BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Okrzesik Jacek
Tytuł
Przetwórstwo owocowo-warzywne
Źródło
Boss-Gospodarka, 2003, nr 9, s. 91-104
Słowa kluczowe
Przemysł spożywczy, Przetwórstwo owocowo-warzywne, Warzywnictwo, Ogrodnictwo, Konsumpcja żywności, Handel zagraniczny, Eksport, Rynek żywności, Owoce
Food industry, Fruit and vegetables processing, Vegetable farming, Gardening, Food consumption, Foreign trade, Export, Food market, Fruit
Abstrakt
Krajowy przemysł przetwórczy zagospodarowuje znaczną część zbiorów owoców i warzyw w Polsce. Według ocen ekspertów w najbliższych latach kontynuowany będzie trend wzrostowy w przetwórstwie owocowo-warzywnym, jednakże z powodu nasycenia rodzimego rynku, dynamika tego wzrostu będzie niższa, aniżeli kilka lat temu. Kraj nasz jest nadal liczącym się w Europie producentem owoców i warzyw, niskie zaś zużycie chemicznych środków ochrony roślin powoduje, iż produkty te są cenionym towarem na rynkach zagranicznych.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1641-5566
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu