BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Janke Marcel (University of Applied Sciences), Thorne Keith (University of Applied Sciences), Rimmele Theodor (ReiCo Spedition), Lübbe Thomas (ReiCo Spedition)
Tytuł
ReiCo Spedition Focuses RFID on the Backtracking of Food
Śledzenie towarów przy zastosowaniu RFID w spedycji ReiCo
Źródło
LogForum, 2007, vol. 3, nr 1, 7 s., tab., rys., bibliogr. 26 poz.
Słowa kluczowe
Technologia RFID, Zastosowanie RFID, Logistyka transportu
Radio Frequency Identification (RFID), Use of radio-frequency identification (RFID), Transport logistics
Uwagi
summ., streszcz., zfsg.
Firma/Organizacja
ReiCo Spedition GmbH & Co.
Abstrakt
Niemiecka firma logistyczna ReiCo Spedition z Nunsdorf (Zossen, Brandenburgia) we współpracy z Wyższą Szkołą Techniczną w Wildau z sukcesem wdrożyła i przetestowała system śledzenia dystrybuowanych towarów, należących do dwóch dużych dostawców żywności: Nordmilch i Frischdienst. Projekt pilotowy pod nazwą RÜFILOG - "Śledzenie żywności mrożonej i świeżej w transporcie, w małych i średnich przedsiębiorstwach przy zastosowaniu technologii RFID" jest realizowany pod patronatem Fundacji Rozwoju Przemysłu. Europejska dyrektywa nr 178/2002, obowiązująca od 1 stycznia 2005 r., stworzyła potrzebę istnienia efektywnej procedury śledzenia towarów, przewożonych przez firmę ReiCo. (abstrakt oryginalny)

The German logistics company ReiCo Spedition in Nunsdorf (Zossen, Brandenburg) has successfully implemented and tested a system to backtrack goods dispatched through the transport chains of two large food suppliers - Nordmilch and Frischdienst, together with the Technische Fachhochschule Wildau (University of Applied Sciences Wildau). The pilot project called RÜFILOG - "Backtracking through the application of RFID-Technology in Transport Logistics for small and medium-sized enterprises for cool and fresh goods" is promoted by the support of the Stiftung Industrieforschung (Foundation for Industrial Development). The European Union regulation No. 178/2002, which came into force on the 1st January 2005, created the need for an efficient procedure for the backtracking of goods to, and from ReiCo. (original abstract)
Pełny tekst
Pokaż
Bibliografia
Pokaż
  1. Finkenzeller K., 2002, RFID-Handbuch. Hanser Fachbuchverlag, München.
  2. Oelfke W., 2002, Güterverkehr-Spedition-Logistik. Bildungsverlag Eins, s.199, Troisdorf.
  3. Ten Hompel M., 2005, Software in der Logistik 2005. Huss Verlag, München.
  4. Dodel H., Häupler D., 2004, Satellitennavigation. Verlag Moderne Industrie Buch AG & Co. KG., Landsberg.
  5. Eberspächer J., et al., 2001, GSM Global System for Mobile Communication. Verlag Teubner GmbH, Stuttgart.
  6. ECR Schwerpunkt, Lebensmittelzeitung, 2005, LZ 35 vom 2.September 2005, s. 72.
  7. FTK Forschungsinstitut für Telekommunikation, 2004, Beratungszentrum für eLogistik; Funkschau Ausgabe 13/2004.
  8. Gale T., et al., 2006, The Impact of RFID on Supply Chain Performance, http://som.utdallas.edu/c4isn/documents/c4isn-Impact-RFID-SC-Perform.pdf
  9. Geiger A., et al., 2006, RFID-Technology, http://road.uww.edu/road/bramorst/250738/RFID%20Outline%20-%20Group%205.doc
  10. IDENT, Automatische Chargenverfolgung, Ausgabe 05/2006, s.18/19
  11. IDENT, UHF, Ausgabe 01/2006, s.40
  12. IDENT, RFID-Drucker, Ausgabe 03/2005, s.24
  13. IDENT, Kennzeichnung von Produkten, Ausgabe 03/2005, s.30
  14. IDENT, Aktuelle Situation der RFID Standards für die Logistik, Ident Jahrbuch 2004, s.48 - s.53
  15. Kreitner R., 2005, Innovationen der Zukunft. Studienarbeit FH München, 2005.
  16. RFID im Blick, Polymerelektronik. Ausgabe 09/2006, s.6
  17. RFID im Blick, Hunold, M.: Quantensprung für den Handel. Ausgabe 07-08/2006, s.26
  18. RFID im Blick, Philips entwickelt HF-Polymerchip. Ausgabe 03/2006, s.6
  19. RFID im Blick, Fälschungssicherheit durch EPC. Ausgabe 03/2006, s.8
  20. RFID im Blick, "Wir sind noch nicht so weit". Ausgabe 03/2006, s. 28
  21. RFID im Blick, Engmaschiges Sicherheitsnetz. Ausgabe 02/2006, s. 26
  22. RFID im Blick, Logistik: Bessere Zusammenarbeit auf Distanz. Ausgabe 06/2005, s. 12
  23. ROI-Berechnung: Angefertigte Modellrechnung zur Wirtschaftlichkeit innerhalb des Projektes RÜFILOG, 2006
  24. Rosenbrock K.-H., 2004, Präsentation RFID and Communication Services, http://portal.etsi.org/docbox/ERM/open/RFIDWorkshop/RFID_03%20Karl%20Heinz%20Rosenbrock_ETSI.ppt
  25. Schiller J., 2000, Mobilkommunikation. Verlag Addison-Wesley, s.141, München.
  26. Verordnung EG 178/2002, EU, Brüssel, 2002.
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1895-2038
Język
eng
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu