Publications of the selected author

1

Title:
Wodoronadtlenki jako katalizatory przemian zachodzących w olejach jadalnych = Hydroperoxides as the Catalysts of the Changes in Edible Oils
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Marian CICHOŃ]. - nr 386 (1992) , s. 69-77. - Summ., rez. - Bibliogr.
Nr:
2168245686
article
See main document
2

Title:
Próba określania ważkości cech jakości oleju sojowego = Attempt at the Determination of the Importance of Soybean Oil Quality Factors
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Marian CICHOŃ]. - nr 344 (1991) , s. 101-109. - Rez., summ. - Bibliogr.
Nr:
2168245724
article
See main document
3

Title:
Wpływ procesów mikrobiologicznych na jakość margaryn przechowywanych w różnych warunkach
Source:
Procesy technologiczne a wartość odżywcza żywności : materiały XXII Sesji Naukowej [Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN], Olsztyn wrzesień 1991 - Olsztyn: Komitet Technologii i Chemii Żywności Polskiej Akademii Nauk, 1991, s. 49. - Dostępne tylko streszczenie
Nr:
2168345976
varia
4

Title:
Wpływ dodatku witamin na wartość odżywczą i trwałość olejów jadalnych
Source:
Procesy technologiczne a wartość odżywcza żywności : materiały XXII Sesji Naukowej [Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN], Olsztyn wrzesień 1991 - Olsztyn: Komitet Technologii i Chemii Żywności Polskiej Akademii Nauk, 1991, s. 12. - Dostępne tylko streszczenie
Nr:
2168345974
varia
5

Title:
Badania współzależności liczby nadtlenkowej i sensorycznego wskaźnika jakości całkowitej oleju sojowego = Studies on the Correlation Between the Peroxide Value and the Sensory Factor of Soybean Oil Overall Quality
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Marian CICHOŃ]. - nr 321 (1990) , s. 43-56. - Rez., summ. - Bibliogr.
Nr:
2168246174
article
See main document
6

Title:
Investigation of Quality Changes in Milk Margarine During Storage
Source:
Quality - Key to Progress and Welfare : IIIrd International Commodity Science Conference, Poznań - Poland, September 20-22 1990 : Abstracts / Institute of Commodity Science Academy of Economics in Poznań - Poznań: Academy of Economics, 1990, s. 54. - Dostępne tylko streszczenie
Nr:
2168285021
varia
7

Title:
Jakość surowca, proces technologiczny oraz skład chemiczny tłuszczów jadalnych jako czynniki warunkujące trwałość gotowego produktu - na podstawie danych literaturowych = Quality of Raw Material, Technological Process and Chemical Composition of Edible Fat as the Factors Determining the Stability of a Finished Product on the Basis of the Literature
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Marian CICHOŃ]. - nr 287 (1989) , s. 33-42. - Rez., summ. - Bibliogr.
Nr:
2168248658
article
See main document
8

Title:
Badania nad wpływem promieniowania ultrafioletowego i podczerwonego na szybkość starzenia się oleju sojowego = Studies on the effect of ultra-violet and ultra-red radiation on soybean oil deterioration
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Mieczysław SKRZYPEK]. - nr 276 (1988) , s. 187-200. - Summ., rez. - Bibliogr.
Access mode:
Nr:
2168249160
article
See main document
9

Conference:
XIX Sesja Naukowa Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN "Postępy technologii w rozwoju produkcji żywności", Szczecin, Polska, od 1988-06-28 do 1988-06-29
Title:
Ważkość cech jakości w ocenie stabilności oleju sojowego
Source:
Postępy technologii w rozwoju produkcji żywności : streszczenia doniesień : XIX Sesja Naukowa : Szczecin 1988 / [red. Halina Siwicka] - Szczecin: Komitet Technologii i Chemii Żywności Polskiej Akademii Nauk, 1988, s. 214. - Dostępne tylko streszczenie
Nr:
2168345964
varia
10

Title:
Krytyczna ocena metody termostatowej w badaniach nad stabilnością tłuszczów jadalnych = A critical evaluation of the thermostatic method in studies on edible fats stability
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Alicja MIŁKOWSKA]. - nr 275 (1988) , s. 53-65. - Summ., rez.
Access mode:
Nr:
2168248936
article
See main document
11

Title:
Badania nad zabezpieczeniem jakości i przedłużeniem trwałości tłuszczów jadalnych
Source:
Zmiany jakości produktów rynkowych w sferze poprodukcyjnej : referaty i streszczenia doniesień : konferencja naukowa Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego, Trzemeśnia, 11-12 listopada 1988 / [kom. red. Maria KREŁOWSKA-KUŁAS, Krzesław STOKŁOSA, Danuta SYBISTOWICZ] - [b.m.]: Zarząd Główny Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego, 1988, s. 26. - Dostępne tylko streszczenie
Nr:
2168263182
varia
See main document
12

Title:
Kinetyczne metody oceny stabilności towarów rynkowych
Source:
Towaroznawstwo : problemy jakości (1988) , s. 5-21 - Bibliogr.
Nr:
2168345982
article
13

Title:
Próba zastosowania równania Arrheniusa w ocenie reaktywności oleju sojowego
Source:
Jakość, jej uwarunkowania i ocena : streszczenia referatów plenarnych i doniesień : [konferencja naukowa] Poznań 22-23 września 1987 - Poznań: Instytut Towaroznawstwa Akademii Ekonomicznej w Poznaniu ; Katedra Towaroznawstwa Wyższej Szkoły Gospodarki Narodowej w Warnie, 1987, s. 25. - Dostępne tylko streszczenia
Nr:
2168255688
varia
14

Title:
Badania nad szybkością przebiegu procesów oksydacyjnych w oleju sojowym = Studies on the Rate of Oxidative Processes in Soybean Oils
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. Seria 1. - nr 149 (1986) , s. s. 72-77. - Tytuł numeru: Prace z zakresu towaroznawstwa i chemii
Nr:
2168323527
article
15

Title:
Wpływ procesu technologicznego na kształtowanie barwy oleju sojowego
Source:
Sterowanie procesami technologicznymi w przemyśle spożywczym : XVI Sesja Naukowa, Wrocław 26-27 czerwiec 1985 - Wrocław: Komitet Technologii i Chemii Żywności Polskiej Akademii Nauk, 1985, s. 203. - Dostępne tylko streszczenie
Nr:
2168346594
varia
16

Title:
Badanie zależności współczynnika stratności dielektrycznej tg δ od zawartości wolnych kwasów tłuszczowych w oleju sojowym poddanym procesom starzenia w warunkach naturalnych i przyśpieszonych = Investigation of Dependence of tg δ Dielectric Loss Coefficient on Free Fatty Acids Content in Soya Oil Undergoing Aging Process under Natural and Accelerated Conditions
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Mieczysław SKRZYPEK]. - nr 189 (1984) , s. 39-51. - Rez., summ. - Bibliogr.
Nr:
2168261044
article
See main document
17

Title:
Badania zmian parametrów jakości oleju rzepakowego przechowywanego w opakowaniach szklanych i z polichlorku winylu = Examination of the Changes of Quality Parameters of Rape Oil Stored in Glass and Polyvinyl Chloride Packaging
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie : Prace z zakresu towaroznawstwa / [red. nauk. Mieczysław SKRZYPEK]. - nr 166 (1983) , s. 201-214. - Summ., rez. - Bibliogr.
Nr:
2168280303
article
See main document
18

Title:
Towaroznawcza ocena jakości oleju sojowego na podstawie liczby Lea = Commodity-based Assessment of the Quality of Soya Oil on the Basis of Lea Number
Source:
Przemysł Spożywczy. - t. 37, nr 9 (1983) , s. 412-415. - Streszcz., rez., summ., rés., zsfg. - Bibliogr.
Nr:
2168333081
article
19

Title:
Towaroznawcza ocena jakości warunków przechowywania oleju sojowego na podstawie parametru τ5 = Estimation of the Quality of Soya Oil's Storing Conditions From the Point View of the Knowledge of Mercantile Ware on the Basis of the τ5 Parameter
Source:
Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie : Prace z zakresu towaroznawstwa / [red. nauk. Mieczysław SKRZYPEK]. - nr 166 (1983) , s. 191-199. - Summ., rez. - Bibliogr.
Nr:
2168280301
article
See main document
1
Wodoronadtlenki jako katalizatory przemian zachodzących w olejach jadalnych = Hydroperoxides as the Catalysts of the Changes in Edible Oils / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Marian CICHOŃ]. - nr 386 (1992), s. 69-77. - Summ., rez. - Bibliogr. - ISSN 0208-7944
2
Próba określania ważkości cech jakości oleju sojowego = Attempt at the Determination of the Importance of Soybean Oil Quality Factors / Maria CZECHOWSKA-LISZKA, Elżbieta KONDRATOWICZ // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Marian CICHOŃ]. - nr 344 (1991), s. 101-109. - Rez., summ. - Bibliogr. - ISSN 0208-7944
3
Wpływ procesów mikrobiologicznych na jakość margaryn przechowywanych w różnych warunkach / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // W: Procesy technologiczne a wartość odżywcza żywności : materiały XXII Sesji Naukowej [Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN], Olsztyn wrzesień 1991. - Olsztyn : Komitet Technologii i Chemii Żywności Polskiej Akademii Nauk, 1991. - S. 49. - Dostępne tylko streszczenie
4
Wpływ dodatku witamin na wartość odżywczą i trwałość olejów jadalnych / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // W: Procesy technologiczne a wartość odżywcza żywności : materiały XXII Sesji Naukowej [Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN], Olsztyn wrzesień 1991. - Olsztyn : Komitet Technologii i Chemii Żywności Polskiej Akademii Nauk, 1991. - S. 12. - Dostępne tylko streszczenie
5
Badania współzależności liczby nadtlenkowej i sensorycznego wskaźnika jakości całkowitej oleju sojowego = Studies on the Correlation Between the Peroxide Value and the Sensory Factor of Soybean Oil Overall Quality / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Marian CICHOŃ]. - nr 321 (1990), s. 43-56. - Rez., summ. - Bibliogr. - ISSN 0208-7944
6
Investigation of Quality Changes in Milk Margarine During Storage / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // W: Quality - Key to Progress and Welfare : IIIrd International Commodity Science Conference, Poznań - Poland, September 20-22 1990 : Abstracts / Institute of Commodity Science Academy of Economics in Poznań. - Poznań : Academy of Economics, 1990. - S. 54. - Dostępne tylko streszczenie
7
Jakość surowca, proces technologiczny oraz skład chemiczny tłuszczów jadalnych jako czynniki warunkujące trwałość gotowego produktu - na podstawie danych literaturowych = Quality of Raw Material, Technological Process and Chemical Composition of Edible Fat as the Factors Determining the Stability of a Finished Product on the Basis of the Literature / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Marian CICHOŃ]. - nr 287 (1989), s. 33-42. - Rez., summ. - Bibliogr. - ISSN 0208-7944
8
Badania nad wpływem promieniowania ultrafioletowego i podczerwonego na szybkość starzenia się oleju sojowego = Studies on the effect of ultra-violet and ultra-red radiation on soybean oil deterioration / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Mieczysław SKRZYPEK]. - nr 276 (1988), s. 187-200. - Summ., rez. - Bibliogr. - ISSN 0208-7944
9
Ważkość cech jakości w ocenie stabilności oleju sojowego / Maria CZECHOWSKA-LISZKA, Krzesław STOKŁOSA // W: Postępy technologii w rozwoju produkcji żywności : streszczenia doniesień : XIX Sesja Naukowa : Szczecin 1988 / [red. Halina Siwicka]. - Szczecin : Komitet Technologii i Chemii Żywności Polskiej Akademii Nauk, 1988. - S. 214. - Dostępne tylko streszczenie
10
Krytyczna ocena metody termostatowej w badaniach nad stabilnością tłuszczów jadalnych = A critical evaluation of the thermostatic method in studies on edible fats stability / Maria CZECHOWSKA-LISZKA, Elżbieta KONDRATOWICZ, Krzesław STOKŁOSA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Alicja MIŁKOWSKA]. - nr 275 (1988), s. 53-65. - Summ., rez. - ISSN 0208-7944
11
Badania nad zabezpieczeniem jakości i przedłużeniem trwałości tłuszczów jadalnych / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // W: Zmiany jakości produktów rynkowych w sferze poprodukcyjnej : referaty i streszczenia doniesień : konferencja naukowa Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego, Trzemeśnia, 11-12 listopada 1988 / [kom. red. Maria KREŁOWSKA-KUŁAS, Krzesław STOKŁOSA, Danuta SYBISTOWICZ]. - [b.m.] : Zarząd Główny Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego, 1988. - S. 26. - Dostępne tylko streszczenie
12
Kinetyczne metody oceny stabilności towarów rynkowych / Krzesław STOKŁOSA, Tadeusz STANISZ, Edward SMAGA, Elżbieta KONDRATOWICZ, Maria CZECHOWSKA-LISZKA // Towaroznawstwo : problemy jakości. - (1988), s. 5-21 (1988), s. 5-21 (1988), s. 5-21 (1988), s. 5-21 (1988), s. 5-21. - Bibliogr.
13
Próba zastosowania równania Arrheniusa w ocenie reaktywności oleju sojowego / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // W: Jakość, jej uwarunkowania i ocena : streszczenia referatów plenarnych i doniesień : [konferencja naukowa] Poznań 22-23 września 1987. - Poznań : Instytut Towaroznawstwa Akademii Ekonomicznej w Poznaniu ; Katedra Towaroznawstwa Wyższej Szkoły Gospodarki Narodowej w Warnie, 1987. - S. 25. - Dostępne tylko streszczenia
14
Badania nad szybkością przebiegu procesów oksydacyjnych w oleju sojowym = Studies on the Rate of Oxidative Processes in Soybean Oils / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. Seria 1. - nr 149 (1986), s. s. 72-77. - Summ.. - Tytuł numeru: Prace z zakresu towaroznawstwa i chemii. - ISSN 0208-4902
15
Wpływ procesu technologicznego na kształtowanie barwy oleju sojowego / M. CZECHOWSKA-LISZKA // W: Sterowanie procesami technologicznymi w przemyśle spożywczym : XVI Sesja Naukowa, Wrocław 26-27 czerwiec 1985. - Wrocław : Komitet Technologii i Chemii Żywności Polskiej Akademii Nauk, 1985. - S. 203. - Dostępne tylko streszczenie
16
Badanie zależności współczynnika stratności dielektrycznej tg δ od zawartości wolnych kwasów tłuszczowych w oleju sojowym poddanym procesom starzenia w warunkach naturalnych i przyśpieszonych = Investigation of Dependence of tg δ Dielectric Loss Coefficient on Free Fatty Acids Content in Soya Oil Undergoing Aging Process under Natural and Accelerated Conditions / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie / [red. nauk. Mieczysław SKRZYPEK]. - nr 189 (1984), s. 39-51. - Rez., summ. - Bibliogr. - ISSN 0208-7944
17
Badania zmian parametrów jakości oleju rzepakowego przechowywanego w opakowaniach szklanych i z polichlorku winylu = Examination of the Changes of Quality Parameters of Rape Oil Stored in Glass and Polyvinyl Chloride Packaging / Maria CZECHOWSKA-LISZKA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie : Prace z zakresu towaroznawstwa / [red. nauk. Mieczysław SKRZYPEK]. - nr 166 (1983), s. 201-214. - Summ., rez. - Bibliogr. - ISSN 0208-7944
18
Towaroznawcza ocena jakości oleju sojowego na podstawie liczby Lea = Commodity-based Assessment of the Quality of Soya Oil on the Basis of Lea Number / Maria CZECHOWSKA-LISZKA, Krzesław STOKŁOSA // Przemysł Spożywczy. - t. 37, nr 9 (1983), s. 412-415. - Streszcz., rez., summ., rés., zsfg. - Bibliogr. - ISSN 0033-250X
19
Towaroznawcza ocena jakości warunków przechowywania oleju sojowego na podstawie parametru τ5 = Estimation of the Quality of Soya Oil's Storing Conditions From the Point View of the Knowledge of Mercantile Ware on the Basis of the τ5 Parameter / Maria CZECHOWSKA-LISZKA, Krzesław STOKŁOSA // Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie : Prace z zakresu towaroznawstwa / [red. nauk. Mieczysław SKRZYPEK]. - nr 166 (1983), s. 191-199. - Summ., rez. - Bibliogr. - ISSN 0208-7944
1
Czechowska-Liszka M., (1992), Wodoronadtlenki jako katalizatory przemian zachodzących w olejach jadalnych, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 386, s. 69-77.
2
Czechowska-Liszka M., Kondratowicz E., (1991), Próba określania ważkości cech jakości oleju sojowego, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 344, s. 101-109.
3
Czechowska-Liszka M., (1991), Wpływ procesów mikrobiologicznych na jakość margaryn przechowywanych w różnych warunkach. [W:] Procesy technologiczne a wartość odżywcza żywności : materiały XXII Sesji Naukowej [Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN], Olsztyn wrzesień 1991, Olsztyn : Komitet Technologii i Chemii Żywności Polskiej Akademii Nauk, s. 49.
4
Czechowska-Liszka M., (1991), Wpływ dodatku witamin na wartość odżywczą i trwałość olejów jadalnych. [W:] Procesy technologiczne a wartość odżywcza żywności : materiały XXII Sesji Naukowej [Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN], Olsztyn wrzesień 1991, Olsztyn : Komitet Technologii i Chemii Żywności Polskiej Akademii Nauk, s. 12.
5
Czechowska-Liszka M., (1990), Badania współzależności liczby nadtlenkowej i sensorycznego wskaźnika jakości całkowitej oleju sojowego, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 321, s. 43-56.
6
Czechowska-Liszka M., (1990), Investigation of Quality Changes in Milk Margarine During Storage. [W:] Commodity Science Academy of Economics in Poznań (red.), Quality - Key to Progress and Welfare : IIIrd International Commodity Science Conference, Poznań - Poland, September 20-22 1990 : Abstracts, Poznań : Academy of Economics, s. 54.
7
Czechowska-Liszka M., (1989), Jakość surowca, proces technologiczny oraz skład chemiczny tłuszczów jadalnych jako czynniki warunkujące trwałość gotowego produktu - na podstawie danych literaturowych, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 287, s. 33-42.
8
Czechowska-Liszka M., (1988), Badania nad wpływem promieniowania ultrafioletowego i podczerwonego na szybkość starzenia się oleju sojowego, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 276, s. 187-200.
9
Czechowska-Liszka M., Stokłosa K., (1988), Ważkość cech jakości w ocenie stabilności oleju sojowego. [W:] Siwicka H. (red.), Postępy technologii w rozwoju produkcji żywności : streszczenia doniesień : XIX Sesja Naukowa : Szczecin 1988, Szczecin : Komitet Technologii i Chemii Żywności Polskiej Akademii Nauk, s. 214.
10
Czechowska-Liszka M., Kondratowicz E., Stokłosa K., (1988), Krytyczna ocena metody termostatowej w badaniach nad stabilnością tłuszczów jadalnych, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 275, s. 53-65.
11
Czechowska-Liszka M., (1988), Badania nad zabezpieczeniem jakości i przedłużeniem trwałości tłuszczów jadalnych. [W:] Krełowska-Kułas M., Stokłosa K., Sybistowicz D. (red.), Zmiany jakości produktów rynkowych w sferze poprodukcyjnej : referaty i streszczenia doniesień : konferencja naukowa Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego, Trzemeśnia, 11-12 listopada 1988, [b.m.] : Zarząd Główny Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego, s. 26.
12
Stokłosa K., Stanisz T., Smaga E., Kondratowicz E., Czechowska-Liszka M., (1988), Kinetyczne metody oceny stabilności towarów rynkowych, "Towaroznawstwo : problemy jakości", s. 5-21.
13
Czechowska-Liszka M., (1987), Próba zastosowania równania Arrheniusa w ocenie reaktywności oleju sojowego. [W:] Jakość, jej uwarunkowania i ocena : streszczenia referatów plenarnych i doniesień : [konferencja naukowa] Poznań 22-23 września 1987, Poznań : Instytut Towaroznawstwa Akademii Ekonomicznej w Poznaniu : Katedra Towaroznawstwa Wyższej Szkoły Gospodarki Narodowej w Warnie, s. 25.
14
Czechowska-Liszka M., (1986), Badania nad szybkością przebiegu procesów oksydacyjnych w oleju sojowym, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. Seria 1", nr 149, s. s. 72-77.
15
Czechowska-Liszka M., (1985), Wpływ procesu technologicznego na kształtowanie barwy oleju sojowego. [W:] Sterowanie procesami technologicznymi w przemyśle spożywczym : XVI Sesja Naukowa, Wrocław 26-27 czerwiec 1985, Wrocław : Komitet Technologii i Chemii Żywności Polskiej Akademii Nauk, s. 203.
16
Czechowska-Liszka M., (1984), Badanie zależności współczynnika stratności dielektrycznej tg δ od zawartości wolnych kwasów tłuszczowych w oleju sojowym poddanym procesom starzenia w warunkach naturalnych i przyśpieszonych, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie", nr 189, s. 39-51.
17
Czechowska-Liszka M., (1983), Badania zmian parametrów jakości oleju rzepakowego przechowywanego w opakowaniach szklanych i z polichlorku winylu, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie : Prace z zakresu towaroznawstwa", nr 166, s. 201-214.
18
Czechowska-Liszka M., Stokłosa K., (1983), Towaroznawcza ocena jakości oleju sojowego na podstawie liczby Lea, "Przemysł Spożywczy", t. 37, nr 9, s. 412-415.
19
Czechowska-Liszka M., Stokłosa K., (1983), Towaroznawcza ocena jakości warunków przechowywania oleju sojowego na podstawie parametru τ5, "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie : Prace z zakresu towaroznawstwa", nr 166, s. 191-199.
1
@article{artUEK:2168245686,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Wodoronadtlenki jako katalizatory przemian zachodzących w olejach jadalnych",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "386",
pages = "69-77",
year = "1992",
}
2
@article{artUEK:2168245724,
author = "Maria Czechowska-Liszka and Elżbieta Kondratowicz",
title = "Próba określania ważkości cech jakości oleju sojowego",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "344",
pages = "101-109",
year = "1991",
}
3
@misc{varUEK:2168345976,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Wpływ procesów mikrobiologicznych na jakość margaryn przechowywanych w różnych warunkach",
booktitle = "Procesy technologiczne a wartość odżywcza żywności : materiały XXII Sesji Naukowej [Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN], Olsztyn wrzesień 1991",
pages = "49",
adress = "Olsztyn",
publisher = "Komitet Technologii i Chemii Żywności Polskiej Akademii Nauk",
year = "1991",
}
4
@misc{varUEK:2168345974,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Wpływ dodatku witamin na wartość odżywczą i trwałość olejów jadalnych",
booktitle = "Procesy technologiczne a wartość odżywcza żywności : materiały XXII Sesji Naukowej [Komitetu Technologii i Chemii Żywności PAN], Olsztyn wrzesień 1991",
pages = "12",
adress = "Olsztyn",
publisher = "Komitet Technologii i Chemii Żywności Polskiej Akademii Nauk",
year = "1991",
}
5
@article{artUEK:2168246174,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Badania współzależności liczby nadtlenkowej i sensorycznego wskaźnika jakości całkowitej oleju sojowego",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "321",
pages = "43-56",
year = "1990",
}
6
@misc{varUEK:2168285021,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Investigation of Quality Changes in Milk Margarine During Storage",
booktitle = "Quality - Key to Progress and Welfare : IIIrd International Commodity Science Conference, Poznań - Poland, September 20-22 1990 : Abstracts",
pages = "54",
adress = "Poznań",
publisher = "Academy of Economics",
year = "1990",
}
7
@article{artUEK:2168248658,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Jakość surowca, proces technologiczny oraz skład chemiczny tłuszczów jadalnych jako czynniki warunkujące trwałość gotowego produktu - na podstawie danych literaturowych",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "287",
pages = "33-42",
year = "1989",
}
8
@article{artUEK:2168249160,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Badania nad wpływem promieniowania ultrafioletowego i podczerwonego na szybkość starzenia się oleju sojowego",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "276",
pages = "187-200",
year = "1988",
url = {},
}
9
@misc{varUEK:2168345964,
author = "Maria Czechowska-Liszka and Krzesław Stokłosa",
title = "Ważkość cech jakości w ocenie stabilności oleju sojowego",
booktitle = "Postępy technologii w rozwoju produkcji żywności : streszczenia doniesień : XIX Sesja Naukowa : Szczecin 1988",
pages = "214",
adress = "Szczecin",
publisher = "Komitet Technologii i Chemii Żywności Polskiej Akademii Nauk",
year = "1988",
}
10
@article{artUEK:2168248936,
author = "Maria Czechowska-Liszka and Elżbieta Kondratowicz and Krzesław Stokłosa",
title = "Krytyczna ocena metody termostatowej w badaniach nad stabilnością tłuszczów jadalnych",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "275",
pages = "53-65",
year = "1988",
url = {},
}
11
@misc{varUEK:2168263182,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Badania nad zabezpieczeniem jakości i przedłużeniem trwałości tłuszczów jadalnych",
booktitle = "Zmiany jakości produktów rynkowych w sferze poprodukcyjnej : referaty i streszczenia doniesień : konferencja naukowa Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego, Trzemeśnia, 11-12 listopada 1988",
pages = "26",
adress = "b.m.",
publisher = "Zarząd Główny Polskiego Towarzystwa Towaroznawczego",
year = "1988",
}
12
@article{artUEK:2168345982,
author = "Krzesław Stokłosa and Tadeusz Stanisz and Edward Smaga and Elżbieta Kondratowicz and Maria Czechowska-Liszka",
title = "Kinetyczne metody oceny stabilności towarów rynkowych",
journal = "Towaroznawstwo : problemy jakości",
pages = "5-21",
year = "1988",
}
13
@misc{varUEK:2168255688,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Próba zastosowania równania Arrheniusa w ocenie reaktywności oleju sojowego",
booktitle = "Jakość, jej uwarunkowania i ocena : streszczenia referatów plenarnych i doniesień : [konferencja naukowa] Poznań 22-23 września 1987",
pages = "25",
adress = "Poznań",
publisher = "Instytut Towaroznawstwa Akademii Ekonomicznej w Poznaniu ; Katedra Towaroznawstwa Wyższej Szkoły Gospodarki Narodowej w Warnie",
year = "1987",
}
14
@article{artUEK:2168323527,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Badania nad szybkością przebiegu procesów oksydacyjnych w oleju sojowym",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. Seria 1",
number = "149",
pages = "s. 72-77",
adress = "",
year = "1986",
}
15
@misc{varUEK:2168346594,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Wpływ procesu technologicznego na kształtowanie barwy oleju sojowego",
booktitle = "Sterowanie procesami technologicznymi w przemyśle spożywczym : XVI Sesja Naukowa, Wrocław 26-27 czerwiec 1985",
pages = "203",
adress = "Wrocław",
publisher = "Komitet Technologii i Chemii Żywności Polskiej Akademii Nauk",
year = "1985",
}
16
@article{artUEK:2168261044,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Badanie zależności współczynnika stratności dielektrycznej tg δ od zawartości wolnych kwasów tłuszczowych w oleju sojowym poddanym procesom starzenia w warunkach naturalnych i przyśpieszonych",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie",
number = "189",
pages = "39-51",
year = "1984",
}
17
@article{artUEK:2168280303,
author = "Maria Czechowska-Liszka",
title = "Badania zmian parametrów jakości oleju rzepakowego przechowywanego w opakowaniach szklanych i z polichlorku winylu",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie : Prace z zakresu towaroznawstwa",
number = "166",
pages = "201-214",
year = "1983",
}
18
@article{artUEK:2168333081,
author = "Maria Czechowska-Liszka and Krzesław Stokłosa",
title = "Towaroznawcza ocena jakości oleju sojowego na podstawie liczby Lea",
journal = "Przemysł Spożywczy",
number = "t. 37, 9",
pages = "412-415",
year = "1983",
}
19
@article{artUEK:2168280301,
author = "Maria Czechowska-Liszka and Krzesław Stokłosa",
title = "Towaroznawcza ocena jakości warunków przechowywania oleju sojowego na podstawie parametru τ5",
journal = "Zeszyty Naukowe Akademii Ekonomicznej w Krakowie : Prace z zakresu towaroznawstwa",
number = "166",
pages = "191-199",
year = "1983",
}