Publications of the selected author

1

Title:
Badania preferencji konsumenckich dotyczących spożywania serów twarogowych i podpuszczkowych = Studies on Consumer Preference Regarding Cottage Cheese and Rennet Cheese
Source:
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 834 (2009) , s. 55-68. - Summ. - Bibliogr.
Access mode:
Ministerial journal list:
b 6.00 pkt
Nr:
2165631907
article
See main document
2

Author:
Maria Czechowska-Liszka , Katarzyna Sobik
Title:
Jakość wód mineralnych na polskim rynku i preferencje konsumenckie dotyczące ich spożycia = The Quality of Mineral Waters and Consumer Preferences Regarding Their Consumption
Source:
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 781 (2008) , s. 47-60. - Summ. - Bibliogr.
Access mode:
Ministerial journal list:
b 6.00 pkt
Nr:
50691
article
See main document
3

Title:
Jakość serów podpuszczkowych dojrzewających dostępnych w handlu detalicznym na terenie Krakowa = The Quality of Rennet Maturing Cheeses Available at Retail Stores in Cracow
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 743 (2007) , s. 135-147. - Summ. - Bibliogr.
Access mode:
Ministerial journal list:
b 6.00 pkt
Nr:
51111
article
See main document
4

Title:
Jakość olejów jadalnych dostarczanych na rynek krajowy przez Zakłady Tłuszczowe "Bielmar" w Bielsku Białej = The Quality of Edible Oils Brought on the Domestic Market by the Fat Production Plant "Bielmar" in Bielsko-Biała
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 705 (2006) , s. 37-44. - Summ. - Bibliogr.
Access mode:
Nr:
52074
article
See main document
5

Title:
Badanie i ocena jakości różnych rodzajów masła dostępnego na rynku = Testing and Assessing the Quality of Various Butters Available on the Market
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 678 (2005) , s. 177-187. - Summ. - Bibliogr.
Access mode:
Nr:
52602
article
See main document
6

Title:
Kinetyczna ocena zmian jakości oleju sojowego poddanego utlenianiu w warunkach przyspieszonych = Kinetic Evaluation of Changes in the Quality of Soybean Oil Subjected to Accelerated Oxidation
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Andrzej S. GAJEWSKI]. - nr 620 (2003) , s. 75-83. - Summ. - Bibliogr.
Nr:
2168221092
article
See main document
7

Title:
Badanie i ocena jakości dostępnych na rynku olejów jadalnych = Testing and Assessing the Quality of Edible Oils Available on the Market
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 623 (2003) , s. 55-62. - Summ. - Bibliogr.
Access mode:
Nr:
2168222538
article
See main document
8

Title:
Badanie jakości margaryny śniadaniowej różnych typów = Testing the Quality of Various Sorts of Breakfast Margarine
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 583 (2002) , s. 49-55. - Summ. - Bibliogr.
Access mode:
Nr:
2168225706
article
See main document
9

Title:
Badania nad zmianami barwy olejów jadalnych pod wpływem czynników środowiska zewnętrznego = Studies on Colour Changes in Edible Oils as Affected by External Environmental Factors
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Maria KREŁOWSKA-KUŁAS]. - nr 572 (2001) , s. 21-28. - Summ. - Bibliogr.
Access mode:
Nr:
2168253468
article
See main document
10

Title:
Badanie nad jakością wybranych olejów jadalnych oraz szybkością ich starzenia w warunkach modelowych w zależności od rodzaju materiału opakowaniowego = Studies on the Quality of Selected Edible Oils and Their Ageing Rate, Depending on the Type of Packaging Material
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Maria KREŁOWSKA-KUŁAS]. - nr 526 (1999) , s. 11-19. - Summ. - Bibliogr.
Nr:
2168259594
article
See main document
11

Title:
Jakość żywieniowa tłuszczów roślinnych i zwierzęcych = Nutritional Value of Plant and Animal Fats
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Maria KREŁOWSKA-KUŁAS]. - nr 520 (1999) , s. 32-41. - Summ. - Bibliogr.
Nr:
2168242322
article
See main document
12

Title:
Badania nad jakością wybranych rodzajów margaryny produkcji krajowej = Investigation of Quality of Selected Types of Margarines of Polish Make
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Marian CICHOŃ]. - nr 462 (1995) , s. 49-53. - Summ. - Bibliogr.
Nr:
2168241054
article
See main document
13

Title:
Badania nad jakością wybranych rodzajów śniadaniowych margaryn krajowych i zagranicznych = Studies on the Quality of Selected Types of Home-Made and Foreign Breakfast Margarine
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Marian CICHOŃ]. - nr 449 (1994) , s. 45-56. - Summ. - Bibliogr.
Nr:
2168243556
article
See main document
14

Title:
Wpływ rodzaju opakowań jednostkowych i warunków przechowywania na zmiany wybranych wskaźników jakości margaryny mlecznej = Effect of the Unit Package Type and Storing Conditions on the Changes in the Selected Quality Coefficients of Milk Margarine
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Marian CICHOŃ]. - nr 396 (1993) , s. 33-40. - Summ. - Bibliogr.
Nr:
2168248170
article
See main document
15

Title:
Wodoronadtlenki jako katalizatory przemian zachodzących w olejach jadalnych = Hydroperoxides as the Catalysts of the Changes in Edible Oils
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Marian CICHOŃ]. - nr 386 (1992) , s. 69-77. - Summ., rez. - Bibliogr.
Nr:
2168245686
article
See main document
16

Title:
Próba określania ważkości cech jakości oleju sojowego = Attempt at the Determination of the Importance of Soybean Oil Quality Factors
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Marian CICHOŃ]. - nr 344 (1991) , s. 101-109. - Rez., summ. - Bibliogr.
Nr:
2168245724
article
See main document
17

Title:
Badania współzależności liczby nadtlenkowej i sensorycznego wskaźnika jakości całkowitej oleju sojowego = Studies on the Correlation Between the Peroxide Value and the Sensory Factor of Soybean Oil Overall Quality
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Marian CICHOŃ]. - nr 321 (1990) , s. 43-56. - Rez., summ. - Bibliogr.
Nr:
2168246174
article
See main document
18

Title:
Jakość surowca, proces technologiczny oraz skład chemiczny tłuszczów jadalnych jako czynniki warunkujące trwałość gotowego produktu - na podstawie danych literaturowych = Quality of Raw Material, Technological Process and Chemical Composition of Edible Fat as the Factors Determining the Stability of a Finished Product on the Basis of the Literature
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Marian CICHOŃ]. - nr 287 (1989) , s. 33-42. - Rez., summ. - Bibliogr.
Nr:
2168248658
article
See main document
19

Title:
Badania nad wpływem promieniowania ultrafioletowego i podczerwonego na szybkość starzenia się oleju sojowego = Studies on the effect of ultra-violet and ultra-red radiation on soybean oil deterioration
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Mieczysław SKRZYPEK]. - nr 276 (1988) , s. 187-200. - Summ., rez. - Bibliogr.
Access mode:
Nr:
2168249160
article
See main document
20

Title:
Krytyczna ocena metody termostatowej w badaniach nad stabilnością tłuszczów jadalnych = A critical evaluation of the thermostatic method in studies on edible fats stability
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Alicja MIŁKOWSKA]. - nr 275 (1988) , s. 53-65. - Summ., rez.
Access mode:
Nr:
2168248936
article
See main document
21

Title:
Kinetyczne metody oceny stabilności towarów rynkowych
Source:
Towaroznawstwo : problemy jakości (1988) , s. 5-21 - Bibliogr.
Nr:
2168345982
article
22

Title:
Badania nad szybkością przebiegu procesów oksydacyjnych w oleju sojowym = Studies on the Rate of Oxidative Processes in Soybean Oils
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. Seria 1. - nr 149 (1986) , s. s. 72-77. - Tytuł numeru: Prace z zakresu towaroznawstwa i chemii
Nr:
2168323527
article
23

Title:
Badanie zależności współczynnika stratności dielektrycznej tg δ od zawartości wolnych kwasów tłuszczowych w oleju sojowym poddanym procesom starzenia w warunkach naturalnych i przyśpieszonych = Investigation of Dependence of tg δ Dielectric Loss Coefficient on Free Fatty Acids Content in Soya Oil Undergoing Aging Process under Natural and Accelerated Conditions
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Mieczysław SKRZYPEK]. - nr 189 (1984) , s. 39-51. - Rez., summ. - Bibliogr.
Nr:
2168261044
article
See main document
24

Title:
Towaroznawcza ocena jakości oleju sojowego na podstawie liczby Lea = Commodity-based Assessment of the Quality of Soya Oil on the Basis of Lea Number
Source:
Przemysł Spożywczy. - t. 37, nr 9 (1983) , s. 412-415. - Streszcz., rez., summ., rés., zsfg. - Bibliogr.
Nr:
2168333081
article
25

Title:
Towaroznawcza ocena jakości warunków przechowywania oleju sojowego na podstawie parametru τ5 = Estimation of the Quality of Soya Oil's Storing Conditions From the Point View of the Knowledge of Mercantile Ware on the Basis of the τ5 Parameter
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie : Prace z zakresu towaroznawstwa / [red. nauk. Mieczysław SKRZYPEK]. - nr 166 (1983) , s. 191-199. - Summ., rez. - Bibliogr.
Nr:
2168280301
article
See main document
26

Title:
Badania zmian parametrów jakości oleju rzepakowego przechowywanego w opakowaniach szklanych i z polichlorku winylu = Examination of the Changes of Quality Parameters of Rape Oil Stored in Glass and Polyvinyl Chloride Packaging
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie : Prace z zakresu towaroznawstwa / [red. nauk. Mieczysław SKRZYPEK]. - nr 166 (1983) , s. 201-214. - Summ., rez. - Bibliogr.
Nr:
2168280303
article
See main document
1
Badania preferencji konsumenckich dotyczących spożywania serów twarogowych i podpuszczkowych = Studies on Consumer Preference Regarding Cottage Cheese and Rennet Cheese / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 834 (2009), s. 55-68. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: https://bazekon.uek.krakow.pl/168890975. - ISSN 1898-6447
2
Jakość wód mineralnych na polskim rynku i preferencje konsumenckie dotyczące ich spożycia = The Quality of Mineral Waters and Consumer Preferences Regarding Their Consumption / Maria CZECHOWSKA-LISZKA, Katarzyna SobikJakość wód mineralnych na polskim rynku i preferencje konsumenckie dotyczące ich spożycia = The Quality of Mineral Waters and Consumer Preferences Regarding Their Consumption / Maria CZECHOWSKA-LISZKA, Katarzyna Sobik // Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 781 (2008), s. 47-60nr 781 (2008), s. 47-60. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: https://bazekon.uek.krakow.pl/162022489. - ISSN 1898-64471898-6447
3
Jakość serów podpuszczkowych dojrzewających dostępnych w handlu detalicznym na terenie Krakowa = The Quality of Rennet Maturing Cheeses Available at Retail Stores in Cracow / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 743 (2007), s. 135-147. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: https://bazekon.uek.krakow.pl/137806552. - ISSN 0208-7944
4
Jakość olejów jadalnych dostarczanych na rynek krajowy przez Zakłady Tłuszczowe "Bielmar" w Bielsku Białej = The Quality of Edible Oils Brought on the Domestic Market by the Fat Production Plant "Bielmar" in Bielsko-Biała / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 705 (2006), s. 37-44. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: https://bazekon.uek.krakow.pl/135833643. - ISSN 0208-7944
5
Badanie i ocena jakości różnych rodzajów masła dostępnego na rynku = Testing and Assessing the Quality of Various Butters Available on the Market / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 678 (2005), s. 177-187. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: https://bazekon.uek.krakow.pl/93606429. - ISSN 0208-7944
6
Kinetyczna ocena zmian jakości oleju sojowego poddanego utlenianiu w warunkach przyspieszonych = Kinetic Evaluation of Changes in the Quality of Soybean Oil Subjected to Accelerated Oxidation / Lidia OSTASZ, Maria CZECHOWSKA-LISZKAKinetyczna ocena zmian jakości oleju sojowego poddanego utlenianiu w warunkach przyspieszonych = Kinetic Evaluation of Changes in the Quality of Soybean Oil Subjected to Accelerated Oxidation / Lidia OSTASZ, Maria CZECHOWSKA-LISZKA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Andrzej S. GAJEWSKI]Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Andrzej S. GAJEWSKI]. - nr 620 (2003), s. 75-83nr 620 (2003), s. 75-83. - Summ. - Bibliogr. - ISSN 0208-79440208-7944
7
Badanie i ocena jakości dostępnych na rynku olejów jadalnych = Testing and Assessing the Quality of Edible Oils Available on the Market / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 623 (2003), s. 55-62. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: https://bazekon.uek.krakow.pl/40016. - ISSN 0208-7944
8
Badanie jakości margaryny śniadaniowej różnych typów = Testing the Quality of Various Sorts of Breakfast Margarine / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 583 (2002), s. 49-55. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: https://bazekon.uek.krakow.pl/15061. - ISSN 0208-7944
9
Badania nad zmianami barwy olejów jadalnych pod wpływem czynników środowiska zewnętrznego = Studies on Colour Changes in Edible Oils as Affected by External Environmental Factors / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Maria KREŁOWSKA-KUŁAS]. - nr 572 (2001), s. 21-28. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: https://bazekon.uek.krakow.pl/11922. - ISSN 0208-7944
10
Badanie nad jakością wybranych olejów jadalnych oraz szybkością ich starzenia w warunkach modelowych w zależności od rodzaju materiału opakowaniowego = Studies on the Quality of Selected Edible Oils and Their Ageing Rate, Depending on the Type of Packaging Material / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Maria KREŁOWSKA-KUŁAS]. - nr 526 (1999), s. 11-19. - Summ. - Bibliogr. - ISSN 0208-7944
11
Jakość żywieniowa tłuszczów roślinnych i zwierzęcych = Nutritional Value of Plant and Animal Fats / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Maria KREŁOWSKA-KUŁAS]. - nr 520 (1999), s. 32-41. - Summ. - Bibliogr. - ISSN 0208-7944
12
Badania nad jakością wybranych rodzajów margaryny produkcji krajowej = Investigation of Quality of Selected Types of Margarines of Polish Make / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Marian CICHOŃ]. - nr 462 (1995), s. 49-53. - Summ. - Bibliogr. - ISSN 0208-7944
13
Badania nad jakością wybranych rodzajów śniadaniowych margaryn krajowych i zagranicznych = Studies on the Quality of Selected Types of Home-Made and Foreign Breakfast Margarine / Maria CZECHOWSKA-LISZKA, Helena MIKUŁOWSKABadania nad jakością wybranych rodzajów śniadaniowych margaryn krajowych i zagranicznych = Studies on the Quality of Selected Types of Home-Made and Foreign Breakfast Margarine / Maria CZECHOWSKA-LISZKA, Helena MIKUŁOWSKA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Marian CICHOŃ]Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Marian CICHOŃ]. - nr 449 (1994), s. 45-56nr 449 (1994), s. 45-56. - Summ. - Bibliogr. - ISSN 0208-79440208-7944
14
Wpływ rodzaju opakowań jednostkowych i warunków przechowywania na zmiany wybranych wskaźników jakości margaryny mlecznej = Effect of the Unit Package Type and Storing Conditions on the Changes in the Selected Quality Coefficients of Milk Margarine / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Marian CICHOŃ]. - nr 396 (1993), s. 33-40. - Summ. - Bibliogr. - ISSN 0208-7944
15
Wodoronadtlenki jako katalizatory przemian zachodzących w olejach jadalnych = Hydroperoxides as the Catalysts of the Changes in Edible Oils / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Marian CICHOŃ]. - nr 386 (1992), s. 69-77. - Summ., rez. - Bibliogr. - ISSN 0208-7944
16
Próba określania ważkości cech jakości oleju sojowego = Attempt at the Determination of the Importance of Soybean Oil Quality Factors / Maria CZECHOWSKA-LISZKA, Elżbieta KONDRATOWICZPróba określania ważkości cech jakości oleju sojowego = Attempt at the Determination of the Importance of Soybean Oil Quality Factors / Maria CZECHOWSKA-LISZKA, Elżbieta KONDRATOWICZ // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Marian CICHOŃ]Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Marian CICHOŃ]. - nr 344 (1991), s. 101-109nr 344 (1991), s. 101-109. - Rez., summ. - Bibliogr. - ISSN 0208-79440208-7944
17
Badania współzależności liczby nadtlenkowej i sensorycznego wskaźnika jakości całkowitej oleju sojowego = Studies on the Correlation Between the Peroxide Value and the Sensory Factor of Soybean Oil Overall Quality / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Marian CICHOŃ]. - nr 321 (1990), s. 43-56. - Rez., summ. - Bibliogr. - ISSN 0208-7944
18
Jakość surowca, proces technologiczny oraz skład chemiczny tłuszczów jadalnych jako czynniki warunkujące trwałość gotowego produktu - na podstawie danych literaturowych = Quality of Raw Material, Technological Process and Chemical Composition of Edible Fat as the Factors Determining the Stability of a Finished Product on the Basis of the Literature / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Marian CICHOŃ]. - nr 287 (1989), s. 33-42. - Rez., summ. - Bibliogr. - ISSN 0208-7944
19
Badania nad wpływem promieniowania ultrafioletowego i podczerwonego na szybkość starzenia się oleju sojowego = Studies on the effect of ultra-violet and ultra-red radiation on soybean oil deterioration / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Mieczysław SKRZYPEK]. - nr 276 (1988), s. 187-200. - Summ., rez. - Bibliogr. - ISSN 0208-7944
20
Krytyczna ocena metody termostatowej w badaniach nad stabilnością tłuszczów jadalnych = A critical evaluation of the thermostatic method in studies on edible fats stability / Maria CZECHOWSKA-LISZKA, Elżbieta KONDRATOWICZ, Krzesław STOKŁOSAKrytyczna ocena metody termostatowej w badaniach nad stabilnością tłuszczów jadalnych = A critical evaluation of the thermostatic method in studies on edible fats stability / Maria CZECHOWSKA-LISZKA, Elżbieta KONDRATOWICZ, Krzesław STOKŁOSAKrytyczna ocena metody termostatowej w badaniach nad stabilnością tłuszczów jadalnych = A critical evaluation of the thermostatic method in studies on edible fats stability / Maria CZECHOWSKA-LISZKA, Elżbieta KONDRATOWICZ, Krzesław STOKŁOSA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Alicja MIŁKOWSKA]Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Alicja MIŁKOWSKA]Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Alicja MIŁKOWSKA]. - nr 275 (1988), s. 53-65nr 275 (1988), s. 53-65nr 275 (1988), s. 53-65. - Summ., rez. - ISSN 0208-79440208-79440208-7944
21
Kinetyczne metody oceny stabilności towarów rynkowych / Krzesław STOKŁOSA, Tadeusz STANISZ, Edward SMAGA, Elżbieta KONDRATOWICZ, Maria CZECHOWSKA-LISZKAKinetyczne metody oceny stabilności towarów rynkowych / Krzesław STOKŁOSA, Tadeusz STANISZ, Edward SMAGA, Elżbieta KONDRATOWICZ, Maria CZECHOWSKA-LISZKAKinetyczne metody oceny stabilności towarów rynkowych / Krzesław STOKŁOSA, Tadeusz STANISZ, Edward SMAGA, Elżbieta KONDRATOWICZ, Maria CZECHOWSKA-LISZKAKinetyczne metody oceny stabilności towarów rynkowych / Krzesław STOKŁOSA, Tadeusz STANISZ, Edward SMAGA, Elżbieta KONDRATOWICZ, Maria CZECHOWSKA-LISZKAKinetyczne metody oceny stabilności towarów rynkowych / Krzesław STOKŁOSA, Tadeusz STANISZ, Edward SMAGA, Elżbieta KONDRATOWICZ, Maria CZECHOWSKA-LISZKA // Towaroznawstwo : problemy jakościTowaroznawstwo : problemy jakościTowaroznawstwo : problemy jakościTowaroznawstwo : problemy jakościTowaroznawstwo : problemy jakości. - (1988), s. 5-21 (1988), s. 5-21 (1988), s. 5-21 (1988), s. 5-21 (1988), s. 5-21. - Bibliogr.
22
Badania nad szybkością przebiegu procesów oksydacyjnych w oleju sojowym = Studies on the Rate of Oxidative Processes in Soybean Oils / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. Seria 1. - nr 149 (1986), s. s. 72-77. - Summ.. - Tytuł numeru: Prace z zakresu towaroznawstwa i chemii. - ISSN 0208-4902
23
Badanie zależności współczynnika stratności dielektrycznej tg δ od zawartości wolnych kwasów tłuszczowych w oleju sojowym poddanym procesom starzenia w warunkach naturalnych i przyśpieszonych = Investigation of Dependence of tg δ Dielectric Loss Coefficient on Free Fatty Acids Content in Soya Oil Undergoing Aging Process under Natural and Accelerated Conditions / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Mieczysław SKRZYPEK]. - nr 189 (1984), s. 39-51. - Rez., summ. - Bibliogr. - ISSN 0208-7944
24
Towaroznawcza ocena jakości oleju sojowego na podstawie liczby Lea = Commodity-based Assessment of the Quality of Soya Oil on the Basis of Lea Number / Maria CZECHOWSKA-LISZKA, Krzesław STOKŁOSATowaroznawcza ocena jakości oleju sojowego na podstawie liczby Lea = Commodity-based Assessment of the Quality of Soya Oil on the Basis of Lea Number / Maria CZECHOWSKA-LISZKA, Krzesław STOKŁOSA // Przemysł SpożywczyPrzemysł Spożywczy. - t. 37, nr 9 (1983), s. 412-415t. 37, nr 9 (1983), s. 412-415. - Streszcz., rez., summ., rés., zsfg. - Bibliogr. - ISSN 0033-250X0033-250X
25
Towaroznawcza ocena jakości warunków przechowywania oleju sojowego na podstawie parametru τ5 = Estimation of the Quality of Soya Oil's Storing Conditions From the Point View of the Knowledge of Mercantile Ware on the Basis of the τ5 Parameter / Maria CZECHOWSKA-LISZKA, Krzesław STOKŁOSATowaroznawcza ocena jakości warunków przechowywania oleju sojowego na podstawie parametru τ5 = Estimation of the Quality of Soya Oil's Storing Conditions From the Point View of the Knowledge of Mercantile Ware on the Basis of the τ5 Parameter / Maria CZECHOWSKA-LISZKA, Krzesław STOKŁOSA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie : Prace z zakresu towaroznawstwa / [red. nauk. Mieczysław SKRZYPEK]Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie : Prace z zakresu towaroznawstwa / [red. nauk. Mieczysław SKRZYPEK]. - nr 166 (1983), s. 191-199nr 166 (1983), s. 191-199. - Summ., rez. - Bibliogr. - ISSN 0208-79440208-7944
26
Badania zmian parametrów jakości oleju rzepakowego przechowywanego w opakowaniach szklanych i z polichlorku winylu = Examination of the Changes of Quality Parameters of Rape Oil Stored in Glass and Polyvinyl Chloride Packaging / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie : Prace z zakresu towaroznawstwa / [red. nauk. Mieczysław SKRZYPEK]. - nr 166 (1983), s. 201-214. - Summ., rez. - Bibliogr. - ISSN 0208-7944
1
Czechowska-Liszka M., (2009), Badania preferencji konsumenckich dotyczących spożywania serów twarogowych i podpuszczkowych, "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie", nr 834, s. 55-68; https://bazekon.uek.krakow.pl/168890975
2
Czechowska-Liszka M., Sobik K., (2008), Jakość wód mineralnych na polskim rynku i preferencje konsumenckie dotyczące ich spożycia, "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie", nr 781, s. 47-60; https://bazekon.uek.krakow.pl/162022489
3
Czechowska-Liszka M., (2007), Jakość serów podpuszczkowych dojrzewających dostępnych w handlu detalicznym na terenie Krakowa, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 743, s. 135-147; https://bazekon.uek.krakow.pl/137806552
4
Czechowska-Liszka M., (2006), Jakość olejów jadalnych dostarczanych na rynek krajowy przez Zakłady Tłuszczowe "Bielmar" w Bielsku Białej, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 705, s. 37-44; https://bazekon.uek.krakow.pl/135833643
5
Czechowska-Liszka M., (2005), Badanie i ocena jakości różnych rodzajów masła dostępnego na rynku, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 678, s. 177-187; https://bazekon.uek.krakow.pl/93606429
6
Ostasz L., Czechowska-Liszka M., (2003), Kinetyczna ocena zmian jakości oleju sojowego poddanego utlenianiu w warunkach przyspieszonych, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 620, s. 75-83.
7
Czechowska-Liszka M., (2003), Badanie i ocena jakości dostępnych na rynku olejów jadalnych, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 623, s. 55-62; https://bazekon.uek.krakow.pl/40016
8
Czechowska-Liszka M., (2002), Badanie jakości margaryny śniadaniowej różnych typów, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 583, s. 49-55; https://bazekon.uek.krakow.pl/15061
9
Czechowska-Liszka M., (2001), Badania nad zmianami barwy olejów jadalnych pod wpływem czynników środowiska zewnętrznego, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 572, s. 21-28; https://bazekon.uek.krakow.pl/11922
10
Czechowska-Liszka M., (1999), Badanie nad jakością wybranych olejów jadalnych oraz szybkością ich starzenia w warunkach modelowych w zależności od rodzaju materiału opakowaniowego, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 526, s. 11-19.
11
Czechowska-Liszka M., (1999), Jakość żywieniowa tłuszczów roślinnych i zwierzęcych, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 520, s. 32-41.
12
Czechowska-Liszka M., (1995), Badania nad jakością wybranych rodzajów margaryny produkcji krajowej, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 462, s. 49-53.
13
Czechowska-Liszka M., Mikułowska H., (1994), Badania nad jakością wybranych rodzajów śniadaniowych margaryn krajowych i zagranicznych, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 449, s. 45-56.
14
Czechowska-Liszka M., (1993), Wpływ rodzaju opakowań jednostkowych i warunków przechowywania na zmiany wybranych wskaźników jakości margaryny mlecznej, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 396, s. 33-40.
15
Czechowska-Liszka M., (1992), Wodoronadtlenki jako katalizatory przemian zachodzących w olejach jadalnych, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 386, s. 69-77.
16
Czechowska-Liszka M., Kondratowicz E., (1991), Próba określania ważkości cech jakości oleju sojowego, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 344, s. 101-109.
17
Czechowska-Liszka M., (1990), Badania współzależności liczby nadtlenkowej i sensorycznego wskaźnika jakości całkowitej oleju sojowego, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 321, s. 43-56.
18
Czechowska-Liszka M., (1989), Jakość surowca, proces technologiczny oraz skład chemiczny tłuszczów jadalnych jako czynniki warunkujące trwałość gotowego produktu - na podstawie danych literaturowych, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 287, s. 33-42.
19
Czechowska-Liszka M., (1988), Badania nad wpływem promieniowania ultrafioletowego i podczerwonego na szybkość starzenia się oleju sojowego, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 276, s. 187-200.
20
Czechowska-Liszka M., Kondratowicz E., Stokłosa K., (1988), Krytyczna ocena metody termostatowej w badaniach nad stabilnością tłuszczów jadalnych, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 275, s. 53-65.
21
Stokłosa K., Stanisz T., Smaga E., Kondratowicz E., Czechowska-Liszka M., (1988), Kinetyczne metody oceny stabilności towarów rynkowych, "Towaroznawstwo : problemy jakości", s. 5-21.
22
Czechowska-Liszka M., (1986), Badania nad szybkością przebiegu procesów oksydacyjnych w oleju sojowym, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. Seria 1", nr 149, s. s. 72-77.
23
Czechowska-Liszka M., (1984), Badanie zależności współczynnika stratności dielektrycznej tg δ od zawartości wolnych kwasów tłuszczowych w oleju sojowym poddanym procesom starzenia w warunkach naturalnych i przyśpieszonych, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 189, s. 39-51.
24
Czechowska-Liszka M., Stokłosa K., (1983), Towaroznawcza ocena jakości oleju sojowego na podstawie liczby Lea, "Przemysł Spożywczy", t. 37, nr 9, s. 412-415.
25
Czechowska-Liszka M., Stokłosa K., (1983), Towaroznawcza ocena jakości warunków przechowywania oleju sojowego na podstawie parametru τ5, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie : Prace z zakresu towaroznawstwa", nr 166, s. 191-199.
26
Czechowska-Liszka M., (1983), Badania zmian parametrów jakości oleju rzepakowego przechowywanego w opakowaniach szklanych i z polichlorku winylu, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie : Prace z zakresu towaroznawstwa", nr 166, s. 201-214.
1
@article{artUEK:2165631907,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Badania preferencji konsumenckich dotyczących spożywania serów twarogowych i podpuszczkowych",
journal = "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie",
number = "834",
pages = "55-68",
year = "2009",
url = {https://bazekon.uek.krakow.pl/168890975},
}
2
@article{artUEK:50691,
author = "Maria Czechowska-Liszka and Katarzyna Sobik",
title = "Jakość wód mineralnych na polskim rynku i preferencje konsumenckie dotyczące ich spożycia",
journal = "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie",
number = "781",
pages = "47-60",
year = "2008",
url = {https://bazekon.uek.krakow.pl/162022489},
}
3
@article{artUEK:51111,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Jakość serów podpuszczkowych dojrzewających dostępnych w handlu detalicznym na terenie Krakowa",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "743",
pages = "135-147",
year = "2007",
url = {https://bazekon.uek.krakow.pl/137806552},
}
4
@article{artUEK:52074,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Jakość olejów jadalnych dostarczanych na rynek krajowy przez Zakłady Tłuszczowe Bielmar w Bielsku Białej",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "705",
pages = "37-44",
year = "2006",
url = {https://bazekon.uek.krakow.pl/135833643},
}
5
@article{artUEK:52602,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Badanie i ocena jakości różnych rodzajów masła dostępnego na rynku",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "678",
pages = "177-187",
year = "2005",
url = {https://bazekon.uek.krakow.pl/93606429},
}
6
@article{artUEK:2168221092,
author = "Lidia Ostasz and Maria Czechowska-Liszka",
title = "Kinetyczna ocena zmian jakości oleju sojowego poddanego utlenianiu w warunkach przyspieszonych",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "620",
pages = "75-83",
year = "2003",
}
7
@article{artUEK:2168222538,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Badanie i ocena jakości dostępnych na rynku olejów jadalnych",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "623",
pages = "55-62",
year = "2003",
url = {https://bazekon.uek.krakow.pl/40016},
}
8
@article{artUEK:2168225706,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Badanie jakości margaryny śniadaniowej różnych typów",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "583",
pages = "49-55",
year = "2002",
url = {https://bazekon.uek.krakow.pl/15061},
}
9
@article{artUEK:2168253468,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Badania nad zmianami barwy olejów jadalnych pod wpływem czynników środowiska zewnętrznego",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "572",
pages = "21-28",
year = "2001",
url = {https://bazekon.uek.krakow.pl/11922},
}
10
@article{artUEK:2168259594,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Badanie nad jakością wybranych olejów jadalnych oraz szybkością ich starzenia w warunkach modelowych w zależności od rodzaju materiału opakowaniowego",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "526",
pages = "11-19",
year = "1999",
}
11
@article{artUEK:2168242322,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Jakość żywieniowa tłuszczów roślinnych i zwierzęcych",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "520",
pages = "32-41",
year = "1999",
}
12
@article{artUEK:2168241054,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Badania nad jakością wybranych rodzajów margaryny produkcji krajowej",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "462",
pages = "49-53",
year = "1995",
}
13
@article{artUEK:2168243556,
author = "Maria Czechowska-Liszka and Helena Mikułowska",
title = "Badania nad jakością wybranych rodzajów śniadaniowych margaryn krajowych i zagranicznych",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "449",
pages = "45-56",
year = "1994",
}
14
@article{artUEK:2168248170,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Wpływ rodzaju opakowań jednostkowych i warunków przechowywania na zmiany wybranych wskaźników jakości margaryny mlecznej",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "396",
pages = "33-40",
year = "1993",
}
15
@article{artUEK:2168245686,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Wodoronadtlenki jako katalizatory przemian zachodzących w olejach jadalnych",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "386",
pages = "69-77",
year = "1992",
}
16
@article{artUEK:2168245724,
author = "Maria Czechowska-Liszka and Elżbieta Kondratowicz",
title = "Próba określania ważkości cech jakości oleju sojowego",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "344",
pages = "101-109",
year = "1991",
}
17
@article{artUEK:2168246174,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Badania współzależności liczby nadtlenkowej i sensorycznego wskaźnika jakości całkowitej oleju sojowego",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "321",
pages = "43-56",
year = "1990",
}
18
@article{artUEK:2168248658,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Jakość surowca, proces technologiczny oraz skład chemiczny tłuszczów jadalnych jako czynniki warunkujące trwałość gotowego produktu - na podstawie danych literaturowych",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "287",
pages = "33-42",
year = "1989",
}
19
@article{artUEK:2168249160,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Badania nad wpływem promieniowania ultrafioletowego i podczerwonego na szybkość starzenia się oleju sojowego",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "276",
pages = "187-200",
year = "1988",
url = {},
}
20
@article{artUEK:2168248936,
author = "Maria Czechowska-Liszka and Elżbieta Kondratowicz and Krzesław Stokłosa",
title = "Krytyczna ocena metody termostatowej w badaniach nad stabilnością tłuszczów jadalnych",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "275",
pages = "53-65",
year = "1988",
url = {},
}
21
@article{artUEK:2168345982,
author = "Krzesław Stokłosa and Tadeusz Stanisz and Edward Smaga and Elżbieta Kondratowicz and Maria Czechowska-Liszka",
title = "Kinetyczne metody oceny stabilności towarów rynkowych",
journal = "Towaroznawstwo : problemy jakości",
pages = "5-21",
year = "1988",
}
22
@article{artUEK:2168323527,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Badania nad szybkością przebiegu procesów oksydacyjnych w oleju sojowym",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. Seria 1",
number = "149",
pages = "s. 72-77",
adress = "",
year = "1986",
}
23
@article{artUEK:2168261044,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Badanie zależności współczynnika stratności dielektrycznej tg δ od zawartości wolnych kwasów tłuszczowych w oleju sojowym poddanym procesom starzenia w warunkach naturalnych i przyśpieszonych",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "189",
pages = "39-51",
year = "1984",
}
24
@article{artUEK:2168333081,
author = "Maria Czechowska-Liszka and Krzesław Stokłosa",
title = "Towaroznawcza ocena jakości oleju sojowego na podstawie liczby Lea",
journal = "Przemysł Spożywczy",
number = "t. 37, 9",
pages = "412-415",
year = "1983",
}
25
@article{artUEK:2168280301,
author = "Maria Czechowska-Liszka and Krzesław Stokłosa",
title = "Towaroznawcza ocena jakości warunków przechowywania oleju sojowego na podstawie parametru τ5",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie : Prace z zakresu towaroznawstwa",
number = "166",
pages = "191-199",
year = "1983",
}
26
@article{artUEK:2168280303,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Badania zmian parametrów jakości oleju rzepakowego przechowywanego w opakowaniach szklanych i z polichlorku winylu",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie : Prace z zakresu towaroznawstwa",
number = "166",
pages = "201-214",
year = "1983",
}