kudełka",
title = "Fatty Acid Compositions of Selected Polish Pork Hams and Sausages as Influenced by Their Traditionality",
journal = "Sustainability",
number = "vol. 10, iss. 11",
pages = "1-13",
year = "2018",
doi = {http://dx.doi.org/10.3390/su10113885},
url = {https://www.mdpi.com/2071-1050/10/11/3885/pdf},
}
10
@misc{UEK:2168319665,
author = "Ewa Pyrzyńska",
title = "Wpływ dodatku insuliny i czasu przechowywania na parametry barwy napojów fermentowanych z mleka koziego",
booktitle = "Materiały konferencji naukowej z cyklu "Towaroznawstwo w badaniach i praktyce" : abstrakty",
pages = "86",
adress = "Kraków",
publisher = "Polskie Towarzystwo Towaroznawcze",
year = "2017",
isbn = "978-83-949236-5-5",
}
11
@book{UEK:2168328191,
title = "Nauka i pasja : prace naukowe : Uroczysta Sesja Referatowa Rady Kół Naukowych Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie",
adress = "Kraków",
publisher = "Fundacja Projektów Studenckich",
year = "2017",
isbn = "978-83-949590-1-2",
}
12
@article{UEK:2168318581,
author = "Michał Halagarda and Władysław Kędzior and Ewa Pyrzyńska",
title = "Nutritional Value and Potential Chemical Food Safety Hazards of Selected Traditional and Conventional Pork Hams from Poland",
journal = "Journal of Food Quality",
number = "vol. 2017",
pages = "1-10",
year = "2017",
doi = {http://dx.doi.org/10.1155/2017/9037016},
url = {https://www.hindawi.com/journals/jfq/2017/9037016/},
}
13
@article{UEK:2168305625,
author = "Wanda Kudełka and Władysław Kędzior and Stanisław Popek and Małgorzata Miśniakiewicz and Grzegorz Suwała and Joanna Ptasińska-Marcinkiewicz and Ewa Pyrzyńska and Michał Halagarda",
title = "Quality of Traditional Honeys Based on their Authenticity",
journal = "Towaroznawcze Problemy Jakości",
number = "2 (47)",
pages = "64-72",
year = "2016",
doi = {http://dx.doi.org/10.19202/j.cs.2016.02.07},
url = {},
}
14
@misc{UEK:2168309387,
author = "Michał Halagarda and Władysław Kędzior and Ewa Pyrzyńska",
title = "The Quality of Traditional and Conventional Sausages from Poland",
booktitle = "Commodity Science in a Changing World : 20th IGWT Symposium : Book of Abstracts",
pages = "144",
adress = "Varna",
publisher = "Izdatielstvo Nauka i ikonomika Ikonomicheski universitet - Varna",
year = "2016",
isbn = "978-954-21-0903-7",
}
15
@unpublished{UEK:2168315519,
author = "Ewa Pyrzyńska",
title = "Modelowanie cech jakościowych napojów fermentowanych z mleka koziego z dodatkiem funkcjonalnym",
adress = "Kraków",
year = "2016",
url = {https://bazybg.uek.krakow.pl/cyfrowa/kolekcje/publikacja/1200003258},
}
16
@inbook{UEK:2168308015,
author = "Michał Halagarda and Władysław Kędzior and Ewa Pyrzyńska",
title = "The Quality of Traditional and Conventional Sausages from Poland",
booktitle = "Commodity Science in a Changing World : 20th IGWT Symposium : Proceedings Scientific Works",
pages = "793-800",
adress = "Varna",
publisher = "Publishing house Science and economics University of Economics",
year = "2016",
url = {http://igwt2016.ue-varna.bg/proceedings/IGWT_2016_Fulltext_Proceedings.pdf},
isbn = "978-954-21-0904-4",
}
17
@inbook{UEK:2168307009,
author = "Ewa Pyrzyńska",
title = "Traditional and Regional Food in Poland",
booktitle = "Ekonomìka ta upravlìnnâ nacìonalʹnim gospodarstvom stan tendencìï ta perspektivi",
pages = "10-12",
adress = "Odesa",
publisher = "ONEU",
year = "2016",
url = {http://oneu.edu.ua/pages/cath/eung/files/material_conf_2324062016.pdf},
}
18
@article{UEK:2168297149,
author = "Ewa Pyrzyńska",
title = "Wpływ procesów utrwalania na zmiany wybranych wyróżników jakościowych mleka koziego",
journal = "Towaroznawcze Problemy Jakości",
number = "1",
pages = "58-64",
year = "2015",
}
19
@inbook{UEK:2168300877,
author = "Ewa Pyrzyńska",
title = "The Influence of Storage Time and Functional Additive (Inulin) on Selected Textural Characteristics of Fermented Goat's Milk Products",
booktitle = "Food Product Quality and Packaging : Current State and Challenges : Monograph",
pages = "142-151",
adress = "Celje",
publisher = "University of Maribor, Faculty of Logistics",
year = "2015",
isbn = "978-961-6962-16-2",
}
20
@misc{UEK:2168284321,
author = "Władysław Kędzior and Michał Halagarda and Ewa Pyrzyńska",
title = "Jakość wędlin tradycyjnych",
booktitle = "Jakość towarów i usług w innowacyjnej gospodarce : Ogólnopolska Konferencja Naukowa, Gdynia, 11-13 maja 2014 : streszczenia",
pages = "43",
adress = "Gdynia",
publisher = "Akademia Morska",
year = "2014",
}
21
@article{UEK:2168284357,
author = "Ewa Pyrzyńska",
title = "Zalecenia żywieniowe i formy ich upowszechniania",
journal = "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie",
number = "3 (927)",
pages = "75-86",
year = "2014",
doi = {http://dx.doi.org/10.15678/ZNUEK.2014.0927.0306},
url = {https://zeszyty-naukowe.uek.krakow.pl/article/view/551},
}
22
@article{UEK:2168294537,
author = "Władysław Kędzior and Michał Halagarda and Ewa Pyrzyńska",
title = "Jakość wędlin tradycyjnych",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Morskiej w Gdyni",
number = "86",
pages = "237-243",
adress = "",
year = "2014",
url = {http://zeszyty.am.gdynia.pl/artykul/Jakosc%20wedlin%20tradycyjnych_301.pdf},
}
23
@article{UEK:2168275987,
author = "Ewa Pyrzyńska",
title = "Dieta wegetariańska w świetle zasad prawidłowego odżywiania - postawy i zachowania wegetarian w Polsce",
journal = "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie",
number = "906",
pages = "27-36",
year = "2013",
url = {https://zeszyty-naukowe.uek.krakow.pl/article/view/808/630},
}
24
@misc{UEK:2168294781,
author = "Ewa Pyrzyńska",
title = "Wpływ procesów utrwalania na zmiany wybranych wyróżników jakościowych mleka koziego",
booktitle = "Towaroznawstwo XXI wieku : podstawą innowacji, jakości oraz satysfakcji konsumentów : ogólnopolska konferencja naukowa, Olsztyn, 22-24 maja 2013 r.",
pages = "127",
adress = "Olsztyn",
publisher = "Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie",
year = "2013",
isbn = "978-83-62863-66-2",
}
25
@article{UEK:2168287361,
author = "Michał Halagarda and Władysław Kędzior and Ewa Pyrzyńska",
title = "Ochrona i zasady rejestracji produktów regionalnych i tradycyjnych",
journal = "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie",
number = "918",
pages = "15-31",
year = "2013",
url = {https://zeszyty-naukowe.uek.krakow.pl/article/view/719/531},
}
26
@inbook{UEK:2168301941,
author = "Wanda Kudełka and Ewa Pyrzyńska",
title = "Akceptacja konsumencka i jakość regionalnych produktów mlecznych",
booktitle = "Konsument usług żywieniowych i usług turystycznych : monografia",
pages = "133-149",
adress = "Częstochowa",
publisher = "Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Turystyki",
year = "2012",
isbn = "978-83-923668-9-8",
}
27
@inbook{UEK:2168302021,
author = "Ewa Pyrzyńska",
title = "Nanotechnology in Food Production",
booktitle = "International Dimensions in Economics",
pages = "86-90",
adress = "Łódź",
publisher = "Studenckie Koło Naukowe Wspomagania Decyzji Gospodarczych Opteam",
year = "2011",
isbn = "978-83-930820-1-8",
}
28
@misc{UEK:2168344954,
author = "Ewa Pyrzyńska",
title = "UEK dla osób niepełnosprawnych",
booktitle = "Kurier UEK",
number = "4 (43)",
pages = "21",
year = "2011",
url = {http://issuu.com/uek_krakow/docs/kurier_uek_2011_04www/10},
}
29
@inbook{UEK:2168302169,
author = "Ewa Pyrzyńska",
title = "Prognozowanie mikrobiologiczne w łańcuchu dostaw",
booktitle = "Innowacyjne rozwiązania biznesowe. 4, t. 2, Innowacyjna gospodarka ",
pages = "103-110",
adress = "Łódź",
publisher = "Studenckie Koło Naukowe Technologii Internetowych i Multimedialnych IM-Tech",
year = "2011",
isbn = "987-83-928174-7-5",
}
30
@inbook{UEK:2168302011,
author = "Ewa Pyrzyńska",
title = "Postawa konsumenta wobec żywności wygodnej w Polsce",
booktitle = "New Directions in Economics",
pages = "133-138",
adress = "Kraków",
publisher = "Rada Kół Naukowych Uniwersytetu Ekonomicznego",
year = "2009",
isbn = "978-83-931384-0-1",
}
31
@unpublished{UEK:2168301129,
author = "Władysław Kędzior and Wanda Kudełka and Stanisław Popek and Małgorzata Miśniakiewicz and Joanna Ptasińska-Marcinkiewicz and Grzegorz Suwała and Michał Halagarda and Ewa Pyrzyńska and Zofia Cichoń",
title = "Żywność tradycyjna i regionalna. Cz. 4, Przetwory owocowo-warzywne",
adress = "Kraków",
publisher = "Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie",
year = "2014",
}
32
@unpublished{UEK:2168288771,
author = "Zofia Cichoń and Władysław Kędzior and Wanda Kudełka and Stanisław Popek and Małgorzata Miśniakiewicz and Joanna Ptasińska-Marcinkiewicz and Grzegorz Suwała and Michał Halagarda and Ewa Pyrzyńska",
title = "Żywność tradycyjna i regionalna. Cz. 3, Przetwory mięsne",
adress = "Kraków",
publisher = "Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie",
year = "2013",
}
33
@unpublished{UEK:2168277117,
author = "Zofia Cichoń and Władysław Kędzior and Wanda Kudełka and Stanisław Popek and Małgorzata Miśniakiewicz and Joanna Ptasińska-Marcinkiewicz and Grzegorz Suwała and Michał Halagarda and Ewa Pyrzyńska",
title = "Żywność regionalna. Cz. 2, Pieczywo regionalne",
adress = "Kraków",
publisher = "Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie",
year = "2012",
}
34
@unpublished{UEK:2168269194,
author = "Zofia Cichoń and Władysław Kędzior and Wanda Kudełka and Stanisław Popek and Małgorzata Miśniakiewicz and Joanna Ptasińska and Grzegorz Suwała and Michał Halagarda and Ewa Pyrzyńska",
title = "Żywność regionalna. Cz. 1, Przetwory mleczne",
adress = "Kraków",
publisher = "Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie",
year = "2011",
}
35
@unpublished{UEK:2168317897,
author = "Zofia Cichoń and Władysław Kędzior and Stanisław Popek and Wanda Kudełka and Grzegorz Suwała and Małgorzata Miśniakiewicz and Joanna Ptasińska and Michał Halagarda and Ewa Pyrzyńska",
title = "Żywność ekologiczna a konwencjonalna - analiza porównawcza",
adress = "Kraków",
publisher = "Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie",
year = "2010",
}
Nauka logo
Granty logo
Ministerstwo Edukacji i Nauki
Polska Bibliografia Naukowa
ORCID