Publications of the selected author

1

Title:
Nanostructural Active Carbons from Vegetable Precursors for Heat Storage System = Nanostrukturalne węgle aktywne z prekursorów roślinnych stosowane do magazynowania energii cieplnej
Source:
Chemical and Process Engineering = Inżynieria Chemiczna i Procesowa. - T. 30, z. 1 (2009) , s. 173-180. - Summ., streszcz. - Bibliogr.
Ministerial journal list:
a
Nr:
2168302823
article
2

Title:
Chemia organiczna
Publisher address:
Kraków: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2009
Physical description:
109 s.: il.; 24 cm
Notes:
Stanowi uzupełnienie poz.: Wybrane zagadnienia analizy i syntezy związków organicznych / B. Buczek., Bibliogr.
ISBN:
978-83-7252-452-2
Nr:
50738
monograph
3

Conference:
10th International Commodity Science Conference (IGWT), Poznań, Polska, od 2009-09-17 do 2009-09-18
Title:
Effect of Selective UV Radiation on the Oxidative Stability of Vegetable Oils with Addition of BHT
Source:
Current Trends in Commodity Science : Book of Abstracts - Poznań: Poznań University of Economics - Faculty of Commodity Science, 2009, s. 46. - Dostępne tylko streszczenie
Nr:
2168228462
varia
4

Author:
Świątkowski Andrzej , Biniak Stanisław , Trykowski Grzegorz , Buczek Bronisław , Ziętkiewicz Janusz
Title:
Badania nad stopniem zużycia koksu aktywnego stosowanego w końcowym etapie oczyszczania spalin w spalarni odpadów = Studies on Wear of Activated Coke Used in the end Stage of Flue Gas Cleaning in an Incineration Plant
Source:
Przemysł Chemiczny. - T. 88, nr 4 (2009) , s. 358-361. - Streszcz., summ. - Bibliogr.
Ministerial journal list:
a
Nr:
2168287937
article
5

Title:
Oczyszczanie oleju posmażalniczego za pomocą węgli aktywnych = Purification of Used Frying Oil by Active Carbons
Source:
Inżynieria i Ochrona Środowiska = Engineering and Protection of Environment / Komitet Inżynierii Środowiska PAN. - T. 12, nr 1 (2009) , s. 25-34. - Streszcz., summ. - Bibliogr.
Ministerial journal list:
b 4.00 pkt
Nr:
2165905762
article
6

Title:
Oczyszczanie frytury posmażalniczej za pomocą syntetycznego krzemianu magnezu : porównanie efektów oczyszczania w zależności od ilości zastosowanego adsorbentu
Source:
Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 7 / kierownik projektu: Władysław KĘDZIOR2009, s. 3-17 - Bibliogr.
Signature:
NP-882/7/Magazyn
Nr:
2168221958
chapter in unpublished scientific work
See main document
7

Title:
Wpływ obecności wody na zmiany wskaźników jakościowych olejów roślinnych podczas ich ogrzewania mikrofalowego oraz we frytkownicy = The Effect of the Presence of Water in Vegetable Oils on Their Quality Indices While Being Heated in a Microwave Oven and a Fryer
Source:
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 767 (2008) , s. 19-32. - Summ. - Bibliogr.
Access mode:
Ministerial journal list:
b 6.00 pkt
Nr:
50569
article
See main document
8

Title:
Zmiany fizykochemiczne zachodzące w wybranych olejach rafinowanych w czasie ogrzewania mikrofalowego o maksymalnej mocy
Source:
Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 6 / kierownik projektu: Andrzej CHOCHÓŁ2008, s. 16-34 - Bibliogr.
Signature:
NP-882/6/Magazyn
Nr:
2164873785
chapter in unpublished scientific work
See main document
9

Author:
Bałys Mieczysław R. , Buczek Bronisław
Title:
Porównanie rozdziału mieszaniny CH4-N2 na węglowym sicie molekularnym i zeolicie naturalnym = Comparison Mixture of Separation of Methane-Nitrogen on a Carbon Molecular Sieve and on a Natural Zeolite
Source:
Przemysł Chemiczny. - T. 87, nr 2 (2008) , s. 98-101. - Summ. - Bibliogr.
Ministerial journal list:
a
Nr:
2168287949
article
10

Conference:
16th Symposium of International Society of Commodity Science and Technology (IGWT), Suwon, Korea Południowa, od 2008-08-18 do 2008-08-22
Title:
Quality Changes of Edible Oils During Accelerated Oxidation Using UV Irradiation
Source:
Achieving Commodity and Service Excellence in the Age of Digital Convergence : Proceedings Vol. 2 / [co-ed. Yong-Hak Lee, Hojung Shin] - Suwon: University of Suwon, 2008, s. 670-674 - Bibliogr.
Nr:
2166356638
chapter in conference materials
11

Title:
Wybrane zagadnienia analizy i syntezy związków organicznych
Publisher address:
Kraków: Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie, 2008
Physical description:
107 s.: il.; 24 cm
Notes:
Bibliogr.
ISBN:
978-83-7252-411-9
Nr:
51289
monograph
12

Title:
Możliwości poprawy jakości oleju posmażalniczego przez adsorpcję jego zanieczyszczeń
Publisher address:
Kraków: , 2008
Physical description:
150 k.: il.; 30 cm
Notes:
Bibliogr.
Access mode:
Signature:
eDr-93
Nr:
51595
doctoral dissertation
13

Author:
Buczek Bronislaw , Wolak Eliza
Title:
Potassium Hydroxide Modified Active Carbon for Adsorptive Refrigerators
Source:
Adsorption. - vol. 14, nr 2-3 (2008) , s. 283-287. - Summ. - Bibliogr.
Nr:
2168289749
article
14

Title:
Wpływ dodatku α-tokoferolu i ekstraktu z rozmarynu na zmiany parametrów fizykochemicznych oleju rzepakowego naświetlanego promieniowaniem UV = Effect of α-Tocopherol and Rosemary Extract - the Natural Antioxidants - on Physicochemical Changes in Rape Oil
Source:
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 767 (2008) , s. 33-45. - Summ. - Bibliogr.
Access mode:
Ministerial journal list:
b 6.00 pkt
Nr:
50567
article
See main document
15

Title:
Zmiany jakościowe olejów rafinowanych ogrzewanych mikrofalami z dodatkiem wody oraz wodnego roztworu witaminy C
Source:
Jakość i bezpieczeństwo produktów w zrównoważonym rozwoju / red. Jerzy Żuchowski - Radom: Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji PIB, 2008, s. 112-115 - Bibliogr.
ISBN:
978-83-7351-330-3
Nr:
2165791366
chapter in monograph
16

Title:
Oczyszczanie oleju posmażalniczego na wygrzewanym w atmosferze azotu węglu aktywnym = Purification of Used Frying Oil on Active Carbon Prepared by Warming in Nitrogen Atmosphere
Source:
Węgiel aktywny w ochronie środowiska i przemyśle / red. Zygmunt Dębowski - Częstochowa: Politechnika Częstochowska, 2008, s. 256-264. - Streszcz., summ. - Bibliogr.
ISBN:
978-83-7193-377-6
Nr:
2166502870
chapter in monograph
17

Title:
Poprawa wskaźników jakościowych zużytego oleju smażalniczego oczyszczanego adsorbentem typu Magnesol
Source:
Jakość i bezpieczeństwo produktów w zrównoważonym rozwoju / red. Jerzy Żuchowski - Radom: Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji PIB, 2008, s. 119-123 - Bibliogr.
ISBN:
978-83-7351-330-3
Nr:
2165791905
chapter in monograph
18

Title:
Oczyszczanie frytury posmażalniczej za pomocą modyfikowanych węgli aktywnych oraz syntetycznego krzemianu magnezu
Source:
Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 6 / kierownik projektu: Andrzej CHOCHÓŁ2008, s. 3-15 - Bibliogr.
Signature:
NP-882/6/Magazyn
Nr:
2164873728
chapter in unpublished scientific work
See main document
19

Title:
Wpływ fotooksydacji na stabilność oksydatywną BHT w wybranych olejach roślinnych
Source:
Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 6 / kierownik projektu: Andrzej CHOCHÓŁ2008, s. 35-48 - Bibliogr.
Signature:
NP-882/6/Magazyn
Nr:
2164873810
chapter in unpublished scientific work
See main document
20

Title:
Purification of the Used Palm Oil by Adsorption
Source:
Polish Journal of Chemical Technology. - Vol. 10, no. 1 (2008) , s. 19-21. - [odczyt: 16.02.2011] - Bibliogr.. - Dostępny w World Wide Web
Access mode:
Ministerial journal list:
b 6.00 pkt
Nr:
2165904629
article
21

Title:
Quality Improvement of Used Frying Oil by Modified Active Carbon Adsorption
Source:
6th Euro Fed Lipid Congress : Oils, Fats and Lipids in the 3rd Millennium : Challenges, Achievements and Perspectives : Book of Abstracts. List of Participants, 7-10 September 2008 Athens, Greece2008, s. 574. - Dostępne tylko streszczenie
Nr:
2165904822
varia
22

Title:
Charakterystyka powierzchni modyfikowanego węgla aktywnego wybranymi metodami = Evaluation of the Character of the Modified Activated Carbon Surface Using Selected Methods
Source:
Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 767 (2008) , s. 5-18. - Summ. - Bibliogr.
Access mode:
Ministerial journal list:
b 6.00 pkt
Nr:
50564
article
See main document
1
Nanostructural Active Carbons from Vegetable Precursors for Heat Storage System = Nanostrukturalne węgle aktywne z prekursorów roślinnych stosowane do magazynowania energii cieplnej / Bronisław BUCZEK, Eliza Wolak // Chemical and Process Engineering = Inżynieria Chemiczna i Procesowa. - T. 30, z. 1 (2009), s. 173-180. - Summ., streszcz. - Bibliogr. - ISSN 0208-6425
2
Chemia organiczna / Bronisław BUCZEK. - Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, 2009. - 109 s. : il. ; 24 cm. - Stanowi uzupełnienie poz.: Wybrane zagadnienia analizy i syntezy związków organicznych / B. Buczek. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7252-452-2
3
Effect of Selective UV Radiation on the Oxidative Stability of Vegetable Oils with Addition of BHT / Bronisław BUCZEK, Agnieszka LEŚNIAK // W: Current Trends in Commodity Science : Book of Abstracts. - Poznań : Poznań University of Economics - Faculty of Commodity Science, 2009. - S. 46. - Dostępne tylko streszczenie
4
Badania nad stopniem zużycia koksu aktywnego stosowanego w końcowym etapie oczyszczania spalin w spalarni odpadów = Studies on Wear of Activated Coke Used in the end Stage of Flue Gas Cleaning in an Incineration Plant / Andrzej Świątkowski, Stanisław Biniak, Grzegorz Trykowski, Bronisław BUCZEK, Janusz Ziętkiewicz // Przemysł Chemiczny. - T. 88, nr 4 (2009), s. 358-361. - Streszcz., summ. - Bibliogr. - ISSN 0033-2496
5
Oczyszczanie oleju posmażalniczego za pomocą węgli aktywnych = Purification of Used Frying Oil by Active Carbons / Wojciech CHWIAŁKOWSKI, Bronisław BUCZEK // Inżynieria i Ochrona Środowiska = Engineering and Protection of Environment / Komitet Inżynierii Środowiska PAN. - T. 12, nr 1 (2009), s. 25-34. - Streszcz., summ. - Bibliogr. - ISSN 1505-3695
6
Oczyszczanie frytury posmażalniczej za pomocą syntetycznego krzemianu magnezu : porównanie efektów oczyszczania w zależności od ilości zastosowanego adsorbentu / Bronisław BUCZEK, Wojciech CHWIAŁKOWSKI // W: Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 7 / kierownik projektu: Władysław KĘDZIOR. - (2009), s. 3-17. - Bibliogr.
7
Wpływ obecności wody na zmiany wskaźników jakościowych olejów roślinnych podczas ich ogrzewania mikrofalowego oraz we frytkownicy = The Effect of the Presence of Water in Vegetable Oils on Their Quality Indices While Being Heated in a Microwave Oven and a Fryer / Lidia OSTASZ, Bronisław BUCZEK // Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 767 (2008), s. 19-32. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://kangur.uek.krakow.pl/bazy_ae/bazekon/nowy/details.php?numer=161679283. - ISSN 1898-6447
8
Zmiany fizykochemiczne zachodzące w wybranych olejach rafinowanych w czasie ogrzewania mikrofalowego o maksymalnej mocy / Lidia OSTASZ, Bronisław BUCZEK // W: Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 6 / kierownik projektu: Andrzej CHOCHÓŁ. - (2008), s. 16-34. - Bibliogr.
9
Porównanie rozdziału mieszaniny CH4-N2 na węglowym sicie molekularnym i zeolicie naturalnym = Comparison Mixture of Separation of Methane-Nitrogen on a Carbon Molecular Sieve and on a Natural Zeolite / Mieczysław R. Bałys, Bronisław BUCZEK // Przemysł Chemiczny. - T. 87, nr 2 (2008), s. 98-101. - Summ. - Bibliogr. - ISSN 0033-2496
10
Quality Changes of Edible Oils During Accelerated Oxidation Using UV Irradiation / Bronisław BUCZEK, Agnieszka LEŚNIAK // W: Achieving Commodity and Service Excellence in the Age of Digital Convergence : Proceedings Vol. 2 / [co-ed. Yong-Hak Lee, Hojung Shin]. - Suwon : University of Suwon, 2008. - S. 670-674. - Bibliogr.
11
Wybrane zagadnienia analizy i syntezy związków organicznych / Bronisław BUCZEK. - Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, 2008. - 107 s. : il. ; 24 cm. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7252-411-9
12
Możliwości poprawy jakości oleju posmażalniczego przez adsorpcję jego zanieczyszczeń / Wojciech CHWIAŁKOWSKI ; Promotor: Bronisław BUCZEK. - Kraków, 2008. - 150 k. : il. ; 30 cm. - Bibliogr. - Spis treści: http://bg.uek.krakow.pl/e-zasoby/doktoraty.php?nr=1200001435a ; Wstęp: http://bg.uek.krakow.pl/e-zasoby/doktoraty.php?nr=1200001435b
13
Potassium Hydroxide Modified Active Carbon for Adsorptive Refrigerators / Bronisław BUCZEK, Eliza Wolak // Adsorption. - vol. 14, nr 2-3 (2008), s. 283-287. - Summ. - Bibliogr. - ISSN 1733-747X
14
Wpływ dodatku α-tokoferolu i ekstraktu z rozmarynu na zmiany parametrów fizykochemicznych oleju rzepakowego naświetlanego promieniowaniem UV = Effect of α-Tocopherol and Rosemary Extract - the Natural Antioxidants - on Physicochemical Changes in Rape Oil / Bronisław BUCZEK, Agnieszka LEŚNIAK // Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 767 (2008), s. 33-45. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://kangur.uek.krakow.pl/bazy_ae/bazekon/nowy/details.php?numer=161667522. - ISSN 1898-6447
15
Zmiany jakościowe olejów rafinowanych ogrzewanych mikrofalami z dodatkiem wody oraz wodnego roztworu witaminy C / Lidia OSTASZ, Bronisław BUCZEK // W: Jakość i bezpieczeństwo produktów w zrównoważonym rozwoju / red. Jerzy Żuchowski. - Radom : Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji PIB, 2008. - S. 112-115. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7351-330-3
16
Oczyszczanie oleju posmażalniczego na wygrzewanym w atmosferze azotu węglu aktywnym = Purification of Used Frying Oil on Active Carbon Prepared by Warming in Nitrogen Atmosphere / Wojciech CHWIAŁKOWSKI, Bronisław BUCZEK // W: Węgiel aktywny w ochronie środowiska i przemyśle / red. Zygmunt Dębowski. - Częstochowa : Politechnika Częstochowska, 2008. - S. 256-264. - Streszcz., summ. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7193-377-6
17
Poprawa wskaźników jakościowych zużytego oleju smażalniczego oczyszczanego adsorbentem typu Magnesol / Wojciech CHWIAŁKOWSKI, Bronisław BUCZEK // W: Jakość i bezpieczeństwo produktów w zrównoważonym rozwoju / red. Jerzy Żuchowski. - Radom : Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji PIB, 2008. - S. 119-123. - Bibliogr. - ISBN 978-83-7351-330-3
18
Oczyszczanie frytury posmażalniczej za pomocą modyfikowanych węgli aktywnych oraz syntetycznego krzemianu magnezu / Bronisław BUCZEK, Wojciech CHWIAŁKOWSKI // W: Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 6 / kierownik projektu: Andrzej CHOCHÓŁ. - (2008), s. 3-15. - Bibliogr.
19
Wpływ fotooksydacji na stabilność oksydatywną BHT w wybranych olejach roślinnych / Bronisław BUCZEK, Agnieszka LEŚNIAK // W: Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 6 / kierownik projektu: Andrzej CHOCHÓŁ. - (2008), s. 35-48. - Bibliogr.
20
Purification of the Used Palm Oil by Adsorption / Bronisław BUCZEK, Wojciech CHWIAŁKOWSKI // Polish Journal of Chemical Technology : a Publication of the Permanent Committee of the Polish Congresses on Chemical Technology. - Vol. 10, no. 1 (2008), s. 19-21. - Summ.. - [odczyt: 16.02.2011]. - Bibliogr. - Dostępny w World Wide Web. - Pełny tekst: http://versita.metapress.com/content/k08r38282153p6h3/fulltext.pdf. - ISSN 1509-8117
21
Quality Improvement of Used Frying Oil by Modified Active Carbon Adsorption / Wojciech CHWIAŁKOWSKI, Bronisław BUCZEK // W: 6th Euro Fed Lipid Congress : Oils, Fats and Lipids in the 3rd Millennium : Challenges, Achievements and Perspectives : Book of Abstracts. List of Participants, 7-10 September 2008 Athens, Greece. - (2008), s. 574. - Dostępne tylko streszczenie
22
Charakterystyka powierzchni modyfikowanego węgla aktywnego wybranymi metodami = Evaluation of the Character of the Modified Activated Carbon Surface Using Selected Methods / Bronisław BUCZEK, Wojciech CHWIAŁKOWSKI // Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie / [red. nauk. Zofia CICHOŃ]. - nr 767 (2008), s. 5-18. - Summ. - Bibliogr. - Pełny tekst: http://kangur.uek.krakow.pl/bazy_ae/bazekon/nowy/details.php?numer=161667357. - ISSN 1898-6447
1
Buczek B., (2009), Nanostructural Active Carbons from Vegetable Precursors for Heat Storage System, "Chemical and Process Engineering", T. 30, z. 1, s. 173-180.
2
Buczek B., (2009), Chemia organiczna, Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, 109 s.
3
Buczek B., Leśniak A., (2009), Effect of Selective UV Radiation on the Oxidative Stability of Vegetable Oils with Addition of BHT. [W:] Current Trends in Commodity Science : Book of Abstracts, Poznań : Poznań University of Economics - Faculty of Commodity Science, s. 46.
4
Świątkowski A., Biniak S., Trykowski G., Buczek B., Ziętkiewicz J., (2009), Badania nad stopniem zużycia koksu aktywnego stosowanego w końcowym etapie oczyszczania spalin w spalarni odpadów, "Przemysł Chemiczny", T. 88, nr 4, s. 358-361.
5
Chwiałkowski W., Buczek B., (2009), Oczyszczanie oleju posmażalniczego za pomocą węgli aktywnych, "Inżynieria i Ochrona Środowiska", T. 12, nr 1, s. 25-34.
6
Buczek B., Chwiałkowski W., (2009), Oczyszczanie frytury posmażalniczej za pomocą syntetycznego krzemianu magnezu : porównanie efektów oczyszczania w zależności od ilości zastosowanego adsorbentu. [W:] Kędzior W. (kierownik tematu), Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 7, s. 3-17.
7
Ostasz L., Buczek B., (2008), Wpływ obecności wody na zmiany wskaźników jakościowych olejów roślinnych podczas ich ogrzewania mikrofalowego oraz we frytkownicy, "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie", nr 767, s. 19-32; https://bazekon.uek.krakow.pl/161679283
8
Ostasz L., Buczek B., (2008), Zmiany fizykochemiczne zachodzące w wybranych olejach rafinowanych w czasie ogrzewania mikrofalowego o maksymalnej mocy. [W:] Chochół A. (kierownik tematu), Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 6, s. 16-34.
9
Bałys M., Buczek B., (2008), Porównanie rozdziału mieszaniny CH4-N2 na węglowym sicie molekularnym i zeolicie naturalnym, "Przemysł Chemiczny", T. 87, nr 2, s. 98-101.
10
Buczek B., Leśniak A., (2008), Quality Changes of Edible Oils During Accelerated Oxidation Using UV Irradiation. [W:] Lee co., Shin H. (red.), Achieving Commodity and Service Excellence in the Age of Digital Convergence : Proceedings Vol. 2, Suwon : University of Suwon, s. 670-674.
11
Buczek B., (2008), Wybrane zagadnienia analizy i syntezy związków organicznych, Kraków : Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego, 107 s.
12
Chwiałkowski W., (2008), Możliwości poprawy jakości oleju posmażalniczego przez adsorpcję jego zanieczyszczeń, Prom. Buczek B., Kraków : , 150 k.
13
Buczek B., Wolak E., (2008), Potassium Hydroxide Modified Active Carbon for Adsorptive Refrigerators, "Adsorption", vol. 14, nr 2-3, s. 283-287.
14
Buczek B., Leśniak A., (2008), Wpływ dodatku α-tokoferolu i ekstraktu z rozmarynu na zmiany parametrów fizykochemicznych oleju rzepakowego naświetlanego promieniowaniem UV, "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie", nr 767, s. 33-45; https://bazekon.uek.krakow.pl/161667522
15
Ostasz L., Buczek B., (2008), Zmiany jakościowe olejów rafinowanych ogrzewanych mikrofalami z dodatkiem wody oraz wodnego roztworu witaminy C. [W:] Żuchowski J. (red.), Jakość i bezpieczeństwo produktów w zrównoważonym rozwoju, Radom : Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji PIB, s. 112-115.
16
Chwiałkowski W., Buczek B., (2008), Oczyszczanie oleju posmażalniczego na wygrzewanym w atmosferze azotu węglu aktywnym. [W:] Dębowski Z. (red.), Węgiel aktywny w ochronie środowiska i przemyśle, Częstochowa : Politechnika Częstochowska, s. 256-264.
17
Chwiałkowski W., Buczek B., (2008), Poprawa wskaźników jakościowych zużytego oleju smażalniczego oczyszczanego adsorbentem typu Magnesol. [W:] Żuchowski J. (red.), Jakość i bezpieczeństwo produktów w zrównoważonym rozwoju, Radom : Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji PIB, s. 119-123.
18
Buczek B., Chwiałkowski W., (2008), Oczyszczanie frytury posmażalniczej za pomocą modyfikowanych węgli aktywnych oraz syntetycznego krzemianu magnezu. [W:] Chochół A. (kierownik tematu), Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 6, s. 3-15.
19
Buczek B., Leśniak A., (2008), Wpływ fotooksydacji na stabilność oksydatywną BHT w wybranych olejach roślinnych. [W:] Chochół A. (kierownik tematu), Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 6, s. 35-48.
20
Buczek B., Chwiałkowski W., (2008), Purification of the Used Palm Oil by Adsorption, "Polish Journal of Chemical Technology", Vol. 10, no. 1, s. 19-21; http://versita.metapress.com/content/k08r38282153p6h3/fulltext.pdf
21
Chwiałkowski W., Buczek B., (2008), Quality Improvement of Used Frying Oil by Modified Active Carbon Adsorption. [W:] 6th Euro Fed Lipid Congress : Oils, Fats and Lipids in the 3rd Millennium : Challenges, Achievements and Perspectives : Book of Abstracts. List of Participants, 7-10 September 2008 Athens, Greece, s. 574.
22
Buczek B., Chwiałkowski W., (2008), Charakterystyka powierzchni modyfikowanego węgla aktywnego wybranymi metodami, "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie", nr 767, s. 5-18; https://bazekon.uek.krakow.pl/161667357
1
@article{UEK:2168302823,
author = "Buczek Bronisław",
title = "Nanostructural Active Carbons from Vegetable Precursors for Heat Storage System",
journal = "Chemical and Process Engineering",
number = "T. 30, z. 1",
pages = "173-180",
year = "2009",
}
2
@book{UEK:50738,
author = "Buczek Bronisław",
title = "Chemia organiczna",
adress = "Kraków",
publisher = "Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie",
year = "2009",
isbn = "978-83-7252-452-2",
}
3
@misc{UEK:2168228462,
author = "Buczek Bronisław and Leśniak Agnieszka",
title = "Effect of Selective UV Radiation on the Oxidative Stability of Vegetable Oils with Addition of BHT",
booktitle = "Current Trends in Commodity Science : Book of Abstracts",
pages = "46",
adress = "Poznań",
publisher = "Poznań University of Economics - Faculty of Commodity Science",
year = "2009",
}
4
@article{UEK:2168287937,
author = "Świątkowski Andrzej and Biniak Stanisław and Trykowski Grzegorz and Buczek Bronisław and Ziętkiewicz Janusz",
title = "Badania nad stopniem zużycia koksu aktywnego stosowanego w końcowym etapie oczyszczania spalin w spalarni odpadów",
journal = "Przemysł Chemiczny",
number = "T. 88, 4",
pages = "358-361",
year = "2009",
}
5
@article{UEK:2165905762,
author = "Chwiałkowski Wojciech and Buczek Bronisław",
title = "Oczyszczanie oleju posmażalniczego za pomocą węgli aktywnych",
journal = "Inżynieria i Ochrona Środowiska",
number = "T. 12, 1",
pages = "25-34",
year = "2009",
}
6
@unpublished{UEK:2168221958,
author = "Buczek Bronisław and Chwiałkowski Wojciech",
title = "Oczyszczanie frytury posmażalniczej za pomocą syntetycznego krzemianu magnezu : porównanie efektów oczyszczania w zależności od ilości zastosowanego adsorbentu",
booktitle = "Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 7",
pages = "3-17",
year = "2009",
}
7
@article{UEK:50569,
author = "Ostasz Lidia and Buczek Bronisław",
title = "Wpływ obecności wody na zmiany wskaźników jakościowych olejów roślinnych podczas ich ogrzewania mikrofalowego oraz we frytkownicy",
journal = "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie",
number = "767",
pages = "19-32",
year = "2008",
}
8
@unpublished{UEK:2164873785,
author = "Ostasz Lidia and Buczek Bronisław",
title = "Zmiany fizykochemiczne zachodzące w wybranych olejach rafinowanych w czasie ogrzewania mikrofalowego o maksymalnej mocy",
booktitle = "Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 6",
pages = "16-34",
year = "2008",
}
9
@article{UEK:2168287949,
author = "Bałys Mieczysław R. and Buczek Bronisław",
title = "Porównanie rozdziału mieszaniny CH4-N2 na węglowym sicie molekularnym i zeolicie naturalnym",
journal = "Przemysł Chemiczny",
number = "T. 87, 2",
pages = "98-101",
year = "2008",
}
10
@inbook{UEK:2166356638,
author = "Buczek Bronisław and Leśniak Agnieszka",
title = "Quality Changes of Edible Oils During Accelerated Oxidation Using UV Irradiation",
booktitle = "Achieving Commodity and Service Excellence in the Age of Digital Convergence : Proceedings Vol. 2",
pages = "670-674",
adress = "Suwon",
publisher = "University of Suwon",
year = "2008",
}
11
@book{UEK:51289,
author = "Buczek Bronisław",
title = "Wybrane zagadnienia analizy i syntezy związków organicznych",
adress = "Kraków",
publisher = "Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie",
year = "2008",
isbn = "978-83-7252-411-9",
}
12
@unpublished{UEK:51595,
author = "Chwiałkowski Wojciech",
title = "Możliwości poprawy jakości oleju posmażalniczego przez adsorpcję jego zanieczyszczeń",
adress = "Kraków",
year = "2008",
}
13
@article{UEK:2168289749,
author = "Buczek Bronislaw and Wolak Eliza",
title = "Potassium Hydroxide Modified Active Carbon for Adsorptive Refrigerators",
journal = "Adsorption",
number = "vol. 14, 2-3",
pages = "283-287",
year = "2008",
}
14
@article{UEK:50567,
author = "Buczek Bronisław and Leśniak Agnieszka",
title = "Wpływ dodatku α-tokoferolu i ekstraktu z rozmarynu na zmiany parametrów fizykochemicznych oleju rzepakowego naświetlanego promieniowaniem UV",
journal = "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie",
number = "767",
pages = "33-45",
year = "2008",
}
15
@inbook{UEK:2165791366,
author = "Ostasz Lidia and Buczek Bronisław",
title = "Zmiany jakościowe olejów rafinowanych ogrzewanych mikrofalami z dodatkiem wody oraz wodnego roztworu witaminy C",
booktitle = "Jakość i bezpieczeństwo produktów w zrównoważonym rozwoju",
pages = "112-115",
adress = "Radom",
publisher = "Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji PIB",
year = "2008",
isbn = "978-83-7351-330-3",
}
16
@inbook{UEK:2166502870,
author = "Chwiałkowski Wojciech and Buczek Bronisław",
title = "Oczyszczanie oleju posmażalniczego na wygrzewanym w atmosferze azotu węglu aktywnym",
booktitle = "Węgiel aktywny w ochronie środowiska i przemyśle",
pages = "256-264",
adress = "Częstochowa",
publisher = "Politechnika Częstochowska",
year = "2008",
isbn = "978-83-7193-377-6",
}
17
@inbook{UEK:2165791905,
author = "Chwiałkowski Wojciech and Buczek Bronisław",
title = "Poprawa wskaźników jakościowych zużytego oleju smażalniczego oczyszczanego adsorbentem typu Magnesol",
booktitle = "Jakość i bezpieczeństwo produktów w zrównoważonym rozwoju",
pages = "119-123",
adress = "Radom",
publisher = "Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji PIB",
year = "2008",
isbn = "978-83-7351-330-3",
}
18
@unpublished{UEK:2164873728,
author = "Buczek Bronisław and Chwiałkowski Wojciech",
title = "Oczyszczanie frytury posmażalniczej za pomocą modyfikowanych węgli aktywnych oraz syntetycznego krzemianu magnezu",
booktitle = "Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 6",
pages = "3-15",
year = "2008",
}
19
@unpublished{UEK:2164873810,
author = "Buczek Bronisław and Leśniak Agnieszka",
title = "Wpływ fotooksydacji na stabilność oksydatywną BHT w wybranych olejach roślinnych",
booktitle = "Fizykochemiczna ocena zmian jakości olejów roślinnych - adsorpcyjne oczyszczanie zużytych tłuszczów smażalniczych. Etap 6",
pages = "35-48",
year = "2008",
}
20
@article{UEK:2165904629,
author = "Buczek Bronisław and Chwiałkowski Wojciech",
title = "Purification of the Used Palm Oil by Adsorption",
journal = "Polish Journal of Chemical Technology",
number = "Vol. 10, no. 1",
pages = "19-21",
year = "2008",
}
21
@misc{UEK:2165904822,
author = "Chwiałkowski Wojciech and Buczek Bronisław",
title = "Quality Improvement of Used Frying Oil by Modified Active Carbon Adsorption",
booktitle = "6th Euro Fed Lipid Congress : Oils, Fats and Lipids in the 3rd Millennium : Challenges, Achievements and Perspectives : Book of Abstracts. List of Participants, 7-10 September 2008 Athens, Greece",
pages = "574",
year = "2008",
}
22
@article{UEK:50564,
author = "Buczek Bronisław and Chwiałkowski Wojciech",
title = "Charakterystyka powierzchni modyfikowanego węgla aktywnego wybranymi metodami",
journal = "Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie",
number = "767",
pages = "5-18",
year = "2008",
}