BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Jeżewska-Zychowicz Marzena (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), Jeznach Maria (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie), Kosicka-Gębska Małgorzata (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie)
Tytuł
Zainteresowanie konsumentów słodyczami funkcjonalnymi a ich preferencje
Consumers' Interest In Functional Sweets And Consumer Preferences
Źródło
Żywność: nauka - technologia - jakość, 2012, R. 19, nr 3 (82), s. 197-206, tab., bibliogr. 32 poz.
Słowa kluczowe
Żywność, Towaroznawstwo żywności, Żywność funkcjonalna, Preferencje konsumenta, Wyroby cukiernicze
Food, Food commodities, Functional food, Consumer preferences, Confectionery
Uwagi
streszcz., summ.
Abstrakt
Celem badań było określenie, w jakim stopniu preferencje konsumentów względem słodyczy warunkują zainteresowanie konsumentów słodyczami funkcjonalnymi, reprezentowanymi przez wyroby czekoladowe, na etykietach których producent zadeklarował ich specjalne właściwości zdrowotne. Badanie empiryczne zostało zrealizowane jesienią 2010 roku wśród 1000 konsumentów stanowiących reprezentatywną próbę mieszkańców Polski w wieku 18 lat i powyżej, o zróżnicowanej charakterystyce socjodemograficznej. W analizie materiału empirycznego wykorzystano analizę częstości oraz tablice krzyżowe, do porównywania danych zastosowano test χ2 oraz jednoczynnikową analizę wariancji ANOVA. Do wyodrębnienia jednorodnych skupień konsumentów ze względu na preferencje wobec słodyczy zastosowano analizę czynnikową w celu redukcji zmiennych, a następnie analizę skupień. Wykorzystano pakiet statystyczny SPSS for Windows Pl.14. Stwierdzono małe zainteresowanie nowymi produktami czekoladowymi o specjalnych właściwościach zdrowotnych. Najbardziej akceptowanym składnikiem poprawiającym właściwości zdrowotne słodyczy okazały się witaminy, a następnie błonnik i składniki mineralne. Deklarowane preferencje względem słodyczy nie wykazały statystycznie istotnej zależności z zainteresowaniem słodyczami o specjalnych właściwościach zdrowotnych.(abstrakt oryginalny)

The objective of the study was to verify to what degree the preferences of consumers for sweets impacted their interest in functional sweets represented by the chocolate products with labels containing the declaration of a manufacturer about "special pro-health properties" of the products. The empiric survey was carried out in autumn 2010 and comprised 1000 consumers constituting a representative sample of the Polish residents aged 18 and more, and whose socio-demographic profile was diversified. To analyse the empirical material, a frequency analysis was applied, as well as cross tables; the data were compared using a Chi2 test and a one-way ANOVA analysis. To select homogenous clusters of consumers based on their preferences for sweets, first, a factor analysis was applied to reduce variables, and, next, a cluster analysis. A statistical package 'SPSS for Windows PL. 14' was utilized. It was found that the consumers' interest in the new chocolate products having special pro-health properties was low. The vitamins were the most accepted component improving the pro-health properties of sweets; next, the fibre and the minerals. The declared preferences for sweets did not show any statistically significant correlation with the consumers' interest in the sweets showing special pro-health properties.(original abstract)
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Aragon-Alegro L.C., Alegro J.H.A., Cardarelli H.R., Chiu M.C., Saad S.M.I.: Potentially probiotic and synbiotic chocolate Mouse. LWT, 2007, 40, 669-675.
  2. Ares G., Besio M., Giménez A., Deliza R.: Relationship between involvement and functional milk deserts intention to purchase. Influence of attitude towards packaging characteristics. Appetite, 2010, 55, 298-304.
  3. Bäckström A., Pirttilä-Bäckman A.-M., Tuorila H.: Willingness to try new foods as predicted by social representations and attitude and trait scales. Appetite, 2004, 43, 75-83.
  4. Bech-Larsen T., Scholderer J.: Functional foods in Europe: Consumer research, market experiences and regulatory aspects. Trends Food. Sci. Technol., 2007, 18, 231-234.
  5. Berndsen M., Van Der Pligt J.: Ambivalence towards meat. Appetite, 2004, 42, 71-78.
  6. Cox D,N., Koster A., Russell C.G.: Predicting intentions to consume functional foods and supplements to offset memory loss using an adaptation of protection motivation theory, Appetite, 2004, 43, 55-64.
  7. Diplock A.T., Aggett P.J., Ashwell M., Bornet, F., Fern E.B., Roberfroid M, B,: Scientific concepts of functional foods in Europe: Consensus document, Br. J. Nutr., 1999, 81(4), S1-S27.
  8. Fletcher B.C., Pine K.J., Woodbridge Z., Nash A.: How visual images of chocolate affect the craving and guilt of female dieters, Appetite, 2007, 48, 211-217.
  9. Halford J.C.G., Gillespie J., Brown V., Pontin E,E., Dovey T,M,: Effect of television advertisements for foods on food consumption in children, Appetite, 2004, 42, 221-225.
  10. Jeznach M.,, Zegan M., Święcicka A., Henze A., Rogdaki E., Menrad K,: Stan i perspektywy rozwoju rynku żywności funkcjonalnej, Wyd, SGGW, Warszawa 2003.
  11. Jeżewska-Zychowicz M.: Wpływ wybranych cech indywidualnych i środowiskowych na zachowania żywieniowe młodzieży, Wyd, SGGW, Warszawa 2006.
  12. Jeżewska-Zychowicz M., Pilska M.: Postawy względem żywności i żywienia, Wybrane aspekty teoretyczne i metodyczne, Wyd, SGGW, Warszawa 2007.
  13. Jeżewska-Zychowicz M., Babicz-Zielińska E., Laskowski W,: Konsument na rynku nowej żywności, Wybrane uwarunkowania spożycia, Wyd, SGGW, Warszawa 2009.
  14. Kampov-Polevoy A,B., Alterman A., Khalitov E., Garbutt J,C,: Sweet preference predicts mood altering effect of and impaired control over eating sweet foods, Eating Behaviors, 2006, 7, 181-187.
  15. Lähteenmäki L., Lyly M., Urala N.: Consumer attitudes towards functional foods, In: Understanding consumers of food products, Eds, L, Frewer & H, van Trijp, Cambridge, England: Woodhead, 2007, pp, 412-427.
  16. Macht M., Dettmer D.: Everyday mood and emotions after eating a chocolate bar or an apple, Appetite, 2006, 46, 332-336.
  17. Marek T., Noworol C.: Zarys analizy skupień - niehierarchiczne i hierarchiczne techniki skupiania, W: W,J, Brzeziński (red,) Wielozmiennowe modele statystyczne w badaniach psychologicznych, PWN, Poznań 1987, ss. 184-204.
  18. Menrad K.: Market and marketing of functional food in Europe, J, Food Eng., 2003, 56, 181-188.
  19. Nöthlings U., Murphy S,P., Wilkens L,R., Henderson B,E, and Kolonel L,N,: Flavonols and Pancreatic Cancer Risk-The Multiethnic Cohort Study, Amer. J. Epid., 2007, 166 (8), 924-931.
  20. Osman J.L., Sobal J.: Chocolate cravings in American and Spanish individuals: Biological and cultural influences, Appetite, 2006, 47, 290-301.
  21. Ötles S., Cagindi Ö.: Cereal based functional foods and nutraceuticals, Acta Sci, Pol., Technol, Aliment, 2006, 5 (1), 107-112.
  22. Remacle C., Reusens B,: Functional Foods, Aging, and Degenerative Disease, CRC Publisher, 2004, p, 771.
  23. Report on Functional Food: FAO, November, 2007.
  24. Siró I., Káplona E., Káplona B., Lugasi S,: Functional food, Product development, marketing and consumer acceptance - a review, Appetite, 2008, 51, 456-467.
  25. Sojkin B., Małecka M., Olejniczak T., Bakalarska M,: Konsument wobec innowacji produktowych na rynku żywności, Wyd., UE, Poznań 2009.
  26. SPPS Professional Statistics, SPPS, Inc., Chicago 1993.
  27. Thomson D.M.H., Croker C., Marketo C,G,: Linking sensory characteristics to emotions: An example using dark chocolate, Food Qual, Pref., 2010, 21, 1117-1125.
  28. Urala N., Lähteenmäki L.: Attitudes behind consumers' willingness to use functional foods, Food Qual, Pref., 2004, 15, 793-803.
  29. Urala N., Lähteenmäki L.: Consumers' changing attitudes towards functional foods, Food Qual. Pref., 2007, 18, 1-12.
  30. Verbeke W.: Consumer acceptance of functional foods: Sociodemographic, cognitive and attitudinal determinants. Food Qual. Pref., 2005, 16, 45-57.
  31. Wansink B., Cheney M.M., Chan N.: Exploring comfort food preferences across age and gender. Physiology & Behavior, 2003, 79 (4-5), 739-747.
  32. Weststrate J. A., van Poppel G., Verschuren P. M.: Functional foods, trends and future. Br. J. Nutr., 2002, 88, S233-S235.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1425-6959
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu