BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Michalczewska Agnieszka (Medical University of Lublin, Poland), Wallner Grzegorz (Medical University of Lublin, Poland)
Tytuł
Nutritional Management in Patients with Gastrointestinal Tumors in the Surgical Department
Źródło
Journal of Health Policy and Outcomes Research, 2017, nr 2, s. 60-64, tab., bibliogr. 17 poz.
Słowa kluczowe
Żywienie człowieka, Choroby, Choroby nowotworowe
Human nutrition, Illness, Cancer
Uwagi
summ.
Abstrakt
The last quarter of 25 years is undoubtedly a milestone in clinical nutrition in Poland. The current years have shown the growing importance of this medical area, which is now a component of many therapies. A better nourished patient means more effective pharmacotherapy, faster wound healing, less fewer complications - especially in the postoperative time, a shorter period of hospitalization, and, consequently, lower costs of treatment. Nutritional treatment is particularly important in surgical departments and for many years has been one of the basic procedures for care of the patient. In the present time, this is the basic skill of a doctor. The choice of treatment method should justify the patient's clinical condition, type and degree of malnutrition and the duration of therapy. The duty of each doctor treating oncological patients (surgical, chemotherapeutic or radiotherapeutic) is a particularly thorough assessment of the nutritional status of the patients and, if appropriate, the implementation of the nutritional intervention as quick as possible. The earlier the metabolic actions are taken, the more comfortable the patient lives becomes and the better the results of the treatment are observed.(original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Szczygieł B. Niedożywienie związane z chorobą - występowanie, rozpoznanie. Tom 1. Wydanie I. Warszawa 2011; 19-68.
  2. Kłęk S., Jankowski M., Kruszewski W.J., Fijuth J., Kapała A., Kabata P., Wysocki P.: Standardy leczenia żywieniowego w onkologii, J. Onc. 2015; 56(4).
  3. Szczygieł B.: Leczenie żywieniowe - Postępy 2012. Available from: http://www.mp.pl/gastrologia/wytyczne/83582,leczenie-zywieniowe-postepy-2012
  4. Szczepanik A.M., Walewska E., Ścisło L., Kózka M., Kłęk S., Czupryna A., Kulig J.: The prevalence of malnutrition in patients with gastrointestinal malignant tumors. Problemy pielęgniarstwa 2010; 18(4): 384-392.
  5. Sobocki J.: Nutritional treatment in burgery. Post N Med. 2016; XXX(3): 187-189.
  6. Szopiński J., Jakubczyk M.: Assessment of nutritional status before surgical procedure, PrzypadkiMedyczne.pl. 2013; 55: 250-254.
  7. Szczygieł B.: Niedożywienie u chorych na raka przełyku: występowanie, przyczyny, następstwa, rozpoznanie, leczenie. Journal of Oncology. 2010; 60(5).
  8. Dobrowolska E., Woroń J., Serednicki W., Wordliczek J.: Malnutrition - implications for pharmacotherapy in the Intensive Care Unit. Anestezjologia i Ratownictwo. 2014; 8: 339-348.
  9. Kłęk S.: Clinical nutrition in oncology. Onkologia w praktyce klinicznej. 2011; 7(5).
  10. Kłęk S., Szczygieł B., Górecka A., Kibmer-Dziwisz L., Gajewska D. Standardy żywienia dojelitowego i pozajelitowego. 2014; 1.
  11. Sobotka L. Podstawy żywienia klinicznego Edycja czwarta. 2013; 2.
  12. Kaczmarek-Borowska B., Hoczela I.: Leczenie żywieniowe w chorobach nowotworowych. Przegląd Medyczny Uniwersytetu Rzeszowskiego. 2010; 2: 221-226.
  13. Ścisło L., Walewska E., Kłęk S., Szczepanik A.M., Orzeł-Nowak A., Czupryna A., Kulig J.: Nutritional status assessment and occurrence of complications in patients after gasterectomy. Problemy pielęgniarstwa. 2014; 22(3).
  14. Kłęk S.: Clinical nutrition in oncology. Onkologia w praktyce klinicznej. 2011; 7(5).
  15. Fizia K., Gętek M., Czecg N., Muc-Wierzgoń M., Nowakowska-Zajdel E.: Evalutation methods for nutrional status of patients with cancer. Pielęgniarstwo Polskie. 2013; 2(48): 105-110.
  16. Lewitt A., Mądro E., Krupienicz A.: Podstawy teoretyczne i zastosowania analizy impedancji bioelektrycznej (BIA). Endokrynologia, Otyłość, Zaburzenia Przemiany Materii. 2007; 3(4): 79-84.
  17. Kościuk N.: Malnutrition and laboratory tests In Vitro Explorer. Przegląd Medycyny Laboratoryjnej. 2007; 1(6).
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
2299-1247
Język
eng
URI / DOI
http://dx.doi.org/10.7365/JHPOR.2018.1.8
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu