BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Gołaś Zbigniew (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu), Kozera Magdalena (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
Tytuł
Polski sektor trzodowy w kontekście globalnym
Polish Pig Sector in Global Context
Źródło
Journal of Agribusiness and Rural Development, 2008, z. 1 (7), s. 61-71, tab., bibliogr. 9 poz.
Słowa kluczowe
Globalizacja rynków, Produkcja zwierzęca, Konkurencyjność rynkowa, Mięso wieprzowe
Globalization of markets, Animal production, Market competitiveness, Pork meat
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
W artykule omówiono analizę zmian w światowym sektorze żywności, w szczególności poziom i dynamikę produkcji mięsa wieprzowego. Opisano również niską pozycję polskiej produkcji tego mięsa wśród krajów producenckich i konkurencyjność producentów taniej wieprzowiny spoza Europy. (abstrakt oryginalny)

This paper presents some aspects of globalization in the world agriculture market, paying attention to the major factors influencing the pig sector. The article contains also an analysis of the changes in the world food sector, particularly the level and dynamics of pork production. The low position of Polish pork production among the producer countries and the competitivity of big and cheap pork producers from outside Europe were discussed. The research shows that the costs of pork production outside Europe are significantly lower. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Agriculture Statistical Yearbook 2002. 2003. European Commission, Eurostat.
  2. Anuario Porkworld. 2004. Edicao 17. www.porkworld.la.
  3. Hunek T., 1997. O globalny wymiar konkurencyjności rolnictwa polskiego. Post. Nauk Roln. 2, 20.
  4. Heijman W., Krzyżanowska Z., Gędek S., Kowalski Z., 1997. Ekonomika rolnictwa. Zarys teorii. Fundacja Rozwoju SGGW, Warszawa.
  5. Kłosiński K., 2003. Konkurencyjność gospodarek narodowych. Hand. Wewn. 4-5.
  6. Livestock and poultry. 2003. World Markets and Trade, USDA.
  7. Pig Improvement Company: "PIC: Pig Production Cost Survey". 2002. PIC Worldwide Survey.
  8. Roczniki Statystyczne Rolnictwa za lata 1996-2002. GUS, Warszawa.
  9. The pig sector. Agriculture. 2003. Trade and the Environment, OECD.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1899-5241
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu