BazEkon - Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie

BazEkon home page

Meny główne

Autor
Cipiur Jan
Tytuł
Cytrusy-dojrzały i obiecujący rynek
Źródło
Boss-Gospodarka, 2003, nr 8, s. 81-82
Słowa kluczowe
Przemysł spożywczy, Rynek żywności, Produkcja żywności, Konsumpcja żywności, Ogrodnictwo, Owoce, Import
Food industry, Food market, Food production, Food consumption, Gardening, Fruit, Import
Kraj/Region
Świat
World
Abstrakt
Światowa produkcja owoców cytrusowych wynosi obecnie ok.100 mln ton rocznie, podczas gdy 40 lat temu zbierano ich cztery razy mniej. Ekspansja cytrusów ma dwa główne powody: rosnące zainteresowanie zdrową i smaczną żywnością oraz wzrastające dochody konsumentów w państwach rozwiniętych i rozwijających się. Także w Polsce, gdzie w okresie gospodarki nakazowo-rozdzielczej cytrusy były rarytasem, dziś są owocami wszechobecnymi na rynku spożywczym i nadal chętnie kupowanymi.
Dostępne w
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie
Biblioteka Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu
Biblioteka Główna Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu
Cytowane przez
Pokaż
ISSN
1641-5566
Język
pol
Udostępnij na Facebooku Udostępnij na Twitterze Udostępnij na Google+ Udostępnij na Pinterest Udostępnij na LinkedIn Wyślij znajomemu